Naar archief

UIT: NN #147 van 28 oktober 1993

Nieuwe jurisprudentie rond kraakpand rokin

AMSTERDAM - Wij, bewoners van Rokin 58, hebben na de kraak van dit pand op 17 september een kort geding aangespannen. Wij eisten hierbij dat de officier van justitie door de rechter verboden zou worden om ons pand te laten ontruimen. De politie laat zich namelijk gebruiken door eigenaars-speculanten om krakers te ontruimen. Dit is vaak ook juridisch mogelijk omdat kraken op verschillende manieren strafbaar gesteld wordt.

Ten eerste is er huis- of lokaalvredebreuk (art. 138, 139 Strafrecht). Hierbij komt het erop neer dat indien een pand bij de eigenaar "in gebruik" is, de "binnendringer" strafbaar is. Over dit "in gebruik" is natuurlijk enorm veel discussie. Er kunnen zich verschillende situaties voordoen. Als een ruimte gewoon leeg staat en dit al een tijdje - denk aan enkele maanden - zo is, kan er geen sprake zijn van huis- of lokaalvredebreuk. Als er zomaar wat troep ligt (om het in gebruik te doen lijken), wordt dit ook als leegstand aangemerkt. Als de eigenaar met plannen en opties komt (koop en huur) moeten deze concreet en in een vergevorderd stadium zijn (geen fake!).

Verder kan het voorkomen dat de ruimte nog maar enkele maanden leegstaat. De rechter oordeelt dan dat de eigenaar nog geen redelijke kans heeft gehad om een nieuwe huurder te vinden (dit heet "frictieleegstand"). Overigens is het handig om te weten dat je op grond van verdenking van de eerdergenoemde artikelen niet vastgezet kan worden! Geloof het niet en laat het niet gebeuren, indien agenten het lef hebben het tegendeel te beweren, verwijs ze dan naar artikel 67 en 67a van het wetboek van strafvordering. Als ze je willen vasthouden op verdenking van iets anders, moeten ze je dit meedelen.

Wat nieuw is aan de zaak van "Rokin 58" is het gebruik van het sinds 1 juli van kracht geworden artikel 429 sexies Strafrecht. Het luidt als volgt: 1. Hij die een door hem wederrechtelijk in gebruik genomen woning of gebouw, waarvan het gebruik door de rechthebbende niet meer dan twaalf maanden voorafgaande aan die wederrechtelijke ingebruikname is beindigd, op vordering van of vanwege de rechthebbende niet aanstonds ontruimt, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste vier maanden of geldboete van de derde categorie. 2. Met dezelfde straf wordt gestraft hij die, vertoevende in een wederrechtelijk in gebruik genomen woning of gebouw, waarvan het gebruik door de rechthebbende niet meer dan twaalf maanden voorafgaande aan die wederrechtelijke is beindigd, zich op vordering van of vanwege de rechthebbende niet aanstonds verwijdert.

Dit is ingevoerd natuurlijk om het kraken moeilijk te maken. Het eerste verschil met vroeger is dat de ruimte twaalf maanden leeg moet staan. Dit betekent een hoop extra speurwerk. Ten tweede is overtreding van dit artikel een "overtreding" in tegenstelling tot de overtreding van het nieuwe artikel 429 sexies, wat een misdrijf is (i.h.a. wordt een misdrijf als ernstiger beschouwd dan een overtreding). Dit betekent dat de politie - aldus de rechter in eerdergenoemd kort geding - niet de dwangmiddelen (= niet verboden dwang door de politie om je te arresteren c.q. vast te houden) mag gebruiken die zij bij een "misdrijf" als 138 lokaalvredebreuk wel heeft.

Concreet komt het erop neer dat ze op grond van het nieuwe artikel niet de deur in mogen beuken of je vast mogen houden (dit alles als je zelf geen geweld gebruikt of desgevraagd je naam niet weigert te geven NN). Ook hier geldt dat de politie bij alles bekend moet maken op grond waarvan ze "iets met je wil". Verder moet de politie een schriftelijke last tot binnentreden hebben en bovendien binnen 24 uur van de ontruimingsactie een schriftelijk verslag opmaken.

KRAAKNIEUWS

AMSTERDAM - Op zondag 17 oktober is het pand aan de Elandstraat 129/131 opnieuw in gebruik genomen door krakers. Dit kraak verliep soepel en de aanwezige 'topcop' had pech; hij moest lopend terug naar zijn bureau want z'n mountainbike bleek in de tussentijd gejat. Op deze zelfde zondag verliep een kraak aan de Rustenburgerstraat 277 huis wat minder gemakkelijk maar uiteindelijk werd (waarschijnlijk) leegstand geconstateerd. Eigenaar Verkerk, die ook in het pand woont, was tijdens de kraak niet thuis. De bewoner van Ostadestraat 161 hs heeft een oprotbrief gehad van eigenaar WBV-zuid omdat deze de in zeer slechte staat verkerende etage opnieuw in de verhuur wil stoppen. Het executiegeschil van de bewoners van de Dusarstraat 64 hs gaat niet door, daar de eigenaar geen aangifte van lokaalvredebreuk heeft gedaan. Een succesje voor de bewoner van de 2e Jan Steenstraat 33 1hoog. Het kort geding werd gewonnen van eigenaar Verlandro BV (= van Maarseveen) omdat deze niet kon aantonen dat er sprake was van serieuze verhuur/verkoopplannen. De bewoners van de Vijzelstraat 73 zijn anoniem gedagvaard voor 1 november. Nadat de bewoners van Saenredammerstraat 69 op 1 oktober een ontruimingspoging wisten af te slaan moesten zij er vorige donderdag (16 okt.) toch echt aan geloven. Het pand is op deze dag ontruimd. Uit protest hiertegen vond er vrijdag 22 oktober een fiets-demo plaats waar zo'n 40 krakers op bak/fietsen met spandoeken en veel lawaai aan mee deden en op deze manier hun ongenoegen toonden. De tocht begon op het Spui en voerde langs het ex-kraakpand en de advocaat en makelaar van de huiseigenaar.

BEVERWIJK - Na 5 1/2 jaar wonen en werken in de Aanstichter komt het einde voor de bewoners nu rap naderbij. Tijdens een kort geding eiste Nelisbeheer BV uit Heemskerk dat de bewoners het pand binnen 24 uur verlaten. Volgens z'n advocaat heeft Nelis een zeer spoedeisend belang bij de ontruiming, daar een bouwvergunning al is verkregen en het personeel van de BV tijdelijke werkloosheid staat te wachten als de bouw van de 5 woningen en een praktijkruimte uitgesteld wordt. De advocaat van de krakers pleitte ervoor de ontruimingseis uit te stellen tot 1 december.

DELFT - Na 2 1/2 jaar leegstand hebben een aantal jongeren op 16 oktober een bedrijfscomplex gekraakt aan de Mercuriusweg 8. Het gebouw is omgedoopt tot 'De AR'. De jongeren kraakten het pand uit protest tegen het gemeentelijk woonbeleid en het landelijk jongerenbeleid. Naast de woonfunctie laat het gebouw nog genoeg ruimte over voor leuke ideen als oefen- en atelierruimten. Inmiddels is er een curator langs geweest die beweert dat er vorige week een voorlopig koopcontract is afgesloten. Hoe toevallig!

DEN HAAG - Op 16 oktober protesteerden bewoners en symphatiserende buurtbewoners tegen de op handen zijnde ontruiming van Zoutmanstraat 23 D.m.v. jongleren, vuurspuwen en percussie werd geprobeerd om de aankomende ontruiming onder de aandacht te brengen alsmede de argumenten daartegen. En en ander mocht niet baten want op 18 oktober werd de ontruiming een feit. De bewoners wilden een confrontatie met de politie uit de weg gaan en verlieten daarop het pand 'vrijwillig'. Gelukkig werd op maandag 11 oktober het appartementengebouw Groenendaal 1 aan de Van Alkemadelaan 400 gekraakt door zo'n 40 mensen. Het gebouw dat al zo'n 4 jaar leegstaat en waar nog geen plannen voor zijn, bevat zo'n 50 drie-kamer appartementen en is in eigendom van 'de Nieuwe Woning' uit Leidschendam. Ook werd er door 12 mensen een grote kantoorvilla gekraakt aan de Badhuisweg. De villa die te koop wordt aangeboden staat al geruime tijd leeg. Nee nou wordt ie mooi! De eigenaar van het onlangs ontruimde pand aan de Achterom 46 probeert de schade van Fl. 100.000 die ontstaan zou zijn tijdens de ontruiming te verhalen op de ex-bewoners.

HAARLEM - Openbare werken was de krakers te snel af en had het pand aan de ZB Spaarne 8 rd. al geheel uitgesloopt toen op 11 oktober de koevoet tussen de deur ging. De gemeente wil het ZB-Spaarne 2 t/m 16 op 1 maart '94 gaan slopen i.v.m. een nieuwe brug. Een dreigbrief van de gemeente is al binnen terwijl er nog bezwaarprocedures tegen de sloopvergunning lopen. Ook op 13 en 16 oktober kwamen de krakers te laat in actie en troffen gemeentewoningen aan de Amsterdamsevaart 70 zw./rd en 92 zw./rd. volledig uitgesloopt aan. Op maandagochtend 25 oktober heeft actiegroep 'De Blinde Vlek' de maquette van het 'afgrijselijk' nieuwe Enschedecomplex uit het voorlichtingsbureau van de gemeente Haarlem ontvoerd. In dit toekomstige betonblok zijn een onbetaalbaar duur hotel, een dure parkeergarage, een schouwburg en 12.000 m2 onnodige kantoorruimte voor de Haarlemse rechtbank gepland. Saillant detail is dat de bodem van het Enschedeterrein waarop dit complex moet komen tot op 75 meter zwaar vervuild is. Kosten van de schoonmaak: 17,5 miljoen. Zoals gewoonlijk vormen Projectontwikkelaar MBO en het gemeentebestuur twee handen op een buik. Inspraak over een andere invulling van het complex is niet mogelijk, maar de inwoners van Haarlem mogen wel voor alle kosten opdraaien. Zolang dit niet verandert zal de maquette niet worden vrijgelaten.

UTRECHT - Vroeg in de ochtend werden de panden aan de Lange Koestraat 37 en 39b gekraakt. Helaas voor korte duur. 's Middags al kregen de krakers te horen dat ze de panden moesten verlaten. De panden gaan gesloopt worden. De bewoners van de Ubica-panden aan de Ganzenmarkt waren niet erg te spreken over de manier waarop de NN-redactie hun persbericht heeft behandeld in NN #146. Onze excuses hiervoor, het was niet de bedoeling kwaad bloed te zetten. Hier opnieuw een poging. De bewoners van de Ubica panden dreigen in de problemen te komen door een conflict tussen de eigenaar Vloet en aannemer Uyland. Uyland zegt voor fl. 740.000 te hebben verbouwd aan de panden, maar Vloet wil deze rekeningen niet betalen. Inmiddels is de rechtbank ingeschakeld. Op 14 oktober zijn 2 onafhankelijk getuigedeskundigen in de Ubica langs geweest om de kosten, die Uyland zegt te hebben gemaakt, te controleren. De rechtbank heeft gesteld dat de uitkomst van het onderzoek bindend zal zijn. Het geld zal sowieso op tafel moeten komen: of Vloet moet betalen, of het wordt een executieverkoop. Maar in beide gevallen betekent het een ontruiming voor de bewoners. Binnenkort verwachten de bewoners opnieuw de getuigedeskundigen, de rechter en de beide partijen over de vloer voor een tweede onderzoek. (bronnen o.a. Grachtenkrant en Springstof).

DEN BOSCH - In de nacht van 7 op 8 oktober werd het pandje 'Achter de Boogaard' 20 gekraakt. Het huisje staat al zo'n 8 jaar leeg, waarvan het enkele jaren gekraakt is geweest. Het ontruimingsvonnis van destijds is nu enige jaren verlopen. Vijf minuten na de kraakactie stond er een peloton smeris voor de door de krakers meegebrachte deur. Onder het motto 'eerst slaan, dan praten' werd de deur in stukken getrapt en werden er enkele mensen geslagen. De krakers werden gearresteerd en konden de rest van de dag in de cel doorbrengen. Er is een aanklacht ingediend tegen het politieoptreden. De bewoners van het eind juli gekraakte pand AA-wal 4 worden bedreigd met uitzetting. De gemeente heeft ze gedagvaard voor 26 oktober. Begin oktober werd AA-wal 6 gekraakt. Het pand aan de Wolvenhoek 2-4 werd op 13 oktober vrijwillig verlaten door de twintig krakers en inmiddels in gebruik genomen door de gemeente.

REMEMBER HANS KOK

LEEUWARDEN - In Leeuwarden zijn ze de dood van Hans Kok in een Amsterdamse politiecel nu acht jaar gelden, nog niet vergeten. De actiegroep, zich noemende "Autonoom Kommando Emile Henry", heeft in de nacht van 24 op 25 oktober een actie uitgevoerd tegen het wijkbureau Centrum van de politie in Leeuwarden.

In de persverklaring geeft men niet aan wat die actie voorstelde. Voor de actiegroep is "Hans Kok een voorbeeld, een symbool voor alle mensen die het slachtoffer zijn geworden en zullen worden van de vergaande repressie en agressie van de kant van de politie en de staat".

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993