Naar archief

UIT NN #173 van 18 november 1994

Colofon - Milieuterrorisme

Verbijstering alom hier. Was een jaar geleden een oproep tot Earth Night-sloopacties op de voorkant van NN nog voldoende om op tv te mogen verschijnen en werd er nog een aantal acties van betekenis gevoerd tijdens zo'n Earth Night!; nu is het droefenis troef. De winkel van Frank Govers is nog heel, de directeur van Schiphol is nog steeds niet gevlucht naar Chili, en de Albert Heijn durft nog steeds vleeswaren te verkopen (met Air Miles). Fout, fout, fout.

Kennelijk slaat het niet meer zo aan, dat Earth Night-concept en moeten andere paden op comparatief-wetenschappelijke wijze worden onderzocht op hun motiverende kracht ten aanzien van de voorgestelde doelstellingen rond een betere wereld. Het slappe optreden van de radicalere groepen tijdens de afgelopen Earth Night! heeft een gat gecreŽerd waar pragmatisch-gematigde-'hoho, niet zo gewelddadig'-groepen in pogen te springen.

In ieder geval zijn radicaal-extremistische lieden binnen Milieudefensie bezig met pogingen het radicale actierepertoire over te nemen van de echte heffo's. Door quasi-heftig met wielklemmen rond te zwaaien en zich op te laten pakken (wat onder het genot van een warm kopje Max Havelaar-koffie al lang was afgesproken met de smeris, zo van: als wij een wielklem van jullie mogen lenen, dan mogen jullie vier mensen van ons arresteren zonder dat we er een mediashow van maken) proberen Milieudefensielieden als de binnen eigen kringen om zijn onpragmatische ideeŽn beruchte G.R. en de leider van de extremistische splinter, W.D., de zielen te winnen van het ťchte heffovolk.

Dit kan natuurlijk niet door de beugel; als autonome heffo-milieu-activo's zich links laten passeren door zo'n overlegstructuur als Milieudefensie dan zit er wat goed fout. De enige remedie is dan ook: een stap op het revolutionaire pad voorblijven. Altijd actievormen blijven zoeken waarbij figuren als G.R. en W.D. denken "Oei, oei, oei, dat gaat toch wel te ver, hoor!". Pas als clubs als Milieudefensie zich distantiŽren van milieuacties, dan zijn we goed bezig. Laat dit een waarschuwing zijn voor eenieder die de afgelopen Earth Night zijn bivak, jerrycan en moker niet heeft gebruikt. De volgende keer moeten we er met zijn allen weer echt tegenaan. Begin april is het weer zover, dus bedenk alvast wat. Maar sta ondertussen niet stil en loop vooral niet achteruit.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1994