Naar archief

UIT: NN #158 van 31 maart 1994     

NIEUWS

Bontbegrafenis in Amsterdam 

AMSTERDAM – Op woensdag 24 maart werd in Amsterdam een bontbegrafenis gehouden. Zo'n 35 mensen met dodenmaskers op liepen achter een lijkkist aan waar dode vossen uithingen, en aan lange touwen werden 26-tigste hands bontjassen, besmeurd met rode verf over de grond gesleept. 

In de VS organiseert PETA al enige tijd 'bontbegrafenissen'. Bij een begrafenisactie in het "mode-district" van New York liepen op 'Fur Friday' zo'n 2000 mensen mee. Peter Wood van PETA heeft op zijn Europese 'toernee' een aantal soortgelijke acties georganiseerd, o.a. in Amsterdam. 

De begrafenisstoet liep eerst naar de bonthandel aan de Heiligeweg, waar traditioneel de rolluiken omlaag werden gehaald voor er ook maar een activist in de buurt kwam. Na een tijdje voor deze winkel leuzen te hebben geroepen ("Bont is dood") trok de stoet op naar de 'Haute Couture-shop' van Frank 'Robijntje' Govers aan de Herengracht. Zoals bekend kleeft er bloed van allerlei soorten Robijntjes aan de 'haute-couture' kledingstukken die Govers ontwerpt.  

Alles bij elkaar duurde de actie ongeveer een uur. De reacties van het publiek varieerden van redelijk goed tot zeer negatief. Er uit sprongen het traditionele 'Ga toch werken' (zucht) en de buurman van Govers die stelde dat Govers alleen maar fatsoenlijk zijn brood verdiende en dat Peter "terug naar Amerika moest gaan om in zijn eigen land actie te voeren". Afgaand op de reacties van het publiek en de hoeveelheid rondlopende bontjassen is er inderdaad nog een lange weg te gaan. (Bas)   

ACTIEGROEP SABOTEERT RIJKSWEG 11 

LEIDEN - Een actiegroep die zich 'Kink in de kabel' noemt, probeert de aanleg van Rijksweg 11 te saboteren. In de nacht van 19 op 20 maart zijn aan de rand van Leiden alle kabels en snaren van twee grote asfaltbrekers doorgeknipt. Een week eerder werden de ruiten ingegooid van een hijskraan.  

Met deze acties loopt de actiegroep alvast vooruit op de komende internationale Earth Night actiedagen. œDe actiegroep heeft het tot nu toe twee keer gemunt op machines van het Beverwijkse aannemingsbedrijf Lute, dat voor tenminste 25.000 gulden is gedupeerd. Ter hoogte van het viaduct over het spoor Leiden/Alphen aan de rand van het Cronesteyn park, is men het vorige weekeinde het traject opgegaan. Twee grote breekinstallaties zijn onklaar gemaakt. Een breekinstallatie vergruist klompen oud asfalt tot korrels, die worden gebruikt als ondergrond voor nieuw asfalt. 

"Mijn baas heeft zich suf gepiekerd", vertelde een medewerkster van Lute aan een journalist van het Leidsch Dagblad. "Vooral omdat vorige week de ruiten zijn ingegooid van een mobiele kraan. M'n baas kon maar niet bedenken wie er nou zo'n hekel aan hem heeft". De vernielingen zijn volgens haar deskundig uitgevoerd, zo netjes waren alle kabels en snaren doorgeknipt. Ook waren de transportbanden kapot gescheurd. "Maar wel met grof geschut, want de sloten die aan de machines hangen kun je echt alleen maar met een grote betonschaar doorknippen." 

De actiegroep 'Kink in de kabel' protesteert met de actie tegen de asfaltering van de Leidse regio en de rest van Nederland. Volgens de actievoerders verzetten allerlei mensen in de regio Leiden en omgeving zich al jarenlang tegen de komst van een bepaald deel van de A11, namelijk Rijksweg 11 West. 

'Drie, vier jaar geleden lieten een aantal gemeenten in de Leidse regio eensgezind hun protest blijken tegen de plannen van de minister van Verkeer en Waterstaat. Verontruste bewoners uit vele gemeenten dienden bezwaarschriften in, bezochten hoorzittingen, droegen T-shirts en plaatsten borden met het opschrift 'Rijksweg 11 West? Nee!'', laat de actiegroep weten in een aan ons toegestuurd persbericht.  

De groep wil met deze actie laten zien dat hun verzet verder reikt dan legale vormen van protest. 'Hoe massaal het protest tegen de A11 West ook was (en is), het lijkt erop dat het niet heeft mogen baten. Voor ons is de maat vol.' 'Kink in de kabel' hekelt het milieubeleid van de overheid. 'Steeds meer autowegen betekenen (verhoudingsgewijs) steeds meer auto's en steeds minder gebruik van het openbaar vervoer. Wij vragen ons af wie hier werkelijk iets tegen doet. Een beter milieu begint bij jezelf, laat de overheid weten. Maar diezelfde overheid laat tegelijk steeds meer delen van Nederland asfalteren. Nederland wordt één grote asfalt- en betonjungle, met hier en daar nog een boompje en een beestje.' 

'De overheid spreekt met een gespleten tong', stelt de actiegroep. 'Terwijl de gemeente Leiden nog niet zo lang geleden een felle tegenstander was van de aanleg van Rijksweg 11 West, verklaarde het College van B&W van deze gemeente een half jaar geleden voorstander te zijn van de aanleg. De gemeente Leiden wil de groei van het autoverkeer binnen de eigen gemeentegrenzen een halt toeroepen. Daarom krijgen de omliggende gemeenten de overlast toegeschoven met de A11.'  

PROTESTEN TEGEN INSTALLATIE FASCISTEN  

AMSTERDAM - In een aantal steden zullen op dinsdag 12 april tijdens de installatie van leden van de extreem-rechtse CD en CP'86, protestacties gehouden worden. Zo roept het comité 'Fascisten de raad uit' op, om in Utrecht te komen protesteren. Gemeente-ambtenaren in Amsterdam en Purmerend hebben aangekondigd het werk gedurende twee uur te zullen onderbreken. De jongerenorganisatie Rebel, roept zoveel mogelijk scholen op om op deze dag uit protest vijf minuten stilte in acht te nemen.  

Het comité 'Fascisten de raad uit' roept de Utrechtse bevolking en het NN-publiek op om dinsdag 12 april over te gaan tot een vreedzame blokkade van het gemeentehuis aan de Oudegracht ter hoogte van de Stadhuisbrug. In 1986 werd het eerste extreem-rechtse raadslid in de Utrechtse gemeenteraad gekozen. Burgemeester Vos van Gortel noemde dit destijds 'een schoonheidsfoutje in de democratie'.  

Nu, acht jaar later, worden er vier van deze fascisten geïnstalleerd. "In de tussenliggende periode heeft de politiek niets gedaan om deze ontwikkeling te stoppen", aldus het comité. "Sterker nog, het beleid heeft mensen massaler in de armen van de extreem-rechtse politiek gedreven. Enerzijds doordat de leefsituatie van een groot aantal mensen er op achteruit is gegaan. Anderzijds door de zweterige stemmingmakerij tegen migranten, vluchtelingen en andere potentiële zondebokken, waarmee men de onverdraagzaamheid als standpunt heeft gelegaliseerd. De gevestigde politieke partijen huilen tranen met tuiten. Zij doen er beter aan die krokodillentranen weg te vegen en hun beleid, visie en houding te veranderen. De eerste stap kan gezet worden op 12 april: Wij vragen de politieke partijen zich niet tezamen met de leden van de CD en het Nederlandse Blok te laten installeren." 

De blokkade in Utrecht duurt van 8 tot 14 uur, waarna men in een demonstratieve tocht naar het beeldje van Anne Frank op het Janskerkhof loopt. Hoewel de installatie rond een uur of één plaats zal vinden, begint men vroeg met de blokkade om zodoende te proberen de CD'ers buiten de deuren van het stadhuis te houden. Filip DeWinter van het Vlaams Blok, heeft aangekondigd bij de installatie aanwezig te zullen zijn.  

Het Platform Tegen Racisme en Fascisme Kennemerland roept op voor antiracistische volksoplopen bij de raadszalen van Haarlem en Hoofddorp om 13 uur, alsmede de raadszalen van de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk om 19 uur. Doel van de acties is om tijdens de installatie met veel kabaal het gebeuren binnen te overstemmen. Tevens worden de diverse democratische (kandidaat) raadsleden in de verschillende gemeenten opgeroepen tijdens de installatie rouwbanden te dragen. De organisatie van de verschillende blokkades, zal per gemeente afzonderlijk geschieden. 

In de steden Rotterdam, Amstelveen, Eindhoven, Vlissingen, Zwolle, Arnhem en Den Bosch zullen eveneens protestacties worden georganiseerd. De AbvaKabo afdeling Amsterdam heeft met succes de gemeenteraadsleden in de hoofdstad opgeroepen om tijdens de installatie van de CD'ers het werk tijdelijk te onderbreken. Tussen 10 en 12 uur zullen naar schatting duizend ambtenaren het werk in het stadhuis stilleggen. De multiculturele stichting Magenta organiseert voor het stadhuis aan de Amstel tussen 10 en 12 uur een manifestatie.  

Ook in Purmerend wordt tijdens de installatie het werk door de gemeente-ambtenaren stilgelegd. De leden van de plaatselijke AbvaKabo, verenigd onder de naam Lokale Ambtenaren Tegen Racisme hebben hiertoe opgeroepen. Ze hebben tevens het initiatief genomen, om op landelijke schaal de gemeente-ambtenaren aan te sporen hun voorbeeld te volgen.  

De jongerenorganisatie Rebel heeft aan 1.500 leerlingraden een brief gestuurd, met het verzoek om uit protest tegen de installatie van extreem-rechts, op 12 april rond 11 uur gedurende vijf minuten stilte in acht te nemen. Diverse middelbare scholen hebben inmiddels al laten weten deel te zullen nemen aan dit initiatief. Rebel voert in samenwerking met de Jongerenbond, Scholieren Bekennen Kleur en het LAKS de campagne 'Scholieren Tegen Racisme'. Vorige week werd in dit kader een bustour door Nederland gehouden, waarbij vele scholieren werden opgeroepen in actie te komen tegen de vreemdelingenhaat. (Alex)   

Grimmige sfeer rond proces 

DEN HAAG - Op  17 maart vond er in het Paleis van Justitie in Den Haag een proces tegen vijf sympathisanten van Devrimci Sol plaats. Zij waren op 6 en 7 december 1993 opgepakt en beschuldigd van afpersing en poging tot afpersing (zie ook NN #156). Sindsdien zitten deze mensen in voorarrest in Nederlandse gevangenissen.  

Om negen uur 's morgens vertrokken we met een stoet van zo'n 150 sympathisanten richting het Paleis van Justitie om het openbare proces te volgen en de arrestanten te ondersteunen. Daar aangekomen stuitten we op politie en dranghekken, die ons duidelijk maakten dat we niet naar binnen konden. Er was slechts plaats voor vijfentwintig mensen, zo werd ons medegedeeld. Een aantal mensen kon doorlopen naar binnen.  

Dit waren meteen ook de laatsten die naar binnen mochten, want er mocht niet gewisseld worden. Dit is zeer ongebruikelijk voor een openbare tribune bij een openbaar proces. Van achter de dranghekken protesteerden we tegen deze provocaties, ontrolden we de spandoeken en hieven we leuzen aan tegen de politieterreur en voor de vrijlating van de politieke gevangenen.  

Binnen begon het proces en eisten de advocaten van de Devrimci Sol sympathisanten dat 23 getuigen opgeroepen dienden te worden om in de rechtszaal gehoord te worden door hen en niet alleen door de rechter-commissaris. Deze eis werd slechts gedeeltelijk ingewilligd. Ook eisten zij dat het Devrimci Sol fotoboek, gebruikt om de mensen die aangifte hebben gedaan te confronteren, in het openbaar dossier zou worden opgenomen. In dit boek zou iedereen staan  die ooit iets met Devrimci Sol te maken heeft gehad. (Politiefoto's, foto's van demonstraties en acties)  

Over dit fotoboek werd ook de heer Van der Linden gehoord, die chef is van het 'PKK-team' van de politie. Hij was erg terughoudend en wist zich weinig details te herinneren. De rechter schorste de zitting voor overleg, onduidelijk met wie, en het verzoek werd afgewezen. Inmiddels was de sfeer buiten grimmiger geworden. De politie provoceerde rustig verder o.a. door het Turkse accent van demonstranten na te bootsen en obscene gebaren te maken naar aanleiding van een Turkse volksdans die werd opgevoerd.  

Op de publieke tribune stonden nog negen stoelen leeg. We hadden het recht het proces te volgen, niet goedschiks, dan wel kwaadschiks. De dranghekken gingen om, op naar de volgende poort. Een aantal mensen lukte het door de poort te komen, zich verdedigend tegen tien knuppelende en schoppende politie-agenten. De versterking kwam snel en sneed onze groep al knuppelend doormidden. Nu was er een groep van ongeveer tien mensen geïsoleerd achter het hek en kon de rest toekijken hoe deze op brute wijze in elkaar werden geslagen, zelfs de jonge kinderen werden niet ontzien.  

Nadat twee mensen werden opgepakt werd de gehele groep demonstranten in een gigantische charge over een aantal dranghekken het paleis uitgemept. Bij dit incident met de Haagse politie vielen aan onze kant tientallen gewonden en opnieuw twee arrestanten. De mensen op de publieke tribune die hier van hoorden en ons wilden helpen, werden tegengehouden, ook de advocaten van de gevangenen protesteerden heftig tegen de politieterreur. Hierop werd de zitting geschorst. Buiten werden we opgejaagd tot aan een kruispunt waar we opnieuw de spandoeken uitrolden, leuzen aanhieven en de pers te woord stonden.  

Ondertussen was het aantal politie-agenten gigantisch gegroeid en uitgebreid met ME en hondenbrigade. De politie deelde ons mee dat deze illegale demonstratie om 12.00 uur afgelopen diende te zijn, op dat moment was het 11.50 uur. Na beraad werd er besloten ingehaakt terug te gaan naar het adres waar we vandaan kwamen. Op dat moment werd onze groep aangevallen door een enorme overmacht aan politie, hierbij vielen nog meer gewonden en opnieuw werd iemand gearresteerd.  

Het was de demonstranten buiten toegezegd dat er na de pauze 25 mensen naar binnen mochten, dit werd nu geweigerd "voor de veiligheid van iedereen binnen". Na de pauze om 14.30 uur werd Umran Gun, een ervaren advocate uit Turkije als getuige-deskundige gehoord. Zij vertelde de rechter veel over Devrimci Sol en het verzet in Turkije. Over repressie, martelingen, standrechtelijke executies, de militaire rechtbanken voor politieke processen en de rol van de media in het voeren van een hetze tegen revolutionair links in Turkije.  

Het werd duidelijk dat het proces vandaag niet meer zou worden afgerond en in verband met de volle agenda van de rechtbank pas op twee en drie juni vervolgd zal worden. Aan het eind van deze procesdag werd er door de advocaten een verkort pleidooi gehouden over de zwakheid van de bewijzen tegen de vijf gevangenen. Een verzoek tot opheffing van de in verzekering stelling werd na overleg door de rechter afgewezen.  

Dit betekent dat de arrestanten tot aan de nieuwe data in voorarrest zullen blijven. Zij zitten dan al een half jaar vast! De vijf gearresteerde demonstranten zijn na dertig uur gevangenschap met een dagvaarding naar huis gestuurd. De voorlopige data van de processen: 13 mei proces in Den Haag van drie Devrimci Sol sympathisanten, gearresteerd in Rotterdam en Bergen op Zoom (aanklacht: afpersing/ poging tot afpersing); 2 en 3 juni vervolg van het proces van 17 maart.   

WEKACTIE TEGEN LAWAAI SCHIPHOL 

AMSTERDAM - Een groot aantal Tweede Kamerleden is vorig weekeinde vroeg uit de nachtrust gehaald door de actiegroep GEUS (Geen Uitbreiding Schiphol) uit Aalsmeer, die zich onder meer verzet tegen het Schiphol-lawaai.  

"Nu weet u eens hoe het voelt als je vroeg wakker wordt, wij ervaren dat elke dag", was de mededeling die de slaperige Kamerleden te horen kregen. De Tweede Kamer besliste 23 maart waarop 's morgens het vliegverkeer van en naar Schiphol wordt toegestaan.  

ONTHULLING STANDBEELD 'HET FLIKKERTJE' 

UTRECHT - Op 18 maart is de in Utrecht staande bronzen gelijkenis van de Franse dichter Francois Villon, gemaakt door Marius van Beek, omgedoopt tot homomonument 'Het flikkertje'.  

Na een homo-informatiemiddag, die eerder die dag plaatsvond in het ACU, vertrok een bonte stoet potten, flikkers en activisten naar de achterkant van het Academiegebouw aan Achter de Dom, waar het beeldje zich bevindt. Achter de Dom, oftewel 'van achter de Dom zijn' is net als 'Utrechtenaren' een oude scheldnaam voor homo's. Vandaar de keuze om juist dit beeld van Marius van Beek om te dopen tot homomonument. Na de onthulling van 'Het flikkertje' volgde nog een optreden van het Sirkus Buzurkus.    

VIVA TIMOR LESTE 

DEN HAAG - Op donderdag 24 maart hebben 'Vrienden van Oost-Timor' uit solidariteit met het volk van Oost-Timor, zowel binnen als buiten het Tweede Kamer gebouw in Den Haag, actie gevoerd tegen de voortdurende en nog altijd toenemende schendingen van de mensenrechten op Oost-Timor door het Indonesische militaire regime.  

Aanleiding voor deze actie was de behandeling van de rapporten van minister Kooijmans over de mensenrechtensituatie in Indonesië, die op dat moment gaande was. Tevens werden er in verband met het komende bezoek van Kooijmans en Lubbers aan Indonesië, vragen gesteld door de vaste Tweede Kamercommissie van Buitenlandse zaken.  

Op het moment dat Oost Timor aan de orde kwam, rolden drie actievoerders twee spandoeken uit en scandeerden "Viva Timor Leste!". Op de spandoeken stond te lezen: "Den Haag - Jakarta - bloedhandel" en "In Memoriam, 200.000 doden in Oost Timor". Van de aanwezigen, die in eerste instantie perplex stonden, vertoonden menigeen een glimlach, een blijk van waardering. Zowel uit het publiek alswel vanuit de kant van de Kamercommissie kwamen spontaan openlijke blijken van sympathie voor de actie.  

De actievoerders werden met zachte hand door de security verwijderd. Tegelijkertijd met het tumult binnen, werd buiten een bloedspoor aangelegd vanaf het Tweede Kamergebouw tot aan de vroegere martelkamer aan het Buitenhof. Om het voorbij wandelende publiek uitleg te verschaffen, werden posters geplakt met dezelfde leuzen. Hiervoor werd een vrouw gearresteerd en na vijf uur vrijgelaten.  

Met deze actie wilden de actievoerders nog eens benadrukken hoe slap het Nederlands beleid is ten aanzien van de Indonesische gruwelpraktijken in Oost-Timor. Men eiste van minister Kooijmans dat hij in zal gaan op de veelvuldige verzoeken om straks, tijdens zijn bezoek aan Indonesië, opheldering te vragen over de driehonderd Timorese jongeren die na het bloedbad in Dili als vermist werden opgegeven.  

Ooggetuigen verklaarden te hebben gezien hoe gewonden in en rond het ziekenhuis door middel van giftige tabletten en slagen met keien op het hoofd, om het leven zijn gebracht door het Indonesische leger. Joao Antonio Dias en Aviano da Silva Faria, twee Timorezen die op dit moment in Nederland aanwezig zijn, traden uit de anonimiteit door een gesprek aan te gaan met minister Kooijmans. Ook zij waren getuigen van de slachting. Eerder deze week zei Kooijmans te twijfelen aan de betrouwbaarheid van hun verklaringen.   

BRITSE REGERING WIL DNA-PRINTS SPAREN 

LONDEN - De Britse regering spreekt haar wensen gewoon uit. Wilde men het zwijgrecht van verdachten afschaffen en een-oudergezinnen het liefst verbieden, nu wil men van iedere veroordeelde een DNA- fingerprint maken en houden.  

Ieder mens heeft unieke kenmerken die liggen opgeslagen in het DNA. Ook in een haar, mondslijm of sperma zit dat DNA en dus de unieke kenmerken. De Britse regering wil nu van iedere veroordeelde bijvoorbeeld een haar uittrekken en de gegevens over de verdachte opslaan. Dit moet dan naast foto's en vingerafdrukken als identificatiemiddel gaan dienen. Dus de volgende keer dat je opgepakt wordt, trekken ze weer een haar uit je kop.  

De databank die zo ontstaat zal ongeveer een half miljoen DNA fingerprints gaan bevatten. Over de betrouwbaarheid van een DNA fingerprint wordt verschillend gedacht. In sommige families verschilt de DNA structuur tussen de leden zo weinig dat met een DNA-fingerprint niet valt uit te maken van wie een haar, die gevonden wordt op de plek des misdaad, nu eigenlijk was. Ook de nauwkeurigheid bij het 'ontwikkelen' van de test wordt betwijfeld. Bij routinematige toepassing geldt dit des te meer.  

Een ander aspect, dat door burgerrechtengroepen als bezwaar wordt aangevoerd, is dat niet zeker is dat de DNA-gegevens in handen van justitie blijven (wat al erg genoeg is), maar dat er genetisch onderzoek naar gedaan zal worden (criminaliteits-gen bijv.). De DNA test heeft zijn populariteit verworven in verkrachtingszaken. De verdienste van zo'n test is makkelijk voor te stellen. Vaak gaat het bij verkrachtingen (die voor de rechtbank komen) om een slachtoffer en een dader, andere getuigen ontbreken meestal, of zijn eveneens dader.  

Het vinden van sperma, bloed of haren van een dader op de plek des onheils of op of in het lichaam van het slachtoffer, kan van grote betekenis zijn bij het veroordeeld krijgen (of het vrijspreken) van een verdachte. Al langere tijd wordt een DNA-test niet alleen in verkrachtingszaken gebruikt. In Duitsland werd de test gedaan om te bewijzen dat enkele autonomen een fascist in elkaar hadden geslagen. In Nederland ligt een wetsvoorstel om een DNA test wettelijk mogelijk te maken in zaken waarop straffen staan van acht jaar en hoger. (NoGen)  

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1994