Naar archief

UIT: NN #137 van 27 mei 1993   

Campagne tegen biotechnologie 

'Sleutelen aan verzet tegen biotechnologie'. Het was de titel van de reader en eigenlijk het motto van de discussiedag die 22 mei j1. werd gehouden. De dag werd bezocht door een aantal gemotiveerde mensen uit radikaal-linkse kringen en werd besteed aan discussies over de inhoud en de vorm van werkbaar radikaal verzet tegen de biotechnologische ontwikkelingen. 

Dit stuk is geen verslag van de dag. Dat verslag komt nog, gemaakt door de mensen die deze dag zo voortreffelijk organiseerden. Alles was goed verzorgd van de correspondentie, tot de reader en de lunch op de dag. Dit stuk beperkt zich tot de reader en het belang van deze dag. Een dag die overigens een vervolg krijgt, maar ook daarover in een later stadium meer. 

In de inleiding van de reader, die met trots gepresenteerd werd door de organisatoren Biotechnologie Archief Nogen en Politiek Infocentrum Wageningen, wordt gesteld dat de "discussiedag een belangrijk stapje is in het opbouwen van verzet tegen biotechnologie." Of dat zo zal worden moet nog blijken maar voorlopig mogen we naar aanleiding van het verloop van de dag voorzichtig optimistisch zijn over de toekomst. Niet omdat er veel mensen waren, of veel groepen, maar naar mijn weten waren alle actieve/geïnteresseerde groepen (degenen die bovengronds opereren) aanwezig.  

In de reader waren nieuwe stukken opgenomen van de organiserende twee groepen en van de Peueraar (blad) uit Leiden, Assata uit Nijmegen, Jeroen uit Wageningen en de schoffelende actiegroep 'Vurige Virussen'. De reader bevat op het oog behoorlijke verschillen in de opvattingen van verschillende groepen bijvoorbeeld in de mate van acceptatie van de verschillende aspecten van biotechnologie. Van een radikaal verzet tegen alle vormen van biotechnologie tot twijfel over het toch goedkeuren van vormen waarvoor geen alternatieven zijn.  

Een vraag toegespitst op aids-onderzoek. Deze discussie werd niet optimaal gevoerd op de dag, maar daarvoor is een dag ook te weinig. De meeste mensen kenden elkaar niet of nauwelijks, en in een dag zo diep tot de discussie doordringen en hem tot het bot voeren is dan wel wat veel gevraagd. Het zal een van de thema's van een vervolgbijeenkomst "zijn. 

Wat wel duidelijk werd, was dat alle aanwezigen denken in de richting van een campagne tegen biotechnologie. Dat werd in de reader als volgt door de organiserende groepen geformuleerd: "Het is belangrijk om een basis te vinden van waaruit we biotechnologie willen blokkeren. Het terugdringen van de invloed van de industrie op de landbouw en het versterken van het zelfrespect van boer(inn)en lijkt ons een heel sterk basisidee. Probleem is wel dat boer(inn)en een heel diverse groep is. Vooral als we hierbij ook aan boer(inn)en in de Derde Wereld denken. De bio-industrie varkenshouders hier ondersteunen in hun walgelijke productiesysteem gaat te ver, maar in het omschakelen naar een mens-, dier- en milieuvriendelijke bedrijfsvoering is wel goed. Onze tijd gaan we daar weliswaar niet aan besteden maar we steunen zo'n omschakeling wel."  

"We zouden in campagnes moeten werken omdat biotechnologie zo'n heel divers onderwerp is. Per campagne kunnen een aantal punten naar voren worden gehaald. Bijvoorbeeld een jaar campagne voeren rond het verlies van genetische diversiteit door biotechnologie. De Wereldvoedseldag (15-10) heeft dat dit jaar als thema. Daar kunnen wij ook de patentwetgeving in meenemen. Politiek is de nieuwe patentwetgeving al bijna afgerond. De slag om de wetgeving te beïnvloeden is eigenlijk al gestreden (de Europese Groenen en de actiegroepen STOP en de campagne tegen de kankermuis hebben nog hard gevochten tegen de rampzalige voorstellen). Het publiek is echter nauwelijks bekend met de ingrijpende voorstellen voor patent op leven. Waarschijnlijk kan de nieuwe patentwetgeving bij het overgrote deel van het publiek geen goedkeuring wegdragen als ze zouden weten waar het over gaat. Er is dus een aardige ruimte te veroveren. Een campagne rond genetische diversiteit en tegen patent op leven richt zich op alle sectoren die met biotechnologie te maken krijgen, maar vooral op de gevolgen voor 'de Derde wereld' en op dierenwelzijn."  

Het idee vond ook op de dag zelf wel weerklank al werd duidelijk dat we niet te hard van stapel moeten lopen maar inhoudelijk een betere overeenstemming moeten hebben voordat zo'n campagne gedragen kan worden. Daarnaast moet er menskracht in worden gestoken, en daar ligt een probleem. De laatste jaren is het verzet tegen biotechnologie miniem geweest. De kring geïnteresseerden is iets groter maar die ondernemen weinig activiteiten. De respons op acties en artikelen in bladen is minimaal.  

Natuurlijk: iedereen kent de actiegroepen, maar het onderwerp blijkt nauwelijks opgepikt te worden. In ieder geval niet door radicaal-links. Daarover 'klagen' zowel de mensen van het Leidse blad Peueraar als de actiegroep 'Vurige Virussen' in hun discussiebijdragen: De Peueraar schrijft in hun bijdrage dat biotechnologie de heersende machtsverhoudingen op een groot aantal maatschappelijke terreinen zal verscherpen en dat dat de inzet ervan is. "Onze inzet bij het schrijven van onze artikelen is geweest om juist op dat punt bewustzijn te creëren. We zagen er de mogelijkheid in om verschillende strijden en groeperingen met elkaar te verbinden op het speerpunt biotechnologie. Dat is vies tegengevallen. Uiteraard hebben we niet verwacht dat in de huidige politieke verhoudingen in Nederland slechts door het schrijven van een aantal artikelen massaal verzet zich zou ontwikkelen. Maar de reacties tot nu toe zijn wel erg nihil geweest."  

Ook de Vurige Virussen zijn niet zo enthousiast over de radicaal linkse beweging. Ze schrijven: "het onderwerp biotechnologie en verzet daartegen is tot nu toe beperkt gebleven tot enkele acties. Wij hebben tot voor kort ook gedacht dat acties tegen o.a. proefvelden door de gebruikte methoden makkelijk navolgbaar zouden zijn. Dat idee kunnen we op het moment helaas beter loslaten. Ook een openlijke radicale antibiotechnologie beweging is de laatste jaren niet van de grond gekomen, waardoor het ons soms voor kwam alsof we roepende in de woestijn waren."  

Wel enthousiast waren zij over de organisatie van de discussiedag, waar zij "om begrijpelijke redenen niet aanwezig" konden zijn. Zij hopen van een campagne deel te kunnen uitmaken die biotechnologie aanvalt als middel in de verscherping van de machtsverhoudingen, een campagne die structurele ongelijkheid, uitbuiting en afhankelijkheid aanpakt. De campagne moet zich dan niet slechts richten op de radicale beweging maar andere groepen aanspreken. Of een dergelijke campagne van de grond komt moet nog worden afgewacht, maar er is in ieder geval een dag gesleuteld aan het verzet tegen biotechnologie. Wordt vervolgd. 

Rik

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993