Naar archief

UIT: NN #143 van 2 september 1993  

Nu of nooit!

Rubriek met een knipoog.   

GEMEENTEREINIGING VOORBEREID OP JONGERENDEMO 

Door onze verslaggever  

AMSTERDAM, 22 AUGUSTUS - De Gemeentereiniging van Amsterdam is op het ergste voorbereid in verband met de komende jongerendemonstratie op 18 september. Medewerkers van de stadsreiniging hebben begin deze maand een spoedcursus 'schervenruimen' gevolgd, waarbij met name het deëscalerende karakter van het puinruimen een belangrijke plaats innam.  

Dit heeft een medewerker van de stadsreiniging aan deze krant laten weten. Wethouder Jeroen Saris van GroenLinks had voor deze spoedcursus gepleit. "Het is al weer heel wat jaartjes geleden dat Amsterdam geteisterd werd door een heuse 'schervendemo'. Ik kan me nog heel goed die bankentocht herinneren, na de ontruiming van het kraakpand de Lucky Luik. Ja, dat waren nog eens tijden", aldus Saris die destijds zelf aan die beruchte schervendemo deelnam. 

Saris vreest dat er op 18 september opnieuw heel wat glas zal rinkelen. "De jongeren van vandaag kunnen hun woede toch niet voor eeuwig onder stoelen of banken steken. Wat hen in op 8 mei in Den Haag is aangedaan, dat komt er ééns uit." Medewerkers van de stadsreiniging hebben onder meer geleerd, hoe ze vrij gedegen en zonder al teveel lawaai te produceren, de glasrestanten van het Rokin, Vijzelstraat en de Weteringschans kunnen verwijderen. Dat is namelijk de officiële route van de demonstratie.  

"We mogen het glas niet te lang laten liggen, het verkeer moet weer snel door de straten kunnen rijden. Voor dit werk is speciaal materiaal uit Los Angeles beschikbaar gesteld. Daar schijnen ze ervaring te hebben met dit soort activiteiten", aldus een medewerker van de stadsreiniging die z'n naam niet wilde zeggen uit angst voor represailles vanuit de jongerenbeweging. Bij de firma 'Van dik hout...' in Waddinxveen, heeft de gemeente Amsterdam inmiddels voor 2400 meter spaanplaat besteld, om het kapotte glas tijdelijk te kunnen vervangen.   

ONGELUKKIG MISVERSTAND

ZWOLLE, 30 AUG - Een ongelukkig misverstand, noemen anonieme antifascisten hun actie van afgelopen nacht. Naar aanleiding van de aanhoudende aanvallen van extreem rechtse groepen op buiten­landers in Duitsland hadden de antifascisten 's nachts leuzen aangebracht op twee Duitse Mercedessen.  

Met autolak was op de van Duitse nummerplaten voorziene luxe wagens de leuze 'buitenlanders blijven, fascisten verdrijven' gespoten. De volgende ochtend bleek echter dat de auto's het eigendom waren van twee Turkse gezinnen, die op familiebezoek in Zwolle waren. In een brief aan de gedupeerde automobilisten hebben de antifascisten hun spijt betuigd. Tevens boden zij aan om de schade aan de bolides te vergoeden. De Turken zijn op dit aanbod ingegaan. 

BENEFIET ANTIFA ZWOLLE

ZWOLLE, 30 AUG - Om de actiepot van antifa Zwolle te spekken organiseert De Kreukele Krakeling een benefietconcert met de bands 'Bezint eer gij Begint' en 'Foutje, Bedankt'. Vanaf 20.00 uur wordt de video Even Apeldoorn bellen vertoond. Kookgroep 'Aangebrand' verzorgt een Turkse vegetarische maaltijd.   

TELEGRAAF ZET EX-MEDEWERKER ACHTER TRALIES 

AMSTERDAM, 26 AUGUSTUS - Onlangs werd met veel ophef bekend gemaakt dat begin juni de 53-jarige wapenverzamelaar Jacob Theo O. uit Venhuizen is gearresteerd. Jacob O. zou onder meer connecties hebben met de actiegroep RARA, althans als we De Telegraaf moeten geloven. Wij, de redactie van Nu of Nooit, weten inmiddels wel beter. Uw verslaggever stortte zich op deze zaak hetgeen leidde tot onthutsende resultaten.  

Inmiddels is duidelijk geworden dat de wapenhobbyïst niets te maken heeft met de RARA-groep. Hoe kan het ook anders als je 20 jaar bij De Telegraaf gewerkt hebt. Jacob O. was tot 1988 bij de technische dienst van De Telegraaf werkzaam.  

De Telegraaf-journalist Martijn Koolhoven kwam met het nieuws over de RARA-connectie naar buiten in de krant van 20 augustus. Koolhoven kennen we intussen allemaal als de collega van Joost de Haas, waarmee hij onlangs schitterende artikelen produceerde. De bekendste hiervan is de klassieker 'De tentakels van RARA'. De ware reden van De Telegraaf om Jacob O. in een kwaad daglicht te zetten, komt voort uit het feit dat de wapenfanaat door z'n langdurige werkzaamheden bij De Telegraaf het een en ander te weten is gekomen. Jacob O. raakte namelijk meer dan collegiaal bevriend met Joost de Haas.  

Op een avond dat ze samen zijn gaan stappen, liet De Haas zich ontvallen dat z'n vader ooit ook bij De Telegraaf heeft gewerkt en daarbij in de oorlog fout is geweest. Dat Joost hierover geen geintje maakte, is terug te lezen in het zwartboek over De Telegraaf, genaamd 'De held en de rovers', dat eind jaren vijftig door Vrij Nederland werd uitgegeven. Ik citeer: 'Op 1 juli 1942 stelde De Telegraaf tot redacteur aan de SS-mannen De Haas, Tonneman, Sassen, Van der Heiden en Marinus. 'Ja, De Haas is een Schönheitsfehler van de redactie geweest', zei de heer F. Holdert van De Telegraaf destijds in een verhoor na de oorlog.' 

Jacob O. wist niet wat hij hoorde, toen De Haas hem over het verleden van z'n vader vertelde. Maar nadat Joost de Haas de handelswijze van z'n vader begon op te hemelen, werd het Jacob allemaal teveel. Hij werd kwaad op Joost en dreigde op een gegeven moment met het bekend maken van dit nieuws. De volgende dag werd Jacob O. eervol ontslagen bij de Telegraaf. Men gaf als reden op dat Jacob tijdens onderhoudswerkzaamheden door z'n rug was gegaan. Hierdoor kwam Jacob in de WAO terecht.  

Maar Jacob zinde op wraak, hij zou De Haas en De Telegraaf wel eens mores leren en begon wapens en explosieven te verzamelen. Helaas is het nooit tot een Arnold Schwarzenegger actie gekomen bij het Telegraaf-kantoor. De Telegraaf werd namelijk tijdig gewaarschuwd door de BVD en besloot onmiddellijk actie te ondernemen. Men publiceerde een reeks belastende artikelen in De Telegraaf, waarmee gesuggereerd werd dat Jacob O. wapens verzamelde voor RARA.  

Het doel moge duidelijk zijn: Jacob O. loopt de kans z'n leven lang achter de tralies te worden gezet en iedere aantijging van zijn kant richting Joost de Haas zou au serieux genomen worden. Onverkwikkelijke praktijken, wordt ongetwijfeld vervolgd.    

HET KOFFERTJE VAN WIM KOK 

UTRECHT, 28 AUGUSTUS - Boze studenten hebben het plan opgevat om het bekende 'koffertje', waarmee de minister van Financiën op de derde dinsdag in september de gewraakte begrotingsplannen aanlevert, te saboteren.  

We hebben afgesproken in café Zeezicht. André van Zuilen, Rita Eversma en Bert van Buiten studeren alle drie. Ze zijn woedend over de bezuinigingsplannen van het kabinet en houden een vurig pleidooi voor hardere acties.  

Rita spreekt verbazingwekkend open over hun plannen. "We hebben actie gevoerd in april dit jaar. Als je dan ziet wat het uiteindelijk heeft opgeleverd. Iedereen had het over de rellen in Den Haag. Het leek wel alsof de actieweken die daaraan vooraf gingen, niet hebben bestaan. Dat willen we nu wel eens anders doen. Gedurende de actieweken zullen vooral de inhoudelijke aspecten van ons protest naar voren worden gebracht. ME-geweld willen we zoveel mogelijk ontlopen. Maar na de 18e september gaat de beuk erin." 

Bert komt met het plan. "We zijn van plan om in de nacht van 20 op 21 september langs te gaan bij het huis van Wim Kok in Amsterdam-Buitenveldert. We breken in en verwisselen het koffertje: de smerige regeringsplannen worden verwisseld met een heuse verrassing. Het wordt pas lachen als Kok z'n koffertje opent in de aanwezigheid van de koningin op het Binnenhof." 

Op de vraag of het wel verstandig is om een dergelijk plan ten overstaan van een journalist van Nu of Nooit te ontvouwen, reageert men hilarisch. "Ach jongen, niemand neemt jullie blaadje nog serieus. Gelet op de belachelijke blunder die justitie maakte rond de 8 mei demonstratie." Ze doelen nu op de publicatie van een foto in NN, die volgens justitie de aanleiding vormde voor de rellen in Den Haag. "Ze weten nu echt niet meer of onze plannen serieus zijn of niet. Dus zet alles er maar in." 

Wat zit er in dat koffertje van jullie? "Tja. Nou kijk. Ehhh. Ik weet niet of..." Men kijkt elkaar nu vertwijfeld in de ogen. Het is nu André, die al die tijd niets heeft gezegd, die het zwijgen doorbreekt. "We verklappen het niet, dat gaat te ver. Maar geef maar vast aan de drukker door, dat jullie oplage eenmalig vertienvoudigd kan worden."  

Gaat dit niet een beetje te ver? Jullie gedragen je als autonomen. "Autonomen? Laat me niet lachen man. Dat zijn een stelletje softies, die hebben teveel boeken gelezen. Die gasten vergaderen en vergaderen maar, alsof hun leven ervan af hangt. Breek me de bek niet open. Ik ken er zelf een paar, ze hangen meestal rond in het ACU. Ieder actiemiddel wordt daar enorm uitvoerig gewikt en gewogen. Van alles willen ze de voor- en nadelen weten. Als ze uitgediscussieerd zijn, zijn we al gauw een paar jaar verder. Tja, dan hebben we allang weer een nieuw kabinet om tegen te ageren. Nee, autonomen. Praat me er niet van."

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993