Naar archief

UIT: NN #186 van 2 juni 1995    

NIEUWS

Betonkrakers tegen A24 

EKSEL - Het schooltje op het traject van de Belgisch-Limburgse A24, een prestige autoweg tussen Eindhoven en Hasselt, is nog steeds gekraakt. Het schooltje werd begin april gekraakt, toen in Eksel een actiekamp tegen het bewuste betonproject werd gehouden. Naderhand werd besloten met de kraak één met de acties door te gaan. De groep die vanuit het schooltje opereert heeft zichzelf 'de betonkrakers' genoemd.  

De afgelopen maand werd in de pers uitvoerig belicht hoe verbazend weinig actievoerders door het bouwen van boomhutten erin zijn geslaagd houthakkers in een naburig bos te hinderen bij hun werk. De eiken moesten wijken voor de weg en daar werd met eenvoudige middelen een stokje voor gestoken.  

Ook nu is een aantal bomen met daarin 'bewaakte' hutten nog steeds niet geveld. Eerder gingen twee bomen tegen de grond toen de hakkers nét iets vroeger bleken te kunnen opstaan dan de milieuactivisten. Gelukkig is ook een deel van het ten dode opgeschreven Kloosterbos door onbekenden tegen de hakkers beschermd met lange spijkers. De rijkswacht en de aannemers in kwestie besloten het kappen om veiligheidsredenen te staken.  

Het volkscafé dat door de krakers uitgebaat wordt, blijft een gezellig trefpunt voor autowegtegenstanders. Ook een video-avond over Britse analoge milieuacties en de problematiek ter plaatse kon wat lokale geïnteresseerden lokken. De anti-wegen-fuif die dezelfde avond plaatsvond, eindigde in een climax toen vernomen werd dat onbekenden de reling van een naburige A24-brug hadden losgeschroefd en in de diepte hadden laten storten. Veel bekijks de volgende dag, ook van de rijkswacht.  

Opvallend is wel dat ondanks deze volharding van de actievoerders en de pikante prikacties geen politie over de vloer van het gekraakte pand komt. Misschien wachten ze af tot het waslijstje wat boller staat, of ze krijgen gewoonweg geen opdracht van hogerhand. Dit laatste is zeer waarschijnlijk wat de periode van voor de parlementsverkiezingen van 21 mei jl. betreft. Toen leek het erop alsof de politie de strijd het liefst tussen aannemers en actievoerders zag woeden.  

Nu die periode echter voorbij is en minister Kelchtermans, politiek boosdoener in deze zaak, zijn CVP-stemmen op zak heeft, kan dit wel eens veranderen. Hij heeft opnieuw het vertrouwen gekregen van zijn overi­gens eigen Limburgse publiek en dus zal hij het wel niet pikken dat er nu nog iemand is die zijn eigen autowegenprojectje iets in de weg legt.  

De ontruiming van het pand staat dus op til. De buurt heeft zijn steun bij de verdediging van het pand toegezegd. Grote tenoren van de klassieke milieu- en natuurbehoudsverenigingen (Bond Beter Leefmilieu en Natuurreservaten België) zijn ter plaatse poolshoogte komen nemen en hebben hun 'onvoorwaardelijke' steun aan de milieuactivisten toegezegd, zijdelings blikkend op de verdwenen brugleuning.  

Ook de door Gods Hand geplaatste super-officiële borden van het Ministerie van Openbare Werken met de opschriften "deze brug wordt afgebroken" en "het Vlaamse gewest investeert hier in een veilige schoolomgeving" viel in ieders smaak. Onduidelijkheid en verwarring alom. Deze laatste week van mei houden actievoerders continu de wacht, worden het pand en de bomen nog van extra barricades voorzien en de laatste bakken drank opgedronken. Hoeveel mensen aanwezig zullen zijn tijdens de ontruiming, is onduidelijk, maar onopgemerkt kan en mag deze niet plaatsvinden. No Pasaran.

VREDESACTIVISTEN KLIMMEN OPNIEUW IN ZENDMAST 

ERP - Kees Koning en Mariëtte Moors hebben op 26 mei voor de tweede keer binnen enkele weken de 102 meter hoge militaire Ascon-zendmast op de vliegbasis Volkel in het Brabantse Erp beklommen. Ze hingen een spandoek in de top, waarmee ze hun solidariteit uitten met de Innu-indianen die in het Canada veel hinder ondervinden van laagvliegoefeningen door de NAVO.  

De zendmast is gesitueerd langs de snelweg van Erp richting Boekel, in de omgeving van de vliegbasis Volkel. Een speciale eenheid van de marechaussee heeft nog die avond de beide actievoerders uit de zendmast verwijderd en gearresteerd. Kees en Mariëtte hadden zich voorbereid op een verblijf van enkele dagen in de toren. 

AGENTEN SPELEN KRAKERS IN FILM 

AMSTERDAM - Op 24 en 25 juni vindt een grootse ontruimingsactie van een aantal kraakpanden in Amsterdam plaats. Nu al is bekend dat daarbij de ME waterkanonnen in zal zetten en dat demonstranten barricades op zullen werpen.  

Het gaat dan ook niet om een echte ontruiming, maar om opnamen voor een speelfilm. De Ruyschstraat in Amsterdam-Oost vormt het decor voor opnamen voor de film "Advocaat van de Hanen", naar het boek van A.F.Th. van der Heyden. De ontruiming van een aantal kraakpanden zal zo realistisch mogelijk worden nagespeeld, compleet met inzet van veel ME-materieel. In overleg met de autoriteiten is voor het verfilmen van de scène gekozen voor een historische reconstructie. De Ruyschstraat is volgens Sigma Pictures een van de weinige, zo niet de enige straat in Amsterdam waar een dergelijke operatie nog kan worden uitgevoerd.  

Vijfhonderd politie-agenten uit het hele land zullen op vrijwillige basis zowel de ME'ers als de krakers en de demonstranten spelen. Binnenkort krijgen de bewoners van de Ruyschstraat een brief waarin wordt gevraagd hun huizen om te toveren tot kraaklocaties. Het hele weekend moet uiteindelijk zes minuten bruikbare filmbeelden opleveren. "Advocaat van de Hanen" gaat in het voorjaar van '96 in première.  

INDONESIE VERBIEDT BOEK JAKARTA 

De Indonesische autoriteiten hebben een publicatie van de schrijver Pramoedya Anata Toer verboden, omdat de inhoud "publieke onrust kan veroorzaken". Volgens het openbaar ministerie is de inhoud van het boek "misleidend en kan het een verkeerde indruk wekken over de regering van Indonesië." Het boek, getiteld 'Stil lied van een doofstomme', verscheen twee maanden geleden. Het gaat over Pramoedya's ervaringen in de tien jaar dat hij in het strafkamp op het oostelijk eiland Buru zat. 

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995