Naar archief

UIT: NN #170 van 7 oktober 1994   

Anarchy in the UK  

Onder het motto Ten Days that Shook the World vindt van 21 tot 30 oktober in Londen een waanzinnig groot anarchistisch festival plaats. Anarchy in the UK '94 wordt zonder meer de grootste anarchistische bijeenkomst aller tijden. Maar liefst meer dan 500 activiteiten staan op het programma, uiteenlopend van demonstraties en politieke discussies tot talloze optredens en een anarchistische picknick. Een tiental alternatieve centra in en rond het centrum van Londen moet onderdak bieden aan het enorme aantal festiviteiten.  

Het idee om in Londen een hele grote anarchistische happening te organiseren is al enige jaren oud. Telkens vielen de verschillende voorbereidingsgroepen echter uit elkaar omdat men het onderling niet eens kon worden over de inhoud van het programma. Dat het nu wel gaat gebeuren is te danken aan het doorzettingsvermogen van slechts één persoon. Pas enige maanden geleden is er een daadwerkelijke coördinatiegroep gevormd die de programma-onderdelen op elkaar afstemt en de publiciteit verzorgd. Het is dan ook om die reden dat het zo lang geduurd heeft dat de informatievoorziening rond Anarchy in the UK op gang is gekomen. Desondanks werkt zo ongeveer de hele anarchistische beweging in Engeland aan het programma mee.  

Een factor die zeker heeft bijgedragen aan het totstandkomen van het festival is een nieuw omstreden wetsvoorstel in Engeland, dat tijdens Anarchy in the UK door het parlement wordt behandeld. De 'Criminal Justice and Public Order Bill' zoals het voorstel voluit heet, is een wetsontwerp van maar liefst 117 artikelen waarin vooral de wetgeving rond de openbare orde flink wordt aangescherpt. Links Engeland ziet de 'Criminal Justice Bill', waar in de vorige editie van dit blad uitvoerig over geschreven werd, als een regelrechte aanval op de mensenrechten die vooral talloze oppositiegroepen zal treffen. Er wordt op gewezen dat het wetsontwerp op gespannen voet staat met allerlei mensenrechtenverdragen van bijvoorbeeld de Verenigde Naties.  

Feitelijk biedt de 'Criminal Justice Bill' de Engelse autoriteiten volop mogelijkheden de linkse beweging in Engeland te marginaliseren en te criminaliseren. Talrijke activiteiten lopen het risico voortaan bestempeld te worden als zijnde crimineel. Zo kan bij protestacties het ontrollen van spandoeken al bestraft worden met drie maanden cel wanneer dit bijvoorbeeld gebeurt op 'openbaar terrein'. Kraken kan eveneens harder aangepakt worden. Wie 24 uur na een gerechtelijk bevel nog in het te ontruimen pand aanwezig is, riskeert zes maanden cel of een boete van meer dan 10.000 gulden. Bovendien wordt het knokploegen voortaan toegestaan om een pand te ontruimen.  

Talloze groepen kunnen met dit wetsontwerp aangepakt worden. Zo ook de rondtrekkende 'travellers' in Engeland. De bevoegdheid die Engelse gemeenten nu hebben om permanente standplaatsen aan hen toe te wijzen, verdwijnt. De politie krijgt ook meer bevoegdheden om de 'travellers' van andere plekken weg te jagen. Daarbij kunnen voertuigen in beslag worden genomen en onderkomens worden vernietigd. Ook een ander Engels fenomeen komt met de 'Criminal Justice Bill' in aanraking, namelijk de vele festivals en feesten ('raves'). De politie kan voortaan iedereen die zich in een straal van vijf kilometer bevindt van een dergelijke 'illegale bijeenkomst', verwijderen dan wel arresteren. Uitrustingen en apparatuur kunnen in beslag worden genomen. Wie de politie niet gehoorzaamd, loopt het risico van drie maanden cel of een boete van meer dan 6000 gulden.

Kortom, de 'Criminal Justice Bill' legt tal van verworven vrijheden aan banden en geeft de Engelse politie grotere (opsporings)bevoegdheden in tal van situaties. De aandacht voor dit wetsvoorstel in het programma van Anarchy in the UK is dan ook groot. Zo gaat het festival van start met een bijeenkomst waarop diverse sprekers zich tegen het wetsvoorstel zullen uitspreken. Op zondag 23 oktober volgt dan een ware happening bij het Britse parlement onder het humorvolle motto 'Laten we het parlement doen opstijgen'. Tenslotte wordt op 27 oktober een demonstratie tegen de wet gehouden.  

Het programma van Anarchy in the UK oogt zondermeer indrukwekkend. Je kunt geen onderwerp noemen of er gebeurt wel iets mee tijdens deze dagen. Voor de hand liggende thema's als antifascisme komen aan bod maar evengoed wonderlijke zaken als new age en occultisme. Veel anarchistische groepen uit Londen verzorgen deelprogramma's rond de thema's waarmee ze doorgaans actief zijn. Interessant lijkt het programma van Jigsaw, een nieuwe groep rond vrede en antimilitarisme. De groep organiseert meerdere bijeenkomsten over geweldloze directe actie, basisdemocratie en problemen met betrekking tot consensus-besluitvorming.  

Omvangrijke deelprogramma's worden ook voorbereid door kraak- en vrouwengroepen, Libertarian Education (onderwijs), London Greenpeace, Earth First!, Twyford Down Campaign (milieu) en de Lesbian and Gay Freedom Movement (seksualiteit). Opmerkelijk is een heus voetbalprogramma dat georganiseerd wordt door radicale supportersgroepen. Naast discussie rond thema's als racisme op de tribunes wordt er ook daadwerkelijk zelf gevoetbald in wedstrijdjes van vijf tegen vijf!  

Het cultureel programma is eveneens omvangrijk en veelzijdig. Veel optredens van tientallen bands waarvan The Levellers, Chumbawamba en het heropgerichte Conflict wel de bekendste zijn. Ook Schwarzeneggar met oud-Crass zanger Steve Ignorant is diverse malen van de partij. De Socialistische Film Co-op uit Londen vertoont een week lang anarchistische films waarvan velen nooit in Nederland te zien zijn geweest. Verder omvat het programma theater, poëzie (met ondermeer medewerking van ex-Crass drummer Penny Rimbaud), diverse performances en tentoonstellingen waarin het werk van bijvoorbeeld Clifford Harper is te zien.  

Tot slot is er sprake van verschillende bijzondere activiteiten. Zo vindt de jaarlijkse Anarchist Bookfair, een grote boekenbeurs, ditmaal plaats in het kader van Anarchy in the UK. Tevens zal er tijdens de tiendaagse een speciaal stripalbum verschijnen waaraan verschillende tekenaars een bijdrage leveren, waaronder Donald Rooum, bekend van de strip Wildcat. Overigens is het de bedoeling dat er elke dag een krant verschijnt waarin verslag wordt gedaan van het festivalgebeuren. Ook het Anarchist Yearbook '94 zal uitkomen gedurende Anarchy in the UK. Het jaarlijks verschijnende boekje geeft een handig overzicht van adressen en activiteiten van alle anarchistische groepen in Engeland.  

Tenslotte mag evenmin de Anarchist Picknick op de laatste (zon)dag onvermeld blijven. het is de bedoeling om gezamenlijk (zelf meegebrachte) etenswaar te verorberen in het bekende Hydepark waar ouderwets op zeepkisten gedebatteerd zal worden. Inmiddels hebben honderden mensen over de hele wereld zich aangemeld om deel te nemen aan Anarchy in the UK. Een groot probleem voor de coördinatiegroep vormt het aantal te regelen slaapplaatsen voor de verwachte 3000 tot 10.000 deelnemers. Degenen die het festival willen bezoeken, wordt aangeraden zo veel mogelijk zelf voor slaapplekken te zorgen. Het warm eten wordt verzorgd door Rampenplan dat hiermee voor het eerst de overstap naar het eiland waagt.  

De kosten voor het gebeuren zullen zoveel mogelijk beperkt blijven. Over het algemeen is het politiek-inhoudelijk gedeelte gratis toegankelijk en zullen voor een aantal culturele activiteiten toegangsprijzen gelden (De inmiddels uitverkochte kaartjes van 25 pond die alle activiteiten toegankelijk maken, waren slechts bedoeld om op voorhand geld binnen te krijgen!). Londen is voor Nederlandse begrippen echter een dure stad. Ook de noodzakelijke tripjes in de metro (gezien de afstanden tussen de diverse plaatsen waar het programma zich zal afspelen) kunnen aardig oplopen.  

Arie

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1994