Naar archief

UIT: NN #148 van 11 november 1993  

Wat krijgen we nou? 

NN plaatst artikelen en illustraties die positieve en negatieve reacties kunnen uitlokken. De rubriek Wat krijgen we nou? biedt ruimte aan deze ingezonden brieven.    

Reactie op artikel GroenLinks 

In NN #147 pleitte Joop Pellinkhof voor blijvende samenwerking van anarchisten met GroenLinks, zelfs binnen GroenLinks. Waarom? GroenLinks zou een oppositiepartij zijn, een partij met zowel links-idealistische als kleinburgelijke neigingen. Anarchisten zouden de links-idealistische neigingen moeten gaan versterken. Als dit lukt zullen meer linkse mensen, in plaats van niet te stemmen, een proteststem uitbrengen, namelijk op GroenLinks. Als de anarchisten bereid zijn GroenLinks te stemmen, zal GroenLinks in ruil hiervoor buitenparlementaire acties gaan steunen. De strijd van links, o.a. tegen het fascisme, zou er door worden versterkt.  

Joop heeft een veel te positief beeld van GroenLinks. Deze partij is mede ontstaan na een verrechtsing bij PSP en CPN. Het is zonder meer een conservatieve partij, vergelijkbaar met de vroegere PPR. De socialisatie van de productiemiddelen wordt afgewezen (zelfs nationalisatie is niet bespreekbaar). De kapitalistische economie wordt dus geaccepteerd. Verder wordt buitenparlementaire actie slechts gezien als mogelijke ondersteuning van parlementaire actie (dit is nu eenmaal eigen aan politieke partijen).  

Parlementaire activiteiten zouden juist moeten worden afgewezen. De politieke centralisatie is in strijd met de vrijheid en zelfbeschikking die door anarchisten worden nagestreefd: geen organisatie van boven naar beneden, maar van beneden naar boven. De waarheid kan ook niet centraal worden vastgesteld. Veel meer zijn zelfstandig denkende mensen nodig. Dat dit er nog maar zo weinig zijn, betekent niet dat het niet deugt. Integendeel: de bestaande (wan)orde deugt niet en er is dan ook geen reden om je, zoals GroenLinks, daarin te voegen. Dat veel mensen niet meer stemmen is juist positief. De steun aan het bestaande politieke systeem brokkelt af.  

Helaas is het echter nog niet zo ver dat veel niet-stemmers kiezen voor buitenparlementaire actie, zijnde het logische alternatief voor parlementaire actie. Samenwerking met mensen van GroenLinks kan daarbij soms zinvol zijn; onderwerping aan GroenLinks is dat zeker niet.  

Rob, Amsterdam 

p.s. Nog iets. Het lijkt me niet echt diervriendelijk om vliegen af te schilderen als fascisten (blz 3 NN #147), om zodoende NN te kunnen gebruiken als fascistenverdelger. Het fascisme is een puur menselijke uitvinding. Laten we nu niet de fantasie zo ver laten gaan dat ook dieren in het fascistische kamp terecht komen. NN kan eventueel worden gebruikt om fascisten mee om de oren te slaan (of dit helpt weiger ik te betwijfelen). Veel leuker is het konijn met geweer (blz 5). Voor dat konijn geldt het motto: schieten of beschoten worden (trouwens, leuk begeleidend artikel).

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993