Naar archief

UIT: NN #182 van 7 april 1995    

Stukjes met de post 

Het project 'hissanol' wordt gevormd door twee mensen die muziek maken. Niks bijzonders zou je zo zeggen, ware het niet dat de een in Amsterdam en de ander in Victoria, Canada verblijft. Moderne opnametechnieken en ouderwetse posterijen hebben er in dit geval voor gezorgd dat in eendrachtige samenwerking achttien nummers zijn geproduceerd en op CD gezet.  

De ene track is duidelijk een nummer, het volgende meer een stapel patronen of een themaatje met teksten. Hoe je het geheel moet omschrijven is mij niet helemaal duidelijk. Laat ik in ieder geval opmerken dat Andy (Kerr) voorheen in No Means No speelde (veel nootjes en vervormd). Scott (Henderson) is mij onbekend maar is volgens een stickertje op de hoes een "show biz reus". Van alle markten thuis lijkt me zo. De muziek gaat dus van No Means No achtig, en veel gitaren, tot jazzy. Her en der een sample en van die space Ambient teksten.  

Wat dan gevolgd wordt door een der grootste bakken herrie die ik ooit op geluidsdrager ben tegengekomen. Waarna This Heat ofzo, voorbijkomt en het geheel met synthesizers gecompleteerd wordt. De nummers gaan vlot achter elkaar door. De muziek is opgenomen (op één stuk na) op een combinatie van Andy zijn vier sporen recorder en de acht sporen recorder van Scott. Opgenomen stukjes werden met de post heen en weer gestuurd.  

Het leuke is eigenlijk wel dat ondanks de diversiteit aan invloeden en stijlen het geheel toch geen 'verzamelplaat' is geworden. Nummers achter elkaar die niks met elkaar gemeen hebben. Wellicht doordat slechts twee mensen het gemaakt hebben, die elkaar neem ik aan (muzikaal) kennen, zit er toch lijn in. De lijn van Andy en Scott. Zij zijn verantwoordelijk voor wat je hoort. Ook zijzelf geven op de hoestekst (op dat klote papiertje wat voorin een plastic CD doosje zit) toe dat voor velerlei uitleg vatbaar is wat je te horen krijgt. "Zij hopen dat je geniet van alle stukken die te genieten zijn, en meer nog, hopen dat je gekweld wordt door alle kwellende stukken". Ik vind het met de kwellende stukken wel meevallen. Sterker nog, een aangenaam luistergeheel.  

DiskJoker Jo 

HISSANOL - 4th and Back. Alternative Tentacles Records. In Nederland gedistribueerd door de Konkurrent.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995