Naar archief

UIT: NN #170 van 7 oktober 1994   

NIEUWS

Bezetting zonder autonomen 

AMSTERDAM - Op maandagavond 3 oktober werd het landelijk Partijburo van de PvdA te Amsterdam door een dertigtal boze jongeren bezet. De actie was zorgvuldig geheim gehouden. Men herinnerde zich maar al te goed de gebeurtenissen van een eerdere bezettingsactie, juni 1993, toen de ME met harde hand het pand ontruimde. Onder de bezetters bevonden zich toen zogenaamde 'autonomen' en dat is vragen om moeilijkheden. Die fout wilden de Bojo's niet maken. "Ontruiming is per definitie vreedzaam", aldus een van de bezetters.  

Het PvdA-pand aan de Nicolaas Witsenkade is geliefd bij actievoerders. De grote stalen rolluiken, de camera's en alarmsystemen, het is een uitdaging om binnen te komen. Een bezetting van het pand is voor menigeen reeds bij binnenkomst succesvol. Toch zijn de gebruikte methodes even simpel als doeltreffend. Deed men zich vorig jaar nog voor als postbode die een pakketje kwam afleveren, ditmaal maakte men, hoe brutaal ook, simpelweg een afspraak met de eveneens in dit kantoorpand behuisde Jonge Socialisten. De deur werd opengehouden voor enkele tientallen gelijkgezinden, spandoeken werden uit het raam gehangen en er werd wat rond gefaxt. Het pand was bezet.  

Duo-partijvoorzitter Ruud Vreeman was wederom van de partij. Ruudje is al sinds jaar en dag vuile-werk-opknapper, getuige ook de drankvoorraad, linksonder in z'n buro. Buiten, inmiddels in het holst van de nacht, onderhandelt hij met een vertegenwoordiger van de studentenvakbond LSVb. Vreeman zag wel iets in het organiseren van een forumdiscussie tussen de partijtop en de jongeren. De jongeren wezen dit niet van de hand, maar het was geen inwilliging van de eisen. Men wilde dat de PvdA zich distantieerde van de bezuinigingsplannen op het gebied van het jongerenbeleid. Maar ja, het is weinig gebruikelijk dat je je distantieert van je eigen plannen. Ook een gesprek met ministerªpresident Kok lag wat moeilijk. Misschien kon hij bij de forumdiscussie aanwezig zijn.

De jongeren eisten verder het instellen van een staatssecretarispost voor jongerenbeleid, een basisinkomen voor jongeren, financiering van acties van jongeren (bijvoorbeeld een stakingskas voor JWG'ers) en bussen die door de PvdA worden ingezet op zaterdag 5 november, zodat ook studenten met een week-OV-jaarkaart de landelijke demonstratie kunnen bijwonen. De Jonge Socialisten verklaarde zich voorzichtig solidair met de bezetters. 

Opmerkelijk, dat was vorig jaar wel anders, toen de 'autonomen' de JS-voorman Tjeerd de toegang tot het pand weigerde. Gepikeerd meende hij zich te moeten distantiëren van de bezetting. De JS-bons trad ditmaal op als bemiddelaar tussen de bezetters en Vreeman. Het leek niet in hem op te komen zich gewoonweg achter de actievoerders te scharen. Een bemiddelaar verlangt van beide partijen concessies. Maar daar hebben jongeren inmiddels de buik van vol! Overigens vond Tjeerd de bezetters er wel netjes uit zien, zo liet hij de Volkskrant weten....  

Men wist dan ook niet tot overeenstemming te komen. Om 6 uur 's morgens werd het pand op last van Vreeman door de politie ontruimd. De ontruiming verliep per definitie vreedzaam. Maar ja, er waren dan ook geen autonomen. (Guido)   

OUWE KOEIEN IN DE RECHTSZAAL 

DEN HAAG - De sterk uit de hand gelopen jongerendemonstratie van 8 mei 1993 lijkt alweer lang geleden. Toch is de nasleep voor enkele mensen nog duidelijk merkbaar. Op 13 oktober moeten zes ex-arrestanten in hoger beroep voorkomen in het paleis van justitie in Den Haag. Zij worden allen beschuldigd van openbare geweldpleging.  

Deze geweldpleging zou moeten hebben bestaan uit het slaan met stokken en het gooien van stenen naar de politie. De zes personen zijn destijds veroordeeld tot geldboetes en (onvoorwaardelijke) gevangenisstraffen van een tot drie maanden. Dit terwijl het merendeel van hen veroordeeld is op grond van valse beschuldigingen (uiteraard geuit door dezelfde politie-functionarissen).  

De zes verdachten hebben zich op 24 september jl. verenigd in het Comité Hoger Beroep 8 Mei, wat zich als doel gesteld heeft om publiciteit te geven aan deze processen. Dit om de volgende redenen:  

- De bewijsvoering bij de processen is slechts gebaseerd op (zeer) onduidelijke getuigenverklaringen van verbalisanten, welke bestonden uit leden van de destijds ingezette arrestatieteams. Aangezien de politie in de beschuldiging zelf in de slachtofferpositie gedrukt wordt, voert deze in wezen naast de beschuldiging zijn eigen verdediging, en kunnen de door hen afgelegde verklaringen dus nooit als 100 procent betrouwbaar bewijsmateriaal gebruikt worden.   

- Mede op grond van onderzoeksrapporten van de Nationale Ombudsman en het Crisis Onderzoeks Team is gebleken dat de politie zich misdadig gedragen heeft jegens de demonstranten en hiermee zelf tegengeweld opgeroepen heeft, met name door extreme provocaties ten aanzien van de demonstranten. Hierdoor is het onverantwoord om de plegers van dit tegengeweld juridisch te vervolgen.  

- Door verschillende advocaten is verzocht om de rechtszaak uit te stellen naar een datum waarop de uitslagen van de lopende onderzoeken omtrent het politieoptreden bekend waren, omdat dit een belangrijke spil in de verdediging van de beklaagden kon zijn; hieraan is echter geen gehoor gegeven, waardoor de uitspraken slechts op grond van de verklaringen van de verbalisanten gedaan zijn. Deze verklaringen, soms maar een per beklaagde, zijn erg onduidelijk. Er blijkt bijvoorbeeld een grote gevoeligheid voor persoonsverwisseling ten tijde van de vaak in chaotische omstandigheden verrichtte arrestatie uit. De beklaagden zullen in de rechtszaal dus aan moeten tonen dat deze verwisseling plaatsgevonden heeft, hetgeen praktisch onmogelijk is. Verder bevatten enkele verklaringen een kern van waarheid, maar zijn ze wat betreft het gepleegde 'misdrijf' gebaseerd op onjuistheden.  

- Er is veel kritiek geuit op het beleid van de politie tijdens de demonstratie: er is zeer lukraak gearresteerd (het merendeel van de arrestanten is zonder aanklacht weer naar huis gestuurd), er is onnodig veel geweld gebruikt tijdens veel arrestaties en de 'begeleiding' en houding van de politie tijdens de demonstratie liet ook te wensen over. Voor de rellen tijdens de bewuste demonstratie zijn de arrestanten tot zondebok gemaakt, terwijl de daadwerkelijke aanstichters van het onnodige geweld vrijuit gaan. De Haagse politie heeft alle kritiek gewoon naast zich neergelegd en gaat, onder bescherming van de politieke machthebbers, gewoon door met zijn op geweld gebaseerde beleid.    

Het ligt in de bedoeling dat er op de dag van de processen zelf ondersteunende acties worden georganiseerd, maar deze zijn nog in voorbereiding. In ieder geval wordt bij deze iedereen uitgenodigd om op donderdag 13 oktober aanwezig te zijn bij het paleis van justitie in Den Haag. De processen zijn gepland van 10.00 uur tot 12.00 uur, maar zullen vermoedelijk sterk uitlopen. Wij hopen op een zo groot mogelijke opkomst. (Thomas)  

REBEL BLIJFT OP DE KLEINTJES LETTEN 

AMSTERDAM - De socialistische jongerenorganisatie Rebel probeert alsnog opheldering te krijgen over de kosten van de ontruiming van het gekraakte Nieuwezijds Kolkcomplex in Amsterdam, december vorig jaar. Volgens Rebel is niemand op het Amsterdamse stadhuis op de hoogte van het bedrag van deze operatie.  

Volgens politiewoordvoerder Klaas Wilting is het niet de gewoonte om te kijken wat er aan mensen en materieel is ingezet en hoeveel dat heeft gekost. Rebel vindt dit hoogst merkwaardig "in een tijd waarin volop gesproken wordt over 'broekriem aanhalen' en 'allemaal een stapje terug'".  

In een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad en het College van B&W verzoekt Rebel de gemeente Amsterdam een beter inzicht te krijgen in de portemonnee van de politie. "Anders wordt de gemeente misschien weer onder curatele van het Rijk gesteld. En dat terwijl de politie ons moet beschermen". Rebel kan ondertussen weer aan het schrijven gaan, naar aanleiding van de grootschalige ontruimingsoperatie van dinsdag 27 september jl.  

ORDER HOLLANDSE SIGNAAL TURKSE MARINE 

HENGELO - Hollandse Signaalapparaten heeft een vette order weten te boeken in Turkije. Via de Duitse werf Lürssen mag het Hengelose bedrijf radar- en vuurgeleidingsapparatuur leveren voor drie nieuwe patrouilleboten van de Turkse marine.  

Het zou gaan om een opdracht van meer dan honderd miljoen gulden. Volgens een woordvoerder van dit bedrijf is er kans op een tweede order; apparatuur voor fregatten. Opblazen die handel in daar in Hengelo. (bron: Dagblad Tubantia)    

CAMPAGNE TEGEN LASERGEWEER 

GENEVE - Vliegtuig- en wapenfabrikant McDonnell-Douglas en andere Amerikaanse bedrijven hebben in opdracht van het ministerie van defensie een 'lasergeweer' ontwikkeld waarmee vijandelijke soldaten voor het leven kunnen worden verblind.  

Enige honderden van deze lichtgewicht wapens zouden al zijn uitgereikt aan een speciale eenheid van het Amerikaanse leger. Dat zeggen deskundigen van het Rode Kruis in Genève. Het Rode Kruis wil de komende weken een internationale campagne beginnen voor een wereldwijd verbod op de fabricage en verbreiding van verbindingslasers, naar het voorbeeld van atoomwapens, gifgassen en chemisch oorlogstuig.   

VERDACHTE ANTIFA'S STAAN NIET ALLEEN 

BERLIJN - 20 September was de openingsdag van het proces tegen zeven verdachten in de moord op de neonazi Gerhard Kaindl. Deze werd in april 1992 gedood na een aanval van antifascisten op een Chinees restaurant, waar een aantal belangrijke neonazi's plannen voor de toekomst aan het smeden was. Tijdens de aanval werd één nazi ernstig verwond door messteken, een tweede stierf.  

Het procesbureau dat de zeven verdachten ondersteund riep internationaal op om op de openingsdag van het proces solidariteitsfaxen naar de rechter te sturen. Deze eerste dag werd een groot succes en iedereen die er aan bijdroeg wordt, mede namens de aangeklaagden hartelijk bedankt. Door de internationale aandacht werd de blokkade in de media geslecht en ook de rechter verklaarde dat het proces, mede door de grote internationale aandacht, openbaar zou zijn. Voor het Gerechtsgebouw in Berlijn werd gedemonstreerd.  

De aanvang van het proces liep twee uur vertraging op doordat de Berlijnse politie het Gerechtsgebouw had omsingeld en onvoldoende publiek wilde doorlaten. De aanklacht was zo lang dat die niet in zijn geheel op de eerste dag kon worden voorgelezen. Het laatste deel volgde de volgende dag, waarop ook de politieke verklaringen van verdachten Fatma Balamir en Abidin Eraslan werden voorgelezen. Bij het proces zijn waarnemers aanwezig van de Turkse mensenrechtenorganisatie IHD, van het Britse blad Searchlight, een advocaat en lid van de Amerikaanse Bond voor Burger Rechten (ACLU) en twee mensen van MLN-Tupamaros uit Uruguay.  

Na de eerste procesdag was er een informatieve bijeenkomst voor 300 mensen en waar waarnemers aanwezig waren. Op dezelfde avond trokken 2000 demonstranten door de Berlijnse wijk Kreuzberg. Ook waren er manifestaties bij tal van Duitse instellingen in Europa. In Spanje kwamen in Barcelona 150 antifascisten naar het consulaat, in Valencia 50. In Parijs, Frankrijk organiseerde Solidaité Resistance Antifa een protest bij het consulaat. In Lyon bezetten 30 mensen een uur lang een deel van het Goethe instituut. In Lille waren 30 mensen bij het consulaat. In Bourges was er een solidariteitsconcert. In Noorwegen waren er protesten in Bergen en Tromso. In Kopenhagen (Denemarken) en Stockholm (Zweden) werden petities aangeboden. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Finland en Polen waren er solidariteitsprotesten. Zelfs in Washington D.C. was er een luidruchtige bijeenkomst bij het consulaat. In Nederland is wat gebeurd in Amsterdam en Rotterdam.  

DEENS PROTEST TEGEN NAZI'S 

KOLLUND - De bewoners van het Deense Kollund hebben zaterdag 1 oktober met een fakkeloptocht geprotesteerd tegen de komst van meer Duitse neonazi's naar hun dorp.  

De demonstranten trokken voorbij aan het huis van Thies Christophersen die al meerdere jaren in Kollund woont. Meinolf Schönborn, leider van het in Duitsland verboden Nationalistisch Front, die in Denemarken illegale pamfletten laat drukken om ze in Duitsland te laten verspreiden, zou nu zijn oog hebben laten vallen op Kollund. Sommige demonstranten bekogelden na afloop van de fakkeloptocht het huis van Christophersen met stenen en flessen.  

BRITTEN GAAN DOOR MET ACTIES TEGEN McDONALDS 

LONDEN - In Londen ging op 1 oktober de actiemaand tegen McDonald's van start. Bij de McDonald's vestiging in Woolwich, Zuid-Londen, werd een picket line gehouden. Deze vestiging werd op 1 oktober 1974 geopend en is daarmee het oudste McDonalds-filiaal in het Verenigd Koninkrijk.  

Intussen doet McDonald's haar uiterste best de uitgifte van het pamflet What's wrong with McDonalds, the facts they don't want you to know aan banden te leggen. Daar slagen ze niet zo erg goed in; bijna 100.000 pamfletten zijn aan tal van lokale actiegroepen opgestuurd, vooruitlopend op zaterdag 8 oktober, 'A nationwide Day of Local Actions' tegen de hamburgergigant. In ieder geval zullen er die dag hier in dit land in Arnhem en Nijmegen acties worden gevoerd tegen McDonald's (zie agenda van NN). Voer je eigen actie tegen McDonald's in jouw omgeving en laat het ons weten. Wij brieven vervolgens de actieberichten door aan London Greenpeace.  

Overigens bestormde een grote groep demonstranten het afgelopen weekeinde spontaan een McDonalds-filiaal in het Spaanse Madrid. De bestorming vond plaats naar aanleiding van een grote protestactie tegen de Wereldbank, dat in Madrid een congres hield.  

Intussen duurt het monsterproces van McDonalds tegen twee London Greenpeace leden voort. De wegens smaad aangeklaagden Morris en Steel zullen deze maand verschillende experts oproepen te getuigen dat de beweringen uit het pamflet, aangaande de kwaliteit van het McDonaldsvoedsel, op waarheid berusten. Het proces zal waarschijnlijk tot maart volgend jaar voortduren en wordt daarmee één van de langste smaadprocessen ooit in het Verenigd Koninkrijk gevoerd.   

WOONOMGEVING BESMET VERKLAARD 

AMSTERDAM - De Amsterdamse krakers hebben er weer een hotelletje bij gescoord. Afgelopen zondag 2 oktober werd het voormalige Hotel Fox op Weteringschans 67 in bezit genomen. Het pand, inmiddels door de krakers omgedoopt in De Gestippelde Vos is al langer dan een jaar niet meer in gebruik.  

Het is een nevenvestiging van Hesim-Hotel, waar J.B. Harderwijk via een ingewikkelde constructie eigenaar van is. Harderwijk bezit een groot aantal panden in Amsterdam, Sloten, Amstelveen en Zaandam. In de jaren tachtig speculeerde hij er vrolijk op los in de Staatsliedenbuurt en gebruikte knokploegen om gekraakte panden te ontruimen.  

Nadat zo'n veertig krakers afgelopen zondag het hotel hadden gekraakt, kregen ze bonje met een drietal junks die het pand kennelijk als hun onderkomen gebruikten. Hen werd de deur gewezen door de krakers, hetgeen met geruzie gepaard ging. "Junkies moeten ook wonen, maar liever niet bij ons als de eigenaar van het pandje knokploeg-gevaarlijk is. Dan moet je nu eenmaal op elkaar kunnen rekenen", aldus de krakers.  

Er werd zondag nog meer gekraakt. Wat dacht u van een oud vervallen fabrieksterrein van 35.000 m². Dit complex aan de Molenweg 2 is in eigendom van Hokatex/Linmaatschappij, dat wil gaan slopen maar hiervoor nog geen vergunning heeft daar men niet kan aantonen dat ze de door hen vervuilde grond zelf zullen gaan opruimen. De benedenwoning van Pieter Langendijk 30 werd na vier maanden leegstand gekraakt, eigenaar is de WbV Ons Huis. De benedenwoning van Jacob van Lennepkade 318 werd even later gekraakt. Een week eerder kraakte men in De Pijp een etage aan de beroemde Albert Cuypstraat.  

Inmiddels lijkt het definitieve doek te zijn gevallen van Vondelsicht, het gekraakte pand aan de Vondelkerkstraat 27. Projectontwikkelaar Boer en de stadsdeelraad willen op deze plek een luxe 'Vondelplaza' neer laten zetten. De buurt en de krakers zijn fel gekant tegen dit plan. Op 27 september is de politie langs geweest om te vertellen dat men een ME-ontruiming wil voorkomen en dat men eerst helderheid wenst over de feitelijke situatie van het pand. Hoe staat het erbij met de lopende bezwaren tegen de bouwplannen? Hoe zit het met het beslag van de oud-huurder? En hoe zit het met de financiële zekerheid van de eigenaar Boer?  

Ondertussen is deze Boer druk bezig met verder procederen tegen de oud-huurder, die beslag heeft laten leggen op het pand waardoor de splitsingsvergunning niet wordt verleend door de gemeente. Daarnaast mag de VSB-bank geen krediet verstrekken, zolang er beslag op het pand rust.  

De krakers van het met ontruiming bedreigde pand Herengracht 211 zitten niet stil. Dat heeft de smeris gemerkt op de ochtend van de ontruimingen vorige week dinsdag. De krakers hebben een mooie muurkrant gemaakt over de ontwikkelingen rond hun huis. Vorige week donderdag faxten ze een 'besmetverklaring' naar het hoofdbureau van politie aan de Elandsgracht.  

De aanhef van de brief "ACAB" spreekt boekdelen (all cops are bastards). De krakers hebben hun woonomgeving besmet verklaard voor de politie. "Deze locatie is door jullie te betreden op eigen risico", aldus het Zatte Ratten Front. Naar we hebben vernomen rijden er de laatste dagen opvallend weinig politiewagens over de Herengracht. Even nadat de fax op het hoofdbureau binnengekomen was, stond de politie op de stoep bij de advocaat van de krakers. De advocaat werd gevraagd als tussenpersoon te fungeren: het moest rustig worden in de stad. Verder liet de smeris weten dat een ontruiming een maand of twee op zich zou laten wachten.   

ARNHEMS VERZET TEGEN '429 WET' 

ARNHEM - Er woedt de laatste weken een heuse strijd rond de kraakpanden Walstraat 77 en 78œ in Arnhem. Zondag 2 oktober werd het pand voor de derde maal in korte tijd herkraakt. Voordat deze bouwvallen begin maart '94 werden gekraakt, stonden ze 8 jaar leeg.  

Op 22 september werd de op dat moment enige aanwezige bewoner onaangenaam verrast door de komst van de politie. Hij kreeg een uur de tijd om z'n spullen te pakken en weg te gaan. Voor deze ontruiming heeft justitie gebruik gemaakt van het Artikel 429sx Huisvestingswet. De etalage van het pand, in eigendom van Kuipers Bouw BV, zou recentelijk gebruikt zijn ten behoeve van expositieruimte voor de Sonsbeek-tentoonstelling.  

Drie dagen na de ontruiming werd het pand herkraakt. Tijdens deze herkraak is die nacht een brief gefaxt naar de hoofdofficier van justitie in Arnhem. Een verzoek om te wachten met ontruiming zodat het gebruik van Artikel 429 in deze zaak getoetst kan worden door de rechter. De OvJ bleek op vakantie te zijn, zodat 26 september de politie i.s.m. de eigenaar de panden wederom ontruimde. 

Zondagnacht 2 oktober werd het pand voor de derde maal gekraakt en weer werd de hoofdofficier van justitie een brief gefaxt met het verzoek te wachten met ontruiming. Na de herkraak kwamen er bouwvakkers langs namens de eigenaar, maar ze taaiden af nadat ze met vuurwerk werden bestookt. De OvJ heeft intussen laten weten het kort geding dat de krakers hebben aangespannen tegen de staat, af te zullen wachten.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1994