Naar archief

UIT: NN #171 van 21 oktober 1994   

NIEUWS

Earth liberation front slaat weer toe 

VOORSCHOTEN - In de nacht van 17 op 18 oktober 1994 is het huis van Otto Hein Postma aan de Voorstraat 8 te Voorschoten bezocht door leden van de 'ethische commissie' van het Earth Liberation Front (ELF). De commissieleden voorzagen de voorgevel van zijn huis van diverse kleuren. Zijn voordeur werd dicht gekit. De persverklaring.  

"De heer Postma is commercieel directeur van Gene Pharming Europe (GPE), een Leids bedrijf dat tracht winst te maken met genetische modificatie van koeien. De Nederlandse overheid en bedrijven als Nutricia steken vele miljoenen in GPE. Er valt groot geld te verdienen als de proeven slagen.   

De nieuwe technieken zijn niet in het belang van koeien of consumenten. Veel mensen maken zich zorgen over de gevaren die aan genetische modificatie zijn 'verbonden. Het leven van mens en dier wordt door deze nieuwe technologie op z'n kop gezet. Als de wetenschappers hun gang kunnen blijven gaan, dan mogen we binnenkort koeien met blond haar en blauwe ogen verwachten. Om de onrust rondom de genetische modificatie te bestrijden stelt de overheid ethische commissies in. Die moeten recht praten wat krom is.   

Wat voorbeelden. Van het parlement mag GPE niet met menselijke genen werken. GPE trekt zich daar niets van aan. Tot drie keer toe liegt de Minister van Landbouw dat van menselijke genen bij stiertje Herman geen sprake is. 'De minister brengt dan de commissie-Schroten in stelling die zegt dat de experimenten met menselijke genen zijn toegestaan.  

Van het parlement mag GPE alleen experimenten met het oog op medicijnen. De Minister van Landbouw weet echter dat GPE geld krijgt van Nutricia voor de ontwikkeling van stoffen voor kindervoeding. Dat komt aan het licht en snel komt men met een nieuwe commissie op de proppen, de commissie-Kooreman, die zegt dat het onderzoek toch door mag gaan.  

Van het parlement mag GPE alleen experimenteren op overheidsboerderijen. GPE wil echter dingen doen met de koeien die daar niet mogen. De Minister zegt dan dat de proeven ook best elders zonder overheidstoezicht mogen worden gedaan. Het wachten is op een ethische commissie.  

Om de Minister voor te zijn heeft het ELF zelf een ethische commissie opgericht. In deze commissie hebben gewone mensen zitting, geen wetenschappelijke collega's van de GPE-directie. Ieder mens is ethicus. Iedereen kan ethische afwegingen maken en moet het recht hebben om te beslissen. Onze commissie heeft besloten dat GPE moet stoppen met haar proeven. We hebben helaas de macht (nog) niet om ons oordeel aan GPE op te leggen. Wel zorgen we ervoor dat de heer Postma en zijn collega's flink wat ongemak zullen ondervinden. Onze commissie zal zorgen dat de hoge heren van GPE flink op kosten gejaagd worden. Wat kost een gevelreiniger?  

Wij raden iedereen aan zelf ethische commissies op te- richten en de proeven van GPE kritisch te beschouwen. Zolang het parlement zich in de luren laat leggen door de mooie praatjes van de GPE-directie, zijn de activiteiten van dergelijke commissies van het grootste belang. Wij hebben geen vertrouwen in het parlement, omdat dit orgaan in vergaande mate de belangen van GPE veilig stelt, in plaats van reusachtige vraagtekens te zetten bij genetische modificatie. Laat daarom duizenden actieve ethische commissies van gewone mensen bloeien..." (Earth Liberation Front)  

DE IJZEREN MEVROUW SCHMITZ 

HAARLEM - Ter gelegenheid van het afscheid van burgemeester Elisabeth Schmitz van Haarlem, de nieuwe staatssecretaris van Justitie, riep het personeelsblad van de gemeente Haarlem de ambtenaren op om hun gedachten over de vertrekkende Schmitz op papier te zetten. Mevrouw Fortuin haalt herinneringen op, die het ergste doen vrezen... 

Ambtenares Truke Fortuin, die zich bezighoudt met de Hinderwet en actief lid is van Milieudefensie Haarlem (!), zette haar herinneringen aan een confrontatie tussen de gemeente en de actievoerder/ kraker/ huurstaker Hans Bosshardt op papier. De gemeente Haarlem laat Bosshardt niet met rust en biedt hem geen vervangende woonruimte meer aan. Het optreden van Schmitz doet het ergste vrezen over hoe zij als nieuwe staatssecretaris van Justitie met asielzoekers zal omgaan.  

Truke Fortuin in het personeelsblad: 'Toen ik hier nog niet zolang werkte kreeg ik te maken met de zaak Bosshardt. Deze bekende inwoner van Haarlem leed (en leidt nog steeds geloof ik) aan een vreselijke verzamelwoede en betaalt daarbij nooit huur en gas en licht. Hij presteert het elke keer om op korte termijn elk huis, dat de gemeente hem nota bene aanbiedt, onbewoonbaar en brandgevaarlijk te maken door huizenhoge opslag van oude kranten en dergelijke. Op een gegeven moment moest zijn woning weer ontruimd worden. Ik had alles geregeld. Politie, twaalf man van Treffers om te ontruimen (zijn troep was gigantisch), brandweer, deurwaarder, Gemeentewerken, milieupolitie en ik stonden 's morgens vroeg aan de deur. Hij was volledig van de kaart en dreigde zich op de Grote Markt in brand te steken. Ik schrok toch van dit dreigement. De burgemeester zei dat we toch maar met de ontruiming moesten doorgaan. En wat gebeurde er om vijf uur... inderdaad, Bosshardt stak zichzelf voor het stadhuis in brand. Een vreselijk drama natuurlijk. Gelukkig viel het achteraf mee, Bosshardt werd door omstanders snel geblust. Ik was wel vreselijk geschrokken. De volgende morgen belde de burgemeester mij op en vroeg mij of ik even bij haar wilde komen. Zij heeft mij persoonlijk gerustgesteld en haar beslissing toegelicht. Ze betreurde uiteraard de afloop. Samen hebben we drie kwartier gepraat over de huidige samenleving, het feit dat sommige mensen daar niet inpassen en hoe de gemeente Haarlem daarmee om moet gaan. Het was een heel goed gesprek en zij stelde mij echt op mijn gemak. Het viel me op dat ze zo rustig was, zo helder praat en echt geïnteresseerd is. Zij heeft veel gevoel voor mensen en een groot sociaal hart. We zullen haar missen, maar gelukkig zien we haar nog regelmatig op de televisie." Zonder poes dan, want die heeft ze niet.     

BEROEP 8 MEI ARRESTANTEN KRIJGT VERVOLG 

DEN HAAG - Op 13 oktober diende het hoger beroep van de mensen die op de jongerendemonstratie van 8 mei 1993 gearresteerd werden. De rechtbank besloot dat de algemene situatie op die dag van belang is om in het onderzoek mee te nemen en dat er meer videomateriaal bekeken moet worden. Het proces voor onderzoek werd terug verwezen naar de rechter-commissaris en de zitting zal op 9 en 10 februari vervolgd worden.  

Volgens de oorspronkelijke planning zou iedere verdachte binnen een minuut of twintig definitief veroordeeld worden. De verdediging slaagde er echter in duidelijk te maken dat er een fors verweer zou volgen. Het Comité Hoger Beroep 8 Mei Demonstranten bereikte om te beginnen dat alle mensen die in hoger beroep zijn gegaan nu gezamenlijk terecht staan, hetgeen de kansen aanzienlijk vergroot om de politieke punten (het massale politiegeweld, het recht op zelfverdediging voor demonstranten) naar voren te brengen.  

Het beroep opende met een poging van advocaat Eric Hummels om het openbaar ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Onder andere omdat in de eerste rechtszitting een eenzijdig politieverslag een belangrijk deel van de documentatie vormde, terwijl de toenmalige rechter weigerde de onderzoeken van de Ombudsman en het COT (Crisis Onderzoeks Team) af te wachten. Dit werd op formele gronden afgewezen. De procureur-generaal Van Os, brieste dat het een typische "autonomen-truc" is om de individuele verantwoordelijkheid van de arrestanten (onze veronderstelde wandaden) achter het collectieve geweld van die dag te verbergen. Hummels antwoordde fijntjes dat dit een geheel nieuwe definitie van het begrip 'autonoom' is en vroeg hoe het zat met de individuele verantwoordelijkheid van de met overdadig geweld optredende politieagenten.  

De rechtbank besloot in ieder geval dat de algemene situatie op die achtste mei van belang is om in het onderzoek mee te nemen, zodat enige organisatoren van de demonstratie die bereid zijn om als getuigen op te treden (Laurette Spoelman van de CNV-Jongeren, Simone van Geest als voormalig voorzitter van de LSVB en René Danen als voormalig voorzitter LSVB) ook daadwerkelijk zullen worden gehoord. Ook vroeg en kreeg de verdediging het recht op inzage in al het videomateriaal dat de politie heeft gemaakt van de demonstratie. Gevolg van het een en ander is dat het hele proces voor onderzoek werd terug verwezen naar de rechter-commissaris en de zitting zelf pas op 9 en 10 februari vervolgd zal worden.  

De eerste procesdag bracht winst voor de arrestanten. Maar artikel 141 wetboek van strafrecht, 'openlijke geweldpleging in vereniging met anderen' blijft een artikel waarmee je bijna iedereen die op een demonstratie aanwezig is, kan veroordelen. En de leugenachtige beweringen van de agenten blijven wettig bewijs, zolang die beweringen maar in een 'ambtsedig opgemaakt' proces-verbaal staan. Dus we zijn er nog niet. (Ronald)    

STUDENTEN DEMONSTREREN TEGEN AFBRAAKBELEID 

DEN HAAG - Op zaterdag 5 november loopt studerend Nederland te hoop tegen het "paarse afbraakbeleid van de overheid". In Den Haag zal men om 13 uur hoogstwaarschijnlijk op het Malieveld bij elkaar komen. Hoogstwaarschijnlijk, daar het Landelijk Actie Comité er, drie weken voor de demonstratie, nog niet over uit is waar men uiteindelijk de manifestatie plaats zal laten vinden. 

De nieuwe plannen van het kabinet behelzen een bezuiniging op het hoger onderwijs van 1.8 miljard. De grootste bezuinigingsoperatie ooit op het hoger onderwijs in Nederland heeft een enorme onderwijshervorming tot gevolg. Een bezuiniging mag nooit de reden van zo'n hervorming zijn. Daarom organiseert het Landelijk Actie Comité (LAC) een nationale studentenmanifestatie. In tegenstelling tot de jongerendemonstraties van het afgelopen jaar, nemen de FNV- en CNV-Jongeren nu niet deel aan de actie. Zij vinden het nog te vroeg om nu al de straat op te gaan en wachten eerst de uitkomst van het gesprek af wat de verantwoordelijke minister heeft toegezegd.  

Het organiserende comité, waar de LSVB de motor van is, wil het liefst zowel aan het begin van de demonstratie als aan het einde een podium hebben staan, maar twee podia is een beetje aan de prijzige kant. De andere locatie voor het podium is gelegen aan de Lange Voorhout, vlakbij de regeringsgebouwen. Het LAC heeft inmiddels al diverse gesprekken gevoerd met de 'lieverdjes' van de Haagse politie. De politie heeft de toezegging gedaan dat men met de ME uit het zicht van de demonstranten zal blijven, zolang het rustig blijft uiteraard. Maar ja, die toezegging werd ook gedaan bij de 8 mei-demonstratie...  

Het LAC is er ditmaal veel aan gelegen, dat de demonstratie een ordentelijk verloop krijgt. Want zodra het uit de hand loopt, zullen de argumenten van het protest in de verdrukking komen, zoals ook 8 mei vorig jaar het geval was. Het gerucht doet de ronde dat de interne ordedienst zelf op zoek zal gaan naar demonstranten, die mogelijkerwijs verfbommetjes of andere actie-projectielen in hun bezit kunnen hebben. Dus autonoompjes in den lande, doe eens een leuk studentenkloffie aan en draag een schooltas.  

Voor alle duidelijkheid de belangrijkste gevolgen van de regeringsplannen nog eens op een rij. Het Hoger Onderwijs wordt minder toegankelijk want je mag maximaal vier jaar studeren en het risico op vertraging en dus op hoge schulden zal voor veel mensen reden zijn om niet te gaan studeren. Het Hoger Onderwijs wordt minder leefbaar, want door de prestatiebeurs wordt zelfontplooiing, actief worden bij een vereniging, bijverdienen en sporten onmogelijk gemaakt. Het Hoger Onderwijs gaat kwalitatief achteruit, want het nieuwe stelsel met een 'bachelor- en mastersgraad' zal zorgen voor slecht opgeleide mensen.  

Dus allemaal op 5 november naar Den Haag. Wat de organiserende studenten niet hadden voorzien, is dat de CP'86 op dezelfde dag en hoogstwaarschijnlijk in dezelfde stad een algemene ledenvergadering zal houden. Dit zou kunnen betekenen dat antifascistische groeperingen in het geweer zullen komen tegen deze neonazistische samenscholing. Dat dit tot een openbare ordeverstoring zou kunnen leiden, kan niet worden uitgesloten.  

JOURNALISTEN UITEN BEZORGDHEID 

AMSTERDAM - Naar aanleiding van de politie-invallen bij stichting Opstand en Veronica maakt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zich "ernstig bezorgd" over de methoden die justitie hanteert om journalistieke bronnen te achterhalen. De beroepsvereniging heeft minister Sorgdrager (justitie) om spoedoverleg gevraagd.  

Eind september viel de politie het kantoor van Opstand binnen in de Amsterdamse Van der Helststraat. Gelijktijdig werden er huiszoekingen verricht bij drie bestuursleden van Opstand. Hierbij werden computers, floppy's, archieven, dagboeken, aantekeningen, brieven en agenda's in beslag genomen.  

De Haagse officier van justitie N. Zandbergen wilde niet zeggen waarom het materiaal bij de stichting in beslag was genomen. Wel liet hij weten dat de invallen in het kader staan van een strafrechtelijk vooronderzoek tegen een onbekende 'NN'. De journalisten en onderzoekers van Opstand houden zich voornamelijk bezig met thema's als armoede, illegalen in Nederland en de 'japanisering' van de Nederlandse economie.  

Op 13 oktober deed de politie invallen bij het kantoor Track Television en de woning van journalist Salverda in Utrecht. Dit in verband met een voorgenomen uitzending van Veronica, gewijd aan de opsporings- en verhoormethoden van de Amsterdamse officier van justitie Valente en de Amsterdamse recherche. Bij Salverda werden videobanden en dossiers in beslag genomen. Ook bij Veronica is de politie langs geweest en heeft daar een dossiermap meegenomen.  

In de brief die de Nederlandse Vereniging van Journalisten vorige week aan de minister heeft gestuurd wijst zij erop dat "het blijven stilzwijgen van het openbaar ministerie over de invallen bij Opstand" onder journalisten "veel onrust teweeg heeft gebracht". Voor de inval bij Salverda heeft justitie wel een reden opgegeven: de uitgelekte banden en verslagen van vertrouwelijke telefoongesprekken van politiemensen die zij bij de journalist in beslag nam, zouden van misdrijf afkomstig zijn. 

De NVJ schreef de minister bevreesd te zijn dat de inval bij Opstand een voorbode was van soortgelijke acties van justitie bij journalisten die mogelijk over contacten in criminele circuits beschikken. De inval bij Salverda verhevigt deze zorg. Dit soort invallen wordt volgens de NVJ verder vergemakkelijkt indien het wetsvoorstel herziening gerechtelijk vooronderzoek wordt aangenomen.  

Dat wetsvoorstel voorziet in ruimere bevoegdheden voor opsporingsambtenaren bij huiszoekingen - 'doorzoekingen' genoemd - en bij inbeslagneming. Sinds 1 oktober is de vernieuwde 'Algemene wet voor het binnentreden in woningen' van kracht. Voor het binnentreden van woningen is in principe geen tussenkomst van de rechter-commissaris meer vereist.  

De NVJ pleit in de brief aan Sorgdrager voor bescherming van journalistieke bronnen. De NVJ wijst op een rapport van 1 maart 1994 door de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens (ECRM) in de zogeheten Goodwin-zaak. Daarin wordt gesteld dat het recht van journalisten om hun bronnen te beschermen verankerd ligt in artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en "slechts in zeer uitzonderlijke omstandigheden mag worden geschonden". Bescherming van journalistieke bronnen is volgens de ECRM "een essentieel middel om de pers in staat te stellen haar belangrijke functie van 'publieke waakhond' in een democratische samenleving te vervullen".  

Ondertussen ligt het werk van de journalisten en onderzoekers van Opstand nagenoeg stil en wordt op alle manieren geprobeerd het in beslag genomen materiaal terug te krijgen. Afgelopen vrijdag heeft advocate Ties Prakken namens een zestiental groepen haar officiële beklag ingediend bij de Haagse justitie, die verantwoordelijk was voor de invallen. Stichting Opstand heeft het initiatief genomen om "publiekelijk" de maatschappelijke verontrusting te uiten, middels het plaatsen van een advertentie in de Volkskrant eind deze week. Deze "Oproep aan de leden van de Tweede Kamer" is ondertussen ondertekend door 180 personen en organisaties.   

WEIGER LEGITIMATIE OP WERK  

AMSTERDAM - In het kader van de nieuwe legitimatieplicht dient iedereen een kopie van zijn of haar paspoort of ander geldig legitimatiebewijs in te leveren. De groep Stop de legitimatieplicht wil deze legitimatie, samen met een zo groot mogelijke groep andere mensen, gaan weigeren. Uit principiële gronden. Want ze willen niet mee werken aan de jacht op illegale buitenlanders en verzetten zich tegen dit soort maatregelen. 

Op 1 juni is de nieuwe Wet op de Identificatieplicht in werking getreden. Op 1 juni volgend jaar zal iedereen ook op z'n werk aan de legitimatieplicht moeten voldoen. Hoewel de wet gepresenteerd is als een beperkte legitimatieplicht, is de grootste kritiek altijd geweest dat de wet in feite een algehele legitimatieplicht inhoud, zeker voor mensen met een donkere huidskleur. Tegenwoordig ben je in vijf gevallen verplicht je te legitimeren. Bij bezoek aan een voetbalwedstrijd, bij zwartrijden in het openbaar vervoer, op het werk, bij financiële transacties en bij het vreemdelingentoezicht.  

Eén van de voornaamste redenen voor het invoeren van de legitimatieplicht is de controle op illegale buitenlanders. Zowel de legitimatieplicht op het werk als bij het vreemdelingentoezicht zijn hiervoor ingevoerd. Al jarenlang is er tegen de legitimatieplicht geprotesteerd. De plicht zal leiden tot veel meer controles en bij uitstek neigen naar racisme. Gekleurde mensen lopen bij uitstek meer kans gecontroleerd te worden. Uit de ons omringende landen blijkt dat dit tot flinke spanning kan leiden tussen migranten en gekleurde mensen versus de politie.  

De legitimatieplicht op de werkplek heeft enkel en alleen tot doel het opsporen en verwijderen van illegale buitenlanders. Bij controles door de Dienst Inspectie Arbeidsverhoudingen (DIA) en de vreemdelingenpolitie zal iedereen, ook vrijwilligers, voortaan een geldig legitimatiebewijs moeten kunnen tonen. Diegene die hieraan niet kunnen voldoen kunnen op grond van de Wet Anonieme Verdachten worden meegenomen ter identificatie. De legitimatieplicht is nauw verbonden met persoonsregistratie. Er wordt momenteel gewerkt aan de landelijke invoering van het Vreemdelingen Administratie systeem (VAS) waarin alle gegevens van buitenlanders worden geregistreerd. Het VAS wordt gekoppeld aan bestanden van allerlei collectieve voorzieningen, die moeten gaan controleren of iemand legaal in Nederland verblijft.  

Illegale buitenlanders worden op deze wijze uitgesloten van het gebruik van die voorzieningen. Het VAS wordt ook direct toegankelijk voor politie en marechaussee. bij controles op de legitimatieplicht kan dus ook gelijk de computerregistratie gecheckt worden. Voor buitenlanders, maar ook gekleurde Nederlanders, zal dit leiden tot veel meer controles.  

De sancties op het niet voldoen aan de legitimatieplicht op het werk zijn niet mis. Tot 1 juni 1995 heeft de werkgever de mogelijkheid een kopie van een geldig legitimatiebewijs op te nemen in de loonadministratie. Als een werknemer dan nog steeds weigert dan is de werkgever wettelijk verplicht dit aan de belastingdienst door te geven. de werknemer komt dan in het anonieme belastingtarief terecht van 60 procent. Als de werknemer ook op de werkplek geen legitimatie bij zich heeft is een boete van maximaal fl.10.000,- of een hechtenis van een maand mogelijk. Dit geldt ook voor vrijwilligers! 

Mensen die bij een nieuwe werkgever in dienst treden, of wiens contract op jaarbasis wordt verlengd, moeten bij ondertekening van het arbeidscontract ook direct een kopie van een legitimatiebewijs inleveren. Zoniet dan worden ze eenvoudigweg niet aangenomen. Dit gebeurde bijvoorbeeld op de Universiteit van Utrecht, op de faculteit Godgeleerdheid. Een medewerkster weigerde op principiële gronden mee te werken aan de legitimatieplicht, waarop ze te horen kreeg dan haar contract niet langer verlengd zou worden. Voorlopig is haar contract verlengd tot 1 januari 1995.  

Een groot aantal werknemers zal de komende tijd gevraagd worden een kopie van zijn of haar legitimatiebewijs in te leveren bij de werkgever. Stop de legitimatieplicht gaat dit weigeren op principiële gronden. Ze roept iedereen op geen kopie van een legitimatiebewijs in te leveren, in ieder geval tot 1 juni 1995. Doel is er zo veel mogelijk publiciteit mee te krijgen. Mensen die gaan weigeren en zich hierbij aan willen sluiten worden verzocht een berichtje te sturen naar Stop de legitimatieplicht. Ook Banenpoolers en JWG'ers worden verzocht zich te melden. (Stop de legitimatieplicht)      

RELLEN IN BREMEN ROND VIERING DUITSE EENHEID 

BREMEN, BRD - Ondanks de verwoede pogingen van de Duitse politie om een rustige viering van het "Nationale Eenheids Festival" te garanderen, slaagden links-radicale autonome jongeren erin om het nationalistische spektakel in Bremen enigszins te verstoren. 

Een week voor het festival verbood de minister van Binnenlandse Zaken van 1 tot en met 3 oktober alle demonstraties in de stad. Daarnaast werd de politie losgelaten op linkse groepen om die te verhinderen de straat op te gaan. Een antikernenergie boekwinkel werd door de politie overvallen en telefoons en faxmachines geconfisceerd. Op zondag 2 oktober stormde de politie bij een bijeenkomst van lokale activisten binnen, sloeg computers en meubilair kort en klein en arresteerde 70 mensen, die ervan worden beschuldigd manieren te hebben gevonden de verboden demonstratie van 3 oktober door te kunnen laten gaan.  

Als reactie op deze politie-inval, relden 300 mensen door een winkelgebied van Bremen. Verschillende winkelruiten gingen aan diggelen, een supermarkt werd geplunderd en minstens 10 luxe auto's gingen in vlammen op. Een paar uur later druppelden op 3 oktober de eerste mensen uit andere delen van Duitsland de stad Bremen binnen. In een poging om te voorkomen dat deze mensen de verboden demonstratie zouden doorzetten werden meer dan 2500 agenten de straat opgestuurd, inclusief de beruchte grenswacht- en gemaskerde SEK-eenheden. De hele rimbim stond opgesteld om het geplande verzamelpunt af te schermen.  

De demonstranten wisten ondanks dit machtsvertoon in groten getale te verzamelen vlakbij het station. Zo'n 1500 mensen vertrokken in een demonstratie, met voorop een vrouwenblok, richting het Congres Centrum waar de overheidsdienaars het vierjarig bestaan van Groot Duitsland vierden. Hier waren honderden politici, zakenlui etc. onder leiding van Helmut Kohl bij aanwezig. Zo'n twee uur later begon de demonstratie wat uiteen te vallen omdat het doel, het Congres Centrum, niet bereikt werd.  

Plotseling trok alle politie zich terug, naar men aanneemt om de verdediging van het Centrum toch te verstevigen. Enkele honderden mensen zagen prompt de kans schoon om op weg te gaan naar het zakencentrum van Bremen. Onderweg gingen alle verkiezingsborden eraan en sneuvelden er winkelruiten. Omdat de oproerpolitie nog steeds niet op haar schreden was teruggekeerd, nam een groep gemaskerde jongeren de kop van de demo over en werden er enkele banken en winkels aangepakt. Buiten de Deutsche Bank werden twee stillen tegen de vloer gewerkt, hun portofoons werden gesloopt (shit, die dingen zijn toch handig, red.)  

In totaal raakten 12 agenten gewond. Tegen de tijd dat de politie ingreep was er voor enige honderdduizenden marken schade aangericht. de politie slaagde er uiteindelijk in om op z'n minst 3 mensen te verwonden en er 274 te arresteren. Al deze arrestanten werden maandagavond weer vrijgelaten. Ze kunnen aangeklaagd worden voor "deelname aan een verboden demonstratie". Linkse demonstraten slaagden er ook nog in om het "Volksfeest" in het stadhuis te verstoren. Sprekers werden uitgejoeld, kleine demonstraties trokken rond het stadhuis terwijl anti-Duitse leuzen werden geroepen en een Duitse vlag werd verbrand.  

Het was leuk dat de politie hier niks kon doen omdat er zoveel mensen waren. Zeker toen die zich realiseerden dat de kersverse president Herzog in een kerk zat, midden tussen de chaotische feestverstoringen. Veertig stillen scheurden door de menigte om een pad vrij te maken. Herzog vertrok, zichtbaar geërgerd door al dit landverraderlijke protest vertrok vervolgens vervroegd naar huis. Een geslaagde dag. (bron: Infoladen Omega Berlijn)    

PROTEST BIJ OPENING AANMELDCENTRUM VLUCHTELINGEN 

RIJSBERGEN - Zaterdag 15 oktober opende justitie twee aanmeldcentra (AMC's) voor vluchtelingen. 's Ochtends in Rijsbergen, 's middags in Zevenaar. Tijdens de opening in Rijsbergen is door een (te) kleine groep mensen op verschillende manieren gedemonstreerd tegen het huidige vluchtelingen- en migratiebeleid in het algemeen, en de AC's in het bijzonder. 

Een genodigde werd bij het aanmeldcentrum in Rijsbergen op hardhandige wijze buiten de poort gezet. De teksten achterop haar t-shirt "Aanmeldcentra Vluchtgedrag voor Justitie" en voorop "Aanmeldcentra Uitwijsbeleid" waren blijkbaar aanleiding genoeg om haar van verdere feestelijke verplichtingen te ontheffen. Buiten het aanmeldcentrum werden door een zestal mensen twee daken bezet en spandoeken uitgerold met de tekst "Recht voor vluchtelingen - Geen detentie en criminalisering vluchtelingen".  

Er werd niet ingegrepen, zodat de gasten die de feestelijke opening kwamen bijwonen met het bonte tafereel geconfronteerd werden. Bij de ingang werd ook geprotesteerd. De actie werd ondersteund door het Autonoom Centrum, de Vrijwillige Internationale Actie en het Latijns-Amerika Centrum/Werkgroep TOPO.  

Overigens was er ook een delegatie aanwezig van het Nederlands Blok onder leiding van Vreeswijk. Die idioten blijken in staat te zijn om net zoveel mensen te mobiliseren als de mensen die voor een rechtvaardig beleid demonstreerden. Dat is toch schokkend. De AMC's zijn een nieuwe heilloze stap in de richting van het steeds restrictievere asielbeleid in Nederland. De bedoeling van de AMC's is om in de toekomst zo'n 40 procent van de asielverzoeken direct af te kunnen wijzen. Aan degenen die tegen zo'n uitwijzing in beroep gaan (een voorlopige voorziening aanvragen) zal als straf geen enkele opvang meer geboden worden. Zij zullen zich gedwongen voelen te gaan zwerven.  

Minister van justitie Schmitz verklaarde tijdens de opening in Rijsbergen, dat zij voorzieningen gaat treffen voor de detentie van een groep afgewezen vluchtelingen zonder identiteitsbewijs, die om die reden niet kunnen worden uitgezet. Het gaat om 9000 vluchtelingen uit landen als Somalië, Marokko en Algerije. Ze zullen onder andere in Ter Apel, in een voormalig NAVO-depot, door justitie gegijzeld gaan worden zolang zij niet te kennen geven 'vrijwillig' te willen vertrekken uit Nederland.  

Dit is dan weer de volgende stap in het Nederlandse asielbeleid, dat niets bijdraagt aan het vinden van structurele oplossingen voor het bestaan en ontstaan van vlucht- en migratiebewegingen. Het beleid zoals dat nu wordt gevoerd leidt slechts tot meer illegalen, meer gevangenissen, meer politie en een verder verrechtsend klimaat. (bronnen: Autonoom Centrum, Springstof nr 682)   

PEPER PAST OOK IN EEN POTJE! 

ROTTERDAM - Vijftien linkse jongeren hebben donderdagochtend 13 oktober tijdelijk het pand Museumpark 9 bezet in Rotterdam, dat mogelijk wordt aangekocht om als ambtswoning voor burgemeester Peper te dienen.  

De jongeren protesteerden daarmee tegen de in hun ogen tekort schietende huisvesting van jongeren in Rotterdam. "Wij snappen niet waarom Peper hier komt wonen. Hij heeft huizen genoeg zoals een penthouse op het Weena waar hij nooit zit, omdat hij meestal bij zijn vriendin Neelie Kroes in Wassenaar bivakkeert", aldus een van de krakers op de voorpagina van De Telegraaf. De bezetting werd omstreeks half een door de politie beëindigd. Het is overigens allerminst zeker of het Rotterdamse college van B en W het plan voor de ambtswoning steunt.    

Vondelsicht ontruimd 

AMSTERDAM - Het pand aan de Vondelkerkstraat is 10 oktober ontruimd. Hoewel het er aanvankelijk niet naar uit zag dat dit al zo snel zou gebeuren, stond de 'platte pet' maandagochtend vroeg voor de deur. Naar verluidt heeft de voorzitter van de stadsdeelraad Oud-West, Paul Ruys, aangedrongen op een vervroegde ontruiming.  

Met behulp van de BraTra, die alweer een voordeur naar de klote hielp, verschafte het blauwe gespuis zich toegang tot het pand. De verraste drie bewoners konden niet veel meer uitrichten. Buiten het gooien van enkele verfbommetjes, bood men geen verzet. De drie bewoners werden gearresteerd en wegens "mishandeling in vereniging van een ambtenaar in functie" voor twee dagen vastgehouden op het hoofdbureau. Een agent blijkt een verfbommetje tegen z'n hoofd te hebben gekregen. Had ie maar niet in de weg moeten staan.  

Die maandag- en dinsdagavond hielden sympathisanten van de arrestanten een luidruchtig protest bij het hoofdbureau van politie. De demonstranten maakten zoveel lawaai, dat er min of meer 'spontaan' een aantal ruiten van het bureau aan diggelen gingen. Een onbeheerd politiewagentje was hetzelfde lot beschoren. Het pand Vondelsicht zal worden gesloopt, waarna projectontwikkelaar Boer er een lelijk gebouw zal laten neerzetten, waar yuppies e.d. gaan vertoeven.  

Vrijdag 14 oktober werd het twee weken eerder gekraakte Linmy-complex aan de Amsterdamse Molenweg alweer ontruimd. De eigenaar zou aanvankelijk op 24 oktober een sloopvergunning toegewezen krijgen, maar deze kreeg hij nu sneller vanwege de kraakactie. De bewoners van het complex hebben een uur vastgezeten op het politiebureau. Nog niet zo gek lang geleden is er een huisje gekraakt, gelegen aan het Bilderdijkpark. Het (heilige) huisje is in eigendom van een kerkelijke instantie. De perspectieven voor de bewoners zijn gunstig.  

Zondag 16 oktober werd de winkelruimte van Rozengracht 232 gekraakt, pal naast de brandweerkazerne. Hoe het kraakpand heet, is nog niet bekend, maar het zal wel zoiets als 'brandhaard' worden. De dag na de kraak kwam een persoon melden dat hij de nieuwe huurder zou zijn. In de omgeving van Ruigoord werd vijf weken geleden het Scheve Huis gekraakt, hoek Machineweg/Middenweg. Het huis staat op een stuk land, waar de gemeente Amsterdam een vuilnisstortplaats van wil maken. Maar dat duurt nog wel even.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1994