Naar archief

UIT: NN #185 van 19 mei 1995

"D.I.Y.O.F.D."

Punkmuzikanten die de poten onder de kont uitlopen om platen in eigen beheer te kunnen houden en in wrakke busjes rondrijden om benefietconcerten te geven, zullen zuur neerkijken op populaire bandjes als Offspring en Greenday. Een stel verwende nesten doet een ring door de neus, wat dreads in het haar, koopt een Fender-versterker en sluit met leuke liedjes over depressieve liefdes contracten bij grote platenbazen; ziedaar de ingrediënten voor "MTV-punk" à la de jaren '90.

De vraag is hoe authentieke punkmuzikanten die wél van de juiste spirit houden op deze ontwikkeling reageren. Het Amersfoortse punktrio Seein' Red zoekt met haar laatste single de aanval en gaat terug naar haar roots, die in de richting van de stofzuiger- en mitrailleurgeluiden van Lärm moet worden gezocht.

Op 'More of the same' (WWR-004) geen ruimte voor compromissen, maar zeven snelle en harde punknummers met teksten waarin de persoonlijke kant van de politiek wordt benadrukt. Voor de Offspring-punks geven ze nog een aardige boodschap mee: "D.I.Y.-O.F.D." - oftewel: Do It Yourself Or Fucking Die (If punkrock is the key we should fight the music industry). En zo is 't maar net.

Ook Punk maar juist afstand nemend van haar roots is Fugazi op de nieuwste c.d. 'Red Medicine' (DIS90CD). Een opmerkelijk schijfje van een unieke band; over zowel de cd als de band zal in de volgende NN meer te lezen zijn.

Een andere manier om tegengas te bieden aan de Offspring-trend bestaat uit het toegankelijk maken van platenmateriaal van tot stof weergekeerde 'authentieke' punkbands. Zo is al het platenmateriaal van het bijna twee jaar geleden uiteen gegane hardcore-fenomeen Born Against nu bijeengepropt op twee, los van elkaar verkrijgbare cd's. Op één cd (VMFM 6/12) staan de lp's 'Nine patriotic hymns for children' en 'Battle hymns of the race war', op de andere cd ('The rebel sound of shit and failure'; VMFM 20 CD) staan de vele single's en split-single's van de band bijeen. Het slepende, ultra-rauwe geluid van Born Against beluister je niet, dat beleef je alsof de winterschilder met een schuurmachine over je trommelvliezen gaat.

Het furieuze karakter van de muziek wordt versterkt door de teksten waarin de vier heren naast hun cynische gevoel voor humor ook een flinke portie politieke correctheid ten toon spreiden. Witte, conservatieve, christennorm-predikende homo- en vrouwenhaters en de 'American way of live' worden onder vuur genomen op een manier die soms poëtisch genoemd kan worden: "No one's got the boot to our heads and we still gorge ourselves on the troughs of their prefab culture (Mount the pavement, lick the pavement clean)". Born Against R.I.P., Leve Born Against.

Dj. B

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995