Naar archief

UIT: NN #181 van 24 maart 1995   

Open dag autonome republiek 2B 

Wat te doen als je ruim tien jaar in een prachtig kraakpand zit, vol bruisende activiteiten, met veel internationale contacten en vlak bij het Centraal Station van een middelgrote provincieplaats en de Gemeente heeft andere plannen met het pand/terrein? In Eindhoven haalde de Autonome Republiek 2B op zondag 12 maart het effectieve wapen van de Open Dag weer eens uit de kast. Met behoorlijk veel succes, zo kon na afloop worden vastgesteld. 

De Eindhovense gemeenteraadsleden van VVD, CDA en PvdA lieten zich enthousiast rondleiden door de expositieruimte, die voor de gelegenheid was volgehangen met panelen die een overzicht gaven van tien jaar 2B in al haar facetten. Concerten van Vagtazo Hallottekemek uit Budapest, Strelnikov uit Slovenië, performance-kunst uit Rusland, het Wilde Oosten was nadrukkelijk aanwezig op deze open dag. Zoals het Wilde Oosten nadrukkelijk deel uitmaakt van de activiteiten van de Autonome Republiek 2B en de daaraan nauw verbonden Stichting De 6e Kolonne.  

Niet voor niets heet het volgende CD+boekproject van 2B-band Hard Headed Soul "In the Balkan of the Mind". De eveneens in de expositieruimte getoonde foto's van Paul Beekhuis, met als onderwerp Servië '94 maakten nogmaals duidelijk dat achter de holle retoriek van politici en militairen een geheel ander beeld bestaat. Dat van de gewone man of vrouw in de straat, die leuzen kalkt als "Geen granaten maar brood" en "Milosevic = Klootzak". Ook de typische Servische fanfare-orkesten met hun weemoedige blaasmuziek, (oh, wat was Joegoslavië vroeger toch een fijn vakantieland?!) zijn nog volop in het straatbeeld aanwezig. Evenals de zwarthandelaars in benzine, die profiteren van deze zoveelste vuile oorlog.  

Aan engagement geen gebrek in de Autonome Republiek 2B en dat zouden de dames en heren politici weten ook. In ieder geval lieten ze zich, van VVD'er in blauwe Lacoste-weekendtrui tot PvdA'er die voor de gelegenheid zijn leren jack van zolder had gehaald, gewillig rondleiden in de Zeefdrukkerij Grafische Ongehoorzaamheid en in de moderne plexiglas-kiosk van de V.A.B., de Vereniging voor Audiovizuele Beleving, alwaar de Illuminator Guus Veldhuis met zijn lasers en projectoren in de weer is.

Voor wie nog niet genoeg indruk had gekregen van de veelheid en variëteit in de activiteiten van 2B was er in de hal een 'Klaagmuur' van TV-toestellen opgesteld, waarop doorlopende voorstellingen te zien waren van het onvolprezen 'Instituut voor Betaalbare Waanzin', ook wel bekend als het videocollectief G-force. (Niet te verwarren met het gelijknamig SM-kafee in Amsterdam, en for the record, G-force uit Eindhoven had de naam het eerst!!!) Ja, in 2B weten ze van 'Kunst' altijd wel iets feestelijks te maken.  

Een deur verderop, in het succesvolle jongerencentrum De Effenaar was in de grote zaal een totaaloverzicht te zien van wat de architecten van deze locatie zouden willen maken. Toegegeven, er waren voor het oog heel fraaie ontwerpen bij, die men in zijn fantasie moeiteloos zou kunnen plaatsen in het nieuwe stadsgezicht van Eindhoven. Veel high-tech, veel chroom en grijstinten. Als het aan de planologen zou liggen, dan wordt Eindhoven het Rotterdam van Brabant. Goed, het mist dan wel een haven, maar de krachtige 'uitstraling' van Philips op het 'Investeringsklimaat' en het 'Vestigingsbeleid', compenseert dat gebrek wel. ,,Allure, daar gaat het om''.  

Al lopend door de Effenaar krijg je een haarscherp beeld van de kloof tussen de planologen en de mensen, waar het uiteindelijk om gaat. Planologen willen bouwen, hun plannen realiseren, dat zit kennelijk in hun genen. Als er op de locatie van de Effenaar en 2B zoveel 'cultureels' plaatsvindt, dan ontwerpen wij toch een 'cultuurtempel' voor de jongelui? Strakke aluminiumpui ter overkapping, hoef je nooit meer nat te regenen als je in de rij staat voor een kaartje voor de Effenaar-concerten.  

Op papier en op maquette ziet het er allemaal even mooi en indrukwekkend uit. Maar de praktijk is dat aan honderden jongeren uit Eindhoven en wijde omgeving al ruim tien jaar op die plek vol enthousiasme, inzet en plezier activiteiten hebben ontwikkeld, in feite wordt gevraagd om maar 'op te rotten'. 'Underground-cultuur' dat is geen cultuur, of dat kan wel aan de rand van de stad. Nee, naast de Dr. Anton Philips-Zaal voor fijne klassieke muziek op niveau, nu pal bij het Station een planologisch doordacht, strak vormgegeven nieuw 'Cultureel Centrum'. Door de week mag er vast nog wel een 'obscuur' bandje als Belly of Forquette mi notte spelen, maar in het hoofd der Planologen wordt eigenlijk al aan de nieuwste musicals van Endemol B.V. gedacht. Daar gaat de ka$$a meer van rinkelen en kun je de façade van platinum en chroom mee onderhouden.  

Achter die façade werkt de Autonome Republiek 2B intussen gestaag door aan Kunst uit het ware leven. In de Balkan van de Geest, zogezegd. De gemeenteraad van Eindhoven vergadert volgende maand over deze Bestuurlijke Opdracht aan de Dienst Stadsontwikkeling. Het leuke aan zo'n Open Dag is de dingen die je in de wandelgangen hoort. De oud-wethouder die in vertrouwen uitspraken doet waar je hem nooit op vast zult kunnen pinnen. Terwijl de planologen plannen maken, vertellen politici 'off the record' dat er geen geld voor is. In ambtenaren-jargon: Een nieuw Cultureel Centrum op deze locatie geniet in deze raadsperiode niet de hoogste prioriteit... 2B gaat inmiddels door met al haar activiteiten, en blijft de politieke ontwikkelingen nauwgezet volgen. Volgende keer meer hierover.  

Simonski

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995