Naar archief

UIT: NN #174 van 2 december 1994    

Antifascisten onder vuur  

Uit de hoek van de CP'86 kwamen 'traditioneel' de meeste problemen die extreem-rechts veroorzaakt. Met de regelmaat van de klok werden hun leden en/of sympathisanten veroordeeld wegens openlijke geweldpleging, aanzetten tot discriminatie, poging tot doodslag, drugshandel, verboden wapenbezit e.d. Naar alle waarschijnlijkheid zijn het ook kringen rond de CP'86 die het afgelopen jaar druk bezig zijn geweest met het in kaart brengen van (wat zij noemt) "volksverraders, werkschuw tuig en linkse ratten". CP'er Ruitenberg liet zich onlangs over de antifascistische betogers in Lisse eveneens in dergelijke bewoordingen uit. Maar het blijft niet alleen bij gescheld. 

Het prominente CP-lid, de Friese huurlingenronselaar voor de oorlog in Kroatië, Douwe van der Bos zette in die tijd een zgn. Nationalistische Veiligheidsdienst op. Want behalve aan migranten, homoseksuelen, mondige vrouwen, vluchtelingen, vakbondsleden e.d., heeft de CP'86 ook een gloeiende hekel aan politieke tegenstand, aan antifascisten. Ook op dit punt kan de CP'86 bogen op de buitenlandse ervaring van haar raadsleden in bijvoorbeeld Den Haag en Rotterdam.  

Rond augustus 1994 verscheen een tweetal brochures, waarin de anonieme samenstellers een ware, bijeen gekopieerde samenzwering van antifascistische organisaties, subsidiefondsen, overheidsinstellingen en gewapende groepen meenden bloot te hebben gelegd. In dit papieren complot worden diverse linkse mensen met naam en toenaam, met adres en soms met foto vermeld. Beide brochures vertonen, zowel qua inhoud als qua paranoïde toonzetting, sterke overeenkomsten met het werk van de zgn. 'Anti-Antifa'. Dit is een internationaal nazi-netwerk dat persoonsgegevens van tegenstanders (journalisten, antifascisten, leraren, ...) verzamelt. In Duitsland en Engeland heeft dit al tot extreme gewelddadigheden geleid tegen links, variërend van bedreigingen tot bomaanslagen.  

De ene brochure is getiteld 'Antifa Noord; de huurlingen van het FAFK (Friesch Anti Fascisme Komitee)'. In deze brochure worden adressen, namen en foto's van medewerkers van AMOK (Anti Militaristisch Onderzoeks Kollektief), vermeende actieve krakers en antifascisten uit Assen, Groningen, Zwolle en Leeuwarden, journalisten van o.m. de Drentse Courant, medewerkers van het Meldpunt Discriminatie Assen, Vluchtelingenwerk, Wereldwinkel Assen, Infowinkel Assata Nijmegen, AFA-Nijmegen, AFA-Zwolle, FAFK, FOK en stichting Anne Frank. De samenstellers melden dat er nauwe verbindingen bestaan tussen extreem-linkse organisaties en de krakerswereld/autonomen. De andere brochure is hoofdzakelijk een verzameling knipsels uit bladen als Actieblad NN, die moeten aantonen dat er een terreurcampagne tegen extreem-rechts gaande is van de kant van extreem-links.  

Over het geheel genomen zijn beide brochures zeer oppervlakkig en slordig qua samenstelling. Mensen worden ten onrechte gekwalificeerd als leidende antifascisten, krakers, o.i.d. en diverse mensen worden ten onrechte met antifascistische organisaties geassocieerd. Dit neemt niet weg dat dit het begin is van een uiterst verontrustende ontwikkeling.  

Provocatie 

Sinds het verschijnen van deze, uit de CP'86-hoek afkomstige teksten is de partij zich aanvallender gaan opstellen. Gemeenteraadsleden, bijvoorbeeld Martijn Freling in Rotterdam en Henk Ruitenberg in Zwolle, lieten steeds agressiever van zich horen. Openlijk wordt de grond aangeveegd met artikel 1 van de Grondwet. Steeds vaker, en helaas nog zonder gevolgen, laat de CP'86 zien wat ze werkelijk voorstaat: een autoritair, gewelddadig wit Nederland in een wit Europa, zonder rechten voor iedereen die niet past in hun verkrampte mens- en maatschappijvisie.  

Winkeliers in Rotterdam, die een antiracisme-poster voor hun raam hebben hangen, ontvingen half september een dreigbrief, afkomstig van het 'Buro Registratie Anti Democratische Krachten'. De afzender liet de winkeliers weten dat "alle gegevens en eventueel foto- en videomateriaal, welke uw persoonlijke dossier thans omvat, ter beschikking zal worden gesteld aan alle extreemªrechtse en nationalistische organisaties". De afzender zegt eventuele reacties van derden "niet uit te willen sluiten". De postbus die door het 'Buro Registratie' wordt gebruikt, staat op naam van CP'er Freling. De bewuste postbus is in het verleden ook gebruikt door het ANS, het Onafhankelijk Verbond van Nationaal Socialisten, Thule Information en het tijdschrift Weerwolf.  

Na de voor de CP'86 in Assen teleurstellend verlopen gemeenteraadsverkiezingen, waar door de partij geen enkele zetel werd gehaald, ontvingen diverse linkse personen en organisaties dreigbrieven. In de aanloop van de verkiezingen had het samenwerkingsverband PAF, Platform Anti Fascisme, in Assen fel van leer getrokken tegen de CP'86. De antifascisten bedienden zich vooral van de openbare organen om de racistische propaganda van de CP'86 te bestrijden.  

De dreigbrief, die werd verstuurd naar bestuursleden en medewerkers van PAF, de Wereldwinkel Assen, Meldpunt Discriminatie en andere personen en organisaties, is getiteld 'Volksverrader'. "Jij bent medewerker van een 'misdadige organisatie' welke hand en spandiensten verleent aan criminelen, waardoor ons blank Nederland de laatste tijd te maken krijgt met een ware invasie van zichzelf 'politiek vluchteling' of 'asielzoeker' noemende criminelen", zo begint de dreigbrief. "Derhalve dien jij je t.z.t. te verantwoorden voor een Volkstribunaal. Verder zal iedere actie tegen 'sympathisanten en gelijkdenkenden' onzerzijds beantwoord worden met harde tegenacties". De brief wordt ondertekend met 'S.A. Peter Ton'.  

In juni 1994 verschijnt Centrum Nieuws, een uitgave van de CP'86. Hierin opgenomen een artikel van R. vd Kamp, waarin hij namens de CP'86-Assen zijn visie geeft op de gebeurtenissen van de afgelopen maanden rond de gemeenteraadsverkiezingen. Hij schrijft over de antifascisten als zijnde 'extreem-linkse herrieschoppers' en 'werkschuwe gesubsidieerden'. Hij besluit z'n artikel met een lijst van namen, adressen en telefoonnummers van bestuursleden en medewerkers van de Drentse Courant, Wereldwinkel Assen, Discriminatie Meldpunt en Vluchtelingenwerk Assen. Al deze genoemde organisaties hadden in een eerder stadium de dreigbrief ontvangen. Bovendien staan in Van de Kamp's overzicht een paar foutieve adressen vermeld van personen, die ook de dreigbrief hadden ontvangen. Het heeft er alle schijn van dat ook hier de CP'86 achter zit.  

Assata 

Op 11 november jl. bezochten twee mensen de boekwinkel van Assata in Nijmegen. Zenuwachtig informeerden zij naar de activiteiten van Assata, namen zoveel mogelijk van de gratis informatie mee en kochten willekeurig materiaal waar het woord 'antifascisme' opstond. Meer dan een klein alarmbelletje ging nog niet over. Vervolgens werden in de nacht van 12 op 13 november de ruiten van Assata ingegooid door drie mannen, die zich voortbewogen in een oude gele Datsun. Diezelfde nacht gooide hetzelfde drietal de ruiten in van het Interlokaal, voorheen de Gastarbeiderswinkel, in de Holtermanstraat. Buurtbewoners hoorden daarna deze 'echte mannen' een aantal maal de Duitse nazi-groet 'Sieg Heil, Sieg Heil' brullen.  

Op zaterdag 19 november vond in Lisse een verstoring plaats van het jaarcongres van de CP'86. In de aanloop van deze actie, waarvoor ook in Nijmegen werd opgeroepen, ontvingen een aantal bestuursleden van Assata dreigbrieven van het 'Extreem-rechtse Zelfverdedigingsfront'. Als adres van de afzender stond de postbus van het Haagse CP'86-raadslid Stewart Mordaunt vermeld, maar de brieven waren verstuurd vanuit Nijmegen. Het 'Front' dreigde in verkapte bewoordingen met persoonlijk geweld, indien bij het CP'86-congres geprotesteerd zou worden.  

Sinds jaar en dag is de strijd tegen de haat en de onverdraagzaamheid van extreem-rechts één van de pijlers van het werk van Assata in Nijmegen, zowel van de boekwinkel aan de Tweede Walstraat als van het informatie-/actiecentrum in de Begijnenstraat. De medewerkers van Assata zijn niet van plan te zwichten voor "intimidatie, geweld of chantage", zoals men zelf zegt. "We zwichten niet voor gesnuffel, bakstenen, dreigbrieven of -telefoontjes. We peinzen er niet over onze activiteiten, ons streven naar een vrijere en gelijkwaardiger samenleving op te geven. We laten ons niet de wet voorschrijven, en zeker niet door een stelletje laffe fascisten; doodsvijanden van democratie en mensheid". Assata voelt zich gesteund in haar werk door de warme reacties uit de buurt.  

Met dank aan Assata en KAFKA

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1994