Naar archief

UIT: NN #147 van 28 oktober 1993  

Over boze ogen en honkbalkuppels 

Van 4 tot 8 oktober vond in Utrecht de jaarlijkse security- beurs plaats. Hoewel het publiek voornamelijk uit veiligheids-experts, politie en ondernemers bestaat zijn de uitgestalde producten wel degelijk interessant voor de professionele activist. 

Nieuwe technische ontwikkelingen worden op deze beurs vaak voor het eerst in Nederland getoond. Niet alles is trouwens zo boeiend. De meeste stands op de beurs leveren weinig verrassends op: beveiligingsbedrijven, een "Europees marktleider in slagbomen", meldkamersystemen en allerlei soorten sirenes en zwaailampjes. Een tweetal ontwikkelingen lijken belangrijk voor activisten die ergens binnen willen komen waar dat niet mag. Het gaat hier om nieuwe videosystemen en Peristop hekken.  

Video blijft een van de interessantste technieken. Zoals bij alle elektronica slaat ook hier de miniaturisering toe. Camera's van 4x4x4 cm en messcherpe beeldkwaliteit (identificatie!) zijn al normaal. De lichtgevoeligheid is groot genoeg om ook 's nachts bij stadslicht opnames te kunnen maken. Er hoeft tegenwoordig ook geen beveiligingsmannetje constant mee te kijken. Er zijn verschillende systemen in de handel die er voor zorgen dat een alarm of videorecorder aanslaat wanneer er iets met het beeld gebeurt.  

Veranderingen in de beeldinformatie worden door een speciaal apparaat vastgesteld. Hiermee kan vervolgens een videorecorder worden aangestuurd. Een andere opvallende verschijning is een plafondbol die nog het meest lijkt op het Boze Oog. In de ondoorzichtige bol zit een camera die aangestuurd word door een passief infrarood sensor. Passief infrarood reageert op veranderingen in de warmte van de omgeving. Een persoon die door het bereik van de sensor loopt doet de videorecorder aanslaan (en eventueel gelijktijdig een alarm). Dit systeem heeft overigens slechts een detectiehoek van 60 graden.   

Nooit meer hekkenknippen? 

Uitdagend voor anti-militaristen is het Zwitserse Peristop systeem dat in Nederland wordt geleverd door het bedrijf Intracon. Peristop is een holle staaldraad met daarin een geïsoleerde koperdraad. Van deze draad wordt hekwerk en prikkeldraad gemaakt. Bij het doorknippen van de draad wordt een stroomkring onderbroken en gaat het alarm af. De Peristop draad kan op verschillende manieren worden gebruikt. Er kunnen complete hekken van worden gevlochten of er worden, en dat is goedkoper en waarschijnlijker, enkele Peristop draden door een bestaand Heras-hek getrokken. De Peristop draad is in dat laatste geval gemakkelijk te herkennen omdat deze blank-stalen draad zich onderscheidt van de bestaande, altijd in het hek aanwezige, horizontale spandraden.  

Peristop bevat ook een ondergraaf- en overklimbeveiliging. De ondergraafbeveiliging is vrij eenvoudig: het hek hangt in een soort goot die is volgestort met cement. De overklimbeveiliging is een slim systeem waarbij de V-armen met prikkeldraad bovenop het hek lichtjes kunnen knikken. Daarbij wordt een contactschakelaar in werking gesteld zodat het alarm afgaat.  

Het einde van het hekkenknippen bij militaire terreinen? Het bedrijf Intracon liet weten dat defensie om onduidelijke redenen niet enthousiast was te krijgen voor Peristop. Mogelijk vertrouwt defensie op haar bestaande systemen; tril- en struikeldraden die een alarm of magnesium-vuurwerk doen afgaan. Schiphol is wel geïnteresseerd; zij laat binnenkort een proef met een paar honderd meter Peristop installeren.  

Een geheel andere ontwikkeling op de security-beurs was het propaganderen van minder technologisch ontwikkelde wapens. De Utrechtse hoofdcommissaris van politie Wiarda bepleitte het gebruik van honkbalknuppels door winkeliers en wordt nu door helemaal niemand meer serieus genomen. Het Israëlische bedrijf Tar Ideal Concepts pakte het nog grondiger aan, zij deelden kleine spuitbusjes traangas uit. Hiervoor hoeft niemand dus meer naar België, gewoon in oktober 1995 naar Utrecht.   

buro Jansen & Janssen 

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993