Naar archief

UIT: NN #157 van 17 maart 1994   

De trots van nederland 

Op 7 november 1993 werd door onbekenden ingebroken bij Constant Kusters, de secretaris van de Centrum Partij '86 kring Arnhem. Enige tijd later ontvingen de antifascistische groepen FOK, De Vonk, Anti-Fascistische Telefoonlijn en AFA kopieën van het buitgemaakte materiaal. Aan de hand van dit materiaal werd er een brochure samengesteld, die zonet is verschenen. 

Het buitgemaakte materiaal bestond o.a. uit de ledenlijst van de CP'86 provincie Gelderland, zo'n 100 diskettes, paspoort, bankpas, bankafschriften, persoonlijke correspondentie, agenda's partijcorrespondentie, propagandamateriaal en zijn (nog) niet uitgegeven manuscript Avondland. Van het materiaal is door de bovengenoemde groepen een brochure gemaakt die voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen uitkwam.  

In de jongste nieuwsbrief van de antifascistische onderzoeksgroep KAFKA wordt Avondland besproken. De brochure is bedoeld om geïnteresseerden inzicht te geven in de handel en wandel van de CP'86 kring Arnhem en haar kopstukken. De makers zien de uitgave daarbij "als een mogelijke aanzet voor andere groepen om soortgelijke brochures te vervaardigen over de in hun stad of regio actief opererende nationaal socialistische of andere extreem-rechtse groeperingen. Er werd ook aanvullend materiaal gebruikt. 

Slapend bestaan 

Kring Arnhem van de CP'86 leidde sinds 1986 een slapend bestaan, totdat Kusters actief wordt. Op 10 januari '91 schrijft hij een brief aan kring-coördinator van de CP'86, W.J. Beaux: "Michiel Bos en ik gaan de CP'86 in Arnhem oprichten en de kosten daarvan zullen we zelf dragen. De gemeenteraadsverkiezingen willen wij dus aan meedoen. Vandaar willen wij graag het goed gekeurd hebben of bij enkele correcties na goedkeuring." (*) 

M.A. Bos wordt voorzitter, Kusters secretaris en L.F. Faber wordt penningmeester. Kusters heeft de beschikking over oude adressenbestanden van het Jongeren Front Nederland, Nederlands Herstel en de Centrum Partij en schrijft alle (ex-)leden aan om lid te worden. Kusters gaat zich verder bezig houden met het afleggen van huisbezoeken, folderen en organiseren van kringvergaderingen. Op de kringvergaderingen worden zaken besproken als het maken en verspreiden van folders, plak- en spuitbusacties, internationale contacten, busreisjes naar de IJzerbedevaard in Diksmuide, en wat verder zo ter tafel komt.  

Later coördineert hij ook de opgerichte CP-kringen Veenendaal en Nijmegen en is zo aanwezig op een kringvergadering bij de latere hoofdschuldige van de racistische actiegroep het Nijmeegs Bevrijdings Front, B. Teunissen. Omdat hij zelf regelmatig met de politie in aanraking komt wegens zaken als geluidsoverlast, mishandeling of verboden wapenbezit wordt hij in 1993 na een actie van flatgenoten uit zijn huis gezet. Hij verhuist naar de Sleutelbloemstraat waar op 7-11-'93 wordt ingebroken.  

De CP '86 kring heeft in haar statuten staan dat "de Groot-Nederlandse-Gedachte zoals voorgestaan door de organisatie Voorpost" hun "warme belangstelling" hebben. Hen staat een Nederlandse volksstaat voor ogen "hetgeen demografisch congruent is aan de noordelijke- en zuidelijke Nederlanden samen en inherent is aan een gebied waar de Nederlandse taal, Nederlandse cultuur en oer-Nederlandse tradities gemeen volksgoed zijn." N 

aast Voorpost hebben ze belangstelling voor het Vlaams Blok, waarvan Kusters lid is (goedkoopste tarief). Maar zijn internationale belangstelling gaat verder. In Diksmuide ontmoette hij een lid van de Afrikaner Weerstands Beweging (AWB). Aan deze J. Lübbe schreef Kusters, als secretaris van CP '86 kring-Arnhem op 7 september 1992: "Zet de strijd tegen de kaffers voort, dood aan de landverraderlijke kliek van de Klerk en zijn kornuiten, Zuid-Afrika voor de blanke Afrikaners, en het nikkerzwijn van Mandela moet worden gehangen aan een heel groot stuk touw aan een hele hoge boom."  

Slag bij Warns 

Met Voorpost werd samengewerkt bij de poging om met Friezen de Slag bij Warns te herdenken. Douwe van den Bos, Voorpost-lid en bestuurslid van CP'86 kring Leeuwarden, was hierbij organisator. Kusters en Faber waren namens CP'86 Arnhem aanwezig. Kusters onderhoudt een briefwisseling met Van den Bos, waarin naast de genoemde organisaties ook het ANS-NL (Actiefront Nationale Socialisten - Nederland) wordt genoemd, de Nederlandse frontorganisatie van de illegale NSDAP. Voor de CP'86-lijst voor de raadsverkiezingen in Groningen raadt Kusters Van den Bos aan om contact op te nemen met de ANS-activisten Marco van der Kuijl en Patrick Hindriks die zich wel willen "inzetten voor onze zaak." 

Laatstgenoemde was uiteindelijk verantwoordelijk voor het inleveren van de CP'86 kieslijst in Groningen. Het zegt de makers van de brochure genoeg over de ideeën van de CP'86 in Arnhem. Ze lijken "altijd een beroep te kunnen doen op de 'knuppelgarde' van het ANS, gezien hun arrestaties in Arnhem in het verleden. Dat zegt ons genoeg over de methoden van de door CP '86 voorgestane politiek", aldus de samenstellers van de brochure.  

Er zijn contacten met de Nationaal Demokratische Partei Deutschlands (NPD), ook een organisatie die als het ANS in die zin nazistisch is dat ze in contact staat met de NSDAP-AO in de VS en de geheime leiding GdNF in Europa. Haar jongerenafdeling wilde op 16 oktober 1993 een door Kusters georganiseerde Arnhem Treffen bezoeken, maar werd door de politie tegengehouden. Dit Arnhem Treffen lijkt jaarlijks te worden gehouden op de tweede of derde zaterdag van oktober. Er zijn ook contacten met oude nazi's als Rost van Tonningen (bloemetje meenemen stond in Kusters' agenda). 

Vierde op de kieslijst in Arnhem was ex-SS-er W.J. Danen die volgens een notitie van Kusters 'toen' nog niet was vergeten omdat hij "bomzat toen hij belde [...] steeds 'damals' en 'alte kameraden'" brulde. Het geeft volgens de brochuremakers aan dat er nauwe verwantschap tussen de zogenaamde Nationaal Democraten en openlijk Nationaal Socialisten bestaat. De CP'86 ondersteunt ook nazi-eisen zoals het teruggeven aan Duitsland van "de door Rusland, Polen en Tsjechoslowakije in 1945 geroofde Duitse gebieden." Ze steunen een Groot-Duitse gedachte en (daarbinnen?) een Groot-Nederland.  

De brochure bevat een overzicht van de kopstukken van de CP'86 kring Arnhem en wat achtergrondinformatie in de vorm van krantenknipsels. Nummer één van de kieslijst bij de verkiezingen onlangs was Kusters. Hij werd samen met nummer twee, Faber, gearresteerd wegens het in elkaar slaan van een 'punker'. Nummer drie is Christian Beumer, noemt zich 'nationaal socialistisch skinhead'. Deze top drie vormen een duidelijke afspiegeling van de ideeën van de CP'86 kring Arnhem. Ze kregen geen raadszetel.  

Avondland 

Het manuscript van het door Constant Kusters geschreven boek Avondland is onlangs door KAFKA besproken. "Spelling en grammatica zijn ongewijzigd overgenomen. Ondanks de ernst van de zaak mag er gelachen worden. De inhoud is opgedeeld in acht hoofdstukken. De titels van de hoofdstukken zijn: 'Nederland', 'Nederlandse jeugd', 'Zionisme en Joods fascisme', 'Nationaal socialisme', 'Belangrijke wereldgebeurtenissen', 'Europa bakermat van het blanke ras' en 'Politieke partijen en Toekomst perspectief voor Nederland'. 

Kusters blijkt een lyrisch en visionair neonazi. Hij beschouwt de Amerikaanse burgeroorlog als het begin van de ondergang van de blanken. Toen al is een begin gemaakt met "de vernietiging van het blanke ras". Schuld hadden de joden natuurlijk. "Wat gebleken is tijdens de Amerikaanse burgeroorlog is een toenemende invloed van joden, zou de redenen en inzet niet geweest zijn dat die dezelfde groepering er gewoon op uit was om meer macht naar zich toe te trekken binnen de Unie en de Confederatie en het zo gespeeld hebben blanke broeders tegen elkaar uit te spelen."  

De Amerikaanse burgeroorlog was de eerste van vele oorlogen met het doel het blanke ras te vernietigen en het joodse ras als uitverkoren te laten heersen, is zo ongeveer de redenering. Rassenvermenging is uit den boze in deze nazistische visie. Want, "God heeft de wereld geschapen met allerlei verschillende soorten planten, bloemen, bomen, rassen, dieren en mensen en elk mens en dier zijn uniek in zijn soort en mag niet gekruist worden. Gebeurt dat wel dan ontstaat er iets wat niet door God maar door de duivel ter aarde is gekomen, en vanaf de geboorte af aan zal dat "ding" ervoor zorgen om meer raszuivere rassen te doen kruisen met andere inferieure rassoorten om zo gelijk te zijn aan hem (bastaard)." En zo krijgt in dit Avondland zelfs het vriendinnetje van Alfred Jodocus Kwak er van langs omdat ze zwart is. 

KAFKA concludeert na lezing van "het gerochel van C.A.B. Kusters": "als dit een voorbeeld van superieure blanke intelligentie is dan ziet het er voor het 'blanke ras' inderdaad somber uit." En zo is het maar net.    

(*) De citaten in dit artikel zijn letterlijk overgenomen uit het buitgemaakte materiaal van Kusters. Indien er kromme zinnen in voorkomen, ligt dat niet aan de eindredactie van NN. 

Het ware gezicht van de Centrumpartij'86 kring Arnhem. Samenstelling: Fascisme Onderzoeks Kollektief, De Vonk, Antifascistische Telefoonlijn, Anti Fascistische Aktie

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1994