Naar archief

NN #136 van 13 mei 1993   

Politie(k) gebruikte bewust geweld 

De Woeste Weken begonnen braaf. 'Wat zijn die studenten van tegenwoordig toch keurig" merkten de veertigers die de redactielokalen van de kranten bevolken op. "Keurig, zo moeten we ze hebben" dachten ook de verantwoordelijke politici. "En als ze minder keurig worden dan rammen we ze in elkaar, zodat ze afgeschrikt worden." Want hoe dan ook moet voorkomen worden dat de acties van jongeren succesvol zijn. 

Jongeren zijn de melkkoe voor het verminderen van het begrotingstekort. Rottenberg verklaarde dat men het geld niet bij de rijken kan halen want dan volgen looneisen die worden ingewilligd, dus meer inflatie en meer werkloosheid. M.a.w.: we pakken werkloze jongeren en studenten want die hebben toch geen machtsmiddelen om hun 'looneisen' kracht bij te zetten.  

Toch was men er niet helemaal gerust op. Het lijkt er op dat in het weekeinde van 1 & 2 mei er ergens in het geheim vergaderd is over de aanpak van de acties, want zodra het maandag was begon de politie op allerlei plaatsen in het land met onnodig hard en grof geweld. De bezetting van het hoofdkantoor van de PvdA in Amsterdam was een voorbeeld, maar er was ook geweld in Groningen, Utrecht en Den Haag. De bedoeling daarvan is duidelijk: het zodanig intimideren van jongeren dat ze het niet meer zouden aandurven meer dan symbolisch verzet te plegen. Het toppunt vormde de demonstratie van 8 mei in Den Haag. Mijns inziens een bewuste politiek van de smeris om de jongeren dusdanig te intimideren dat ze de acties niet doorzetten. 

Iedereen weet dat als je een linie ME met honden en in volledige wapenuitrusting klaarzet er wat gaat gebeuren. Ze waren er de hele week al op uit geweest om zo'n sfeer te creëren dat het zaterdag 8 mei wel uit de hand moest lopen. Door zoveel woede te zaaien dat er genoeg mensen aanwezig waren in Den Haag die wrak wilden nemen vanwege eerder die week opgelopen blauwe plekken. Door vóór de demo te provoceren, door afspraken te schenden en door volledig disproportioneel te· reageren. 

De politie was 8 mei vanaf het begin op geweld uit. Een jongen die voor de demonstratie zijn armbeschermers in moest leveren, kreeg toen hij daartegen protesteerde te horen: "je mag die hondenbeten best voelen". Welke hondenbeten? Er was nog niets aan de hand maar blijkbaar wist de smeris al twee uur van tevoren dat er gewonden zouden vallen. De jongerenorganisaties hebben groot gelijk dat ze een onafhankelijk onderzoek eisen. Daarnaast moet duidelijk zijn dat de overheid dit soort middelen gebruikt in Nederland om verzet in de kiem te smoren. Daar dient rekening mee gehouden te worden.  

Volgend jaar volgt een nieuwe bezuinigingsronde en nieuwe aanslagen op voorzieningen van studenten en uitkeringen. Het huidige beleid is er op gericht om te voorkomen dat de melkkoe mondig wordt. Ze weten dat jongeren geen staking van het openbaar vervoer kunnen organiseren of met tweeduizend tractors kunnen opstomen naar Den Haag. Ze weten dat jongeren slechts kunnen demonstreren of bezetten en ze weten dat met grof geweld veel mensen nog wel een keer goed na zullen denken of ze opnieuw actie gaan voeren. 

Maar daarnaast zullen bij veel mensen de ogen nu geopend zijn over het karakter van de 'democratie' in Nederland. Uit dat bewustzijn kan radicaal verzet groeien dat voor een hete jaren negentig kan zorgen. Laat het in ieder geval deze zomer onrustig blijven, laat je niet verdelen in 'autonomen' (= relschoppers) en fatsoenlijke (= ongevaarlijke) jongeren. Eén front tegen het huidige beleid, met voortdurende acties, demonstraties e.a. Alleen openlijke onrust kan het beleid van nu en de komende jaren beïnvloeden. 

No justice Ne peace [Fuck the Police]

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993