Naar archief

UIT: NN #177 van 27 januari 1995   

Uitslag autonome actie top 5 1994 

Laten we beginnen met het bedanken van die enkeling onder jullie die de moeite heeft genomen een Top 5 van acties samen te stellen. In NN #176 publiceerden we een lijst met 93 verschillende acties die het afgelopen jaar NN haalden. Het verzoek was of jullie aan de hand van deze lijst een eigen Actie Top 5 wilden samenstellen. Op grond van het geringe aantal reacties kan geconcludeerd worden dat jullie geen interessante acties in de lijst konden vinden, of het niet de moeite vonden om te reageren.  

De enige echte Autonome Actie Top 5 1994 is dan ook grotendeels samengesteld op basis van de persoonlijke Top 5 van een tiental NN-medewerkers en een tweetal lezers. Volgend jaar beter. 

Eerst wat acties die wel genoemd werden maar de Top 5 niet haalden. Bijvoorbeeld het onklaar maken van wegenbouwmachines in Akkrum door het Milieu Bevrijdingsteam, in de nacht van 6 op 7 mei. Of de SAP/Rebel actie bij de BVD op 14 februari onder het motto 'De Spionnen Bespied'. Ook de actie van boze omwonenden van Schiphol die kamerleden uit bed belden in de nacht van 18 op 19 maart haalde de top 5 niet. Net als de activiteiten van de 'Vrienden van Poncke Princen' of de inbraak van de Explosieven Opruimings Dienst bij het metaalverwerkingsbedrijf Van Halteren in Bunschoten.  

Nog even een speciale vermelding voor twee acties die nét buiten de Top 5 bleven. De eerste is de solidariteitsactie met Paul S. van het Earth Liberation Front Nederland, die Paul's werk voortzetten door graafmachines in het Jammerdal te saboteren. De tweede is de uitkeringsactie van Remco in Haarlem die een broodje kaas nuttigde in een Albert Heijn uit protest tegen het stopzetten van zijn uitkering. De actie kreeg veel aandacht in de media. 

Na een uitvoerige rekensom, waarbij de ingezonden nummero enen 5 punten kregen en de nummero vijven 1 punt, kwamen uiteindelijk de volgende acties in de Autonome Top 5 terecht: 

NUMMERO 5! Verstoring installatie van CD/CP'ers. De acties tegen de installatie van de grote hoeveelheid fasco's in diverse gemeenteraden op 12 april 1994 waren volgens een briefschrijver niet zozeer een vermelding waard wegens het succes, maar vanwege het enthousiasme overal. Een andere briefschrijver noemde speciaal de gebeurtenissen in Arnhem, waar CD'er Selhorst en CP'er Kusters een goed heenkomen moesten zoeken voor de overmacht aan tegendemonstranten. 

NUMMERO 4! Actie Auto de Stad Uit. De anti-auto actie op 12 februari 1994 in Leiden oogste veel waardering. Bij de actie werd door actiegroep 'De auto de stad uit' continu heen en weer gelopen op een zebrapad van een drukke weg. De politie maakt na een kwartier een eind aan de actie omdat "er geen vergunning was aangevraagd"...  

NUMMERO 3! Kraakmuseum De Zwarte Kat. Goed, de tentoonstelling was uiteindelijk geen lang leven beschoren, maar de feestelijke presentatie van 'Kraken in Beweging' op 11 september 1994 in kraakmuseum De Zwarte Kat in Amsterdam werd een groot succes. Het kraakmuseum werd door de inzenders uitgeroepen tot de meest succesvolle kraakactie van het jaar. Welk pandje haalt nou CNN of MTV? Honderden mensen bezochten het kraakmuseum. Enkele weken later wordt het pand, tezamen met een aantal andere Amsterdamse kraakpanden ontruimd.  

NUMMERO 2! CD'er krijgt taart in zijn smoel. De lijsttrekker van de CD in Eindhoven, Schoonenbeek, krijgt op 2 maart 1994, de avond van de verkiezingsuitslag in het gemeentehuis een slagroomtaart in zijn gezicht. Een voltreffer!  

NUMMERO 1, 1, 1! ACTIE VAN HET JAAR! Studenten bezetten station. Afgetekend winnaar is de spontane actie van studenten, na een brave demo tegen de onderwijsplannen (= bezuinigingen) in Utrecht. Honderden mensen bezetten spontaan het Centraal Station, lopen over de sporen en klimmen richting bovenleidingen. Het treinverkeer wordt stilgelegd en in het hele land wordt het treinverkeer voor uren ontregeld. Studenten maken met deze actie duidelijk dat ze macht hebben, als ze dat maar willen. De eerste plaatst, en de aanmoedigingsprijs, is voor deze spontane studentenactie.  

Conclusie: De persoon of actiegroep die dit jaar een originele actie uitvoert, die nog effectief is ook, maakt grote kans op een vermelding in de Autonome Actie Top 5 1995. Wie weet, krijgen we het op onze heupen en roepen we maandelijks de Actie van de Maand uit. Het te water laten van de auto van de heer Janmaat in Harlingen maakt grote kans. Okee, doe je best!

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995