Naar archief

UIT: NN #156 van 3 maart 1994   

Oproep tot hardere milieuacties  

De week van 1 t/m 7 april '94 is uitgeroepen tot internationale actieweek tegen de vernietiging van de aarde, ook wel 'Earth Night' genoemd. Het is de bedoeling dat je in deze week laat blijken het meer dan zat te zijn over de manier waarop het bedrijfsleven en de overheid het leefmilieu verpesten. Het Earth Liberation Front (ELF) in Engeland, een radicale milieugroepering, roept op tot protest. We ontvingen de nu volgende oproep van een groep radicale milieuactivisten uit Nederland. 

Er worden door reguliere milieuorganisaties veel activiteiten ontplooid, met als inzet het behoud en herstel van de natuur. Maar deze activiteiten worden veelal gekenmerkt door een grote mate van behoedzaamheid en gaan vaak gepaard met een blind vertrouwen in de overheid. Totdat men op de bek gaat en lijdzaam moet toezien dat het bedrijfsleven en de economische belangen weer eens voor gaan. Recente voorbeelden hiervan zijn de aanleg van de Betuwelijn en de uitbreiding van Schiphol.  

Wij geloven niet in de goede wil van de overheid. Hans Alders is wat dat aangaat een perfecte minister van milieu: hij staat namelijk nergens voor of achter, maar ademt slechts een beetje, gelijk een zieke iep. Een paar goede meppen op z'n bleke smoeltje zal hem wellicht wakker doen schrikken. De overheid wijst vaker dan ons lief is met het vingertje in de richting van de consument, als het om de vervuiling van het milieu gaat. In de week van 1 t/m 7 april slaan wij nu eens op onze beurt met onze vuist terug! We roepen dan ook een ieder op om in die week radicale acties te gaan voeren. 

Het is de bedoeling dat er in die week overdag dan wel 's nachts, acties worden gevoerd die op de een of andere manier economische schade toebrengen aan een bedrijf dat zich schuldig maakt aan het verpesten van het leefmilieu. Dat kunnen bedrijven zijn in je eigen buurt of stad. Dat kunnen overheidsinstellingen zijn, die de vervuilende industrie een vrijbrief geven uit naam van 'onze' economie. Dat kunnen instellingen zijn, die de vervuilende industrie financieren. Maar dat kunnen ook de werktuigen zijn, waarmee de bedrijven hun milieuverpestende werkzaamheden kunnen uitvoeren.  

Omdat de potentiële doelen zo divers en algemeen zijn, waardoor je al snel door de verzuurde bomen het bos niet meer ziet, stellen we ons zo voor dat er voor de komende Earth Night drie voor de hand liggende doelwitten worden gekozen. Hierbij zullen we niet uit leggen waarom we voor deze doelwitten hebben gekozen. De argumenten liggen namelijk voor het oprapen. De (mogelijke) doelwitten zijn: 

1) Auto-industrie: in de meeste grote plaatsen heb je wel een ANWB-kantoortje, de grootste pro-autoclub. Verder stikt het van de occasions, waar onverkocht blik staat te pronken, zowel binnen als buiten op het terrein. In diverse steden heb je speciale parkeerterreinen, waar grote hoeveelheden splinternieuwe auto's geparkeerd staan, die aangeleverd zijn per trein of boot. Het moet de auto-industrie duidelijk worden gemaakt, dat ze niet langer ongestoord de autovoorraad kan blijven aanvullen. Het is volgens ons wel belangrijk om de acties te richten op het onverkochte autopark. Maar misschien wil je iets doen aan die enorme auto-overlast bij jou in de buurt. Dan is het belangrijk om je te richten op de auto's die jou dan ook daadwerkelijk overlast bezorgen, die bijvoorbeeld verkeerd geparkeerd staan (op de stoep, het fietspad of dubbel in de straat). 

Wegenbouw: overal waar geld te halen valt, worden verkeerswegen aangelegd. Dat die verkeerswegen dwars door natuurgebieden gaan, is meestal van minder belang. Indien ze buiten de stad zo'n snelweg aan willen leggen, of daar reeds mee bezig zijn, kan het uitermate zinvol zijn om daar actie tegen te voeren. Gevestigde milieugroepen doen dat meestal al, samen met de gedupeerde bewoners, maar hun acties beperken zich veelal tot het indienen van bezwaarschriften. Ook goed, maar er kan meer. 

2) Luchtvaartindustrie: We zijn niet tegen het vliegen op zich, maar tegen de huidige enorme hoeveelheid overbodige en veel te goedkope vliegbewegingen. De meeste reisbureaus zijn gespecialiseerd in goedkope vliegreizen naar bestemmingen binnen Europa. Die reisorganisaties zouden een zetje in de rug moeten krijgen: ze zouden in plaats van goedkope Europese reisjes per vliegtuig, juist het reizen per trein moeten stimuleren. Een organisatie als Milieudefensie is daar al een tijdje mee bezig: ze voeren acties om het vliegen duurder te maken (verhoging van de kerosineprijs), zodat de keus om de trein te nemen eenvoudiger wordt.  

Komend najaar willen Shell, Albert Heijn en ABN/Amro de consument in de gelegenheid stellen om met zegels te sparen voor een gratis vliegreis. Uitbreiding Schiphol: Er zijn tal van bedrijven en bouwmaatschappijen betrokken bij de uitbreiding van Schiphol, zoals KLM en de HBG. Verder zijn de PvdA en CDA momenteel de belangrijkste politieke partijen die de uitbreiding nastreven. Na de verkiezingen zal D66 naar alle waarschijnlijkheid hun voorbeeld volgen. 

3) Bont-industrie: Een beetje stad beschikt wel over een bontwinkel. Verder zijn er bontfokkerijen, die zich veelal bevinden in midden-Nederland. Er zijn natuurlijk veel meer doelwitten te noemen, waarop je je onvrede kunt uiten tijdens Earth Night. Kernenergie, militarisme in natuurgebieden, dierproeflaboratoria, chemische industrie, vervoer van gevaarlijke stoffen, enz. Wie houdt je tegen?  

Misschien wil je wel actievoeren, maar weet je niet hoe en met wie. Daar is door ons niet zo een-twee-drie wat aan te doen. Dit is een vrij algemeen geformuleerde aankondiging, een actie-handleiding is het niet. Het moet overigens wel duidelijk zijn dat bij iedere actie waarbij je schade aanricht aan een voertuig of bedrijf, het zeer belangrijk is behoedzaam te werk te gaan. Je moet de kans om gearresteerd te worden, zo klein mogelijk maken. Dus: geen getuigen, doe wat voor je gezicht, handschoenen aan en snel weg na de uitvoering van de actie.  

Wat je bijvoorbeeld met een onverkochte auto uitvreet, moet je natuurlijk zelf weten. Voor de hand liggende acties zijn het besmeuren van de lak met verf of zoutzuur, de banden lek steken met een priem (zijkant van de band). Bij fout geparkeerde auto's in je buurt kun je bijvoorbeeld overdag een 'gele kaart' onder de ruitenwisser steken met de tekst "Pas op, fout geparkeerd!", waarmee je de automobilist een officiële waarschuwing geeft. Als die auto er 's nachts nog staat, steek je de banden lek.  

Bij de aanleg van verkeerswegen buiten de stad kun je bijvoorbeeld de bouwmachines saboteren (wat zand in de benzinetank is meestal al voldoende) of door langs het traject de paaltjes te verwijderen, waarmee de hoogte en de breedte van de weg is uitgezet. Pak de kantoren aan van de politieke partijen die voor de aanleg van de snelweg hebben gestemd, gooi de ramen in, beklad de gevels. En als je uit kunt zoeken met welke auto's die politici zich voortbewegen... 

Je kunt ook de aannemersbedrijven die zich over de aanleg van verkeerswegen ontfermen, met een bezoekje vereren. Indien je actie voert, dan is het belangrijk om de actie te verduidelijken. Als je de actie niet openbaar maakt, zal vrijwel niemand er wat aan hebben. Stuur achteraf dus een verklaring op naar de plaatselijke krant, het ANP en de alternatieve media. Succes toegewenst! 

Earth Liberation Front Nederland (ELFN)

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1994