Naar archief

NN #135 van 29 april 1993   

Kalm begin woeste weken 

Tijdens een bijeenkomst van het Landelijk Aktie Komitee van 25 april hebben de gezamenlijke Nederlandse jongerenorganisaties besloten tot Twee Woeste Wilde Weken van 26 april tot en met 8 mei. Op zaterdag 8 mei wordt deze eerste actieperiode afgesloten met een massale demonstratie in Den Haag. Het protest richt zich tegen de aanslag op de inkomens van werkzoekenden, schoolgaande en studerende jongeren. Door de voorstellen van het kabinet wordt economische zelfstandigheid van jongeren vanaf 18 jaar ernstig aangetast en de toegankelijkheid van het onderwijs onderuit gehaald. De acties worden gevoerd onder het motto: "Neem jongeren serieus! Zelfstandigheid vanaf 18 jaar!" Op deze pagina's een overzicht van de acties, het actieprogramma voor de komende week, een discussiestuk, een boze brief en een hoop kippen. 

Het protest van al deze jongerenorganisaties richt zich tegen de voorgenomen afschaffing van de bijstand voor jongeren tot 21 jaar, de verlaging van de bijstand voor jongeren van 21 tot 27 jaar (ook voor alleenstaande ouders), de verlaging van de basisbeurs met 21,5 procent, uitholling van de OV-studentenkaarten en afschaffing van de huursubsidie voor jongeren.  

Simone van Geest (voorzitter van de LSVB): "Het is de regering in de bol geslagen. Jongeren worden op een eenzijdige en onredelijke manier gekort. Met 18 jaar ben je meerderjarig, maar je bent pas op je 27-ste financieel onafhankelijk. Minister Ritzen en staatssecretaris Ter Veld lijken hiermee overgestapt te zijn naar het CDA-geloof. Dit betekent dat je tot je 27-ste thuis moet wonen. We moeten terug naar moeders keukentafel."  

Staatssecretaris Ter Veld heeft het motto: "Werk boven inkomen". Hiermee vergoeilijkt de staatssecretaris de bezuinigingen op het uitkeringsbeleid van jongeren. Jongeren zeggen: Wij willen een volwassen beleid gericht op werk, scholing en inkomen! Nog nooit eerder waren zoveel jongerenorganisaties zo eensgezind. Op de aktievergadering waren onder andere vertegenwoordigd: Landelijke Studenten Vakbond, FNV, FNV-Jongeren, CNV-jongerenorganisatie. Jonge Socialisten, diverse organisaties van werkloze jongeren, Rebel, alle studentenbonden van Nederland, Landelijk Aktie Komitee Scholieren, Jonge Democraten, Landelijke Kamer van Verenigingen. het ANJV, de Jongerenbonden, Nederlandse Studenten Sport Stichting, Interuniversitair Studenten Overleg, Dwars, vele progressieve universiteitsraadsfracties en vele op actie beluste jongeren. 

De verzamelde organisaties zijn van mening dat met alle voorgenomen maatregelen de balans tussen rechten en plichten voorgoed verstoord is. Er zijn geen argumenten voor de te nemen maatregelen, het gaat om pure bezuinigingen. Dergelijke korte- termijn politiek wordt al tientallen jaren gevoerd en heeft nog steeds niet tot voldoende groei van werkgelegenheid en een betere toegankelijkheid van het onderwijs geleid. En daar gaat het tenslotte om! Woordvoerder Jaap de Bruijn van FNV Jongeren: "Het wordt nu tijd voor een echt jongerenbeleid. Dit is geen beleid, de politiek mist de visie. De eensgezindheid waarin besloten is tot deze actie is tekenend voor de algemene verontwaardiging in Nederland".  

ACTIEOVERZICHT   

ZATERDAG 24 APRIL  

Televisie: Een opwarmertje bij Sonja Barend. Net op het moment dat Sonja Barend de zaal van de Rode Hoed binnenloopt om haar rechtstreeks verzorgde tv-show te presenteren, wordt zij achterna gezeten door een jonge man. Het publiek applaudiseert voor haar....nee, voor de jongeman want die passeert haar vliegensvlug en staat middenin de schijnwerpers. Zes miljoen mensen zijn getuigen van het feit dat hij Sonja begroet als zijnde een 'boze student', en op hetzelfde moment ontrollen actievoerende studenten spandoeken van de balustrade. Teksten als "Ritzen is geen socialist" en "Studenten pikken het niet" komen in beeld. De activist krijgt van Sonja een minuut of drie de tijd om uit te leggen wat er niet deugt aan de plannen van Ritzen. Prachtig. een goed getimede actie waar miljoenen mensen getuige van waren. De toon voor de actieweek is hiermee gezet. 

MAANDAG 26 APRIL 

Nijmegen: Op maandag hebben zo'n 200 boze HBO- en WO- studenten het Erasmusgebouw bezet. Het Erasmusgebouw is één van de belangrijkste gebouwen van de Nijmeegse universiteit. Tot 17.00 uur had de bezetting een open karakter en had het College van Bestuur (CvB) de tijd gekregen de aan hun gestelde eisen in te willigen. De bezetters wilden o.a. dat het bestuur zich duidelijk zou uitspreken tegen de bezuinigingen op jongeren middels een advertentie in de landelijke dagbladen en dat het bestuur alles wat in haar macht ligt zal aanwenden om de plannen van tafel te vegen. Lukt dat niet, dan dient het contact met de minister verbroken te worden.  

Drie onderhandelingsrondes tussen de studenten en het CvB eindigden maandagavond rond 22.00 uur zonder concreet resultaat. CvB-voorzitter Stoelinga liet direct daarop weten de bezetting niet langer te tolereren. Inderdaad werd op dinsdagochtend om 9.45 uur het gebouw ontruimd door de Nijmeegse politie, hierbij werden 2 mensen gearresteerd, deze zijn inmiddels weer vrij. Na minder dan een uur was het gebouw weer open voor personeel en studenten. De laatste groep echter vond de toezeggingen van het CvB nog steeds onvoldoende en ze zijn opnieuw een bezettingsactie begonnen. De onderhandelingen zijn daarna ook weer van start gegaan. Voorlopig gaan de acties daar onverminderd door en de studenten zullen het collegezalencomplex blijven bezetten tot het CvB hun eisen zal inwilligen. 

Veendam: In Veendam is namens de CNV-jongerenorganisatie, de FNV-jongeren en de Landelijke Studentenbond aan Elske ter Veld een petitie aangeboden onder het motto 'van een kale kip kun je niet plukken'. Volgens hen moet een goed inkomensbeleid voor jongeren voldoen aan de volgende voorwaarden: 1. Een rechtvaardige inkomensverdeling tussen werkende, werkeloze en studerende jongeren; 2. Individualisering van inkomensvoorzieningen; 3. Studiefinanciering moet de toegankelijkheid van het onderwijs waarborgen; 4. Iedereen moet in gelijke mate kunnen profiteren van de welvaart. Behalve de petitie werd er ook een diepvrieskip aangeboden. 

Nieuwe Pekela: FNV-jongeren heeft in Oost-Groningen gedurende de hele dag actie gevoerd tegen de plannen van Ter Veld en Ritzen. De actie concentreerde zich op een openbare bijeenkomst georganiseerd door de afdeling Nieuw Pekela van de PvdA en de FNV. FNV-jongeren is van mening dat het ontbreekt aan enige inhoudelijke visie achter de nieuwste plannen van het kabinet. Ter Veld wil weer over alles praten, maar ze wil niet de voorgenomen maatregelen ter discussie stellen. Het resultaat van deze voorstellen is dat de sociaal-economische positie van jongeren steeds verder uitgehold wordt. Jongeren krijgen steeds meer plichten en steeds minder rechten.  

Daarom bood FNV-jongeren een doos vol levende kippen aan, zodat ze deze kon gaan plukken in plaats van de jongeren. Jongeren terug naar de pappa's en mamma's, dat is in het kort het antwoord op de vragen die haar gesteld werden tijdens de bijeenkomst. Ook bleef zij het antwoord schuldig op wat het JWGP (Jeugd Werk Garantie Plan) nu concreet gaat doen voor jongeren tussen de 21 en 28. Tevens gaf zij toe dat de garanties op werk niet golden voor deze groep jongeren. De argumenten die Ter Veld aanvoerde ter verdediging van deze waanzinnige maatregelen konden noch de aanwezige jongeren, noch de overige aanwezigen overtuigen. Voor delegaties van FNV-jongeren en de Jonge Socialisten Afd. Groningen aanleiding discussiebijeenkomst woedend te verlaten. Auke van de FNV-jongeren regio Noord verklaarde het verlaten van de zaal dat er nog hardere acties zullen volgen als Ter Veld vasthoudt aan haar plannen. 

DINSDAG 27 APRIL 

Enschede: 's Morgens om 4.30 uur is het bestuursgebouw van de Universiteit Twente door ongeveer 40 studenten bezet. Dit als reactie op de nieuwe beleidsplannen van minister Ritzen en staatssecretaris Ter Veld. De actie is daarna overgenomen door het Twents Actieplatform Studenten. In de loop van de dag groeide het aantal mensen dat deelnam aan de actie uit tot meer dan 200 mensen. Volgens een actievoerder was de sfeer "uitstekend." 

De onderhandelingen met het CvB verliepen in het begin stroef, maar uiteindelijk zijn alle eisen van de bezetters naar tevredenheid ingewilligd. Het CvB zal o.a. een brief schrijven aan de regering en kamerfracties waarin zij haar verontrusting uitspreekt over de studiefinancieringsmaatregelen en waarin zij uitspreekt dat jongeren in de huidige bezuinigingsronde onevenredig zwaar benadeeld worden. Ook stellen zij fl. 2500.- beschikbaar voor de twee 'wilde woeste weken' en stellen zij een pagina ter beschikking voor een advertentie waarin wordt opgeroepen om op 8 mei te komen demonstreren in Den Haag. Als gevolg van bovenstaand resultaat is de bezetting van het bestuursgebouw om 14.10 omgezet in een open bezetting. 

WOENSDAG 28 APRIL 

Amsterdam: Debat met minister Ritzen.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993