Naar archief

UIT: NN #175 van 16 december 1994   

Actieweek tegen de woningnood    

Afgelopen weekend vonden in Amsterdam een aantal acties plaats tegen de woningnood. De mobilisatieposter riep op tot autonome acties. Voorafgaand aan het weekend zijn in de hele stad leuzen gekalkt en gespoten. Over andere autonome acties is ons verder niets bekend, of het moet de after-party in de Sarphatistraat 77 op maandagavond zijn geweest. 

Zaterdagochtend hebben zo'n vijf actievoerders in Amsterdam-Oost een rouwkrans opgehangen bij een al jaren leegstaande etage in de Vrolikstraat. De etage is uitgesloopt en in 1986 is al een aanschrijving op het pand gedaan. De krans werd gelegd namens de ruim 50.000 geregistreerd staande woningzoekenden in Amsterdam.

Die middag is een in aanbouwzijnde kantoorkolos van Rotterdams formaat, bezet door tachtig mensen. Het gigantische spandoek van 20 bij 5 meter viel bijna in het niet op de wolkenkrabber, maar de leus "STOP CITYVORMING, GEEN MANHATTAN AAN DE AMSTEL" kon niet duidelijker. De bezetters eisten onder andere af- I braak van dit gruwelgebouw en een fatsoenlijk gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid. Na een uur is de bezetting volgens plan beindigd. Omdat het kraakpand Nieuwendijk 134 alweer 3 gekraakt is was daar 's avonds een feestje tot diep in de nacht. Met bands enzo. Toch waren dertig krakers de volgende ochtend vroeg genoeg uit hun bed gerold om voor het eerst in een jaar weer eens te kraken in de Schinkelbuurt.

De etage Sluisstraat 65-111 werd soepel gekraakt. Helaas bleek een paar uur later dat er een huurcontract was. Het verhaal bleek te kloppen en de etage is verlaten.

Aan het begin van de middag zijn door zestig krakers twee etages aan de Nassaukade 383 in Amsterdam-West gekraakt. De pOlitie heeft "leegstand geconstateerd". Het is de bedoeling om op dit adres een kroeg te beginnen.

Als laatste actie is op zondag een bouwterrein in de Pijp gekraakt. De zestig mensen trokken er met caravans en tractoren op uit. Een gebeuren dat veel bekijks trekt. De krakers protesteren onder andere tegen de plannen van megasspeculant G.W. Bakker om op die plaats vette koopwoningen neer te zetten. Bakker is al sinds de jaren zeventig bezig met foute praktijken, maar mag nog steeds zijn gang gaan.

Bijvoorbeeld in het centrum van Amsterdam, waar tientallen krakers en huurders bedreigt worden door ondermeer een parkeergarage. 

Gelukkig bleken vierhonderd mensen /12,50 te willen betalen om Alice Donut en The Ex te bewonderen. (Hoera we zijn rijk!) Deze twee bands speelden op maandagavond in de Amsterdamse Arena op het benefietfeest voor het anti-429-fonds. De opbrengst zal gebruikt worden om processen tegen artikel 429 sexies financieel te steunen.

Helaas was voor zover bij NN bekend maandag in geen enkele krant aandacht aan het woningtekort in Amsterdam besteed. Komt dat misschien omdat bijvoorbeeld het programma van zaterdag een halve week van te voren nog is gewijzigd? Dat was in elk geval sneu voor de mensen die van buiten Amsterdam kwamen. Bij een actieweekend tegen de woningnood stellen veel mensen zich toch wat anders voor dan een aantal acties door krakers. Misschien moet er alvast nagedacht worden over een breder opgezet weekend in de tweede helft van 1995, waar krakers dan een onderdeel van vormen.

HJ

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1994