Naar archief

UIT: NN #139 van 24 juni 1993   

De waarheid over de arrestant van solingen 

Volgens de Procureur Generaal Stahl was Christian Rikade, de 16-jarige hoofdverdachte van de aanslag in Solingen, tot dusver nog niet opgevallen in de rechts-extremistische scene. Cynisch zou je kunnen zeggen, hoe kon hij ook opvallen, hij zat er midden in.  

Christian Rika, tot nu woonachtig in de Unteren Wernenstrasse, vlakbij het huis van de familie Genc, bezocht regelmatig de in de rechtse scene geliefde sportschool 'Hak-Pao' van Bernd Schmitt. Deze laatste was actief in de FAP, de Gesinnungsgemeinschaft der Neuen Front en in de ordedienst tijdens het optreden van de Auschwitz ontkennen Ernst Zindel in Bonn, heeft contacten met het Nationalistisch Front, de Wiking-Jugend, het Deutsche Jugend Bildungswerk, de Deutsche Liga en is lid van het Deutsche Hochleistings Kampfkunst Verbandes.  

Schmitt, de moeder van Christian Rika en haar levensgezel Thomas Lech hebben goede vrienden in de hoofdstad van de deelstaat, waaronder Christin Eitel, lijfwacht van de nazi-band Störkraft en Thorsten Lemmer, de adviseur van de Freie Wahlergemeinschaft in de gemeenteraad van Dusseldorf. Eitel was ook lijfwacht van de Republikäner Harald Neubachen, chef van de Deutsche Liga en EP-lid. Lemmers strijdgroep wordt in de vechtsportschool van Schmitt opgeleid in het man tegen man gevecht.  

Lemmer en Eitel zijn ook uitgever van het rechts-extremistische Europa Vorwärts en aandeelhouders van de rechtse platenfirma Dorfmusik. In schriften van de Freie Wahler Gemeinschaft worden asielzoekers, afgeschilderd als smerige, stelende en verkrachtende buitenlanders.  

Stammtisch 

De verbindingen tussen leden van de Hak-Pao-school en georganiseerde neofascisten bestaan naast skinheads vooral uit twee neonazistische functionarissen: Bernd Koch en Wolfgang Schlösser. Zij trainen in de school van Schmitt. Zij wonen in Solingen en zijn al jarenlang actief in fascistische organisaties. Begin jaren 80 werd Koch lid van de Sozialrevolutionäre Kampfgemeinschaft Deutschland, hij bestelde en verspreidde propagandamateriaal van de illegale NSDAP/AO.  

In diezelfde tijd richtte Koch met enige NPD-leden uit Solingen en Wuppertal de Bürgerinitiative für Ausländerstop (BIFAS) op. Tijdens BIFAS-bijeenkomsten lieten de leden zich in SS-uniformen fotograferen. Schlösser werd ook lid van deze groep. In 1983 schreven BIFAS-leden dreigbrieven aan joodse gemeentes, -huizen en instellingen voor lesbische vrouwen in verschillende Duitse steden en naburige Duitstalige landen. De brieven die dreigementen bevatten over moord en verkrachtingen, waren meestal ondertekent met "NSDAP Gau Solingen" of "Reichsleitung Wuppertal". De politie identificeerde de vingerafdrukken van Koch en het Wuppertaalse BIFAS-lid W. Binder. Binder werd bestraft met 21 maanden, Koch kreeg 12 maanden voorwaardelijk.  

In 1986 werd Koch voorzitter van de neofascistische FAP in Solingen. Schlösser werd eveneens actief in de FAP en wisselde met Koch de voorzittershamer af. Schlösser richtte in 1989 het Bergische Front op, die hoofdzakelijk uit neofascisten en skinheads bestond. Schlösser en Koch belandden eerst bij de Deutsche Allianz en uiteindelijk bij diens opvolger de Deutsche Liga. Koch riep op 5 juli 1991 voor de eerste keer per advertentie op voor de maandelijkse "Stammtisch" van de Deutsche Allianz in een kroeg in Solingen-Ohligs.  

In 1992 adverteerden Koch en Schlöser regelmatig in het blad van de Deutsche Liga, de Deutsche Rundschau. Schlösser wierf voor een Duits vechtsportinitiatief, "een aaneensluiting van patriotisch denkende vechtsporters, die het zich tot doel heeft gesteld de vechtkunst in het nationale kamp landelijk te bevorderen."  

Eerder fascistisch geweld 

Overigens komt de aanslag in Solingen niet uit de lucht vallen. De Solingse fascisten waren het afgelopen jaar al eerder op dezelfde wijze actief als de rechtsgeldig veroordeelde fascist Koch. Nadat bij Algemene Zaken in Solingen in november een demonstratie werd aangemeld tegen de bestaande asielpolitiek, werd de aanmelder van de demonstratie telefonisch met de dood bedreigd. Bovendien werd in het afgelopen jaar een brandaanslag op de Turkse moskee gepleegd. 14 dagen voor de moord op 5 turkse burgers in Solingen overvielen neonazi's en skinheads op het Solingse Dürpelfeest bezoekers met bont geverfd haar. Mensen moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen. 

Antifascisten in Solingen bemerkten dat de bovenregionaal bekende fascist Torsten Lemmer zich ook op het feest ophield. In de afgelopen twee weken stelden antifascisten vast dat in het Solingse stadsdeel Wald op grote schaal buitenlanders-vijandelijke propaganda van de Deutsche Liga was geplakt. De plaatselijke pers (Solinger Tageblatt, Extrablatt van 29.5.93) berichtte dat de laatste tijd regelmatig fascistische skinheads bij elkaar kwamen in het zgn. Bärenloch, een park vlak achter het door fascistische moordenaars aangestoken huis. Deze skinheads waren volgens meldingen van Solingse antifascisten aanhangers van de nazi-band Störkraft, die zoals gezegd gemanaged wordt door T. Lemmer. Hij is eveneens een verbindingsman tot de Deutsche Liga.  

De verbindingen tussen de neofascisten Koch en Schlösser en de skinheads lopen via de Thai-boksschool van Schmitt in Solingen. Schmitt stelde voor de Deutsche Liga een "ordedienst" ter beschikking. Schlösser bouwde een fascistische vechtsportgroep op, waarschijnlijk met leden van de Solingse boksschool. Georganiseerde neofascisten werken in Solingen vooral in de Deutsche Liga. Deze georganiseerde Solingse neofascisten hadden contacten met fascistische skinheads. Waren de skinheads, waarmee Koch en Schlösser contact hadden, betrokken bij de bijeenkomsten in het "Bärenloch", direct achter het huis van de Turkse families? Had de buitenlandersvijandige hetze van de Deutsche Liga directe invloed op deze skinheads?  

Het is onvoorstelbaar dat Schlösser en Koch bij hun contacten met de skinheads niet gesproken hebben over de agressieve doelen van het "nationale kamp". Juist om die fascistische propaganda te verspreiden hadden Koch en Schlösser contact opgenomen met de skinheads. Dat Koch nergens voor terugdeinst, maken de moorddreigingen waarvoor hij werd veroordeeld duidelijk. 

Tenslotte hebben verschillende mensen ook de nodige twijfels over het spontane karakter van de aanslag. "Nadat de FAP-afdeling Solingen bijna 3 jaar geleden werd opgeheven, hebben zich blijkbaar enige neonazi's bij de skinheads aangesloten", aldus een redacteur van het "Solinger Tagesblatts" en omdat de brandaanslag zaterdagavond "een precies uitgedacht commando-actie" zou zijn geweest, geloven ze in de uitgeverij in het SPD-bastion ook niets van "bezopen spontane daders". "Ze zijn professioneel te werk gegaan". "De moordenaars hebben brandversterkers gelegd en zo de dood van alle bewoners op de koop toe genomen".  

In de linkse scene wijst men op de uit elkaar geklapte FAP-kaders die gepoogd zouden hebben bij de skins de toon aan te geven. En omdat bekend is dat de FAP ook paramilitaire oefeningen hield, is het waarschijnlijk dat de aanslag gepleegd werd door keiharde neofascisten. Waarom wordt door de media en politie(k) ontkent dat de arrestant wel degelijk een actieve neonazi is? Blijkbaar wil men de these: "links en rechts-geweld is aan elkaar gelijk", een these die politiek en moreel niet meer vol te houden is, niet laten vallen. (bron: diverse berichten Newsdesk Amsterdam)

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993