UIT: NN #139 van 24 juni 1993
Die durft
In Die Durft worden citaten geplaatst, die door de redacteuren van NN als opvallend worden beschouwd.
FIGHT SHELL - In Nederland hebben anti-apartheidsorganisaties vrede gesloten met Shell, zij het niet van harte. In Zuid-Afrika wordt Shell nu fel aangevallen door extreem-rechtse blanken, zo meldt het blad Amandla van juni/juli '93. Shell heult met het ANC, vinden leden van de Afrikaner Weerstands Beweging (AWB). Shell verkocht in '91 het hoofdkantoor van het concern aan het ANC. Volgens de AWB heeft Shell het kantoor weggegeven, maar volgens John Kilroe, de algemeen directeur van Shell Zuid-Afrika ging het om 'een strikt zakelijke transactie', waarmee veertien miljoen gulden gemoeid was. Kilroe geeft toe dat Shell uit louter economische overwegingen in Zuid-Afrika is gebleven, hoewel het indertijd steeds beweerde in het land te blijven om veranderingen teweeg te brengen. Een gesprek van Kilroe met AWB-leider Terreblanche heeft Shell en de AWB niet nader tot elkaar gebracht. Maar het is nog onduidelijk of de AWB het vertrek van Shell uit Zuid-Afrika zal eisen.
DEN HAAG 8 MEI - "De autoriteiten die verantwoordelijk waren voor de politie-inzet bij de demonstratie tegen het jongerenbeleid op 8 mei in Den Haag, hadden de ME niet in bedwang. De Haagse burgemeester Havermans heeft er vervolgens alles aan gedaan om de zaak te dempen en plat te praten". Dat zegt prof. J. Naeyé‚ hoogleraar politierecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam in het Gelders Dagblad van 11 juni. "Als onderzoek -dat volgens hem door de Rijksrecherche moet worden uitgevoerd- uitwijst dat de ME daadwerkelijk onredelijk hard is opgetreden, kan Den Haag met terugwerkende kracht een zeer hoge rekening van onder meer de gewond geraakte jongeren tegemoet zien."
De hoogleraar legt de beschuldigende vinger bij de Haagse burgemeester en de ME, "want ik verzeker je dat de zaken heel anders gelopen zouden zijn als er 10.000 boeren in plaats van jongeren in Den Haag hadden gedemonstreerd." Naeyé adviseert alle gewonde demonstranten om nu al een civiele procedure te beginnen om daarmee een schadevergoeding te eisen, indien uit onderzoek blijkt dat de ME onrechtmatig hard heeft opgetreden. Voorwaarde is wel dat ze dit dan moeten kunnen aantonen. Uit een uitspraak van de Hoge Raad van ruim anderhalf jaar geleden blijkt dat je met terugwerkende kracht schadevergoeding kunt eisen.