Naar archief

UIT: NN #152 van 6 januari 1994    

NIEUWS

Hetze tegen revolutionairen uit turkije 

DEN HAAG/ROTTERDAM - Onder druk van een diplomatiek offensief van Turkije heeft de Europese justitie en het politie-apparaat terroristen in Europa 'ontdekt' die hun landgenoten zouden afpersen en terroriseren. In heel Europa hebben eind vorig jaar honderden huiszoekingen en arrestaties plaatsgevonden. Ook in Nederland werden op 6 en 7 december huiszoekingen verricht in vier woningen, een koffiehuis en een bibliotheek in Rotterdam en Den Haag. 

Vijf vermeende 'extremistische Turken' zijn in huizen en op straat opgepakt. Arrestanten zijn van hun bed gelicht, geblinddoekt en zonder kleren meegenomen, vrouwen en kinderen werd angst aangejaagd. Een persoon die weigerde samen te werken met de BVD tegen een van de arrestanten werd door vijf man in elkaar geslagen. Het huiszoekingsbevel voor de bibliotheek bleek onwettig. 

Vorig jaar september is de politie van Den Haag begonnen met het verspreiden van pamfletten aan winkeliers. In die pamfletten stond dat winkeliers uit Turkije 'zonder angst' aangifte konden doen wanneer zij het slachtoffer zouden zijn van afpersingspraktijken van terroristen. Gedurende dezelfde periode bedreigde de Turkse regering op een diplomatieke wijze Europa. Europa zou Turkije meer moeten ondersteunen en de uit Turkije afkomstige revolutionaire en patriottische bewegingen verbieden, want anders zou Turkije m.b.t. de Koerdische kwestie voor de Amerikaanse optie kiezen. Dat zou betekenen dat de positie van de VS in de toekomstige 'Nieuwe Wereldorde' gunstiger zou zijn dan die van Europa. Europa wil dit niet en steunden Turkije volledig in haar strijd tegen het 'terrorisme'.  

Na de aanhoudingen is de stemmingmakerij in de conservatieve bladen toegenomen. Ze beschrijven een Turkse gemeenschap die totaal in angst zou leven voor de terroristen, ze zouden Turken afpersen, in het wild schieten op mensen en familieleden bedreigen. De terroristen zouden leden zijn van DEVRIMCI SOL of de PKK. Deze berichten zijn op één waarheid gestoeld en dat is dat de Turkse gemeenschap inderdaad in angst leeft, maar dan voor de Nederlandse fascisten en racisten en voor de Nederlandse overheid die een beleid voert van op assimilatie gerichte, mensonterende discriminatie van buitenlanders.   

In Europa leven meer dan twee miljoen mensen uit Turkije. Dat betekent dat vrijwel elke familie in Turkije familieleden heeft in Europa. De familieleden leven mee met de arme bevolking in Turkije. Elk jaar wordt er een geldinzamelingsactie gehouden. Ook in Nederland. Elk jaar nemen honderden mensen actief deel aan de campagne en geven duizenden mensen vrijwillig een bijdrage. Bedreigingen, chantage en dergelijke zijn geen praktijken van DEVRIMCI SOL, maar van de vijanden van DEVRIMCI SOL.  

STILLE TOCHTEN OP TWEEDE KERSTDAG 

Op tweede kerstdag vonden er in 10 plaatsen in Nederland stille tochten tegen de oorlog in voormalig Joegoslavië plaats onder het motto: 'Van onmacht naar daadkracht'. Dit op initiatief van de appèlgroep Westerbork, die al sinds een jaar maandelijks zo'n stille tocht organiseert. 

Het begon allemaal meer dan een jaar geleden in Westerbork. Naar aanleiding van de berichten uit voormalig Joegoslavië over concentratiekampen en de verkrachting van vrouwen besloot een groep mensen uit Westerbork een stille tocht te organiseren bij het voormalige concentratiekamp Westerbork. Vooral omdat ze vonden dat 'zoiets' niet meer mocht voorkomen. Op die eerste stille tocht kwamen 3.000 mensen af. In januari was er weer een stille tocht. Daar kwamen 5.000 mensen op af. Toen werd besloten om maandelijks een tocht te organiseren met steeds een ander thema.  

In samenwerking met IKV, Pax Christi, Raad van Kerken, Vluchtelingenwerk, Vrouwen voor Vrede, Kerk en Vrede en Amnesty International werden op tweede kerstdag 1993 overal in het land stille tochten georganiseerd. Het thema van deze stille tochten was 'Van onmacht naar daadkracht'. Het idee was om door mensen in aanraking te brengen met verschillende initiatieven omtrent voormalig Joegoslavië ze te activeren en tegen hun gevoel van machteloosheid in te gaan. Want er is een heleboel dat ook jij kan doen!  

In Groningen waren ongeveer 400 mensen aanwezig. Hier werd speciale aandacht gevraagd voor een vredesgroep in Ada in Vojvodina. Deze groep onderneemt verscheidene activiteiten zoals het ondersteunen van dienstweigeraars, het helpen van vluchtelingen etc. De vredesgroep, die nog niet lang bestaat heeft geld en apparatuur nodig om door te gaan met hun werk. Daarnaast wordt er in de Vojvodina een computer communicatie netwerk opgebouwd, waar ze graag op aangesloten willen worden. Hiermee kunnen ze in de toekomst bijv. ook contact opnemen met Bosnië en Kroatië. 

In Vught werd door 600 mensen een tocht naar het voormalig concentratiekamp gelopen. Er werd een collage gemaakt voor Bosnische vluchtelingen en er werden bloemen gelegd. Verder was er een optreden van een Bosnische muziekgroep en een dichter. In Leeuwarden waren ongeveer 500 mensen aanwezig. Hier lag de nadruk op de noodzaak van vrije media in voormalig Joegoslavië. De meeste media zijn in handen van de nationalistische staten, er is geen of nauwelijks onafhankelijk nieuws. De weinige vrije media die er zijn hebben ondersteuning nodig, niet alleen financieel. Voor de journalisten van deze vrij media is het bijv. heel belangrijk om contacten in het buitenland te hebben, zodat ze niet onopgemerkt 'verdwijnen'. 

In Amsterdam werd er door 300 mensen een stille ronde over het Spui gelopen. Er werd aandacht gevraagd voor de vredesgroepen en onafhankelijke media in voormalig Joegoslavië. Daarnaast was er een inzameling van voedsel voor vluchtelingen in Kroatië, Servië en Bosnië. Verder was de stille tocht een startsein voor een campagne ter ondersteuning van dienstweigeraars uit voormalig Joegoslavië. Nu alleen nog hopen dat al die mensen die kwamen ook iets gaan doen en niet alleen hun sentimentele kerstgevoelens hebben gesust. (Gerbina)   

'FABEL VAN DE ILLEGAAL' 

DEN BOSCH - Op Kerstavond werd om negen uur in de avond voor het stadhuis in Den Bosch verzameld voor een demonstratie, annex solidariteitskring, in het kader van "De fabel van de illegaal". 

Ongeveer 80 mensen vertrokken voor een demonstratie die de hetze gevoerd tegen illegalen en opkomende vreemdelingenhaat aanklaagde. Na een demonstratieve tocht door de stad werd er een solidariteitskring gevormd bij de St.Jans-kathedraal, waar de nachtmis net was afgelopen. Diverse verklaringen en gedichten werden voorgedragen. Ook maakten spandoeken ("AFA-Den Bosch tegen racisme", "De fabel van de illegaal", "Breek  het vluchtelingenbeleid open" en "We zijn allemaal wereldburgers") duidelijk waarom er gedemonstreerd werd. Verschillende mensen bleven staan en knoopten een gesprek aan.  

Om circa 0.00 uur werden we, eerst door enkele parochianen, later door de politie,verzocht ons te verwijderen van de St. Jan. We zouden  de toegang tot de kerk verhinderen. Na enig gezeur met de politie, werd het ons duidelijk dat ze hier niets tegen konden doen aangezien we op de openbare weg stonden. Een weinig solidaire houding van het instituut kerk die hun mooie woorden in de kerk over verdraagzaamheid, barmhartigheid en solidariteit niet in de praktijk waar wilde maken.  

Het was erg jammer dat er vorig jaar nog in zo'n 30 steden dergelijke demonstraties werden gehouden en dit jaar niet, terwijl de situatie voor illegalen en buitenlanders steeds benarder wordt. We doen dan ook een oproep om volgend jaar op Kerstavond weer massaal de straat op te gaan! In ieder geval konden we in Den Bosch terug kijken op een geslaagde avond. [Onno]    

NAZI'S IN KERKRADE  

KERKRADE - In NN #150 kon je lezen dat een door nazi's georganiseerde demonstratie in Den Haag op 11 december verboden werd en hierdoor geen doorgang kon vinden. In Kerkrade echter marcheerden die dag 44 skinheads ongestoord door het centrum.  

Zij verspreidden o.a. propagandamateriaal van het ANS. Deze organisatie is op 11 december precies tien jaar verboden in Duitsland en dit verbod was de aanleiding voor de protestmars op deze dag.  

AFA, Groep Internationale Socialisten, Rebel, SAG (Dsl.) en individuele activisten hebben geprobeerd een tegendemonstratie te organiseren wat helaas door een te korte voorbereidingstijd niet is gelukt. Daarom besloten zij op zaterdag 18 december pamfletten te verspreiden in Kerkrade waarin werd uitgelegd wat het ANS voor groep is, hoe de verhoudingen liggen tussen het ANS en CP'86 met een oproep tot protest en actie. De AFA verspreidde een eigen pamflet. [Jens; Gr.Int.Soc.]   

NEEM NU EEN PATENT...!  

AMSTERDAM - Al jaren woedt er een strijd om patenten op leven te krijgen. De industrie wil dat dit mogelijk wordt in alle bij de GATT-onderhandelingen aangesloten landen. Als het aan de industrie ligt worden ook patenten op menselijke genen en cellen mogelijk. 

De Amerikaanse organisatie RAFI, die kritisch onderzoek doet naar gevolgen van bio- en gentechnologie in de derde wereld heeft een absurde vondst gedaan. Een patentaanvraag op een T-cel die voorkomt in het bloed van een vrouw van het Guaymi-volk in Panama. De vrouw had leukemie (bloedkanker) maar verrassenderwijs overleefde ze de ziekte.  

Amerikaanse onderzoekers hebben onder het voorwendsel dat er ziektes in de gemeenschap waren, bloed genomen van deze vrouw en dat onderzocht. In haar bloed vonden ze een speciale stof die de vrouw kennelijk beschermde tegen de leukemie. Ze isoleerden de T-cel die verantwoordelijk zou zijn voor het aanmaken van die bijzondere stof. En pats boem, ze vroegen er in samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken patent op aan. Zij claimen dat het hun uitvinding is.  

De Guaymi wisten van niks, totdat RAFI in het patentbureau op zoek ging naar patentaanvragen die betrekking hebben op genen en cellen van mensen. RAFI vond er 322, waaronder de bovenstaande. De Guaymi zijn woedend over deze gang van zaken. En zij niet alleen. Op een congres in Amsterdam, Stemmen van de Aarde, waren verschillende vertegenwoordigers (v/m) van inheemse volken aanwezig. Veel van hen beklommen het spreekgestoelte en uitten hun woede over deze gang van zaken.  

Het is al 501 jaar hetzelfde liedje, benadrukten ze bijna allemaal. Ons wordt niks gevraagd, wij worden onderzocht. En als er met onze kennis, grondstoffen en nu zelfs onze genen en cellen iets te verdienen valt worden wij er over het algemeen nooit beter van. "De commercialisering als exclusief eigendom van het ministerie van Economische Zaken van levende cellen van een Guaymi-vrouw, is tegen al onze tradities en wetten", zo zei Isidora Acosta Galindo, vertegenwoordiger van de Guaymi. 

Ondertussen is de wetenschap een project begonnen om het DNA van uitstervende volken op te slaan. Dit Human Genome Diversity Project zal de komende jaren van 600 volken samples nemen. Die worden opgeslagen in de Genedatabase in Maryland, USA. De volken mogen dan uitsterven, misschien leeft hun naam dan nog voort als gepatenteerd medicijn (of biologisch wapen).  

BRUINE COALITIE IN NEDERLAND 

Het Aktiefront Nationaal Socialisten (ANS) sectie Nederland roept op tot steun aan het Nationaal-Revolutionaire Eenheidsfront in Rusland tegen Jeltsin en zijn dictatuur. Ze pleiten zelfs voor opheffing van het verschijningsverbod voor de Prawda. Dit valt op te maken uit een pamflet, dat onlangs in de bus viel bij het blad NN. Is dit wellicht een poging tot het vormen van een rood-bruine coalitie in Nederland? Samen tegen de hoofdvijand: het kapitalisme? Om vervolgens na de glorieuze overwinning onderling de strijd voort te zetten? 

In Rusland schijnt er inderdaad sprake te zijn van een dergelijke filosofie achter de samenwerking tussen Roetskoj en de fascistenleider Barkasjov. Het idee is natuurlijk niet nieuw. In de jaren '30 werkten communisten en fascisten in Duitsland incidenteel samen. En de inmiddels overleden leider van het verboden Aktionsfront Nationaler Sozialisten, de Duitse moederorganisatie van het Nederlandse ANS, Michael Kühnen, deed in de jaren '80 ook al eens een aanbod aan de autonomen in Duitsland de onderlinge strijd te staken tot na de gezamenlijke victorie. Uiteraard is men hier niet op in gegaan. Zouden ze denken dat het in de jaren '90 wellicht wel zou lukken? Wij hopen van niet.  

Anderzijds is er een continuering in de coalitie tussen CP'86, ANS sectie Nederland en de nazi-skinheads rond het blad Hou-Kontakt. De eerste tekenen van een samenwerking kwamen vorig jaar aan het licht toen zij gezamenlijk opdoken in Arnhem om met z'n zeventigen een antiracisme festival te verstoren. Onder de aanwezigen waren o.a. Eite Homan, baas van ANS Nederland, Martin van der Grind, initiatiefnemer van Hou-Kontakt en Stewart Mordaunt, topfiguur van de CP'86. Later doken ze tot twee keer toe op bij een poging tot verstoring van antiracisme demonstraties in Rotterdam.  

In oktober jongstleden hielden ze een gezamenlijk 'Nationaal Treffen' in Arnhem. Bij de laatste actie in Rotterdam, die evenals de vorige door de politie in de kiem werd gesmoord, was ook de Rotterdammer Martijn Freling aanwezig. Mordaunt, Freling en Homan kennen elkaar overigens nog uit hun gezamenlijke Jongeren Front Nederland verleden. (Het Jongeren Front Nederland was de jongerenorganisatie van de Nederlandse Volks Unie.)  

Over deze samenwerking met het ANS was lange tijd onenigheid binnen de CP'86. Zo was het oudere kader tegenstander van een coalitie. Het lijkt er echter sterk op, dat de jongere en radicalere garde als winnaar uit deze richtingenstrijd is gekomen. De radicale vleugel, onder Stewart Mordaunt uit Den Haag en Tibor Mudde uit Sassenheim, bepaalt de lijn onder de beschermende vleugels van vooral Wim Beaux uit Amsterdam. Deze verdere radicalisering heeft in ieder geval al Theo Termijn, die tegenwoordig op een camping in Tienhoven woont, de kop gekost. De grootschalige klad-acties van de laatste tijd moeten in dit licht worden gezien.  

Wanneer de radicalisering van de CP'86 doorzet, zijn andersoortige acties voor de toekomst niet uitgesloten. Een aanduiding in welke richting dit gaat is de vernieling van café Harry in Amsterdam op 13 november. Zo'n vijftien skinheads, CP'86-leden en Hou-Kontakt-figuren, hielden hier huis vanwege de medewerking van het café aan een televisieserie, die bedoeld is om mensen te waarschuwen voor het bloeiende internationale (neo-)nazisme. (overgenomen uit Nieuwsbrief KAFKA)  

RODE HAAN 

GRONINGEN - De actiegroep "Rode Haan" heeft vrijdag 17 december brand gesticht in een loods in Kiel-Windeweer in Groningen, waarin vrachtwagens stonden van postduivenhouders. De wagens worden gebruikt om duiven naar Zuid-Frankrijk te vervoeren voor wedvluchten.  

Een cabine van een vrachtwagen brandde volledig uit, de overige wagens liepen rookschade op. In een brief aan het ANP (Waarom niet aan NN?, - redactie) schrijft de actiegroep tot sabotage te zijn overgegaan om te protesteren tegen het feit dat tijdens de wedvluchten veel duiven sterven op de lange terugweg naar huis. Tevens zouden te langzame duiven de nek om worden gedraaid.(NRC)   

FBI FINANCIERDE WTC-BOM 

NEW YORK - De World Trade Centre bom in New York kan worden bijgeschreven bij de lijst terreurdaden die door de VS-overheid zijn betaald.  

Op 15 dec. jl. stond in de Washington Times ergens achterin een klein berichtje over een opgenomen gesprek tussen de bij de bomaanslag betrokken FBI "informant", Emad Salem en zijn baas, FBI agent John Anticev. Salem is een voormalige Egyptische legerofficier die door de FBI werd ingehuurd om een terreurgroep te infiltreren (of organiseren?) in de VS.  

In april, twee maanden na de bomaanslag, toen de opgenomen conversatie plaatsvond, vroeg Anticev aan Salem om zijn uitgaven te specificeren. Salem verdedigde zijn onkostendeclaratie door te zeggen dat zijn gebruikelijke uitgaven omhoog waren geduwd door de kosten van het bouwen van de WTC-bom. Hij gaf toe de materialen te hebben verzorgd (op kosten van de overheid) en persoonlijk de bom te hebben gebouwd.  

Men vraagt zich nu af of hij de bom ook zelf heeft geplaatst, als onderdeel van deze 'opzet`. Persoonlijk ben ik er niet uit wat ik meer misselijkmakend vind - het feit dat de FBI onschuldige VS-burgers vermoordde en naar wordt aangenomen, meer dan een miljard dollar schade, of dat vijf centimeter tekst in the Times alle berichtgeving over dit item was die ik heb kunnen vinden. (Terry Atwood, via NY-transfer)  

ANTIFASCISTEN AANGEKLAAGD WEGENS MOORD 

BERLIJN - Meer dan anderhalf jaar na de dood van een functionaris van de nazistische Duitse Liga (DL) Gerhard Kaindl, arresteerde de Berlijnse politie vier antifascisten en zoekt naar tien anderen. De aanklacht luidt moord, poging tot moord, medeplichtigheid en mishandeling.  

Het gerechtelijk vooronderzoek baseert zich op verklaringen van een persoon die zogenaamd bij de actie betrokken zou zijn en wier identiteit nog steeds geheim gehouden wordt.œ Sinds maandag 15 november doorzoekt de politie woningen van antifascisten, hun naasten en vrienden. Een gearresteerde 22-jarige Koerdische vrouw werd het pistool tegen het hoofd gehouden. De ouders van een andere arrestant werd te verstaan gegeven dat hun zoon geliquideerd zou worden in het geval hij zich tegen een arrestatie zou verzetten.  

Voor Fatma Balamir, een van de arrestanten, gelden uitzonderingsbepalingen, wat een absoluut verbod op contact, geen boeken, voortdurende controle, 23 uur per dag opsluiting en alleen luchten betekent. Over de andere arrestanten was op het moment van schrijven (hier) niets bekend.  

Na de criminalisering van Turkse jongeren, die zich sinds 1991 tegen de fascistische terreur begonnen te weren, volgde in 1992 de hetze tegen Antifasist Genclik, een van de weinige antifascistische initiatieven met zowel Turkse als Koerdische mensen. Deze groep richt zich vooral op het dagelijks racisme en fascisme. Nu zijn enige mensen gearresteerd die steeds ook openlijk tegen racisme en fascisme opgetreden zijn.  

Nadat deze groep al lange tijd gecriminaliseerd werd, wordt ze nu dus als dader naar voren geschoven. Al kort na de dood van Gerhard Kaindl stond voor de Berlijnse politie vast dat de vermoedelijk betrokkenen van Turkse nationaliteit moesten zijn, terwijl tegelijkertijd verklaard werd dat de daders "gemaskerd" waren geweest. De politie sprak zodoende zonder enig bewijs alvast een veroordeling uit en noemde het "een politiek gemotiveerde moord". 

De media en in het bijzonder de Berlijnse Tagesspiegel, nemen kritiekloos de verhalen van de politie over en dus ook, zonder eigen onderzoek, de these dat de groep op wie zich de huiszoekingen richtten de dadergroep is. Dit wordt onderstreept met koppen als "Moord op rechts-extremist is opgehelderd".  

Vermoedelijk worden de onderzoeksresultaten van de politie ook aan de Duitse Liga doorgegeven. Deze meldden in hun partijkrant dat "acht gezamenlijke daders ontdekt zijn". De nazi's verklaarden dat ook de "namen en adressen van de Turkse moordenaars" bij hen bekend waren en dat alle daders Antifasist Genclik toebehoorden. Het artikel eindigde met de openlijke dreiging "we voeren oorlog tegen jullie allemaal".  

Andermaal is duidelijk dat politie en justitie aan het rechteroog blind zijn. Toen antifascist Silvio Meyer op 21 november 1992 vermoord werd kwamen de daders net uit een jeugdclub die gebruikt werd als recruteringsoord voor nazi's. Toch werd een politieke achtergrond uitgesloten en was een aanklacht wegens moord uit den boze. In de aanklacht stond dat ze niet met voorbedachte rade gehandeld hadden omdat de antifascisten geprovoceerd hadden door niet weg te lopen.  

Steeds wordt door de media, justitie en de politie bij rechts-extremistische daden de "eenzame dader, zonder politieke achtergrond, theorie" aangehouden, de depolitisering van racistische pogroms en moorden is dagelijkse kost. Terwijl gelijktijdig nagenoeg elk weekend mensen worden omgebracht, met molotov-cocktails bekogeld of in elkaar geslagen worden. Tegen fascisten wordt ook zo goed als nooit een aanklacht wegens moord ingediend - na meer dan 60 door nazi's vermoorde mensen in de afgelopen jaren!  

Dat in een politiek door pogroms en een door de overheid geforceerd racisme opgehitst klimaat in een treffen ook een fascist omkomt, is niet verwonderlijk. Ook een criminalisering, zoals wij die nu hernieuwd beleven, zal ons er niet van weerhouden, onze strijd tegen racisme en fascisme voort te zetten. Wij vinden het juist en noodzakelijk om, wanneer we van een nazi-bijeenkomst horen, daarheen te gaan, ter plaatse aanwezig te zijn en in te grijpen. [Vrienden en antifascisten, Berlijn]

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1994