Naar archief

UIT: NN #185 van 19 mei 1995    

NIEUWS

Mast van luchtmachtbasis volkel bezet 

VOLKEL - Op de ochtend van 3 mei bezette een tweetal vredesactivisten op zestig meter hoogte de ASCON-mast van de luchtmachtbasis Volkel. Deze mast ligt aan de weg tussen Erp en Boekel. Na elf uur arresteerde de marechaussee de activisten, toen zij weer op de grond stonden. De mast werd bezet uit solidariteit met de Innu-indianen in Canada.  

De Innu-indianen worden getroffen door de Nederlandse laagvliegoefeningen boven hun grondgebied, dat ligt in Labrador en Quebec, Canada. De F16's die aan de oefeningen deelnemen zijn onder andere afkomstig van de luchtmachtbasis Volkel. Voor de Innu-bevolking betekent de voortzetting en uitbreiding van het laagvliegen - op slechts dertig meter hoogte - de ondergang van hun cultuur, hun volk.  

De afgelopen weken hebben sympathisan­ten van de Innu herhaalde malen actie gevoerd op De Peel, Volkel en Vliehorst. Op 1 mei heeft de Canadese regering bekend gemaakt dat zij het advies van een milieu-effectrapportage-commissie heeft overgenomen. Het aantal vluchten mag toenemen van 7.000 tot een maximum van 18.000 per jaar en het oefengebied wordt vergroot.  

De Innu Nation is diep verontwaardigd dat de Canadese regering de aanbevelingen van de Canadese MER-commissie overneemt. Nederland vliegt sinds 1986 in Labrador en Quebec en wil dit jaar het verdrag met Canada verlengen en uitbreiden. Het tien jaar durende verdrag inzake de opleiding van Nederlandse F16-piloten in Canada is van kracht tot eind 1996. 

PROTEST TEGEN ITEC-WAPENBEURS 

DEN HAAG - Een driedaagse wake van de Franciskaanse Vredeswacht van 25 t/m 27 april bij de ingang van de ITEC-wapenbeurs in Den Haag, heeft het nodige aan effect gesorteerd. 

Als gevolg van een intensieve brievencampagne van de antimilitaristische organisaties 'Stop de Wapenwedloop' en het 'Haags Vredes Platform' gericht aan het Haagse stadsbestuur, komt het verlenen van toestemming voor het houden van de wapenbeurs aan de orde in een raadscommissie. De organisaties vragen zich onder meer af of het passend is dat een zich als vredesgemeente afficherende stad als Den Haag vertegenwoordigers van wapenfirma's een diner aanbiedt in het oude stadhuis.  

De Haagse Courant kopte 'De Statenhal als futuristische schiettent'. Verder wordt de rol van burgemeester Havermans bekritiseerd, die een openingstoespraak hield bij de beurs. Op de wapenbeurs, die zoals vorig jaar in het Congresgebouw werd gehouden, propageren talrijke ondernemingen de aanschaf van hun trainingsapparatuur en -technieken. Daarbij wordt in hoofdzaak gemikt op de militaire markt. Op ITEC presenteren top-wapenondernemingen als McDonnell Douglas en SIPRI hun dodelijke waren.  

SOCIALE DIENST EN ARBEIDSBUREAU NIJMEGEN DOELWIT VAN ACTIES 

NIJMEGEN - In de nacht van 30 april op 1 mei zijn er acties gevoerd bij de sociale dienst en het Arbeidsbureau in Nijmegen. Deze acties bestonden uit het saboteren van sloten en het aanbrengen van leuzen als "Geen gedwongen tewerkstelling - solidair met de WAO'ers".  

De actiegroep protesteert hiermee tegen de uitholling van de rechtspositie van werkenden en werklozen door afschaffing van het minimumloon en gedwon­gen tewerkstelling via het Jeugd Werk Garantieplan en andere maatregelen; tegen de uitholling van het begrip 'passende arbeid' en de ontkenning van de belangrijke rol van vrijwilligerswerk voor de maatschappij; en tegen de groeiende kloof tussen arm en rijk in Nederland door de afbraak van het sociale zekerheidsstelsel.  

VILLA OMVAL ONDERWERP VAN PROCEDURES 

AMSTERDAM - De laatste tijd komt het bouwproject aan de Omval in Amsterdam weer met enige regelmaat in het nieuws. Sanering, planvorming, de megatoren, gerotzooi van de deelraad en het kraakbolwerk Villa Omval zijn aan bod gekomen. Na de protestactie van de krakers bij de stadsdeelraad, hebben er een aantal processen plaatsgevonden.  

Na het jarenlang onachtzaam doordrukken van plannen rond het project 'Omval' door de stadsdeelraad Watergraafsmeer i.s.m. projectontwikkelaar Sedijko en Delta Lloyd, werden de plannen op 9 mei tegen het licht gehouden door een college van de Raad van State. Het ging om drie procedures, aangaande de status van 'Rijksmonument' van de villa, een sloopvergunning voor het kraakpand en het bestemmingsplan voor het hele plangebied.  

Bij de monumentenprocedure werden de krakers bijgestaan door architectuurhistorica L. Lansink. Zij had door onderzoek uitgevonden dat het rapport over de monumentale status van de villa, waarop het rijk in een eerder stadium haar mening baseerde, prutswerk was. Het rijk wist bitter weinig over het pand en haar beslissing om het pand niet op de monumentenlijst te plaatsen was niet goed beargumenteerd.  

Het leek er tijdens de behandeling van de procedures op, dat de Raad van State de sloopvergunning nietig wil gaan verklaren. Er liep namelijk op het moment van toewijzing een monumentenprocedure en de woonbestemming mag niet zomaar worden opgeheven. Het bestemmingsplan moet op een aantal punten nog worden goedgekeurd om verdere bouwprojecten mogelijk te maken. De krakers tekenden tijdens de behandeling van de procedures nogmaals protest aan tegen de komst van grote kantoorgebouwen en dure woningen op het terrein van de Omval.  

OVERHEID STOPT UITZENDINGEN VRIJE GEDACHTE 

ROTTERDAM - Met verontwaardiging heeft het bestuur van de oude gerenommeerde vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte, in 1856 opgericht onder de naam De Dageraad, kennis genomen van de beslissing van de Nederlandse regering om De Vrije Gedachte haar zendtijd te ontnemen.  

"De vrijdenkers hebben al vanaf 1928 zendtijd op grond van het feit dat geen enkele omroep in Nederland op positieve wijze de stem van het vrijdenken en het atheïsme laat horen", aldus de vrijdenkers. Het is volgens hen dan ook juist van een niet-confessioneel kabinet bijzonder kortzichtig om ten tijde van toenemende secularisatie de vrijdenkers het zwijgen op te leggen.  

"Geen enkele confessionele regering heeft het tot nu toe in zijn hoofd gehaald de vrijdenkers uit de ether te weren, zij het dat zij er wel voor gezorgd hebben dat de vrijdenkers maar één uur televisie-zendtijd per jaar kregen en slechts enkele uren radio-zendtijd", stelt de vereniging. In 1936, toen de regering op aandringen van de fascisten de zendmachtiging van de vrijdenkers introk, waren het juist de confessionelen die voor de vrijheid van meningsuiting van de vrijdenkers opkwamen.  

GROEPEN WILLEN TURKSE ZENDER VAN KABEL  

ARNHEM - Turkse en Koerdische groeperingen in Arnhem willen dat de Turkse staatstelevisiezender TRT-INT van het kabelnet verdwijnt wegens de ver­spreiding van "racistische en oorlogszuchtige beeldvorming". De organisaties hebben daartoe een advocaat in de hand genomen. 

TWEE JAAR CEL VOOR GRAMAN 

AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft Y. Graman, voormalig raadslid van de Centrumdemocraten in de hoofdstad, veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. In tegenstelling tot de rechtbank verklaarde het hof niet bewezen dat Graman zich met de brandstichting in een opvangcentrum van Surinaamse drugsverslaafden schuldig heeft gemaakt aan poging tot moord. De rechtbank veroordeelde Graman tot vijf jaar cel.  

BURGEMEESTER WIL VERBOD CP'86 

ZWOLLE - Burgemeester Franssen van Zwolle heeft op 4 mei bij de Tweede Kamer en bij minister Dijkstal (binnenlandse zaken) aangedrongen op een onderzoek naar de mogelijkheden de CP'86 wettelijk te verbieden. Tevens wil hij laten nagaan of het mogelijk is bestuursleden van die partij het kiesrecht te ontnemen.  

De Zwollenaar Ruitenberg, raadslid van de CP'86, is één van de bestuursleden van de partij die onlangs als zijnde criminele organisatie is veroordeeld door de Amsterdamse rechtbank.  

BUITENLANDERS RISKEREN MISHANDELING DOOR DUITSE POLITIE 

DUITSLAND - Amnesty International bespeurt in een zojuist verschenen rapport een verontrustende toename in het aantal berichten over vermeend buitensporig of onnodig gebruik van geweld door Duitse politiefunctionarissen bij arrestaties. Tevens zouden agenten gedetineerden moedwillig hebben onderworpen aan wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing.  

De meeste slachtoffers waren buitenlanders (onder wie asielzoekers en vluchtelingen), of leden van etnische minderheden. Vaak gaan mishandelingen gepaard met racistisch uitlatingen door agenten. Medische verklaringen tonen aan dat slachtoffers vaak gebroken tanden, verstuikingen, bloeduitstortingen en soms zelfs botbreuken hadden.

In tenminste twee gevallen waren de verwondingen dermate ernstig dat Amnesty International meent dat hier duidelijk sprake is van martelingen. Naar alle, bij Amnesty International bekende gevallen zijn gerechtelijke onderzoeken ingesteld. Van bij de mishandelingen betrokken functionarissen zijn slechts enkelen disciplinair gestraft. 

FRANSE SKINHEAD BEKENT MOORD 

PARIJS - Een Franse nazi-skinhead heeft bekend dat hij op 1 mei tijdens een demonstratieve optocht van het extreem-rechtse Front National van Le Pen een Marokkaan in de Seine heeft gegooid, die vervolgens verdronk.  

De Marokkaan, de 29-jarige Brahim Bouarram, werd aangesproken door drie skinheads tijdens een demonstratie van ongeveer 15.000 aanhangers van het extreem-rechtse Front National, op maandag 1 mei. Bouarram werd in de rivier geduwd, zijn lichaam werd later teruggevonden door duikers van de politie.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995