Naar archief

UIT: NN #177 van 27 januari 1995

NIEUWS

Dierenbeschermers slaags met holbewoners

EINDHOVEN - Op maandag 17 januari hebben leden van Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) actie gevoerd bij een 'prehistorisch dorp' in Eindhoven. Het stak de dierenbeschermers dat in het kader van een 'leefexperiment' dieren zullen worden geslacht.

Het 'leefexperiment' dat het doelwit van de demonstratie was, is een initiatief van het Prehistorisch Openluchtmuseum Eindhoven. Het is de bedoeling dat een groep van 7 mensen, waaronder directrice van het museum Boonstra, voor de duur van twee maanden afgesloten van de buitenwereld gaan ondervinden hoe de prehistorische mens in de wintertijd moet hebben geleefd.

Dat een dergelijk 'experiment' volslagen belachelijk te noemen is, blijkt met name uit de vrachtlading aan proviand die deze luxe-oermensen met zich meenemen; met 250 kilo graan, 50 kilo bonen, 60 kilo vlees, en verder een grote hoeveelheid vis, gedroogde vruchten, een melkgeit en kippen in de reiskoffer kan moeilijk gesproken worden van het imiteren van 'prehistorisch leven'.

Peta was echter woedend door het voornemen dieren te slachten in het kader van het experiment. Ongeveer een week voor het begin ervan hebben mensen van Peta aangeboden de te slachten dieren te adopteren in ruil voor een hoeveelheid groenten, fruit en noten die "voldoende voedingsstoffen bieden om deze periode in goede gezondheid door te komen", aldus Peta.

Directrice Boonstra liet als antwoord weten "gezien de aard van het experiment (experimenteel-archeologisch) en begeleid door de universiteit van Groningen" niet in te kunnen gaan op het toch wel "positieve en constructieve" aanbod. Nee, aan goede argumenten geen gebrek in Eindhoven.

Actievoerders van Peta waren uiteraard niet tevreden met dit antwoord en besloten tot actie over te gaan. Op de dag dat het experiment begon werd door een groep nogmaals maar wederom vergeefs gepoogd het museum op andere gedachten te brengen. Een groep activisten besloot daarop de openingsceremonie van het experiment te verstoren en het nagebouwde dorp waarin het experiment plaats zou vinden te bezetten.

Hierop werd door medewerkers van het museum flink op de activisten ingeslagen, er vielen over en weer behoorlijke klappen, maar de actievoerders weigerden te vertrekken. Uiteindelijk werden acht dierenbeschermers gearresteerd wegens 'erfvredebreuk'; later op de dag werden ze allemaal weer vrijgelaten.

'BRITISH MOST WANTED POLL TAX RIOTER' VAST IN NEDERLAND

AMSTERDAM - Als we de Britse boulevardpers moeten geloven, zit er sinds vorige week een beruchte "Poll Tax relschopper" vast in een Nederlandse politiecel. De 32-jarige Engelsman werd tijdens een tramcontrole op maandagavond 17 januari in Amsterdam aangehouden.

De volgende dag maakte het Britse boulevardblad Daily Mail melding van de arrestatie van 'the man hunted over poll tax violence'. De gearresteerde Nicholas J. wordt met naam en toenaam vermeld, een foto van z'n gezicht ontbreekt niet. Nicholas wordt door de Britse politie gezien als de meest gezochte "poll tax relschopper".

Op 31 maart 1991 werd er in hartje Londen massaal gedemonstreerd tegen de invoering van de poll tax, een onredelijk gemeentelijk belastingsysteem waarbij de rijken gespaard worden. De invoering van poll tox veroorzaakte in Groot-Brittanni veel trammelant, hetgeen uitmondde in een gigantische explosie op Trafalgar Square op die 31-ste maart. Tienduizenden Britten raakten slaags met de politie, na door hen sterk te zijn geprovoceerd.

De 'battle of Trafalgar Square' is de Britse geschiedenis in gegaan als de grootste opstand van de twintigste eeuw. Er raakten honderden demonstranten en agenten gewond. Op de dag zelf werden er niet eens zoveel mensen gearresteerd. Veel arrestaties volgden in een later stadium, nadat justitie besloten had een heksenjacht te openen op al diegenen, waarvan men maar het geringste vermoeden had dat men betrokken was geweest bij de gewelddadigheden.

Op basis van honderden foto's en videomateriaal, werden foto's verspreid van personen die ervan worden beticht de aanstichters van het geweld te zijn geweest. De boulevardpers publiceerde deze foto's gretig, inclusief de personalia behorende bij deze personen. Nicholas G. was n van hen.

Na z'n arrestatie vorige week in Amsterdam, heeft de politie contact gehad met Interpol. De Britten zouden graag zien dat Nicholas uitgeleverd wordt, maar dat gaat niet zo eenvoudig. Gewoonlijk levert dat een langdurige juridische zaak op. De Trafalgar Square Defendants Campaign (TSDC), een arrestantengroep die sinds 31 maart 1991 bestaat, heeft zich inmiddels gestort op de zaak.

In een brief aan de piketadvocaat van Nicholas G., heeft de TSDC kenbaar gemaakt dat men over videomateriaal beschikt, dat aantoont dat de Britse politie verantwoordelijk moet worden gesteld voor de rellen in '91. "Door deze provocaties kunnen de demonstranten absoluut niet verantwoordelijk worden gesteld voor hun daden, die een logische reactie zijn geweest op het politiegeweld", aldus de TSDC. Nicholas G. zit momenteel in voorarrest in Huizen.

ACTIE TEGEN OLIEBORINGEN IN TIMOR ZEE

DEN HAAG - 30 Januari beginnen de publieke hoorzittingen in de zaak over olieboringen in de Timor zee, ook wel Timor Gap genoemd. Op deze dag wordt vanaf 12.00 uur bij het Vredespaleis een balonnenactie gehouden.

De zaak dient voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag en is aangespannen door Portugal. Dit land, dat voor de Indonesische bezetting van Oost-Timor, de soevereiniteit had over het land, heeft Australi voor het gerecht gedaagd. Reden is dat Australi een contract met de Indonesische bezetters heeft afgesloten over olieboringen in het gebied. Australi zal voor het hof moeten bewijzen dat Indonesi voor de invasie van 7 december 1975, op een geldige manier de soevereiniteit had over Oost-Timor. Dit zal lastig worden omdat de Verenigde Naties Portugal nog steeds als bestuurder van Oost-Timor benoemen en de Indonesische bezetting illegaal achten.

Voor de uitspraak van het Gerechtshof is van belang of hard kan worden gemaakt dat het volk van Oost-Timor de bezetting nooit heeft erkend. Het referendum dat Indonesi in 1976 hield moet dan onderuit worden gehaald. Ook moet aannemelijk worden gemaakt dat het Timorese volk onafhankelijk wil zijn.

Timor Gap heeft sinds het afsluiten van het contract met Australi in 1990, negen van de grootste oliemaatschappijen ter wereld aangetrokken. De gezamenlijke investeringen bedragen 250 miljoen dollar. De zaak voor het Gerechtshof is nog belangrijker geworden met de ontdekking van een enorme olievoorraad in de Timor Zee, twee maanden geleden. Het is zaak voor de olie-multinationals, en dus Australi en Indonesi, om de olie te kunnen exploiteren, over de ruggen van het Timorese volk.

De vorm van de actie bij het vredespaleis is afgeleid van een balonnenactie in Jakarta die 21 september 1994 plaatsvond onder het motto "Indonesische democratie, een luchtballon". Vier mensen werden toen opgepakt en drie dagen lang met elektrische schokken gefolterd. De actie is bedoeld ter ondersteuning van mensenrechtenactivisten in Indonesi en Oost-Timor, en tegen het roven van de natuurlijke rijkdommen van het gekoloniseerde Oost-Timor. (Jeroen)

REBOELJE FROULJU IN DE WEER

LEEUWARDEN - Gewapend met posters en verf heeft de radicaal-feministische actiegroep Reboelje Froulju de afgelopen weken acties gevoerd tegen seksistische beeldvorming in Leeuwarden.

Doelwit van de acties waren verschillende etalageruiten in de Leeuwardense binnenstad. Een afbeelding van een schaars geklede vrouw - waarmee een parfumeriewinkel trachtte haar producten aan de man te brengen - werd na de actie uit de etalage verwijderd. De etalage van een posterwinkel aan de Wirdumerdijk moest het eveneens ontgelden. De actiegroep bezocht verder een bouwkeet, een bordeel en een discotheek.

Reboelje Froulju roept andere vrouwen op om eveneens actie te gaan voeren tegen seksistische beeldvorming. "Ook wij staan af en toe versteld van onze invloed; blijkbaar is onze irritatie zo voelbaar dat, nog voordat wij tot daadwerkelijke actie konden overgaan er diverse seksistische reclames als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Dit is een tendens wie wij van harte toejuichen," aldus de vrouwen.

STUWDAM BEDREIGT INNU-VOLK

QUEBEC - Het Canadese energiebedrijf Hydro-Quebec, dat onlangs het 'Great Whale'-project op de lange baan schoof - waardoor het leefgebied van zo'n 10.000 Cree vooralsnog is gespaard - blijft de woon- en jachtgebieden van inheemse volkeren in Quebec bedreigen.

Het energiebedrijf is van zins een nieuwe stuwdam te bouwen in de Sainte Marguerite-rivier in Nitassinan, het grondgebied van het Innu-volk. Dit project heeft grootschalige ecologische consequenties voor de Innu. Gilbert Pilot, de oprichter van de 'Coalition for Nitassinan', plaatst de strijd tegen de stuwdam in een breder verband: "Wij verliezen onze cultuur, onze taal, onze spiritualiteit en nu onze jachtgronden. Wij zitten in een proces van vernietiging. Hydro-Quebec heeft zijn menselijkheid verloren."

Het Innu volk wordt eveneens bedreigd door laagvliegoefeningen over hun grondgebied. De Nederlandse luchtmacht oefent daar reeds sinds 1986 met F-16s. Het laagvliegverdrag tussen Nederland en Canada zal eind 1996 aflopen. Hopelijk stemt de Tweede Kamer tegen een verlenging van de overeenkomst tot het jaar 2011.

AUTO JANMAAT TE WATER

HARLINGEN - Op 'raadselachtige wijze' verdween de auto van CD-leider Janmaat begin vorige week in het water van de Havenkom te Harlingen. De auto stond zo'n dertig meter van de waterkant geparkeerd. Janmaat vermoedt dat er sprake is van opzet en heeft aangifte gedaan. Hij vreest dat zijn auto total loss is. (bron: LC)

KRAKEN IS GEEN KUNST

AMSTERDAM - Verdwijnt binnenkort n van de laatste kraakpanden in de Amsterdamse Nieuwmarkt? Als het aan de bewoners van Houtkopersburgwal 14 en 15 ligt niet. Maar de eigenaar wil van de krakers af, zolang die niet in gaan op zijn wensen. Hij is onlangs een verkorte bodemprocedure gestart.

De panden werden tien jaar geleden gekraakt. Vanaf het begin hebben de bewoners geprobeerd de pakhuizen gelegaliseerd te krijgen. Eigenaar Evema Beheer had daar wel oren naar en bood z'n bezit voor een prikkie te koop aan bij de gemeente. Er volgde een langdurige periode van gesprekken tussen de bewoners en de gemeente, met als inzet de wijze van verbouwing na de aankoop. Toen uiteindelijk de gemeente en de bewoners tot overeenstemming kwamen, wilde de eigenaar niet meer verkopen aan de gemeente.

Voorjaar 1994 verzocht Evema de bewoners de panden vrijwillig te verlaten, ze hadden er lang genoeg gezeten. De bewoners lieten de eigenaar weten dat men de pakhuizen nu dan zelf wilden kopen. In het najaar deed men een bod van f 350.000 gulden, dat afgewezen werd. Evema, die f 750.000 gulden vraagt, had ondertussen een bouwplan op laten stellen voor luxe appartementen en hiervoor een bouwaanvraag ingediend. De bewoners en omwonenden dienden een bezwaarschrift in tegen het bouwplan. De bouwaanvraag werd afgewezen, omdat de plannen van Evema niet passen in het kader van het bestemmingsplan en omdat het aanzicht van de pakhuizen teveel zou worden gewijzigd. Evema heeft intussen een nieuwe bouwaanvraag ingediend.

Twee weken geleden vierden de bewoners hun tienjarig bestaan met een buitenfeest. In een muzikaal decor, openden alpinisten een buitenkunst-tentoonstelling. Een viertal kunstenaars, waaronder Kamagurka had de raamluiken beschilderd. Een beetje vreemd dat Fabrice Hund ook een opdracht had gekregen. Fabrice staat erom bekend de schuttingen van ontruimde kraakpanden op te fleuren met z'n artistieke creaties (o.a. Stadhouderskade 82/83). Maar ja, wellicht heeft hij gedacht er nu maar eens vroeg bij te zullen zijn.

Want eigenaar Evema is een verkorte bodemprocedure gestart. Een dergelijke procedure kan negen maanden duren. De buitenkunst-tentoonstelling is dagelijks bij daglicht te bezichtigen (naar verluidt zijn ze er bij het Fort van Sjakoo content mee). Het is vooralsnog onduidelijk of de krakers van de panden ook nog andere activiteiten zullen ondernemen om een dreigend ontruimingsvonnis tegen te gaan.

KRAAKKAFEE BANKROET WEER VERKAST

AMSTERDAM - Ze kunnen ervan zeggen wat ze willen, maar kraakkafee Bankroet in Amsterdam-Oost zal de kraakgeschiedenis in gaan als het kafee met het meest zwalkende bestaan. Binnen drie jaar tijd is het, als ik het goed heb bij gehouden, vier maal verhuisd.

Eerst zat men jarenlang in de Oosterparkbuurt, waarna men vanwege sloop het kafee verkaste naar de Dapperbuurt. Ook dit perceel ging na een jaar tegen de vlakte, waarna men de biezen en kratten weer oppakte en een perceel in de Indische buurt betrok. Ook daar kon men slechts een half jaar zitten. Hierna was de Oosterparkbuurt weer aan de beurt, voor korte tijd. Opnieuw was de stadsvernieuwing de reden voor de verhuizing. Nu probeert men het krakersgeluk maar eens te vinden in de Indische buurt.

Begin januari werd de begane grond van Halmaheirastraat 28 gekraakt, in eigendom van stadsdeel Zeeburg. Het pand maakt onderdeel uit van het complex rond de voormalige Gerardus Majella kerk, waarin nu onder meer het wijkopbouw Indische buurt, een advocatenkantoor en het archief van de Vouwenbeweging gevestigd zitten. Bankroet vormt in de ogen van de krakers een prima aanvulling op deze politieke en sociaal-culturele activiteiten.

De gekraakte ruimte stond sinds november 1993 leeg, nadat er een sauna in gevestigd zat. Inmiddels heeft de wijkwethouder Wonen & Werken (GroenLinks) verklaart de krakers via een civiel-rechtelijke procedure uit het pand te willen krijgen. Hij wil dat er een winstgevende sauna in gevestigd wordt. Dit kort geding dient 1 februari om 15.45 uur in de rechtbank aan de Parnassusweg. Het kort geding is aangespannen door de stichting Milieuvrienden, volgens de krakers een soort van anti-kraakgroep. Bankroet zet ondertussen haar activiteiten in het nieuwe onderkomen voort.

AMSTERDAM KRAAK KORT

AMSTERDAM - Het perceel 2e Atjehstraat 7 in de Indische buurt is op 10 januari gekraakt. Na een brand een jaar terug, werd het dichtgetimmerd. De gemeente en een woningbouwvereniging willen het perceel in april laten slopen, maar de krakers vinden dat niet nodig *** In de Vijzelstraat werd op 22 januari het pand op nr. 5 gekraakt, na anderhalf jaar leegstand *** De stadsnomaden, of wat daar voor door gaat, van het gekraakte bouwterreintje aan deVan Ostadestraat hebben een bezwaarschrift ingediend tegen het ontruimingsvonnis. Door het plaatsen van enkele woonwagens op het terreintje in december, was de kraak een feit. Projectontwikkelaar Bakker wil er gaan bouwen, maar dat laat nog wel een tijdje op zich wachten. De krakers, die zichzelf Swompers noemen (ja, ik kan er ook niets aan doen) zijn kennelijk gespecialiseerd in het indienen van bezwaarschriften en het voeren van juridische procedures. Ik kom niet door hun persberichten heen, snap er de ballen van. Die stadsnomaden van tegenwoordig. Ze willen in ieder geval op het terrein blijven staan, zolang er niet gebouwd wordt. Maar de OvJ en de stadsdeelraad denken daar natuurlijk weer eens anders over. Overigens hebben de swompers een eigen fanzine uitgegeven, ziet er aardig uit.

ALTERNATIEF VOOR DAKLOZEN BRIGITTENSTRAAT

UTRECHT - De daklozen die de panden Brigittenstraat 3 en 5 in Utrecht bezet houden, draaien nog steeds hun nachtopvang in zelfbeheer. De commissievergadering van 11 januari jl. bracht geen duidelijkheid in de zaak.

Op de raadsvergadering van 19 januari werd er zelfs geheel gezwegen over de opvang van daklozen. De onderhandelingen met de dienst Welzijn zijn wel gewoon doorgegaan. De daklozen moeten de panden dan wel verlaten, maar de ME erop afsturen gaat de gemeente toch wel wat te ver.

De dienst Welzijn ging akkoord met de afwijzing om bij het Leger des Heils in te trekken. Nu heeft de buurt besloten een kort geding aan te spannen tegen de gemeente en het woningbedrijf. De buurt wenst dat de gemeente zich houdt aan een uitspraak van het college vijf jaar terug, waarin beloofd werd dat er geen bovenwijkse voorzieningen in de Brigittenstraat worden aangebracht.

Op 23 januari kwam de dienst Welzijn met een alternatief op de proppen: noodvoorzieningen op tien minuten lopen van het centrum op een braakliggend terrein, naast het politiebureau. Naar alle waarschijnlijkheid gaan de daklozen met dit aanbod akkoord, op de Brigittenstraat is geen toekomst.

BRANDENDE BARRICADEN IN GRONINGEN

GRONINGEN - Met brandende straatbarricaden hebben de bewoners van een aantal kraakpanden aan de Kraneweg in het centrum van Groningen, een vroegtijdig einde gemaakt aan hun onderkomen. De ME zette een peloton in en ontruimde de panden enige uren later.

De krakers wierpen in de morgen van 17 januari barricaden van huisraad en winkelwagentjes op in de Kraneweg, waarna de zooi in de fik werd gestoken. Het verkeer diende voor enige tijd omgeleid te worden. Nadat de ME gearriveerd was, werd men vanuit de panden op verfbommetjes en vuurwerk getrakteerd. Sympathisanten van de krakers werden voor het pand door ME'ers weggeduwd. Via een zij-ingang ging de ME naar binnen, waarna de zes aanwezigen werden gearresteerd.

De panden Kraneweg 1, Melkweg 28, 30 en 32 en de Westerkerk werden in 1991 gekraakt. De krakers hebben zich samen met enkele buurtbewoners tot aan de Raad van State verzet tegen sloop van de kerk en de belendende percelen. Ze vinden dat een monumentaal stadsgezicht verloren gaat en dat de woningen in het elf verdiepingen tellende appartementencomplex dat er voor in de plaats komt, veel te duur worden. De rechter had bepaald dat de krakers uiterlijk 20 januari de panden verlaten moesten hebben. De krakers wilden die datum niet afwachten en verkozen hun eigen moment.

NAALDWIJK ONTRUIMT KRAAKPAND ILLEGAAL

NAALDWIJK - Dat was nog nooit eerder vertoond in Naaldwijk, gelegen in het centrum van het Westland. Onlangs werd hier een leegstaand voormalig GEB-gebouw gekraakt door een tweetal jongeren. "Krakers in Naaldwijk, dat moeten we niet hebben", zal de burgemeester gedacht hebben. Drie dagen later zette de gemeente een sloopploeg in, die met een bulldozer het pand met de grond gelijk maakte.

De krakers Jeroen en Rick, die met hun volledige naam in de plaatselijke krant genoemd worden (iedereen kent ze toch...), hielden het pand bezet sinds vrijdagnacht 14 januari. Ze kwamen het gebouw, dat ruim een jaar leegstond, binnen via een gat in het dak. Het pand werd De Rode Driehoek genoemd. Op verzoek constateerde de politie zondagmiddag leegstand; de krakers moesten hen wel uitleggen wat een kraaksetje is enzo. In het verleden hebben diverse groepen de gemeente Naaldwijk gevraagd het gebouw te huren, maar die werden afgewezen.

De krakers waren van plan het gebouw beschikbaar te stellen aan kunstenaars, bands, e.d. De burgemeester Elzenga, die zondagmiddag door de politie Haaglanden op de hoogte werd gesteld, was niet blij met de kraak. "Zo gaan we in het Westland niet met elkaar om. Dit is iets on-Westlands en zullen we ook niet tolereren", aldus een geschrokken Elzenga in de Westlandse Courant. De gemeente zegt van plan te zijn op het terrein huizen te gaan bouwen.

Maandag kwam de burgemeester hoogstpersoonlijk poolshoogte nemen, begeleid door de agent die de vorige dag al binnen was geweest. Elzenga maakte zijn afkeer van de kraak opnieuw duidelijk. "Zo komen er allemaal werklozen en andere randfiguren naar Naaldwijk. Gas, water en licht krijgen jullie niet, daar zorg ik wel voor!". De burgemeester laat in een radio-interview doorschemeren dat er een rechtszaak volgt.

Dinsdagochtend staan er twee gemeente-ambtenaren en een sloopploeg voor de deur. De bewoners krijgen een kwartier om het gebouw te verlaten. Aan de achterzijde van het gebouw doet een bulldozer het werk. Een sloopvergunning of ontruimingsbevel is er niet. De ontruiming is illegaal. De krakers hebben aangifte gedaan van huisvredebreuk, bedreiging, geweldpleging en het slopen van een bewoond pand. De twee gemeente-ambtenaren en de burgemeester zijn aangeklaagd. De officier van justitie neemt de zaak hoog op. Het gebeuren kreeg veel aandacht in de lokale media.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995