Naar archief

UIT: NN #140 van 8 juli 1993   

KOLOFON 

Raadseltje: Rara, wat is het verschil tussen Konfrontatie en NN? (Nee, nu even geen flauwe, uitgemolken woordgrappen) Het op dit moment meest primaire verschil is dat Konfrontatie volgens de landelijke (riool)pers het huisorgaan is van Rara. En NN is, ja ach en wee, het klinke meelijwekkend, nergens huisorgaan van. En dat doet ons pijn. Niet dat we het onze gerespecteerde collegae van Konfrontatie misgunnen hoor, om met zo'n huisorgaan-status te worden aangesproken. Maar wij willen die eer ook graag een keer dragen.  

Dus, bij deze een oproep: Welke radikaal-linkse en wetten-overtredende aktiegroep wil ons, NN, adopteren als huisorgaan? We staan hierbij voor veel groepen open; van het Dieren Bevrijdings Front tot aan het Anti Paradiso Komitee; zolang je voor de goede zaak strijdt, kan het ons niet bommen wat voor middelen je gebruikt. Als ze maar illegaal zijn, want anders halen jullie (en wij als jullie huisorgaan) tegenwoordig de landelijke pers sowieso niet meer. Nou hebben we bij NN op dit moment toch niet echt te klagen over persaandacht. Als er bloed geroken wordt, komen de muskieten vanzelf wel.  

Zo stond maandagavond ineens een NRC-verslaggeefster op de stoep, voorzien van een sneaky smoes om binnen te komen. Eenmaal in ons  redaktielokaaltje - wat kennelijk onderdeel is van illegale aktie-infrastruktuurkomplotten - begon ze een spontane en onaangekondigde interviewsessie, in de trant van "zijn jullie niet pissig over wat RARA heeft gedaan, stel dat er dooien vallen, wat vindt je daar dan van..." enzovoort. Haar werkwijze getuigde van weinig journalistieke etiquette, vinden wij persoonlijk.

Iemand van de VARA-tv belde, wat sympathieker maar zo mogelijk nog naïever op om te vragen of we de kommunikeeschrijvers van RARA kennen, want dan konden die mooi in een studiodiskussie meedoen. Ze "konden wel begrijpen" dat de bommenleggers zélf liever anoniem wilden blijven. "Tja", zeg ik dan altijd maar: "We wéten het wel, maar... we zeggen het niet!" Je maakt ze zo niks wijzer, en toch hou je ze aan het lijntje door hun immense nieuwsgierigheid te prikkelen. Al die dames en heren die zo graag de smeuïge onderzoeksjournalist van Panorama willen uithangen ruiken een persoonlijke ontmaskering van RARA, maar krijgen hem lekker niet, althans van ons niet.  

Het begint te lijken op een nieuwe sport binnen NN: (Riool)journalistje pesten. Niet dat alle journalisten nou even beroerd zijn, hoor. Maar sommigen in het gezelschap zou je gewoon gedwongen zwemles laten nemen in een bak met piranha's. "Afijn", dacht onze manager gisteren, "we zijn toch niet volledig afhankelijk van de grollen van journalisten voor onze publiciteit? Laten we een 1-in-3 plaatsen bij de Perskombinatie". Een '1-in-3' is, voor de analfabeten en andere Algemeen Dagbladlezers onder U, een kleine advertentie die in de Volkskrant, Trouw en Parool wordt geplaatst.  

Dus een fax met de advertentie-opgaaf naar de advo-afdeling van de Perskombinatie: "Kommunikee RARA in NN. Stort fl. 25... enz." Komt er een keurige fax terug van een keurige meneer Van der Kerke die het opperhoofd van de afdeling blijkt te zijn. De advo werd geweigerd, want de heer Van der Kerke "wenst geen reclame te willen maken voor RARA". Als de mensen van Konfrontatie een soortgelijke advo zouden plaatsen, zou het ze misschien wel meteen gelukt zijn, als zijnde 'huisorgaan van RARA'. Maar wij, als huisloos orgaan, mogen "geen reclame voor RARA" maken. Een onbeschofte vorm van censuur van mijnheer Van der Kerke. 

Uiteindelijk heeft onze manager zijn verhaal gehaald bij de manager van Trouw, een van de betreffende dagbladen, die wél een toffe peer bleek te zijn. Via hem heeft Van der Kerk moeten toegeven, dus hoera wij mogen nu weer wel "reclame maken voor RARA" via een advo voor NN. Zo blijkt maar weer hoe vreselijk ingewikkeld het wereldje van de dagbladjournalistiek in elkaar steekt. Daar kunnen wij met onze suf gebelde hoofden gewoon niet bij.  

Ondertussen gaat het gewone leven bij NN natuurlijk ook nog door. Vervuld van interesse lezen we jullie verhalen en opmerkingen in de NN-enquêtes, die nog steeds binnenkomen. Degenen die de enquête nog niet ingevuld en opgestuurd hebben, krijgen nu de laatste kans; volgende week sturen we de hele handel naar het NIPO, die ons dan weer de computeruitdraaien vol grafiese kunstwerken terug beloofde te sturen. Dus zet een lekker punkmuziekje op, ga het RARA-kommunikee en de rest lezen en stuur vervolgens je enquête op als je dat nog niet hebt gedaan.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993