Naar archief

UIT: NN #148 van 11 november 1993   

NIEUWS

IJskoude nachwake rond grensgevangenis

AMSTERDAM - Leden van de vredesactiegróep "De Ombouwers" hielden op de avond van Allerheiligen 1 november een nachtwake bij het grenshospitium in Amsterdam Zuid-Oost.

Vijfentwintig, voornamelijk oudere mensen, verzamelen rond half vijf in de middag bij het metrostation Holendrecht. Achter een spandoek met de tekst "Liberté pour tous" zet de groep zich in beweging richting het hospitium. Bij de stalen hekken van het hospitium houdt de tocht op.

Kees Koning probeert de kwaliteit van het hekwerk uit en laat zich ontvallen dat deze beter is dan die van een willekeurige militaire vliegtuigbasis. Een gitarist speelt en zingt liederen. Op het hekwerk worden bloemen en een bord met de tekst "Herberg de Vrijheid" bevestigd, hiermee aangevende dat het grenshospitium moet worden omgebouwd tot herberg.

De nacht duurt lang, het is ijzig koud. De groep loopt zevenmaal om het terrein heen. Men is vastbesloten om tot zonsopgang de nachtwake voort te laten duren. Een nobel streven, ook dát is een vorm van radicaliteit. Rond half zeven die morgen besluit een aantal "ombouwers" de naam "Herberg van de Vrijheid" waar te maken. Twee van hen klimmen over de hekken heen, met als doel om op de muur van de grensgevangenis een symbolische open poort te schilderen. Zover komt het niet. De gevangenenbewaarders arresteren de "indringers". Ze worden een dag vast gehouden. In een andere gevangenis.

LUDIEK PROTEST BIJ BOVAG-AUTODAG

AMSTERDAM - Tijdens de BOVAG-autodag in Amsterdam hebben actievoerders van de nieuwe BOVAG (Beter Openbaar Vervoer dan Auto Geweld) de weg naar het congrescentrum van de RAI op ludieke wijze geblokkeerd. Deze actie was een protest tegen het beleid van de officiële BOVAG die zich blijft verzetten tegen maatregelen die de groei in het autoverkeer kunnen terugdringen. Door haar lobby-activiteiten is de "oude" BOVAG medeverantwoordelijk voor het falen van het milieubeleid van de overheid op dit gebied.

Leden van de afdeling Auto van de officiële BOVAG waren in de RAI bijeen gekomen voor de jaarlijkse Autodag. Zo'n zeventig actievoerders blokkeerden een half uur lang de rotonde op het Europaplein en de ingang van de parkeergarage voor de RAI. De aanwezige politie deed hierbij een flinke duit in het zakje door met de wapenstok in de hand op vervaarlijke wijze het autoverkeer om te leiden. De automobilisten schikten zich, geconfronteerd wordend met de lange lat, gewillig in hun lot.

Vervolgens werd door de actievoerders bij de ingang van het congrescentrum (waar de BOVAG Autodag plaatsvond) een verklaring voorgelezen. De actievoerders waren gekleed in witte pakken met het logo van de nieuwe BOVAG. De nieuwe BOVAG heeft tot doel de oude BOVAG te overtuigen om mee te werken aan een milieuvriendelijker vervoersbeleid. Door zich met alle middelen te verzetten tegen maatregelen voor het terugdringen van de groei in het autoverkeer, is de oude BOVAG medeverantwoordelijk voor het niet halen van de toch al zeer beperkte overheidsdoelstelling op dit gebied (NMP: max. 35 procent toename (!) van het autoverkeer tot het jaar 2010).

Ook in het geval van de onlangs voorgestelde accijnsverhogingen (8 cent per liter diesel, 11 cent per liter benzine) was de oude BOVAG zeer actief om deze maatregelen tegen te houden. Voor de nieuwe BOVAG is een dergelijke accijnsverhoging slechts een eerste stapje in de goede richting. Als alle externe kosten (onder andere milieukosten) in de prijs van een liter benzine zouden worden doorberekend, zou deze ongeveer 4 gulden moeten gaan kosten (volgens berekeningen van de RIVM).

Daarom is de nieuwe BOVAG ook zeer ontevreden met het onlangs uitgelekte bericht uit het NMP 2 dat de accijnzen op benzine tot het jaar 2000 met slechts 20 cent zullen stijgen. Door de te verwachten hoge prijsstijgingen in het openbaar vervoer, zullen mensen door de beperkte accijnsverhogingen voor benzine en diesel eerder de auto in worden gedreven.

STOP UITBREIDING SCHIPHOL

SCHIPHOL - Op gepaste wijze luidden leden van Milieudefensie jongstleden vrijdag de campagne "Minder Schiphol, méér milieu" in. Middels een flitsend uitgevoerde actie werd de D-pier door circa 50 milieuactivisten voor een half uurtje bezet.

Het slot van het toegangshek werd doorgeknipt. Een groot spandoek dat de leus van de campagne uitdraagt werd aan de zijkant van de pier gehangen. De aantal actievoerders hield een met helium gevulde ballon in de hand. Daaraan hing een briefje met de tekst: "Als dit zilverpapier was, zou Schiphol nu plat liggen. Laat het niet zover komen".

Juist wel, zou ik zo zeggen. Maar goed. De verraste bewakingsdienst maakt met de actieleiding de afspraak dat de bezetting van de pier beëindigd zou worden, zodra de persconferentie elders op Schiphol begint. Aldus geschiedde een half uurtje later.

In het Grand Café leggen de campagneleider en persvoorlichter van Milieudefensie uit, waarom de campagne wordt gevoerd. Schiphol wil binnen 25 jaar drie maal zoveel passagiers en vijf maal zoveel vracht vervoeren als nu. Er moet een vijfde startbaan komen, zodat Schiphol één van de grootste luchthavens in Europa wordt. Milieudefensie vindt dit onaanvaardbaar. Vliegverkeer draagt fors bij aan het broeikaseffect, aan verzuring, smog en de aantasting van de ozonlaag.

Begin 1996 valt de definitieve beslissing over Schiphol. Tot dat moment wil Milieudefensie laten zien dat er onvoldoende steun bestaat voor de uitbreiding. Milieudefensie zal daarvoor nauw gaan samenwerken met actiegroepen in de regio Schiphol, met gemeentelijke en provinciale bestuurders en met mensen die actief zijn in de milieubeweging. Volgens de campagneleider moet de uitbreiding van Schiphol "dezelfde emotie oproepen als de komst van de kruisraketten".

Deze vergelijking gaat nogal mank, daar de komst van de kruisraket een bedreiging vormde voor de hele bevolking, terwijl Schiphol slechts een doorn in het oog is voor haar directe omgeving. Het komende jaar richt de actie zich op het beïnvloeden van de inspraak. In december neemt het kabinet een principe-beslissing over de uitbreiding van de luchthaven. Als de beïnvloeding niet voldoende resultaat heeft, volgen er in '95 hardere acties. Maar daarvoor we hoeven natuurlijk niet zo lang op Milieudefensie te wachten, zoals de actiegroep ASTMA vorige week al liet zien middels een sabotage-actie. De campagne wordt ondersteund door een poster, die aan te vragen is op het actiesecretariaat.

Het concept rapport van de IMER (Integrale Milieu-Effect-rapportage Schiphol en omgeving) dat momenteel wordt afgerond, wijkt duidelijk af van de conclusie uit een eerdere versie van de IMER dat in oktober jl. uitlekte. In het eerste concept stond dat de aanleg van een vijfde start- en landingsbaan niet te realiseren was binnen de in 1991 gekozen milieudoelstelling, omdat de externe veiligheid zou afnemen en de stankoverlast zou toenemen. In de definitieve IMER komt nu te staan dat de meest recente onderzoeksresultaten erop wijzen, dat zowel t.a.v. de externe veiligheid als t.a.v. de stankoverlast op termijn geen verslechtering zal optreden in vergelijking met de situatie in 1990. Dit ondanks de beoogde uitbreiding van Schiphol tot zogenoemde mainport.

Op basis van de gehanteerde rekenmethodiek geldt deze uitkomst echter niet voor de veiligheid van een deel van de bewoners van de Haarlemmermeer en Aalsmeer. De stuurgroep betitelt in haar rapport deze groep mensen tot "restprobleem". Dit "restprobleem" zou gedurende de planperiode (tot 2015) opgelost kunnen worden door "natuurlijk verloop" en verbetering van het veiligheidsmanagement op Schiphol, aldus de stuurgroep. De Stichting Natuur & Milieu maakt zich grote zorgen over dit, voor het milieu, rampzalige besluit. Volgens hen worden de milieugevolgen van de uitbreiding van Schiphol "verdraaid voorgesteld". (Ax)

KRISTALLNACHTHERDENKING

In dertien Europese landen en vijf Nederlandse steden werd op dinsdagavond 9 november door verschillende antiracisme organisaties de Kristallnacht herdacht.

In Rotterdam liepen zo'n 150 mensen in een fakkeltocht van het Schouwburgplein naar het oorlogsmonument voor het stadhuis. De zeer divers samengestelde groep luisterde daar naar sprekers van o.m. de organiserende FNV-Jongerenbond en -Jongerenbeweging en een vertegenwoordiger van de Kaapverdiaanse arbeiders. De sprekers eindigden eigenlijk allemaal met hetzelfde advies: "organiseer je en werk samen".

Ook de AFA was bij de organisatie betrokken en maakte van de gelegenheid gebruik om haar landelijke anti-CD/CP'86 campagne te presenteren. Dit alles onder het oog van veel media, waaronder RTL4 en het genot van warme hapjes en drankjes verzorgd door de Pauluskerk. Achteraf gezien is het jammer dat er niet wat meer publiciteit is gegeven aan de herdenking. Ander minpuntje was de aanwezigheid van enkele kaalhoofdige gabberhousetypes, die zich ophielden bij het monument. Zoals misschien bekend is de CD/CP'86 de laatste tijd actief 'voetvolk' aan het werven onder deze party-bezoekers.

In Amsterdam was 's avonds om 20 uur een sobere herdenkingsbijeenkomst bij het Joods Monument op het Waterlooplein voor de Stopera. Zo'n 150 à 200 mensen waren op de oproep van het Comité Kristallnachtherdenking afgekomen. Het gezelschap was hier minder divers: veel in het zwart gehulde jongeren en slechts een enkele oudere. Aan het verzoek om een brandend kaarsje mee te nemen was door slechts één persoon gehoor gegeven. Jammer, want het was erg koud. Wel was er een aantal spandoeken meegebracht.

Na sprekers van o.m Rebel, Autonoom Centrum en een joodse organisatie werd er twee minuten stilte in acht genomen. Daarna vertelde een vertegenwoordiger van Nederland Bekent Kleur iets over de activiteiten in andere landen en de antiracisme activiteiten voor de komende tijd in Nederland. Tenslotte speelde er nog een band, maar toen vond onze verslaggeefster het te koud worden. Informatie over de herdenkingen in andere steden en landen haalde onze deadline niet. (Fr)

SAMENWERKING MCDONALDS EN HAAGSE SOCIALE DIENST

DEN HAAG - De gemeentelijke sociale dienst van Den Haag heeft een contract afgesloten voor de levering van werklozen aan McDonald's. Deze snackbar-gigant is vooral trots op het zelfgemaakte gehakt, dat in plakken wordt verkocht als "hamburger". Behalve snacks verspreidt het bedrijf ook een markt-ideologie die overeenkomt met het gedachtegoed dat dinosaurussen groot heeft gemaakt: groeien, groeien en nog eens groeien en ondertussen alles opeten wat je tegenkomt.

Een ideoloog van het bedrijf is onlangs bij de PvdA terechtgekomen. Deze McDonalds-directeur is niet gewoon lid geworden, maar werd speciaal uitgenodigd om zitting te nemen in een studiegroep over werkverschaffing. De directeur van de Haagse sociale dienst, het prominente PvdA-lid van Druil, heeft namelijk goede ervaringen met deze collega uit het bedrijfsleven. De gemeentelijke sociale dienst verplicht zich in het contract met het multinationale frietkot om werknemers te leveren voor de Haagse vestigingen van McDonald's.

Zodoende wordt nu al maanden lang door medewerkers van de sociale dienst aan werklozen de vraag voorgelegd of ze bij de Amerikaanse gehaktbakker willen werken. De vraag wordt gesteld zonder verdere specificaties en geldt als een lakmoesproef: bij een negatief antwoord worden de werklozen zondermeer gekort op hun uitkering, omdat zij immers "werk weigeren". McDonald's heeft altijd mensen nodig omdat het verloop onder het personeel zeer groot is.

Ook bij de Haagse sociale dienst is het verloop van medewerkers heel groot. Beide bedrijven hebben een slecht werkklimaat dat vooral wordt veroorzaakt door autoritaire werkverhoudingen. De leiders van McDonald's en de sociale dienst zitten op dezelfde golflengte en zien allebei de voordelen van de samenwerking. McDonald's is verzekerd van een constante aanvoer van goedkope arbeiders en de sociale dienst heeft een extra middel om kortingen op te leggen.

Opmerkelijk hierbij is dat het Arbeidsbureau door de sociale dienst buitenspel is gezet. Bemiddeling voor baantjes (ook bij een snackbar) is uiteraard een taak voor het Arbeidsbureau. Zouden er ontslagen gaan vallen bij het Arbeidsbureau? Kan directeur Langelaar van de Regionale raad voor de Arbeidsvoorziening straks worden aangetroffen achter de toonbank van McDonald's?

De gemeente Den Haag is ongeveer failliet. Op aandrang van de wethouder van economische zaken, Dhr. Meijer, heeft de directeur van de Haagse sociale dienst, Dhr. van Druil, een grote kortingscampagne opgezet en daarbij bewijst hij McDonald's goede diensten. Hoewel de kortingen willekeurig worden opgelegd en niet worden gemotiveerd hopen de heren Druil en Meijer toch op een grote buit.

De verwachting is gebaseerd op de ervaring in Den Haag dat maar weinig getroffenen gebruik maken van de mogelijkheid om bezwaar te maken. En de mensen die wel bezwaar maken zullen minstens een half jaar moeten wachten op de behandeling van hun zaak. Zodoende heeft het bestuur van de hofstad zich in ieder geval op grote schaal renteloze leningen voor een half jaar verschaft.

VALSE INFORMATIE SCHIPHOL

UTRECHT - De stichting Natuur & Milieu (N&M) beschuldigt het kabinet van het geven van valse informatie rond de beslissing over de uitbreiding van Schiphol. N&M heeft de hand gelegd op een briefwisseling tussen minister Alders en premier Lubbers over de uitbreiding.

Volgens directeur Van den Biggelaar van N&M worden de feiten met betrekking tot de normen voor het milieu, verdraaid. De veiligheidsnormen, opgesteld door de overheid zelf, worden opgerekt, waardoor burgers meer risico lopen. Dit geldt ook voor de normen voor geluidshinder, waardoor veel groepen buiten beschouwing worden gelaten, aldus Van den Biggelaar.

SP SPEELT VOOR KRAAKWACHT

GRONINGEN - Na de ontruiming in april dit jaar stond het roemruchte kraakpand Mazzo aan de Oosterstraat in Groningen leeg. Er werd even flink gesloopt en een aarzelend begin gemaakt met een verbouwing. Omdat de gemeente niet met vergunningen wilde komen stokte de verbouwing weer. De nieuw ingezette ruiten werden keer op keer ingegooid, uiteindelijk moest daar betongaas voor gespannen worden.

De goede verstaander zal hieruit kunnen concluderen dat het pand besmet was verklaard door de Groninger krakers. Dit weerhield de studentenafdeling GIST van de Socialistische Partij (SP) er echter niet van om in het pand een avond te organiseren onder het motto 'Zet Ritzen mat'. Tot negen uur kon er geschaakt worden, daarna zou een groot feest losbarsten.

Al vroeg in de avond werden de 30 feestenden met een bezoekje vereerd van enige krakers en aanverwanten die in de vorm van enkele flessen boterzuur ook een bijdrage aan de feestvreugde kwamen leveren. Daarmee wilden ze duidelijk maken het feestje van GIST als een vorm van kraakwachterij te beschouwen. Het pand is verder slechts anderhalf uur per week in gebruik als percussie- oefenruimte. (Bron: Leef in Chaos)

ANTI-BONT IN LEIDEN

LEIDEN - Het blad De Peueraar uit Leiden meldt dat volgens een bericht in het Leidsch Dagblad een "offensief gaande is tegen een 79-jarige bonthandelaar". Het bericht uit de krant van 27 oktober meldt dat dit gepaard gaat met "bedreigingen en vandalisme".

De ruiten werden onlangs ingegooid en de bonthandelaar claimt bezoek te hebben gehad van twee mannen die hem hebben gesommeerd te stoppen met de verkoop van bont. De krant meldt dat op het hekwerk de leus `bont is dierenleed' was geschilderd. (bron: De Peueraar)

PRO-INNU-ACTIVISTEN VERVOLGD

DEN BOSCH - In het gerechtsgebouw aan de Zuidwal te Den Bosch begint op dinsdag 30 november a.s. om 10.30 uur het proces tegen een groep vredes- en milieu-activisten. Hen wordt ten laste gelegd dat zij op 12 oktober '92 het vliegverkeer op de basis Volkel (N-Brabant) in gevaar hebben gebracht.

Op die dagen vierden nazaten van kolonisten in de Amerika's "Columbusdag". Vandaar dat deze dag werd gekozen om actie te voeren tegen de laagvliegoefeningen van o.a. Volkelse F-16's boven het woongebied van de Innu's, een volk dat al voor Columbus in het huidige Canadese Labrador en Québec woonde.

Aan de actie, het bezetten van de startbaan van F-16- en atoombasis Volkel, namen zo'n 50 personen deel, onder wie 4 leden van het Innu-volk. Zij waren in Europa op tournee om regeringen en de bevolking te wijzen op de catastrofale effecten op mensen, dieren en flora van de NAVO-laagvliegerij en bombardementsoefeningen boven hun gebied en om te pleiten voor het stopzetten van dit neo-koloniale militaire geweld. Opmerkelijk is dat de 4 Innu-afgevaardigden niet werden gedagvaard.

CP'86 BIJ OPENING OOSTERSE MARKT

AMSTERDAM - Op zondag 31 oktober werd aan het Amsterdamse IJ de Oosterse markt geopend. Op deze markt staan met name, voorheen werkeloze, allochtonen die hier als startend ondernemer proberen een zaakje van de grond te krijgen. Het project zette kwaad bloed bij veel (witte) Nederlandse marktkooplieden en ondernemers.

Al in de vorige NN kon je lezen hoe Henk Bakker (ten Kate-markt) een 'manifestatie ' organiseerde om samen met 'kornuiten' te bespreken "wat de Amsterdamse marktkooplieden kunnen doen tegen de opening van de Oosterse markt". Uiteindelijk hebben ze hier gelukkig niets tegen kunnen doen; de markt is geopend.

Maar wel in het bijzijn van groepen demonstranten onder de vlag van de CP'86, die deze gelegenheid natuurlijk niet aan zich voorbij liet gaan. De groep rechts-extremisten en gefrustreerde marktkooplieden probeerden de opening te verstoren en droegen spandoeken met zich mee met teksten als: 'Eigen Volk Eerst, ook op de markt!'. Nadat de politie het sein gaf tot optreden tegen de demonstranten, vertrokken ze uit eigen beweging en kon de 'feestelijke opening' doorgang vinden.

HONGERSTAKING BEEINDIGD

Op zeven oktober zijn de zes Marokkaanse politieke gevangenen: Abbou, Jarir, Bouayadi, Aouinti, Mahjoub en Belmazian, opnieuw in hongerstaking gegaan. Zij hebben allemaal gevangenisstraffen gekregen (van vijf tot twaalf jaar) omdat ze actieve leden waren van de UNEM, een democratische studentenvakbond in Marokko.

Terwijl de (nieuwe) Marokkaanse regering naar buiten doet voorkomen dat Marokko een democratie is, toont het dagelijks leven in Marokko aan dat de realiteit anders is. De mensenrechten worden regelmatig geschonden. Actieve leden van verschillende democratische organisaties en vakbonden (o.m. UNEM, COT) worden stelselmatig vervolgd en onderdrukt. In de meeste gevallen worden ze gevangen genomen en zeer slecht behandeld in geheime detentie-centra.

De situatie van de politieke gevangenen in Marokko wordt op verschillende punten steeds slechter. Zo hebben zij geen recht op medische behandeling, mogen ze meestal niet met hun studie doorgaan, worden ze beroofd van al hun bezittingen en hebben ze geen recht op radio, kranten en boeken en onlangs is hun recht op direct bezoek ook al afgeschaft waardoor de gevangenen steeds meer geïsoleerd raken van alles en iedereen.

Om hun rechten terug te krijgen hebben de zes sinds eind september achtereenvolgens hongerstakingen van 24, 48 en 72 uur gehouden. Op 7 oktober startten zij opnieuw een hongerstaking (ditmaal voor onbeperkte tijd) om vooral hun recht op bezoek terug te krijgen. Het Comite voor Mensenrechten in Marokko (UNEM) startte vanuit Nederland acties om de hongerstaking in Marokko te ondersteunen. D.m.v. een petitie, ondertekend door o.a. politieke jongerenorganisaties en studentenvakbonden als de JS, Rebel, Dwars, de FNV-jongeren en de LSVB probeerde het comité druk uit te oefenen op de Marokkaanse autoriteiten.

Een week voordat er een protestactie bij de Marokkaanse ambassade in Den Haag zou plaatsvinden werd de petitie naar de Marokkaanse autoriteiten verzonden met daarin het dringend verzoek om in onderhandeling te treden met de hongerstakers. Vanuit de Belgische en Franse UNEM gebeurde hetzelfde.

Deze internationale solidariteits-actie bleek effect te hebben want de betrokken autoriteiten gingen op de petitie in en startten onderhandelingen met de hongerstakers. Op twee november j.l. (na 28 dagen niet te hebben gegeten en uitermate verzwakt) besloten de hongerstakers hun actie te beëindigen nadat hun eis op recht op direct bezoek werd ingewilligd. De protestactie gepland op vrijdag vijf november bij de Marokkaanse ambassade te Den Haag ging dan ook niet door. (Anita)

Verzet tegen aanleg Aspe Vallei

De Franse regering heeft enige weken geleden besloten dat de veel besproken tunnel door de Aspe Vallei in de Pyreneeën aangelegd gaat worden. Vanuit de plaatselijke bevolking is de afgelopen jaren veel verzet gerezen, daar aanleg van de tunnel catastrofale gevolgen zal hebben voor de natuur.

De bouwmaatschappij wil vanaf 22 november haar werkzaamheden hervatten. Tegenstanders van de snelweg roepen op om in grote getale de bulldozers te komen tegenhouden en zo de Franse regering en de EG alsnog op andere gedachten te brengen. Omdat het er naar uitziet dat dit laatste niet in één dag bereikt zal worden, blijft het vermoedelijk nog lange tijd onrustig na 22 november gedurende enkele weken of maanden.

Voor wie het nog niet weet: de Aspe Vallei is een mooi, gekronkeld smal tamelijk onaangetast dal in de Pyreneeën, met zeer veel zeldzame soorten planten en dieren. Er wonen zelfs nog beren. De aan te leggen tunnel onder de Somport is één van de belangrijkste onderdelen van de geplande snelweg door het dal. Het werk heeft een jaar stil gelegen, omdat het oude milieu-effectrapport voor geen meter deugde en de rechtbank besloot dat er een nieuw rapport moest komen. Dat is er dus gekomen.

Landelijke ledenlijst CP'86 gestolen

ARMHEM - In het Arnhemse partijkantoor van de CP'86 is in de nacht van zondag op maandag ingebroken. De daders namen naast enige privéspullen de ledenadministratie van de partij, met daarop de namen en adressen van honderden partijleden mee.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993