Naar archief

UIT: NN #182 van 7 april 1995    

Antiracisme demonstratie door grijze wolven verstoord 

De jaarlijkse antifascistische fakkeloptocht op 21 maart in Rotterdam werd verstoord door de Turkse fascistische organisatie de Grijze Wolven. De politie kon een vechtpartij voorkomen, maar stond wel toe dat er diezelfde avond ruim tweehonderd Turken in een demonstratie gericht tegen de Koerden door Rotterdam-Zuid trokken. 

De fakkeloptocht die elk jaar in Rotterdam plaatsvindt, zou deze keer door Rotterdam-Zuid trekken omdat het centrum 's avonds uitgestorven is. Dat hebben we geweten. Al bij de voorbereiding belde de CD een aantal keer met de vraag waar er zou worden verzameld? Kort voor de actie werden we door de politie voor een gesprek uitgenodigd. Zij waren bang voor Koerden of CP'ers en wilde dat we uit de buurt van CD'ers zouden blijven. Hoewel dat laatste in Zuid moeilijk is, wilden we de demo toch al waardig te houden. De politie verzocht ons ook een eigen ordedienst te organiseren.  

Op het verzamelpunt het Afrikaanderplein blijk de opkomst aan de lage kant: vier paarden, drie honden, tien petten en slecht 75 actievoerders, grotendeels van Turkse organisaties. De Koerden zijn er niet omdat ze hun eigen Newroz (Koerdisch nieuwjaar) feest vierden. Wel zijn er twee CD'ers.  

Na een aantal korte toespraken zet de stoet zich in beweging. De demonstratie door de 'achterstandwijken, is een geheel nieuwe ervaring. Onderweg sluiten allerlei mensen zich bij de stoet aan. Van een koffiehuis besluit de helft van de cliëntèle zich bij ons aan te sluiten. Turkse muziek en veel Turkse leuzen geven de tocht sfeer. Na anderhalf uur komen we op de Dordtselaan. De sfeer wordt gespannen omdat daar café Baskent (De Hoofdstad) zit, een bekend bolwerk van Grijze Wolven.  

Wanneer Turken uit de stoet leuzen tegen de fascistische dictatuur roepen, komt een groep van twintig mannen het café uit. Ze schreeuwen 'Türkes basmol!' (Türkes, onze leider!) en sommige brengen de Turkse fascistengroet. Ze houden pink en wijsvinger naar voren en duim, ringvinger en middelvinger tegen elkaar. Van opzij bekeken is het net een wolvenkop.  

De groep die nu al uit zo'n veertig personen bestaat wil ons aanvallen. Wij gooien met onze fakkels, halen de stokken uit de spandoeken, sommige jongens hebben al stenen te pakken en gooien dat het een lieve lust is. Snel springt de politie tussenbeide. Wij worden onder begeleiding snel naar het Afrikaanderplein geleid.  

Omdat we niet voor een vechtpartij zijn gekomen wil iedereen snel naar huis. We vernemen dat een Turkse fascist licht gewond is geraakt. De politie wordt ondertussen behoorlijk zenuwachtig. Ze willen ons snel weg hebben en trommelen alle mensen op die ze hebben. Verderop in de wijk houden ze Grijze Wolven tegen die naar ons toe willen.  

Als bijna iedereen weg is, gaat een groepje antifa's alsnog achter de Wolven aan. Ze treffen ze in een klein straatje, zo'n 75 stuks. Overal is politie en buurtbewoners. Een oudere man verheft zich en begint een toespraak. Weer klinkt de naam van Türkes en gaan de handen omhoog. Iemand zwaait fanatiek met een inderhaast opgedoken Turkse vlag. Wanneer ze merken dat ze gefotografeerd worden gaan de armen weer omlaag. De politie blijkt geen flauw benul te hebben van wat er aan de hand is of met wie ze te maken hebben. "Turken of Marokkanen of Koerden ofzo..?"  

Een half uur later begint de groep een demonstratie. Ook deze demo zwelt aan tot zo'n tweehonderd. Steeds weer komen en mannen met druipsnorren, het symbool van de Grijze Wolven, aangescheurd. Ook andere Turken voegen zich in de demonstratie. Het verhaal doet de ronde dat de Turken in de antifademo Koerden waren en dat ze de Turkse vlag verbrand zouden hebben. De mensen in Baskent zouden zich daardoor bedreigd hebben gevoeld. Zelfs de Turkse sociaal-democraten lopen daarom mee in de stoet en roepen 'Kahrolsun PKK!', 'door aan de PKK!'. 

In de buurt van de Kocatepe-moskee staat de groep een tijdje stil. De imam wordt per auto aangevoerd om de groep te leiden en rustig te houden. De politie onderhandelt met hem. De demo wordt steeds groter en minder agressief. Uiteindelijk lopen ze een paar uur door Zuid en besluiten hun tocht in de Faith-moskee in Hillesluis. Als de sociaal-democraten de volgende dag te horen krijgen waar de demonstratie werkelijk voor bedoeld was schamen ze zich een beetje. De antifa beraadt zich op nadere stappen. Voorlichting over Grijze Wolven en fundamentalisten zou geen overbodige luxe zijn.  

Antifa Rotterdam

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995