Naar archief

UIT: NN #173 van 18 november 1994    

Archeologen op de vuilnisbelt van de technologie 

De Eindhovense groep Zombies under Stress, kortweg Z.U.S. genoemd, is al een decennium lang een vreemde eend in de techno-bijt. Toen de groep halverwege de jaren '80 met hun ouderwetse KORG en zelfgemaakte drummachines begon was het Nederlandse clubcircuit nog vol van de zgn. 'gitaar-revival' die ons tal van vergeten bands als Claw Boys Claw, Fatal Flowers en L'Attentat heeft opgeleverd.  

Toen de house-terreur de dansvloeren goed en wel in zijn greep had gekregen, was er ook geen plaats voor de intelligente, met smaak gekozen 'samples' van E. Zombie (Programming, operating + voice), Marq Trash (programming, percussion) en Dogsolitude (Social Sloganeering). Het doet anno 1994 ook een beetje komisch aan geluidsfragmenten uit een ongetwijfeld boeiende discussie over de opkomst van het Communisme op de 'University of Ohio' voorbij te horen komen op een neurotische techno-beat. "Radio Station WING presents 'Out of the Red', a programme designed to answer your questions on communism in Ohio", gevolgd door een vette digitale bas-beat.  

Een nummer als 'Fixed' klinkt alsof de onvolprezen G.W. Sok van The Ex (hé, de EX!) een van zijn betere tirades tegen deze dolgedraaide consumptiemaatschappij met slechts een kapotte drummachine de wereld in moet schreeuwen. Met voornoemde band hebben Zombies under Stress dan ook een sterk politieke inval shock gemeen, getuige Z.U.S. titels als 'CURSE ON THE (European) HOUSE' en 'Milososick', een nummer geïnspireerd op de waanzin in voormalig Joegoslavië. 

De Zombies zijn dan ook erg populair in het voormalige Oostblok, waar hun polit-tekno een veel williger oor vindt dan bij de verzadigde 'Wessi's' die vooral slechts kunnen denken in B.P.M. (Beats per Minute) en of een sample nou 8 of 16-bits is, en uit welke (nieuws)bron afkomstig. Terwijl de gespreksonderwerpen in de Westerse-tekno-scene vooral over DATA-informatie gaat, ligt de nadruk in Oost-Europa nog steeds meer op inhoud. Vandaar dat het tourschema van Zombies under Stress hen vaker in Metalkova, Ljubljana en Russische Kultuur-paleizen brengt, dan in de Nederlandse krakersbolwerken en het clubcircuit van gevestigde jongerencentra.  

Zombies under Stress live is een audiovisuele aanslag op de zintuigen. De band werkt met een anarchistische mix is van oude Oostblok-propaganda, (hoeze Ost-algie?) architectuur-filmpjes, en computer-graphics, die over de bandleden heen wordt geprojecteerd. Social-sloganeer Dogsolitude ziet er met zijn fluoriscerende bodypaint uit als een stadsindiaan op oorlogspad. Swift and Massive!  

Voor wie mocht denken dat Z.U.S. het typisch voorbeeld is van een elitaire kunstluizen-popband, niets is minder waar. Naast hun Zombies-werk zijn de bandleden actief als Stichting de 6e Kolonne, die in hun Autonoom Centrum 2B in Eindhoven allerlei culturele uitwisselingen organiseert met bands uit het voormalige Oostblok. Ook waren zij de drijvende kracht achter het 'Automatik über Alles-festival' met Bilwet e.v.a., onlangs in Eindhoven. Zombies under Stress werkt op het snijvlak van politiek activisme & media-kunst (manipulatie van informatie/beeld & geluid) om zo te proberen een andere werkelijkheid te tonen dan datgene, wat wij door de massamedia krijgen voorgeschoteld. Dat was al zo op hun eerste CD 'PsychoWarfare', die lijn is doorgezet op 'Back to Cyberia'.  

De zestien tracks op 'Back to Siberia' laten zich het best beluisteren als individuele klanklandschappen, op elk willekeurig moment te consumeren met bij voorkeur CNN of Amazing Discoveries op de achtergrond, een vervreemdend computerspelletje binnen handbereik. En omdat Zombie-techno toch een hoog D.I.Y. (Do it yourself!) gehalte heeft, liefst die kapotte TV uit het rommelhok erbij aanzetten om het nog een tweede kans te geven. Wie weet geeft het nog vervormd beeld op de Turkse zender TRT, waar met wat geluk de transseksueel 'Zoraya' een smachtend lied voor besnorde macho's zingt.  

Z.U.S. zijn de archeologen op de vuilnisbelt van de consumptiemaatschappij. Hun universum is de dolgedraaide wereld van ma$$akultuur, van Media-manipulatie en Informatie-brij. Z.U.S. slaat dit alles graag in haar samplers op, en recycled het geheel opnieuw tot hapklare digitale brokken, gereed tot herconsumptie. Ecologisch verantwoord als ze zijn kan de geoefende luisteraar op de hoofdtelefoon zelfs gerecyclede elektronen voorbij horen flitsen.  

'Back to Siberia' laat zich beluisteren als een hectische zoektocht door het barre landschap van de hoog-technologische info-tainment-cultuur. Wie het tempo niet vast kan houden sterft een kille dood vanwege de permanente vorst die er heerst. Maar eenmaal bewapend en 'Fixed' met een fles Virtuele Vodka in de binnenzak is het oordeel over 'Back to Siberia' - It's Hot!  

Dj SvL

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1994