Naar archief

UIT: NN #141 van 22 juli 1993   

Wapens, leugens en spionnen 

Complottheorieën tegen Paranoia! 

Na de nieuwe RARA-knal was Mr. Dr. Arthur Docters van Leeuwen, Hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, weer regelmatig op TV te zien. Want: "Met elke nieuwe RARA-knal kan hij met een hakkelend P.R. praatje het bestaansrecht van zijn polderspionnen proberen te rechtvaardigen." Volgens Dr. Simon echter, is de BVD in de grote, boze wereld van Geheime Diensten een lachertje. Een pleidooi om toch vooral niet te paranoia te worden vanwege de BVD.  

De BVD komt naar je toe deze zomer! De slome varkenssnuit van Mr. Dr. Arthur Docters van Leeuwen, Hoofd van de Binnenlandse Veiligheids Dienst, was de afgelopen weken weer regelmatig op treurbuis en radio te zien en horen. Explosie in Groot-Schermer? Rinkelend glaswerk te 's Gravenhage? Meester Arthur glimt weer volop in de talkshows en aktua-gedoe op TV. En glimmen doet hij, onder de duizenden Watt tv-spots! Met elke nieuwe RARA-knal kan hij met een hakkelend P.R. praatje het bestaansrecht van zijn polderspionnen proberen te rechtvaardigen.  

Tegenover al dit pr-geweld staat Opening van Zaken: een ander BVD-jaarverslag van Buro Jansen & Janssen. Zoals gewoonlijk vakwerk. Een heldere inkijk in de wereld van onze vaderlandse gleufhoeden op klompen. De timing was zonder meer perfect. Nauwelijks was het boek in de betere boekwinkels, of Knal! - Rara-aanslag en RAF-lid geëxecuteerd. Het is altijd goed om de vijand te kennen. Hoe meer inzicht in de werkwijze en methoden van de BVD, hoe beter.

Toch is er een groot verschil in de aanpak van de BVD en dat van de 'geheime diensten' in de ons omliggende 'democratieën'. In zowel België als Engeland waren de nationale 'Veiligheidsdiensten' ooit betrokken bij complotten om de gekozen regeringen ten val te brengen. In België was de BOB (Bijzondere Opsporings Brigade) betrokken bij een ultra-rechts complot met de Bende van Nijvel' in de hoofdrol. In Engeland was de 'Secret Service MI5' halverwege de jaren zeventig de gekozen Labour-regering beu. Met enkele industriëlen en top-politici van de Conservatieve Partij werd een 'Smear-campaign' (smeercampagne) tegen de socialistische Labour-regering ingezet. Met als doel Premier Harold Wilson ten val te brengen. Het is ze ook absoluut gelukt. Elf jaar Margaret Thatcher was het resultaat. Haar marionet John Major zit er nog steeds. 

Superkanon 

De wereld van Geheime Diensten lijkt niet op die van James Bond, maar meer op de dorre, dossiers-scheppende Ambtenaren van John Le Carré. Het is een wereld, die nauw verweven is met de wapenhandel en economische schemergebieden op Maagden-, dan wel Kaaiman-eilanden of Bahama's.  

De man die ooit model stond voor James Bond heeft écht bestaan, en heette Sidney Reilly. Deze beruchte gokker/Charlatan bewoog zich begin deze eeuw in de hoogste zakenkringen van Berlijn en Sint Petersburg. Zijn enige taak was om contacten te leggen met de voornaamste industriëlen. Zou de Britse wapenfabrikant Vickers het schiettuig mogen leveren voor de Frans/Duitse loopgraven én de Russische Revolutie, of zou de Grote Opdracht naar de Duitse wapenproducent Blöhm & Voss gaan?   

Voor de lezer die denkt: "Wat moet ik met deze historische uiteenzetting van omgevallen boekenkast?", schakel ik nu meteen over naar een van de meest recente tragedies op Oorlogsgebied, (Bosnië even daargelaten...) de Golfoorlog.   

Sidney Reilly was een schaamteloze opportunist die alleen geïnteresseerd was in de best betalende deals voor de Wapenindustrie. Als de 'prostitutie' het 'oudste beroep ter wereld' moet heten, dan komt 'Spion' op een goede tweede plaats. Reilly's tegenhanger in de negentiger jaren was ongetwijfeld ene Gerald Bull. Bull was een Canadese 'zakenman', tevens uitvinder van het zogenaamde 'Superkanon', een kanon dat projectielen over een afstand van duizenden kilometers kon afschieten.  

Spionage en wapenhandel vormen overal ter wereld een Siamese tweeling. Gerald Bull werkte aan dit 'Superkanon'-project in Baghdad, vóór het uitbreken van de Golfoorlog. Als het 'Superkanon' daadwerkelijk in productie was genomen zou vanuit Baghdad gemakkelijk Tel Aviv of een andere Israëlische stad doeltreffend kunnen worden gebombardeerd. 

Afrekening 

Het smerige van deze beerputaffaire is dat Bull indertijd met steun van de Israëlische en Zuid-Afrikaanse geheime dienst aan de ontwikkeling van zijn 'product' kon werken. Britse en Duitse elektronica en staalbedrijven zorgden voor de meest geavanceerde onderdelen. In deze ontwikkelingsfase waren Irak en Iran met elkaar in oorlog, en als die Mohammedanen elkaar af willen slachten, dat kon ons in het rijke Westen toch niet schelen?  

Dit was in ieder geval de communis opinio ten tijde van de Irak/Iraanse oorlog. Deze oorlog vormde voor Russische, Amerikaanse, Zuid-Afrikaanse én Israëlische wapenhandelaren in die tijd: Dumpdagen! Bij aankoop van tien mobiele lanceersystemen gratis Scud! Een partij ouwe tanks, een zooitje afgeschreven MiG's? Dump maar bij de Muzelmannen. Hoe anders zou het worden toen zowel Irak als Iran in de gaten kregen dat uiteindelijk vooral Westerse wapenhandelaren baat hadden bij hun zinloze uitputtingsoorlog.  

Gerald Bull kwam op 23 maart 1990 thuis in zijn appartement in hartje Brussel. Nog voor hij de sleutel in zijn voordeur had gestoken werd hij met enkele welgemikte schoten in hoofd en hart afgemaakt. Dat het hier om een vakkundige 'afrekening' door de Israëlische geheime dienst 'Mossad' gaat, daarover twijfelt niemand in het wereldje van de 'Veiligheidsdiensten'.  

Binnenlandse Veiligheids Dienst of Komitjet Gossudarstvennoj Bezopeznosti (KGB, letterlijke vertaling Comité voor Staatsaangelegenheden en Binnenlandse Veiligheid!) als het op 'staatsveiligheid' aankomt kan er van alles, zoveel is zeker. De gewetenloze uitvinder Bull wilde gewoon zijn contract afmaken voor Saddam Hoessein. Helaas voor hem was de politieke situatie inmiddels veranderd, en wat eerst 'interessant onderzoek' voor de verenigde internationale wapenhandel was, dreigde nu een 'political embarrassment' te worden. Toen Bull tóch wilde doorzetten, zijn ergens in Brussels, Tel Aviv of Londen wat stropdassen bij elkaar gekomen om de 'gerezen problemen' te bespreken. Met dodelijke afloop. De Mossad houdt niet van half werk!  

Infiltranten 

Om aan te tonen hoe aandoenlijk en kneuterig 'onze' BVD werkt in vergelijking met de échte professionals zoals de Britse MI5, de CIA en de Mossad een paar praktijkgevallen. De Duitse Bundes Verfassüngs Schutz (BfS) had een zekere 'Klaus' als informant ter plekke tijdens de executie van RAF-lid Wolfgang Grams (inmiddels met vette verraderspremie in de VS!).  

De Britse geheime dienst heeft tal van goed getrainde informanten binnen de IRA. Af en toe is er in stoffige regeringskamers in Londen sprake van 'a nasty cock-up' als een MI5 infiltrant voor de keuze heeft gestaan: of een geplande bomaanslag verlinken, waarbij hij zijn dekmantel kwijtraakt (om nog maar te zwijgen over zijn knieschijfjes!), of meewerken aan het zoveelste Enniskillen-dan wel Belfast-bloedbad.  

De échte inlichtingendiensten gaan absoluut over lijken, en iedereen is 'expendable' oftewel: te verwaarlozen! De wereld van echte inlichtingendiensten is één smerig schimmenrijk, waarin Arabische en Israëlische wapenhandelaren broederlijk samenwerken met Libanese hasj-miljonairs en Colombiaanse coke-baronnen. Speciale 'liason-officers' in dienst van CIA, Mossad, MI5, DEA etc. zorgen voor de coördinatie.  

De deals worden meestal gesloten op luxe privé-jachten voor de Middellandse zeekust danwel de Antillen of Bahama's. Soms een casino, maar sinds James Bond is zulks niet meer 'comme il faut'. Het is een wereld die zich ook nooit zal laten controleren door een 'democratisch gekozen parlement' wat dat ook moge zijn.  

In deze wereld van 'hi-tech, haute finance' kunnen ze gebruik maken van de leepste computerexperts, de vindingrijkste bankiers en last but not least, de inhaligste politici. Italië mag dan met zijn Mafia, N'drangheta en Geheime Vrijmetselaarsloges het grote cliché-voorbeeld zijn, het begint al in België. De moord op het socialistische parlementslid André Cools begin jaren '90 in Luik is een goed, zij het duister, voorbeeld. Cools was wellicht té veel te weten gekomen over het verband tussen de zogenaamde 'Bende van Nijvel' en de door ultrarechts geïnfiltreerde, Bijzondere Opsporings Brigade (BOB).  

De Belgische BOB is altijd een 'staat binnen de staat' geweest, en 'onze' BVD is kinderspel vergeleken met deze veiligheidsdienst. Sommige Belgische activisten met witkalk en kwast zijn blijvend 'handikapt' geworden na een nachtje 'cachot' met de BOB. Natuurlijk zijn er geen lichamelijk zichtbare sporen van geweld, (de BOB werkt erg professioneel!) maar blijvende en pijnlijke, problemen met de milt en stoelgang is een van hun handelsmerken. Zeker voor activisten met een grote bek. Gezeur over advocaten en rechten, daar houdt men in BOB-kringen niet zo van!  

Het is, gezien de gecompliceerde politieke situatie in België, zeer de vraag of de moord op André Cools ooit zal worden opgelost. Meest waarschijnlijk wordt dit met een 'prettig gesprek' in een achterafkamertje van de Brusselse Wetstraat geregeld. "Allai sunne, het moet wel plezant blijven, géne ambrass, wel? Awel, rechter-commissaris, trekt uwen plan met diene dossier...!"  

Moord op Palme 

De moord op de Zweedse sociaal-democraat Olaf Palme heeft ook een Belgische connectie, dat terug voert tot de internationale wapenhandel in de Brusselse haute culture. Er gaat een theorie dat hij door de Koerdische PKK-beweging zou zijn neergeschoten, compleet met vermoorde Turkse advocaat te Almelo, maar dat lijkt mij typisch een voorbeeld van desinformatie' uitgezet door geheime diensten.  

Veel aannemelijker lijkt mij het verhaal, dat de op zich zeer fatsoenlijke sociaal-democraat Palme (type Joop den Uyl, wat wereldvreemde studeerkamer-intellectueel, bedoelde het echt goed, maar helaas... macht corrumpeert) zich heeft vergrepen toen hij als voorzitter van de Socialistische Internationale een eind wilde maken aan dubieuze wapentransacties van de Zweedse kruitfabrikant Dynamit-Nobel. Een heel ingewikkeld verhaal, vol met vakjargon over 'end-user-certificates' en corrupte officieren in vooral het toenmalig Joegoslavische leger, die in ruil voor Harde Valuta allerlei wapentuig via de Adriatische havens richting Midden-Oosten lieten verdwijnen.  

Het komt erop neer dat Premier Palme het absoluut onverdraaglijk vond dat een groot Zweeds bedrijf zich hiermee bezighield, en dat desnoods via een parlementaire onderzoekscommissie voorgoed wilde stoppen. Helaas... Dynamit Nobel is een van de grootste kruitfabrikanten, levert ook 'constante kwaliteit' (in tegenstelling tot de Oost-Europese fabrikanten), en deze aanvoerlijn kon en wilde, de internationale wapenhandel niet opgeven.  

Er wordt gekozen voor de meest radicale oplossing. In het drukke uitgaanscentrum van Stockholm wordt premier Palme, bij het verlaten van een bioscoop met zijn gezin, van dichtbij enkele malen door het hoofd geschoten. Hij sterft ter plekke. De Zweedse geheime dienst SÄPO weet, net als de BVD inzake RaRa, nog steeds van niets. Er volgen ontslagen op topniveau bij zowel de Zweedse politie als justitie. Een bevredigende oplossing is nog lang niet in zicht. Wellicht over vijftig jaar, als bepaalde dossiers eindelijk via een soort Wet Openbaarheid Bestuur toegankelijk zullen worden voor sukkelaars zoals u en ik.  

Onbetekenend 

In Wenen heb ik zomer 1989, enkele maanden na de moord op Palme,  het voorrecht gehad om met nazi-jager Simon Wiesenthal over dit soort zaken van gedachten te wisselen. In zijn indrukwekkende werkkamer aan de Salztorgasse, met stafkaarten van alle concentratiekampen aan de muur, de stoffige dossiers hoog opgestapeld hoor ik het hem nog zeggen, na een vraag mijnerzijds over deze connecties.  

Nadat deze, voor mij zéér eerbiedwaardige, grijsaard mij van top tot teen heeft opgenomen, met een blik van "ach snotneus, geniet toch eerst eens van je leven voordat je je druk gaat maken om dit soort zaken", zegt hij, in zijn prachtig, zangerig-weemoedige Weense-tongval: "Aber junger Mann, dass ist sehr gefährlicher wissenschaft wonach sie fragen. Um diese wissenschaft sind menschen ermordet werden. Jetzt weil wer in dieses zimmer reden...!". (Maar jongeman, dat is gevaarlijke wetenschap waar je nu naar vraagt. Om zulke kennis worden mensen vermoord. Nu, terwijl wij in deze kamer praten.)  

Ik heb mij nog nooit in mijn leven zo klein en onbetekenend gevoeld als dát moment. Klein en onbetekenend! Iedereen die zich werkelijk verdiept in de wereld van Geheime Diensten zal vroeger of later tot de conclusie moeten komen dat er nauwelijks tegenop te vechten is. Natuurlijk, weest waakzaam, Feind hört mit, maar... laten we in Nederland toch blij zijn met zo'n Kneuterige Geheime Dienst als de BVD. Laten we blij zijn dat zo'n beetje elk weldenkende Nederlander, ja, ook die burgerlijke oen met zijn Opel Kadett met caravan & Pitbull dan wel Rottweiler, bij het zien van Arthur D.van Leeuwen op tv denkt: "Getverdemme, wat een Engerd!". In Engeland komen ze niet op de tv, en als je iemand daar naar haar/zijn mening vraagt, dan is het "the boys have a job to do". 

Als de BBC of een van de fatsoenlijke Britse kranten iets wil publiceren over vieze zaakjes in Noord-Ierland, standrechtelijke executies van IRA-leden bijvoorbeeld, dan krijgt de redactie steevast bezoek van een superarrogante krijtstreeppak met dubbele achternaam. Zo'n man praat niet, hij doceert gebiedende wijs! "Llewellyn-Smythe, MI5. Dat verhaal over IRA-infiltrant? Gaat NIET door. Wet Geheimhouding (Official Secrets Act), chaps!" Of ze nu met uniformpolitie, journalisten of parlementariërs te maken hebben, het is die superbe vorm van arrogantie die zo'n indruk maakt. De wereld is van hén, en wee de kleine sukkelaars die denken dat het anders is.  

Er is een prachtige film van Ken Loach over smerige zaakjes in Noord-Ierland. Hidden Agenda is in Engeland nagenoeg verboden. In deze film zit een onvergetelijke scene waarin twee topfiguren van MI5 achterin een regeringslimo door het Ierse landschap scheuren. Kakkineus Dialoog: "Het is eigenlijk een prachtig land, Ierland. Antwoord: Ja, jammer dat er zoveel van die verrekte Ieren wonen."  

Iedereen die deze scene gezien heeft weet precies wat ik bedoel. De film Hidden Agenda is nauwkeurig geïnspireerd op de zgn. 'Stalker'-affaire (onafhankelijk advocaat van Amnesty International loopt 'per ongeluk' in val voor IRA en krijgt een 'verdwaalde' kogel in achterhoofd, dodelijk!). Deze film, alsmede BBC-documentaires over Birmingham Six en Guildford Four waren de directe aanleiding voor Thatcher om een censor te plaatsen bij de BBC, Sir Melvyn Rees-Mogg. Inderdaad, een krijtstreeppak met dubbele naam!  

Lachertje 

Tegen de achtergrond van geheime diensten zoals hierboven beschreven, valt het in Nederland nogal mee. Natuurlijk is dat stiekeme geloer nergens goed voor, maar zolang de BVD naar je toekomt deze zomer is er weinig aan de hand. Laat die club van Docters van Leeuwen vooral doorgaan met hun polder-glasnost. Profiteer van hun speurwerk binnen extreem-rechts. Vraag, desnoods via een AROB-procedure, inzage in de verslagen van hun 'klankbordgroep'. Maak, tot in het uiterste, gebruik van hun vermeende 'openheid'. Bel ze op, na elke infiltratiepoging 070 - 3609 940. Vraag hun commentaar. Laat je niet afschepen door hun persvoorlichter, eis dat je de Grote Conducator A.D. v.L. aan de hoorn krijgt. Weest waakzaam voor een nieuwe golf Paranoia als de BVD zich weer eens waar moet maken na deze bom-aanslag.  

Maar bedenk tegelijkertijd dat die sukkels voor élk beetje actievoerder doorgaans op meters afstand herkenbaar zijn. Wegens te nieuw leren jack dan wel al te vlotte babbel. "Zal ik je rijden? Ik kan vanavond al mee plakken!" Het blijft natuurlijk zaak om elke kneuterige poging te signaleren en melden bij NN, Jansen en Janssen, Konfrontatie etc. Toch is in vergelijking met ons omringende landen de BVD een lachertje. Laten we dat vooral zo houden.  

Dr. Simons 

Geraadpleegde bronnen:

Hugo Gijsels - De Bende & co - Uitg. Kritak, Leuven

Buro Jansen & Janssen - Opening van Zaken - Ravijn, Am*dam

Chris Cowley - Guns, lies & spies - Hamilton, London

Rudie van Meurs - De BVD - Van Gennep, Am*dam

Peter Wright - Spycatcher - Heinemann, Victoria (Australië)

Dr. Simons smerige zaakjes archief

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993