Naar archief

UIT: NN #153 van 20 januari 1994  

Stemmen eisen inspraak 

Komend jaar, 1994, wordt een jaar vol verkiezingen. Het Nederlandse volk kan naar de stembus om vertegenwoordigers voor achtereenvolgens Gemeenteraad, Tweede Kamer en Europees Parlement te kiezen. Of de opkomst hoog zal zijn valt sterk te betwijfelen. Het vertrouwen in de parlementaire democratie brokkelt af. Een drietal infowinkels, Schism in Utrecht, Phoenix in Rotterdam en Assata in Nijmegen, hebben het plan opgevat een manifestatie te organiseren, waarin het functioneren van onze huidige parlementaire democratie aan de kaak gesteld wordt, deze zou moeten plaatsvinden in Nijmegen op 1 mei, een dag van historische betekenis en de zondag voor de verkiezingen. 

Onvrede over het functioneren van onze democratische rechtsstaat is niet verwonderlijk. Politieke partijen gaan de verkiezingen in met veel beloften en mooie praatjes, waar na hun verkiezing weinig van terecht komt. Het 'volk' kan vervolgens weer vier jaar 'zijn bek houden'. Gaat het toch massaal de straat op, dan wordt het veelal genegeerd, zoals het geval was met de half miljoen mensen op de demonstratie tegen kruisraketten in 1983, of het krijgt een knuppel over zich heen, zoals op de jongerendemonstratie tegen bezuinigingen op studiefinanciering en bijstand in mei, tien jaar later.  

Veel beslissingen worden over de hoofden van de bevolking erdoor gedrukt. Inspraakmogelijkheden zijn een farce. Besluiten zijn voorgekookt en de bevolking mag ja of nee zeggen over kwesties die niet meer zijn terug te draaien  of waarvan de grote lijnen al vastliggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanleg van de Betuwelijn en de uitbreiding van Schiphol. Het democratische gehalte van onze samenleving, wat toch al magertjes was, wordt nog verder afgekloven door de Europese eenwording, een eenwording waar de Nederlandse bevolking nooit haar mening over gevraagd is.  

Deze heeft een afbraak van allerlei rechten en voorzieningen in gang gezet of versneld. Ook de volksvertegenwoordiging is hierdoor in toenemende mate buiten spel gezet. Belangrijke beslissingen, bijvoorbeeld inzake de opname van vluchtelingen en het afsluiten van de buitengrenzen, waardoor een 'Fort Europa' ontstaat, worden vaak op internationaal niveau genomen. De controle van het Europees Parlement hierop is minimaal. Dat parlement heeft grotendeels slechts adviserende bevoegdheden.  

Ook de onmacht van de gevestigde politiek om sociale achterstanden in bijvoorbeeld de oude volksbuurten aan te pakken zal er toe bijdragen dat mensen hun vertrouwen verliezen. Dit zal zich naar alle waarschijnlijkheid uiten in grote aantallen mensen die niet gaan stemmen, omdat dat 'toch niets verandert' of uit protest hun stem geven aan rechts-extremistische partijen.  

Manifestatie 

De infowinkels willen met de manifestatie de fundamentele onvrede, die bij veel Nederlanders heerst, zichtbaar maken. Onvrede over de basis, de mechanismen van de zogenaamde democratische rechtsstaat. Zij willen democratische alternatieven uitdragen voor deze rechtsstaat en de woede en ervaringen van grote groepen mensen bundelen, om zo de verdeel- en heerspolitiek van de huidige bestuurlijke elite te doorbreken. De initiatiefnemers wijzen op het belang om gezamenlijk een tegenmacht op te bouwen. Krakers naast bejaarden, binnenschippers naast illegalen, etc.  

Met het oog op de verkiezingen zijn al een aantal initiatieven genomen. Zo loopt er een anti-CP'86/CD campagne van AFA, roept de SAP op om een radicaal links geluid te laten horen tijdens de verkiezingsstrijd en vindt er op 23 april een eerste bijeenkomst plaats van de Derde Kamer (zie NN #152). Ze hopen met de manifestatie bij deze initiatieven aansluiting te vinden.  

Opzet 

De huidige onvrede over en het wantrouwen in de gevestigde politiek maken de verkiezingen in mei volgens de infowinkels tot een ideaal moment om te proberen een grote hoeveelheid mensen de straat op te krijgen om fundamentele veranderingen in ons politiek bestel te eisen. Ze kiezen er dan ook voor een demonstratie en manifestatie met sprekers, stands en bands te organiseren, waar iedereen die ontevreden is haar of zijn ei in kwijt kan, van jongeren en allochtonen die geen stemrecht hebben, tot actiegroepen tegen de Betuwelijn en de uitbreiding van Schiphol die zich gepasseerd voelen.  

HELP! 

Indien het mogelijk is willen de initiatiefnemers de manifestatie ook een inhoudelijke aanloop geven, bijvoorbeeld door (plaatselijke) thema-bijeenkomsten, prikacties, het uitbrengen van een discussie-reader en ingezonden brieven of artikelen in zowel de reguliere, als de linkse pers. Voor een goede inhoudelijke aanloop ontbreekt het hen echter aan draadkracht.  

Daarom worden mensen en groepen die het plan zien zitten dringend verzocht te komen helpen. Je kunt bijvoorbeeld een bijdrage leveren door ideeën over hoe het wél moet op papier te zetten en op te sturen naar tijdschriften en/of kranten, of naar een van de infoshops, om eventueel een reader samen te stellen, door te helpen bij de praktische organisatie, door plaatselijk te mobiliseren, of door het plaatselijk organiseren van thema-avonden of benefietfeesten.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1994