Naar archief

UIT: Ravage #150-151 van 16 december 1993  

NIEUWS

Nazi's verspreiden dodenlijst 

MAINZ - Duitse antifascisten werden de afgelopen weken opgeschrikt door een, in Denemarken te bestellen, lijst met op te ruimen tegenstanders van nazi's in de BRD. De uitgave is een 'bundesweit' initiatief van de anti-antifa, een neonazi samenwerkingsverband ter bestrijding van het door hen zogenoemde 'rotfront'.  

In de brochure genaamd Het overzicht - Het nationalistische verzetstijdschrijft tegen toenemende Rotfront en Anarchoterreur zijn rond 400 mensen opgenomen die moeten worden "uitgeschakeld". Van deze antifascisten, vakbondslieden, leraressen, vluchtelingenhelpers wordt adres, telefoonnummer, auto-omschrijving e.d. genoemd.  

In de brochure staan ook een aantal contactadressen voor de Anti-Antifa in Bonn, Keulen, Seligenstadt, Duisburg, Frankfurt am Main en Hamburg. Daarnaast worden de nazi "Nationale Infotelefoon" en een "Nationale Mailbox" aangegeven als contactpunt. De lezers wordt opgeroepen zelf aanvullende informatie in te zamelen en op te sturen. Aanvullende informatie over sommige personen is aanwezig, maar liefst alleen te bestellen "als er concreet wat mee gedaan wordt". 

Zo ontving vorige week een man uit Wilhelmshaven, die in het hetzeblad genoemd wordt, een enveloppe met een kogelhuls. Ondertussen onderneemt de Deense overheid niets tegen de uitgave. Het in de uitgave genoemde adres is een postbus in de stad Randers, gehuurd door de "Deense Nationaal Socialistische Beweging". Wel heeft de politie een onderzoek gestart om te bekijken in hoeverre de Deense wet wordt overtreden.  

De sociaal-democratische minister van Justitie heeft de Deense politiek tegenover nazi's echter al uitgelegd: "in dit land hebben we het standpunt, dat we neonazi's niet verbieden, maar hun wetsovertredingen zo veel als mogelijk willen voorkomen. We moeten er voor waken, dat we ons niet tot stappen laten provoceren, die een autoritaire staat laten ontstaan." Rechtse politici riepen echter op zo snel mogelijk in te grijpen.  

In Duitsland echter, werden in Mainz twee personen achter de hierboven genoemde "Nationale Infotelefoon" opgepakt, wegens samenstelling en verspreiding van de brochure en wegens opbouw van een criminele vereniging, waarmee volgens de Nederlandse pers, de zaak was opgelost. Ook de woningen van de twee, Michael Petri en Sascha Chaves Samos, werden doorzocht. Ze waren met de "Nationale Infotelefoon" al maanden bezig om namen en adressen van politieke tegenstanders te verzamelen. De telefoonlijn is inmiddels buiten werking. De twee werden al snel weer vrijgelaten omdat geen toestemming voor voorlopige hechtenis werd verkregen.  

Duidelijk lijkt dat de Duitse overheid, net als in het verleden, de ware schuldigen achter de hetze-uitgave, laat lopen. Al lang is bekend dat de Anti-Antifa, een organisatie is die onderdeel uitmaakt van het netwerk van organisaties dat in Duitsland streeft naar heroprichting van de NSDAP. Grote man achter de Anti-Antifa is de Hamburgse leider van de Nationale Liste (NL), Christian Worch, de contactpersoon voor de NSDAP-AO (AO= Ausland of Aufbau Organization). Het gironummer van de NL wordt in de brochure ook genoemd.  

Terwijl de Duitse staat met het opleggen van hoge straffen aan de daders van de moorden in Mölln probeert te laten zien extreem-rechts aan te willen pakken, blijkt uit de reactie op de brochure, dat ze niet meer willen doen dan de ergste onrust onder links c.q. de bevolking wegnemen. Wij vragen ons af wat de Duitse justitie gedaan had als er een Antifa-brochure was verschenen met een soortgelijke, maar dan linkse  strekking, die opriep nazi's uit te schakelen. Massale huiszoekingen, 129a? (bron: Comlink.antifa)    

BOMBRIEVEN IN OOSTENRIJK 

WENEN - Begin deze maand ontploften in Oostenrijk vier bombrieven die gestuurd waren naar mensen die een belangrijke functie bekleden in het maatschappelijk leven en zich uitgesproken hadden tegen racisme of voor een multiculturele samenleving. Door de explosies werd bijvoorbeeld de burgemeester van Wenen zodanig gewond dat hij enkele vingers moet missen.  

Een groter aantal soortgelijke brieven werd tijdig ontdekt. Volgens berichten zijn de bombrieven op een nog niet eerder vertoonde wijze in elkaar gezet. Afzender was een groep die de brieven ondertekende met de tekst "Wij verweren ons. Graaf Rüdiger von Starhemberg". Deze graaf leidde in 1683 de verdediging van Wenen tegen de Turken en was bovendien springstof-kenner.  

Alhoewel door de Oostenrijkse overheid nog gedacht wordt aan de mogelijkheid van één dader, lijkt de historische motivatie en de professionele opzet van de terreurcampagne een andere kant op te wijzen. In Oostenrijk is, naast andere groepen die Anti-antifa activiteiten verrichten, de terroristische groep VAPO (Volkstreue Ausserparlementarische Opposition) actief, de Oostenrijkse "kaderorganisatie" van de NSDAP-AO. De groep houdt zich o.a. bezig met paramilitaire acties.  

Belangrijke man binnen deze groep is Gottfried Küssel, een meermalen gearresteerde nazi-terrorist, die vertrouweling was van de inmiddels dode nazi Michael Kühnen, en medeverantwoordelijk voor de opbouw van de extreem-rechtse structuren in de ex-BRD. Küssel, al enige tijd in gevangenschap, heeft ook goede contacten met elders al genoemde Christian Worch. (bron: Comlink.antifa)    

NAZIPROTESTEN VERBODEN EN GELUKT 

DEN HAAG - Afgelopen zaterdag 11 december wilde een drietal organisaties protesteren bij het Duitse consulaat in Den Haag. Aanleiding vormde het feit dat de Duitse overheid tien jaar geleden de organisatie Aktionsfront Nationaler Socialisten (ANS) van de overleden Michael Kühnen verbood omdat dit een terroristische organisatie is. 

Voor de actie was opgeroepen door de organisaties CP'86 (jawel, als iemand nog twijfelde, ze bekennen zich als echte nazi's), het ANS-Nederland en de Nederlandse HIAG. Deze laatste organisatie houdt zich bezig met de 'zorg' voor nazi-gevangenen, maar is door de zogenaamde 'humanitaire' taak, een organisatie die voor continuïteit in de nazi-structuren kan zorgen.  

In Duitsland is de HIAG daardoor een van de belangrijkste kaderorganisaties van de NSDAP-AO (Nationaal-Socialistische Deutsche Arbeiterpartei- Ausland/Aufbau organisation), waarbinnen allerlei groepen, ook concurrerende, samenwerken en activiteiten coördineren. De verwachting was dat ook Duitse nazi's naar Den Haag zouden afreizen. De nazi's hadden lang van te voren een vergunning voor een manifestatie in Den Haag aangevraagd én gekregen. Maar vervolgens werd de bijeenkomst alsnog verboden vanwege de "te verwachten heftige reacties uit de samenleving", aldus burgemeester Havermans.  

De CP'86 bracht zelf geruchten in omloop dat ze in Rotterdam of Dordrecht gingen demonstreren, waardoor in die twee plaatsen de politie "voor Jan Lul klaar stond", aldus René von Tubbergen (Rotterdamse CP-clown). In werkelijkheid zijn in de Maasstad toch nog zo'n 35 CP'86 aanhangers in een lokale kroeg bijeen geweest waar ze door de nieuwe leider Martijn Freling (tevens ANS-lid en beheerder van het Onafhankelijk Verbond van Nationaal-Socialisten) slechts tot zuipen werden aangezet. Je zal maar op de CP'86 gestemd hebben om meer zinnige politie-activiteit te zien.  

In Kerkrade (Zuid-Limburg) marcheerden op dezelfde zaterdag 11 december een groep van 44 nazi-skinheads ongestoord in rotten van vier door het centrum. Zij waren in zwart-groene uniformen gekleed, wapperden wat met vlaggen, scandeerden leuzen en verspreiden pamfletten met rune-tekens en de oproep naar het CP/ANS-treffen in Den Haag te gaan. De politie van Kerkrade zag geen aanleiding in te grijpen en hield de groep slechts in de gaten. "Ze waren zeer gedisciplineerd, vernielden niets en bedreigden niemand. Het waren natuurlijk geen frisse jongens, maar je moet een keuze maken", aldus de politie-woordvoerder.  

In de uitgedeelde pamfletten, ondertekend door het ANS-sectie Nederland (postbus Delfzijl), wordt adhesie betuigd aan de Duitse nazi Heinz Reisz, tegen wie de Duitse staat een procedure is begonnen. Na afloop stak de groep fascisten de grens richting Aken weer over. (bron: AD, Tilburgs Nieuwsblad en AFA)   

PARTIJBIJEENKOMST CD IS SCHIJNCONGRES 

AMSTERDAM - Op vrijdagavond 10 december vond in Amsterdam een bijeenkomst plaats van het hoofdbestuur van de Centrumdemocraten. In veel kranten verschenen daags erna berichten als zou deze simpele bestuursbijeenkomst hét verkiezingspartijcongres zijn. Een onjuiste constatering, zo meldt het landelijke samenwerkingsverband AFA in een direct uitgebracht persbericht. 

Gelijk de bijeenkomst van de kring Rijnmond op 29 november in Rotterdam troffen de CD'ers elkaar op 10 december in een Hiltonhotel. Tijdens deze bijeenkomst van de oude garde van de partij is, o.l.v. Schuurman en Janmaat, het verkiezingsprogramma in grote lijnen aangenomen. Ook werden de kandidatenlijsten en de verkiezingscampagne doorgesproken.  

In het nieuwe programma staan punten als invoering van de doodstraf, geen verlaging van de defensie-uitgaven, handhaving van de dienstplicht, een verbod voor 'echte Nederlanders' om een dubbele nationaliteit te hebben en een verbod voor 'buitenlanders' om binnen twee jaar te trouwen. Met dit laatste punt wil de CD voorkomen dat laatstgenoemden 'gemakkelijk' met eerstgenoemden kunnen huwen om zo een verblijfsvergunning te verkrijgen.  

In veel kranten verschenen daags erna berichten als zou deze simpele bestuursbijeenkomst hét verkiezingspartijcongres zijn. Onjuist, meldt AFA. Daar noch kaderleden noch gewone leden voor de bijeenkomst van afgelopen vrijdag uitgenodigd waren, is het te verwachten dat het echte CD-congres nog plaats moet vinden. AFA meldt dat de aankondiging van de spektakelblokkade onverminderd van kracht blijft, en roept mensen op ogen en oren open te houden voor verdere aankondigingen! 

Na de eerste verbazing over de eerste krantenberichtjes bekomen, lijkt er plaats te zijn voor opluchting en voorzichtige vreugde in antifa-land. Van een echt congres kan immers niet gesproken worden. Het bestuur is op de bekende Janmaat-autoritaire wijze over zowel kader als gewone leden heengestapt. Buiten hun inspraak om heeft de oude top zo haar lijn en haar eigen positie vastgesteld. Uit angst voor tegenacties en verstoringen heeft de partijtop zo tevens de dissidenten en anti-Janmaat-CD'ers in eigen kring gepasseerd. In de hoop dat zij met zich laten sollen! Het is kenmerkend voor de lafheid, machtswellust en angst in de CD-leiderskliek dat zij de pretentie een zgn. fatsoenlijke partij te zijn niet willen en kunnen waarmaken. Het zij zo.  

Natuurlijk is het jammer dat we, als actieve antifascisten, in dit ene concrete geval nog niet direct de vruchten van onze actievoorbereidingen hebben kunnen aanschouwen. Laat ons echter bedenken dat dit niet de laatste nazi-meeting zal zijn. In het geval van de Hilton-A'dam bijeenkomst van het onbetrouwbare zooitje in de CD-top zou je kunnen stellen dat slechts de aankondiging van een te gekke en massale actie voldoende was om een grote samenscholing te verhinderen.  

En elke dag zonder nieuwe fascistische bijeenkomst zou voor antifascisten een nieuwe gelegenheid moeten betekenen om tot samenwerking met anderen te komen, je verder te organiseren, te praten over de rol van geweld en veiligheid, mobilisatie-structuren uit te bouwen en de schijnoplossingen van fascisme te ontmaskeren. Een nieuwe kans om in je eigen buurt, in je stadskrantje, op je school of werk in woord en daad tegen het gevaar van racisme, seksisme en fascisme te knokken. Te wijzen op de gevolgen van nazi-politiek: kiezersbedrog, straatgeweld, hiërarchische en autoritaire kadaverdiscipline, een op heersende machtsongelijkheid (als racisme en (hetero-)seksisme) inspelende schijnverdeling aan de onderkant van de samenleving en uiteindelijk een klassiek fascistische staat waarbij niemand; mensen van kleur, vakbondsmensen, homoseksuelen, en antifascisten het eerst, haar  leven zeker is. Elke dag is een nieuwe gelegenheid om luid en duidelijk te maken dat fascisten er niet door komen, nu niet en nergens! Tot bij de volgende keer, CD-congres of niet: aan de slag! (Tups)    

VERHAAL MET EEN MORAAL 

ROTTERDAM - "Zeg Gerard" sprak John, "Zouden we dat nou wel doen?" "Ja John" sprak Gerard, "het is wel eng hè, met al die Anti's." "Weet je wat, Gerard" sprak John, "we doen het wel en we houden het zó geheim dat ze er nooit achterkomen."  

Zo kwam het dus dat wij, De Anti's, opeens opgescheept zaten met een ledenvergadering van de Centrumdemocraten-Rotterdam. Op maandag 29 november verwachtten zij ongeveer de helft van hun ruim 150 leden. Een zaal voor 100 mensen was in het allerdiepste geheim geregeld. Zelfs de Führer zou overkomen uit Den Haag! De leden zouden de Grote Leider kunnen horen spreken en de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zou gepresenteerd worden.  

Tja, die lijst. Eigenlijk waren ze er zelf niet zo blij mee. Gerard kreeg dan nog wel de tweede plaats maar John stond helemaal onverkiesbaar! Maar goed, de spannende dag kwam dichterbij. Door de uitgebreide veiligheidsmaatregelen hadden wij anti's maar van een paar kanten alle details vernomen. 

Vanzelfsprekend werden er wat mensen uitgenodigd voor een tegenactie. Dan, met nog een paar uur te gaan rinkelt bij Restaurant Engels de telefoon. "Ja, met het links-extremistisch terreurfront Rotterdam! Jullie hebben een zaal aan de CD verhuurd. Kedichem is overal! tuut tuut tuut..." (of woorden van gelijke strekking). Een of andere sukkel wist blijkbaar ook van de vergadering en had zonder al te veel nadenken en zonder overleg besloten in te grijpen. Bij Engels schrikt men: "De CD, die willen we hier helemaal niet!" Even later begint de CD hun leden af te bellen.  

Al hun leden? Nee, er is een klein dorpje... Om toch nog de kandidaten en de partijtop kennis te laten maken gaat men naar het Hilton om gezamenlijk een biertje te drinken. Een paar van de Anti's besluiten tot hetzelfde. "1,2,3,4, we willen geen racisme hier. 5,6,7,8, geen fascisme aan de macht!" schalt het even later door de lege binnenstad. Een half uurtje later, in goed overleg met Oom Agent en hun hondjes, vertrekken we weer. Wij trekken ons terug in een café, de Hermandad begeleidt ons tot daar. Na een sapje en een biertje is het weer tijd om naar bed te gaan.  

Direct na ons vertrek van het Hilton komen de CD'ers naar buiten gedruppeld. De moraal van dit verhaal? Als je weet dat de CD ergens vergadert, bel die zaal dan pas een half uurtje van tevoren op. Dan staan de leden in de kou op straat in plaats van dat ze nog afgebeld kunnen worden. Verder verdient het aanbeveling om de anti's in te lichten. Tot de volgende keer, AFA-R (met dank aan de rest van het stedelijk antiracisme/fascisme overleg.)   

GESLAAGDE ACTIE IN LEEUWARDEN 

LEEUWARDEN - Op vrijdag 19 november jl. was er door de CD en de CP'86 een bijeenkomst georganiseerd in Leeuwarden. Vermoedelijk was deze vergadering belegd om de onderlinge ruzies tussen CD en CP'86 maar weer eens bij te leggen, met als doel om - net als in 1990 op een lijst uit te komen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 1994.  

Het verkiezingsjaar 1994 staat voor de deur, politiek Nederland maakt zich op voor de strijd. Gladde verkooppraatjes, valse beloften en vooral sterke rechtse uitspraken zijn de wapens die men hanteert. In deze orgie van leugens en economische lust die ten koste van alles en iedereen moet groeien, zijn er een aantal zogenaamde politieke organisaties die mij het meest opvallen: de CD en CP'86. Ook in de stad Leeuwarden zijn laatstgenoemde organisaties zich aan het opmaken voor de kiezersstrijd.  

Leeuwarden heeft op het gebied van deelname aan de Gemeenteraadsverkiezingen van extreem-rechtse organisaties een aparte eigen geschiedenis. In tegenstelling tot andere delen van het land is het extreem-rechts gelukt om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 1990 gezamenlijk onder de naam van het Appèl Bestrijding Criminaliteit op een lijst uit te komen onder aanvoering van Douwe van der Bos.  

De ditmaal geplande vergadering van extreem-rechts stond waarschijnlijk weer in het teken van zo'n eenheid. In november '93 ontving het Frysk Anti Fassisme Komitee het bericht dat de Centrum Demokraten (Kring Friesland) voor 19 november een zaal in het Eurohotel in Leeuwarden had afgehuurd. Voor deze bijeenkomst was ook de CP'86 uitgenodigd.  

Na contact met Antifa-Leeuwarden werd besloten om contact op te nemen met de eigenaar van het Eurohotel, waarbij hem verzocht zou worden de overeenkomst te annuleren. Er bleek dat de zaal voor de bewuste avond was gehuurd door ing. W.I. Woud uit Sneek, een bekende CD'er. Hij had de zaal gehuurd onder de naam "Trompstichting". Niemand kende de naam van deze stichting en navraag bij de Kamer van Koophandel leerde dan ook dat de stichting geheel niet bestaat.  

Toen de eigenaar van het hotel erachter kwam aan wat voor organisatie hij zijn zaal had verhuurd en wat voor gevolgen dat zou kunnen hebben als hij de vergadering door zou laten gaan, besloot hij de verhuurde zaal af te zeggen, nadat hij overleg gepleegd had met zijn advocaat. De geplande vergadering zou dus niet door kunnen gaan, maar het vermoeden leefde dat op vrijdagavond misschien wel op een andere plaats vergaderd zou gaan worden. Om dit risico zoveel mogelijk te beperken werden diverse zaaleigenaren in Leeuwarden en omgeving persoonlijk en ook via de media benaderd om hen te waarschuwen voor wat hen mogelijk te wachten stond.  

Op vrijdagavond 19 november was het bij het NS-station - de plaats waar de fascisten zich zouden verzamelen - op extreem-rechts gebied erg rustig. De politie was wel weer eens volop aanwezig, vooral stillen. Bijna een vol uur later dan verwacht verscheen het uit Leeuwarden bekende CD-lid Robert Brouwer, later samen met nog iemand. Lange tijd stonden ze daar samen te kleunen voordat een deel van het door hem verwachte bezoek daar ook arriveerde. Een klein deel van de opgeroepen antifascisten bevond zich op dat moment ook op het station. Onduidelijk was waar - en of - de fascisten zouden gaan vergaderen.  

Na enige tijd van wederzijdse observatie van de drie verschillende groepen besloten de rechts-extremisten om huiswaarts te keren; zelfs voor hen was toen wel duidelijk dat de voor die dag geplande vergadering niet door zou gaan. Toen de fascisten vertrokken, en even daarna de smeris, was het voor ons duidelijk dat we deze overwinning op onze naam mochten schrijven. Nu ik enige dagen later terugkijk op het geheel ben ik nog steeds positief gestemd over het uiteindelijke resultaat. En hoewel de uitvoering van de actie niet echt voor een schoonheidsprijs in aanmerking zal komen, is het gestelde doel - namelijk geen extreem-rechtse bijeenkomst in Leeuwarden - in ieder geval bereikt. (Antifascist uit Leeuwarden)   

TROMMELS, PANNEN, VUURWERK EN LICHTSPOORMUNITIE 

GENT - Op 25 oktober vond in Gent een demonstratie plaats tegen de    'krimininalisering van linkse groeperingen'. Aanleiding tot de demo was de ontruiming van een aantal kraakpanden aan de Slinkemolenstraat en huiszoekingen bij mensen die verdacht werden van betrokkenheid bij aanslagen op het Deens consulaat in Gent. Deze 'aanslagjes' vonden alweer een half jaar geleden plaats naar aanleiding van gewelddadig Deens politieoptreden tijdens een anti-EG-demonstratie in Kopenhagen. 

Twee dagen voorafgaand aan de demonstratie zou tijdens een interpellatie in de gemeenteraad van Gent de ontruiming van de kraakpanden "het Krakend Gewricht" aan de orde komen. Vanwege een over aanbod van andere interpellaties werd dit een maand uitgesteld. Wel werd die dag tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat namens vele organisaties en privépersonen er maar liefst 70 solidariteitsbetuigingen waren ondertekend. Hierin werd stelling genomen tegen de huiszoekingen en de ontruiming. "De democratie wordt niet gediend door een populistisch overheidsingrijpen dat het recht op wonen en vrije meningsuiting aan banden legt", aldus deze verklaring.  

Aan de demonstratie op 25 oktober nam ook een aantal Nederlanders deel, die hun verhaal lieten afdrukken in het Groningse blad Leef in Chaos. "Zo'n 250 anarchisten troffen elkaar bij de openbare bieb. Het was een militante, strijdbare en vrolijke demo. Trommels, pannen, vuurwerk en lichtspoormunitie. Eerst ging het richting stadhuis waar de ME zich op de trappen had opgesteld. Hier en ook elders werden verklaringen voorgelezen (niet allemaal goed verstaanbaar). Afijn, het ging allemaal zo goed dat de demo drie keer zo lang duurde dan was afgesproken." 

"Zo trokken we door een winkelstraat waar demo's nooit werden toegestaan. Hier werd een steen door het raam van een bank gegooid en een vlag van de Europese Gemeenschap buitgemaakt die later in de fik werd gezet. De demo werd uiteindelijk ontbonden voor de universiteit waar toen ongeveer honderd mensen optrokken richting fasco-kroeg 'De Roeland'. Dit is de vergaderplaats van het Vlaams Blok. Daar aangekomen stond een linie ME opgesteld. Na wat stenen en flessen gooien gingen we terug naar een kroeg om een biertje te drinken. We stonden voor de kroeg op straat nog wat na te praten toen opeens de ME achter ons chargeerde waar we helemaal niet op gerekend hadden. Iedereen vloog de kroeg in (flink proppen want de kroeg zat al helemaal vol) waarbij de laatste al half in de kroeg staande personen nog klappen kregen." 

"Vervolgens werd de deur met man, vrouw en macht dichtgehouden. Dat we weg waren was voor de ME nog niet genoeg. Ze begonnen met lange lat de deur in te slaan. Het onderste raam van de deur werd stukgeslagen zodat het glas rondvloog in het gezicht van de mensen die de deur dichthielden. Een tafel werd plat tegen het gat aangezet zodat de deur nog een half uur dicht bleef. Toen de deur zover kapot was dat ie niet meer dicht te houden was, werd de smeris op barkrukken, stoelen, tafels, flessen en glazen getrakteerd. Uiteindelijk ontstond er een patstelling. Via de megafoon van de ME kregen we te horen dat we één voor één en ongemaskerd naar buiten moesten komen. We zouden niet gearresteerd worden. Ook aan onze eis om geen pascontrôles uit te voeren werd gehoor gegeven. We moesten ons buiten wel direct verspreiden."  

Zo geschiedde en tot zover het verslag in 'Leef in Chaos'. Een woordvoerder uit Gent meldde ons nog dat men inmiddels de Gentse burgemeester op het bestaan van een nieuwe Belgische wet heeft gewezen, waarin de burgemeester het recht heeft om leegstaande huizen na zes maanden te vorderen om er daklozen in te plaatsen. Mocht de Gentse burgervader deze nieuwe wet niet op waarde weten in te schatten, dan volgen er onherroepelijk nieuwe kraakacties.   

POLITIEK ASIEL VOOR DE FAMILIE SISON 

DEN HAAG - Op dinsdag 7 september organiseerde het 'Komitee tegen de uitwijzing van de Familie Sison' een picket-line in Den Haag voor de familie Sison om de eis voor politiek asiel te ondersteunen. Niet alleen in Nederland, maar ook in o.a. Duitsland, Amerika, Noorwegen, Zweden en Canada werden bij de Nederlandse ambassades tussen 7 en 10 december picket-lines gehouden.  

In ons land verblijven sinds 1988 José Maria Sison en zijn vrouw Julieta de Lima. Zij waren jarenlang in de Filippijnen actief voor de verbetering van de situatie van het Filippijnse volk. Zij steunden het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen, een brede coalitie van democratische en anti-imperialistische groeperingen.  

José Maria Sison moest zijn activiteiten bekopen met bijna 9 jaar gevangenis en marteling onder de vroegere dictator Marcos. Na de val van Marcos kwam hij vrij en ging weer aan het werk voor fundamentele hervormingen ten bate van het Filippijnse volk. Dat kwam hem op bedreigingen van de grote landeigenaren en kapitalisten te staan. Doodseskaders zetten hem bovenaan de lijst. 

Tijdens een buitenlandse reis werd zijn paspoort ingetrokken. Er werd een prijs van 1,5 miljoen peso's op zijn hoofd en dat van zijn vrouw gezet. De Sisons konden niet naar de Filippijnen terug en vroegen in Nederland asiel aan. Maar voor de Nederlandse regering bestaat er geen solidariteit met vrijheidsstrijders en met de Filippijnse boeren en arbeiders.  

Voor de Nederlandse regering staan de belangen van de grote multinationals op de eerste plaats. Shell, Unilever, Philips, AKZO, DSM; ze hebben grote vestigingen in de Filippijnen. Ze hebben in de Filippijnen profijt van het onderdrukkende regime van de tegenwoordige dictator Ramos. Voor hongerlonen worden de Filippijnse arbeiders uitgebuit. 80 procent van het Filippijnse volk leeft onder de armoede grens. En wie zich verzet, krijgt te maken met het leger en doodseskaders van de regering. Rapporten van organisaties als Amnesty International staan vol van de misdaden die tegen het Filippijnse volk worden begaan.  

In 1992 kregen de Sisons van staatssecretaris Kosto te horen dat ze Nederland uit moesten. De Raad van State besliste toen dat de argumenten daarvoor ontoereikend en ondeugdelijk waren. Dat mocht niet baten: in 1993 kregen de Sisons opnieuw te horen dat hun verzoek om politiek asiel was verworpen. Alleen omdat de Raad van State over deze tweede afwijzing nog een oordeel moet geven, zijn de Sisons momenteel nog in Nederland. Als het aan de Nederlandse regering had gelegen, waren ze inmiddels op een presenteerblad aan hun beulen uitgeleverd.  

Het Komitee ontplooit diverse activiteiten om de zaak van de familie Sison te steunen. In haar activiteiten staan naast politiek asiel voor de familie Sison twee zaken centraal. Dit zijn: het beleid van de Nederlandse regering m.b.t. vluchtelingen en de ondersteuning van de strijd van het Filippijnse volk. Inmiddels zijn in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam bijeenkomsten geweest en op twee oktober jl. werd een belangrijke manifestatie gehouden in Utrecht. Hieraan namen ongeveer 150 mensen uit verschillende landen en van verschillende organisaties deel.  

Tot op de dag van de picket-line werden er meer dan 3500 handtekeningen opgehaald. Op 7 december protesteerden rond de veertig mensen (waaronder de familie Sison) met spandoeken en sandwichborden bij de Tweede Kamer in Den Haag. De handtekeninglijsten werden in de hal (verder kwamen ze niet) overhandigd aan Willinks (GroenLinks). Andere politici hadden het, tegen de afspraak in, laten afweten en waren niet aanwezig. 

Ook de pers toonde weinig belangstelling, slechts twee journalisten namen de moeite de persconferentie (na afloop van de actie) te bezoeken. In dezelfde week (op vrijdag 10 dec.) werd in de Volkskrant een advertentie geplaatst waarin een aantal bekende Nederlanders de regering verzoekt de familie Sison alsnog de status van vluchteling te verlenen. (Komitee tegen uitwijzing van de familie Sison)   

FIETSTOCHT TEGEN LUCHT MOBIELE BRIGADE 

ASSEN - Op 27 november jl. organiseerde de Wereldwinkel Assen een fietstocht tegen de Lucht Mobiele Brigade, waarvan vanaf begin volgend jaar een bataljon in Assen gelegerd zal worden. 

In de bittere kou hadden zich ongeveer 20 wielrijders verzameld om de informatieve fietstocht te gaan rijden. De route voerde o.a. langs de J.W.F. kazerne (Assen) en de Haar. Mensen van AMOK-Noord (Anti-Militaristisch Onderzoeks Kollektief) gaven onderweg informatie over de brigade, haar politieke- als zowel militaire functie en de gevolgen voor het milieu en de bevolking.  

De gevolgen voor de regio zullen groot zijn: de komst van ongeveer 1400 beroepsmilitairen, de aanleg van een oefenterrein (ter grootte van 450 ha.) in de gemeente Beilen, een helikopterlandingsbaan binnen een straal van vijf kilometer rondom Assen, 12 weken per jaar oefeningen met gevechts- en transporthelikopters en lichte terreinwagens op het Balloërveld etc. Daarnaast zijn er in politieke- en militaire kringen geluiden te horen om de hele LMB en een permanente helikopterbasis in het Noorden te vestigen.  

Als deze plannen doorgaan zou dat betekenen dat driekwart van de landmacht in het noorden gevestigd is. De gevolgen voor het milieu en de leefomgeving van de bevolking laten zich niet moeilijk raden. Ook zijn de politieke gevolgen van de Lucht Mobiele Brigade  enorm. Was voorheen militair ingrijpen alleen mogelijk binnen het NAVO grondgebied; nu behoren ingrepen buiten dit gebied ook tot de mogelijkheden. Bescherming van de nieuwe wereldorde (lees: vrije markteconomie, winsten van de westerse economie) staan voorop. Inzet kan plaatsvinden onder NAVO/VN/WEU of de nationale vlag.  

Of interventies überhaupt zin hebben kun je je afvragen. De problemen worden door een westerse bril bekeken  en alleen opgelost als de eigen belangen gediend zijn. De organisatoren van de fietstocht bestrijden de tendens om problemen met militaire middelen op te lossen en pleiten voor een structurele aanpak van wereldproblemen d.m.v. mens- en milieuvriendelijke maatregelen.  

Tijdens de tocht werden de fietsers angstvallig in de gaten gehouden door leden van de PID/MID. Het was bar koud om te fietsen. Gelukkig zorgde 'een luxe cateringbedrijf' ter hoogte van Hooghalen voor verwarming en de snert die we na afloop ontvingen, ontdooiden de bevroren lichaamsdelen weer snel.      

BANDJES PRIKKEN GAAT DOOR 

AMERSFOORT - In het weekeinde van 10 en 11 december sloeg het Milieu Bevrijdings Team voor de tweede maal in haar bestaan op het spoorwegemplacement in Amersfoort toe. Volgens het Algemeen Dagblad werden 98 banden van 46 nieuwe Volkswagens en Audi's lek geprikt. De Volkskrant houdt het op honderden banden van 241 nieuwe auto's.  

De auto's stonden op het spoorwegemplacement om vervoerd te worden naar VW-importeur Pon in Leusden. Een woordvoerder van de NS noemde de actie het werk van vandalen, omdat "het milieubevrijdingsteam geen bestaande milieugroepering" is. Lezers van NN weten beter. Al in NN 145 meldden we een eerdere actie van het team, toen in de nacht van 27 op 28 september ruim honderd banden van vijftig auto's op dezelfde plek werden lek gestoken.   

VROUWEN BIJ ACTIE OPGEPAKT 

AMSTERDAM - 25 November is de Internationale dag Tegen geweld Tegen vrouwen. Op deze dag eisen vrouwen in allerlei landen de aandacht voor seksueel geweld, seksisme en de gebrekkige bestrijding daarvan. Bij een plakactie in Amsterdam zijn die dag drie vrouwen gearresteerd; zij worden beschuldigd van openbare geweldpleging, artikel 141.  

Nadat de vrouwen twee dagen zijn vastgehouden, kwamen ze vrij met een dagvaarding voor 18 januari. Eén van hen is zwaar onder druk gezet om haar naam en een verklaring te geven. Ze is Amerikaanse en er werd gedreigd met uitzetting, overlevering aan de vreemdelingenpolitie en gevangenschap van langere duur. Ties Prakken zal de vrouwen verdedigen. Vorig jaar werden 13 vrouwen gearresteerd op dezelfde aanklacht.  

PARKEERTERREIN GELDROP DOELWIT MILIEU-ACTIVISTEN 

GELDROP - Voor de derde keer in drie weken tijd is het parkeerterrein aan de Heuvel in Geldrop beklad met leuzen en de aanduiding "NP" (Niet Parkeren). Verder staan er teksten als "Ga toch fietsen!" en "Hé vieze auto, de aarde sterft".  

Volgens een woordvoerder van de gemeente Geldrop loopt het verwijderen van de teksten inmiddels aardig in de papieren. De politie in Geldrop heeft over de identiteit van de actievoerders wel een vermoeden, maar kan niets hard maken zonder getuigen. Overigens zijn op het viaduct onder de A2 op de Boschdijk in Eindhoven nagenoeg dezelfde leuzen te lezen. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat worden deze op korte termijn verwijderd. (Bron: Eindhovens Dagblad)   

TUMULT ROND DOCU NEONAZIS 

Een met overheidsgeld gesubsidieerde Duitse documentaire over het neonazisme "Beroep: neonazi" van regisseur Wilfried Bonengel, heeft in Duitsland tot grote ergenis geleid. In de film ontkent neonazi Ewald Althans de vergassing van joden in de kampen van Auschwitz. Verder roept Althans op tot vestiging van een neonazistisch regime in Duitsland.  

Bubis, voorzitter van de Centrale Raad voor Joden, drong op een stopzetting van vertoning aan en heeft om rechtsvervolging gevraagd van de neonazi. Bubis bezwaar is voorts dat de film dergelijke uitspraken zonder enig kritisch commentaar weergeeft. De filmmaker heeft hier bewust voor gekozen omdat: "moraliserende commentaren zullen de jongeren afschrikken die ik probeer te bereiken".  

Sinds vorige maand wordt de film in enkele grote Duitse steden vertoond. De deelstaten die de film mede hebben gesubsidieerd hebben inmiddels de bioscopen verzocht om de film niet (meer) zonder aanvullende schriftelijke of gefilmde informatie over het nazisme te vertonen. Inmiddels hebben de makers en distributiefirma de film uit de roulatie gehaald uit protest tegen de "soms belasterende discussie".  

In een verklaring stellen zij dat de democratische krachten in Duitsland, de politiek en justitie voorop, de spiegel die de film hen voorhoudt niet kapot moeten slaan, maar samen consequent tegen deze mensverachtende beweging moeten optreden en verhinderen dat het gevaar van deze neofascistische organisaties door simpele verdringing gebagatelliseerd wordt of zelfs in het belachelijke getrokken.  

Als reactie op het tumult in Duitsland wordt deze week op initiatief van de Stichting FilmFree, de documentaire vertoond tijdens het International Documentary Festival in Amsterdam. De stichting komt op voor de vrijheid van meningsuiting van filmmakers en steunt regisseurs die op enigerlei wijze gehinderd worden door censuur.    

ONTRUIMINGSBEVEL VOOR BOOMHUT 

LONDEN - Tweehonderd politieagenten en 150 leden van een particuliere bewakingsdienst waren er voor nodig om op dinsdag 7 december een boom te kappen in Oost-Londen. De boom moest sneuvelen voor de aanleg van een snelweg, de M 11 waarover in NN #147 al eerder geschreven werd.  

Milieu-activisten protesteren tegen de aanleg van deze snelweg door zich aan bulldozers vast te ketenen en huizen te kraken die op de nominatie staan om gesloopt te worden voor de aanleg van de M 11. De milieu-activisten hadden in de 250 jaar oude kastanjeboom een hut gebouwd waarin een aantal van hen al een maand bivakkeerde. Een rechter had voor dinsdag een ontruimingsbevel gegeven.

Maandagavond verzamelden zich tientallen medestanders om de boom de volgende ochtend te verdedigen. Een deel ketende zich vast aan de boom. Toen de politiemacht afgelopen dinsdag vroeg in de ochtend arriveerde met een ontruimingsbevel voor de boomhut, werd ze onthaald op scheldpartijen en emmers met poep en pis. Een urenlange strijd volgde waarbij iemand van de bewakingsdienst onder een ambulance terecht kwam en zijn benen brak. Tijdens de schermutselingen vielen tien gewonden, waaronder vier smerissen en 18 mensen werden gearresteerd.  

Na de ontruiming van de hut werd de boom met een bulldozer in stukken gehakt. De activisten gaan door met hun strijd en nodigen iedereen uit om naar Londen te komen. Contactadres is 25 Dyers Hall Road in Londen.  

Toevalligerwijze startte men dezelfde ochtend met de kap van 1400 bomen op de Vietnamweide in het Amsterdamse Bos. En ondanks alle discussie die over verdergaande milieuacties gevoerd wordt vond de start van de vernietiging van dit stukje bos bij Amsterdam zonder enig (radicaal) verzet plaats. Alleen Roel van Duyn (Groen Amsterdam) was aanwezig om met een stuk hout iemand met een kettingzaag letterlijk en figuurlijk op de vingers te tikken. Verder veel politiebewaking en zelfs ME achter de hand, maar in geen velden of wegen een milieuactivist te bekennen. Die zaten allemaal achter hun PC discussiestukken over verdergaande acties te schrijven. 

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993