Naar archief

UIT: NN #178 van 10 februari 1995    

Iets vrijers wordt vervolgd... 

Het doek is definitief gevallen voor cultureel jongeren-uitgaanscentrum Iets Vrijers in Den Haag. De panden aan het Spui zullen onder de sloophamer met de grond gelijk worden gemaakt. Komende zaterdag houdt men een spetterend slotfeest. De medewerkers van Iets Vrijers zijn in onderhandeling met de gemeente over een geschikte alternatieve locatie. 

Zo'n dikke vijf jaar geleden ontstond Iets Vrijers. Het was een initiatief van een groep van twintig jonge Hagenaars, die zich niet of onvoldoende kon vinden in het toen al povere Haagse uitgaansaanbod. Zij kraakten na drie jaar leegstand twee panden aan het Spui, waar zich vroeger de discotheek Nastasta bevond.  

Na een moeizame start met geleend kapitaal, geleende apparatuur en een enorme dosis belangeloze inzet van vele mensen begon Iets Vrijers al vrij snel in een duidelijke behoefte te voorzien en komen er tot op de dag van vandaag gemiddeld driehonderd mensen per avond. Het programma-aanbod is voor Den Haag uniek; jong talent, vaak de voorbodes van nieuwe stromingen die in Iets Vrijers een podium vonden om een grote groep jongeren te bereiken. Zo speelden er de afgelopen jaren vele honderden binnen- en buitenlandse bands, waaronder Hallo Venray, Burma Shave en Les Charmeurs.  

In 1992 werden de panden aan het Spui bedreigd met sloop en kwam het voortbestaan van Iets Vrijers onder grote druk te staan door toedoen van de gemeente en een projectontwikkelaar. Door acties, variërend van het ophalen van handtekeningen tot aan het geven van wekelijkse 'luifelconcerten' in de open lucht, bleef de Haagse binnenstad een grote bouwstop bespaard. De bouwplannen bleken absoluut niet haalbaar.  

Door alle aandacht die Iets Vrijers kreeg, zag de gemeente zich genoodzaakt met de medewerkers te onderhandelen over vervangende ruimte. Op industrieterrein De Binckhorst werd hen op een zwaar vervuild terrein een loods aangeboden. Iets Vrijers bedankte logischerwijs voor de eer. De ligging was ver uit het centrum.  

Iets Vrijers ging door met het programmeren van bands en dansavonden. Naast de vele benefieten die er werden gehouden, werd in 1992 een geheel in eigen beheer gemaakte cd uitgebracht met elf Haagse bands. Het centrum is financieel geheel zelfstandig. De bescheiden inkomsten werden gebruikt voor de verbetering van de inrichting, inventaris en apparatuur en voor het drukken van promotiemateriaal. De zaal bood ook oefenruimte aan zeven bands.  

De medewerkers van Iets Vrijers hadden besloten om, wanneer de nieuwbouwplannen definitief doorgang zouden vinden, de panden vrijwillig te verlaten op het moment dat de sloop onafwendbaar zou zijn. Ballast-Nedam, de projectontwikkelaar die de panden aan het Spui in eigendom heeft, had wel oren naar deze toezegging en gaf te kennen het functioneren van Iets Vrijers niet onnodig te zullen belemmeren. Zodoende kregen de gebruikers de tijd om zelf naar een andere locatie uit te zien en kon een vervelende vroegtijdige ontruiming worden vermeden.  

Januari 1995 kwam er een drastische verandering in de situatie. De gemeente Den Haag had vlak voor de kerst op dubieuze gronden een sloopvergunning afgegeven, terwijl de bouwvergunning nog niet is verleend. Ballast-Nedam sommeerde de gebruikers op 4 januari om binnen twee dagen de panden leeg op te leveren en spande een kort geding aan. De rechter stelde de projectontwikkelaar in het gelijk en oordeelde op 26 januari dat de gebruikers drie weken de tijd krijgen om de panden te verlaten.  

Een dag na de uitspraak organiseerde Iets Vrijers een open dag, speciaal gericht op de Haagse gemeenteraad. De VVD was met drie man opvallend goed vertegenwoordigd. PvdA en GroenLinks hadden één vertegenwoordiger, terwijl D66 en CDA ontbraken. Burgemeester Havermans belde tweemaal af. De vrijwilligers van het alternatieve uitgaanscentrum vingen geen bot. De aanwezige partijleden beloofden aan te zullen dringen op een gesprek over een ander pand.  

De bezoekersaantallen, zeshonderd per weekeinde, en de mogelijkheid om huur te betalen, overtuigde de aanwezige PvdAŠer Van Putten van het succes. Hij zij te hopen dat er binnen een paar maanden een alternatief wordt gevonden voor Iets Vrijers. Maar vanwege de hoge huren en de geluidsoverlast, kunnen de gebruikers een locatie in het centrum wel vergeten.  

Zaterdag 11 februari houdt Iets Vrijers vanaf half twaalf 's avonds een spectaculair slotfeest met de optimistische titel 'Wordt Vervolgd'. De bekende band De Abba's, die hun roots hebben liggen in de zaal, zal van de partij zijn. Het feest zal tot in de vroege morgen duren.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995