Naar archief

UIT: NN #172 van 4 november 1994   

Meer commando's, meer paranoia... 

Als je de geruchten mag geloven is er de afgelopen weken een toename van verduisterde bolides te zien geweest in de Amsterdamse Jodenbreestraat. Schimmige types met een vette bobbel onder de linkeroksel (jawel, hun ZAKtelefoon!) glipten onwennig boekwinkel het Fort van Sjakoo binnen. Daar neusden ze even schichtig tussen alle Alerta's en Solidair's, om plotsklaps het winkelpersoneel toe te fluisteren: "Ken ik hier dat boekie-met-de-diskette-kopuh? Die gids tege afluistere? Tering, hoe heet dat nou?" De sympathieke Fort van Sjakoo-vrijwilliger: "Oh, De muren hebben oren, bedoeld u?" Waarop schimmig type: "Sssstt, jaja, die bedoel ik..."  

De makers van het boek 'De muren hebben oren' - een gids tegen afluisteren -, kan in elk geval geen gebrek aan timing worden verweten. Op woensdag 28 september jl. viel de recherche, in opdracht van het Ministerie van Justitie, het kantoor en drie woningen van bestuursleden van de Stichting Opstand binnen. Computers, computerbestanden, adressen, video- en cassettebanden alsmede persoonlijke documenten werden hierbij inbeslag genomen. 

De stichting Opstand is een onafhankelijk collectief van onderzoekers en journalisten, die zich bezig houden met zaken als de toenemende armoede, illegalen in Nederland, en hiermee verband houdende verschijnselen als illegale naai-ateliers, die gebruikt worden door zgn. 'respectabele' textielgroothandels.  

De krantenkoppen van de afgelopen maanden maken ook omgekeerd melding van inbraken. Zo zouden criminelen hebben ingebroken in de woningen van enkele kopstukken van Justitie, die betrokken zijn bij het opsporen en vervolgen van grote drugshandelaren. Daarbij zouden, och heden, ook 'naturistische kiekjes' van een jonge Officier van Justitie zijn buitgemaakt. De brave man had dit slechts voor 'privé-gebruik' laten digitaliseren. De goede oude tijd op de NVSH-naturisten-camping, voor de kleinkinders op CD-rom gezet. Ambtenaren, het zijn nét mensen.  

Artikel 139 van het Wetboek van Strafrecht verbiedt het opzettelijk afluisteren van gesprekken met een technisch hulpmiddel, tenzij de procureur-generaal daarvoor toestemming heeft verleend. Deze wetsbepaling stamt duidelijk nog uit de tijd van vóór de digitale revolutie. Slimme zakenjongens die in een weekend hun zakken willen vullen met de organisatie van een 'Mega-Rave' op de Rotterdamse Maasvlakte scheuren draadloos telefonerend over de pas voor ALLE verkeer heropende 'carpoolstrook'. Terwijl de CarFax de laatste voorverkoopresultaten uit Engeland meldt, kijkt de frisse ondernemer op zijn 'Laptop' naar de jongste valutanoteringen. Waar wordt de winst gewit? Luxemburg, of toch maar de Antillen-route?  

Al lezend in De muren hebben oren bekroop mij een moedeloos gevoel. De overheid zal, met een klemmend beroep op de dagelijks toenemende mogelijkheden voor telecommunicatie, ongetwijfeld met succes aandringen op verscherping van de bestaande wetgeving. Daar ga je dan met je 'packet-radio', encryptie-programma's, 'tap-detectors' en al dies meer.  

De muren hebben oren is een boek voor de voorhoede van de informatie-technocratie. De idealisten op de 'Hobbitstee' in Wapserveen worden bevestigd in hun afkeer van moderne communicatiemiddelen, en dromen op zachte 'new-age' klanken over de dageraad van Aquarius. Helaas legt de KPN, al dan niet i.s.m. de geprivatiseerde NS, ook hier, op het dichtstbijzijnde spoorwegstation bij Wapserveen, glasvezelkabels voor hun brave nieuwe wereld. Dus Vluchten kan niet meer! 

Open vizier 

Met alle respect voor de goede bedoelingen van Backslash, Hack-Tic en Buro Jansen & Janssen, de samenstellers van dit zeer interessante boekje + diskette, er gaapt m.i. een diepe kloof tussen de theorie en de praktijk. Als nieuweling op het gebied van datacommunicatie kan ik de logica van het gebruik van encryptie (het coderen, versleutelen van berichten met PGP - Pretty Good Privacy - 23, eerder in NN uitgebreid besproken) inzien.  

Maar ik heb van nature een afkeer van geheimzinnig gedoe, ik 'strijd' liefst met open vizier, en daarbij, al die computercommando's die ik mij heb moeten aanleren om mijn e-mail probleemloos te doen verlopen. Moet ik nu ook al mijn e-mail contacten mijn PGP-key doen toekomen? Als ik De muren hebben oren goed gelezen heb, dan ben ik daarmee de overheid een stap voor, die steeds maar nieuwe controle over haar burgers wenst te krijgen. Het zal wel, denk ik dan. Maar ik maak het mijzelf ook weer een stuk moeilijker. Meer commando's, meer paranoia...  

Nog een voorbeeld uit de praktijk; er zijn nog tal van actiegroepen in Nederland en daarbuiten die nog van een 1200 dan wel 2400 baud modem gebruik maken. Om de doodeenvoudige reden dat zij GEEN GELD hebben om een 14k4. modem aan te schaffen. Terwijl ik deze woorden mijn tekstverwerker intik, vraag ik mij af hoeveel lezers van NN de financiële draagkracht hebben om zich in te dekken tegen al het technologisch geweld dat ons in De muren hebben oren wordt voorgeschoteld.  

In al mijn jaren in het alternatieve circuit ben ik nog nooit een actievoerder met een ZAKtelefoon tegengekomen. Wel ben ik regelmatig bijna van mijn fiets gereden op de Vijzelgracht/Weteringcircuit, omdat een type louche hasj/XTC-dealer niet boven het tramgerinkel uit kon komen, en het fietspad opdook, om 'rustig' zijn gesprek af te maken... Ik ben erg bang dat De muren hebben oren voor wat betreft actief gebruik door de 'doelgroep', te weten radicale actievoerders, zijn tijd nog veel te ver vooruit is. 

Geheid shuivuh 

Die shareware-diskette is een goed initiatief, ik zal mij ook zeker voor zo'n Backslash-cursus aanmelden mocht de gelegenheid zich voordoen. Al het nieuwe wil ik leren, in mij opnemen... wat dat betreft ben ik écht een open boek. Maar ondertussen vind ik het al wonderbaarlijk dat ik tegen lokaal tarief kan communiceren met allerlei vrienden in Oost-Europa, Amerika, en wat ik hen te melden heb rechtvaardigt voorlopig niet dat ik om kwart over vijf van mijn bed gelicht wordt. (of Winnie Sorgdrager wil écht zo spoedig mogelijk een politiestaat willen stichten, en dat weiger ik te geloven!)  

Het klinkt erg cynisch, dat ís het ook, maar geef dit boek een wat flitsender omslag, gericht op de snelle jongens van Mega-houseparties, en laat de tekstdiskette door wat gabbers van Jacobse en van Es bewerken ("De prijs van een Interceptor komp op anderhalve Rug! De hele reut, contactmicrofoon, krachtige versterker, en opslagmedium kost 2 rugge"). De bedragen die af en toe in dit boek worden genoemd zijn wat 'begrotelijk' voor de gemiddelde activist, maar een 'vrije jongen' uit het 'grijze circuit' kan er heel veel voordeel mee opdoen.  

Maak er een vlotte 'display' van, voor op de Ka$$a van al die elektronicawinkels, die zich specialiseren in 'bugs', 'taps', richtmicrofoons en 'afluisterbalpennen'. Om in jargon te blijven, lieve meisjes en jongens van Backslash, Hack-tic en Jansen & Janssen, dat wordt geheid schuivuh, een Krimineel Kassakoopje! (euh...is de NN-rdxy al gescanned op taps en bugs, is er al geld gereserveerd voor een Sonic Jammer?)  

m.c. 'rooie oortjes' Simonski 

De muren hebben oren... Een gids tegen afluisteren. Backslash, Hack-tic, Jansen & Janssen, Uitgegeven door Stichting Hacktic. ISBN 90-9007580-1.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1994