Naar archief

UIT: NN #174 van 2 december 1994   

Om niets te hoeven vergeten... 

Heb je geen agenda om je afspraken niet na te hoeven komen, of kom je juist je afspraken niet na omdat je een agenda hebt? 

Nogal wat mensen zijn vies van het in bezit hebben van een zakagenda. Ze associëren zo'n geval direct met een zekere mate van zakelijkheid die, uiteraard, niet past bij een tegendraadse levensstijl. Je kent ze wel, die tiepes die van alles en nog wat op papiertjes, bierviltjes, actieposters, gebruikte enveloppen, e.d. krabbelen, om vervolgens de gemaakte aantekening achteloos in de kontzak te steken. Tig keer per dag worden de stukjes papier voor de dag gehaald om te checken wanneer de eerstvolgende afspraak is. Flippen natuurlijk als die broek de was in gaat, alvorens de zakken te hebben geleegd. 

De échte alternativo is wars van dit soort 'papieren' nonsens en schrijft de aantekeningen dan ook op de pols. Dit zijn de flierefluiters onder ons, vrij van geest. Voor hen telt slechts één ding: leef vandaag, morgen zien we wel weer. 

Boven deze chaoten staan de personen, die zich hebben genesteld binnen een of ander instituut of actiegroep. Deze personen, de actiebonzen (althans, dat denken zij, zoeken voor het onthouden van afspraken hun toevlucht tot de agenda. Een agenda behoort niet meer of minder te zijn dan een boekje, waarin keurig alle dagen van het jaar op volgorde in vermeld staan en waarin je aantekeningen kunt plaatsen. 

Agenda's heb je in velerlei soorten en maten, afhankelijk van de wensen van degene die er een nodig denkt te hebben. In een doorsnee boekhandel liggen meestal in augustus of september al tientallen soorten. In de grotere van oorsprong links-georiënteerde boekwinkels is het keur aan agenda's welhaast nog groter. Daar liggen naast de algemene agenda's ook de aantekenboekjes die meestal in het bezit komen van bepaalde bevolkingsgroepen. Keuze te over, en dat maakt het er vaak niet eenvoudiger op. 

Nee, neem dan een alternatieve linkse boekwinkel als het Fort van Sjakoo in Amsterdam. Daar is het assortiment nog heerlijk overzichtig. Je hoeft er niet aan te komen met de vraag of ze de nieuwste voetbal- of schaakagenda in de verkoop hebben liggen. Zelfs de vrouwenagenda tref je er niet aan, omdat die "toch al overal te koop ligt". In een infowinkel als Sjakoo, Assata (Nijmegen). Phoenix (Rotterdam) of Schism (Utrecht) tref je de ware alternatieve agenda aan (naar je mag aannemen), samengesteld op non-profit basis (moet je maar aannemen) en uiterst politiek correct (heb je maar aan te nemen). De Solidariteitsagenda, Zwarte Draad, Basta, Kalender, Kalenda, Antifaschistischer Kalender en Autonomer lesben Frauen Kalender prijken in deze donkere maanden op de toonbank van het Fort van Sjakoo. 

De Solidariteitsagenda zal u genoegzaam bekend zijn. De 'rode' solidariteitsagenda (fl.15.50) is voor de persoon die meerdere afspraken maakt per dag, daar iedere bladzijde een dag van het jaar bestrijkt. Overigens met uitzondering van de weekeinden; voor je afspraken op de zaterdag en de zondag heb je maar een halve pagina ter beschikking. De samenstellers hebben kennelijk een ouderwets wereldbeeld. De 'groene' Solidariteitsagenda (fl.12.50) is voor de persoon die er voor kiest het rustig aan te doen; weinig ruimte voor het maken van aantekeningen. Met uitzondering van de in de agenda opgenomen nuttige adressenlijst, valt er verder weinigs alternatiefs te bespeuren aan deze agenda's. 

Een andere Nederlandstalige agenda is Zwarte Draad (fl.13.50), grotendeels samengesteld door mensen van infogroep 5chism te Utrecht. Een mooi vormgegeven boekwerkje, met op vrijwel iedere pagina een ideële boodschap in de vorm van een originele illustratie. Zeer politiek correct, tot in het extreme af en toe, maar niet schreeuwerig of echt opdringerig, Een agenda waar je uren in kunt bladeren, en dan heb je er nog geen letter in gekrabbeld. De adressenlijst van 'links Nederland' had overigens net zo goed weggelaten kunnen worden. Die is niet alleen zeer summier, maar ook aardig gedateerd. 

Met Zwarte Draad heb je dan wel waarschijnlijk de mooiste geïlllustreerde agenda van Nederland in handen, de in het assortiment van het Fort van Sjakoo opgenomen buitenlandse agenda's zijn nog stukken mooier. Het grenst soms aan het ongelooflijke, zo mooi. In een agenda als Tag für Tag (Autonomer lesben Frauen Kalender, fl.14.-)zou ik in ieder geval geen letter durven zetten. Niet omdat ik man ben, maar omdat dan het kunstwerkje in negatieve zin wordt aangetast. Een 'agenda' om in weg te dromen.  

Een andere uit Duitsland afkomstige agenda, simpelweg Kalender 95 geheten (fl.15.-). is werkelijk de schoonheid ten top. Hoewel het soms veel inventiviteit zal vergen, om rond de illustratie de aantekeningen neer te pennen. Maar misschien moet ook deze agenda maar onbeschreven blijven. 

Kalenda (fl.16.40) is een Duitstalige agenda bestemd voor anarchistisch getinte en andere linkse tiepes. Bondig en handzaam vormgegeven met een veelzijdig assortiment aan politieke illustraties. Kalenda bevat overigens een zeer uitvoerige en nuttige internationale adressenlijst, die duizenden linkse clubs bevat (overigens is dit de enige van de hier beschreven agenda's die het adres van vermeldt, dat zegt misschien wel wat).  

De Antifaschistischer Kalender (fl.15.45), de naam zegt het al, bevat uitsluitend gegevens die betrekking hebben op dit thema. Een must voor iedere rechtgeaarde antifascist. Basta (fl.12.50) tot slot, is de enige Engelstalige agenda in dit gezelschap. Eveneens zeer het bekijken waard. 

Het zal niet eenvoudig zijn op basis van dit geschrevene een keuze te kunnen maken uit een van de agenda's. Het valt dan ook aan te bevelen om de meest linkse boekwinkel in je omgeving binnen te lopen, om zelf op basis van het gebodende je selectie te maken. Voor mij is de keus niet zo moeilijk. Ik maak m'n oma abonnee en ontvang van NN als dank gratis en voor niets een exemplaar van Zwarte Draad.  

Alex van Veen

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1994