Naar archief

NN #135 van 29 april 1993

Die durft

In Die Durft worden citaten geplaatst, die door de redacteuren van NN als opvallend worden beschouwd.

"Hoge toegangsprijzen voor een concert van de Amerikaanse rockgroep 'Metallica' hebben op Stille Zaterdag tot een ongekende uitbarsting van geweld geleid onder jonge Heayvy metalfans in de Indonesische hoofdstad Jakarta", zo meldt de NRC van 13 april. "Bijna honderd mensen raakten gewond, een supermarkt werd geplunderd en tientallen auto's werden leeggeroofd en in brand gestoken".

Enkele duizenden jonge Jakartanen verzamelden zich zaterdagavond 11 april voor de poorten van het stadion Lebak Bulus in een elitewijk. De meeste hadden geen kaartjes en gaven uitdrukking aan hun woede over de voor Indonesische begrippen hoge toegangsprijzen van 30 tot 150 gulden. De jongeren bestookten rond zeven uur de veiligheidsagenten met flessen en stenen en de houten hekken werden in brand gestoken.

Toen de oproerpolitie verscheen, ontstond een regelrechte veldslag in de straten van de villawijk Pondok Indah. Minister van justitie Oetojo Oesman zag zijn auto aangevallen en moest ijlings afgevoerd worden in een politiejeep. De eerbiedwaardige Jakarta Post velde een opvallend genuanceerd oordeel over het geweld. De krant sprak van "klasse ressentiment, dat naar boven komt bij zulke populaire dure shows, zeker in een land waar de sociale kloof onoverbrugbaar lijkt".

Een allesomvattend reorganisatieplan voor de vastgelopen uitkeringsfabriek die Nederland is geworden, heeft Arie van der Zwam ook niet klaar liggen. Maar hij weet zeker dat er drastisch moet worden ingegrepen, want anders zal de verandering worden afgedwongen door chaos. Van der Zwam bezet sinds kort de Drees-leerstoel met als opdracht de toekomst van de verzorgingsstaat.

"Als er niet wordt ingegrepen, gaan we een periode van gewelddadigheden en sociale roerselen tegemoet zoals we die de afgelopen vijftig jaar niet gekend hebben", zegt hij in de NRC van 17 april. Van der Zwam vreest de gebrekkige vernieuwingsdrift bij de gevestigde klasse. De ideeën ontbreken, het geloof in verandering is tanende, de politieke spirit is weg. Hij acht het niet onwaarschijnlijk dat alleen met geweld deze impasse kan worden doorbroken en de noodzakelijke maatschappijhervorming kan worden afgedwongen. "Een voorbode daarvan hebben we al in Frankrijk en Duitsland gehad. De minderheden daar zijn niet de oorzaak van de problemen, maar vormen wel een explosief element", aldus Van der Zwam.

Maviye Karamen heeft er meer dan genoeg van. Vorige week liet het van oorsprong Turkse raadslid burgemeester Van Thijn weten dat ze haar zetel voor Groen Links in Amsterdam ter beschikking stelt. Ze vindt dat Groen Links te weinig stelling neemt tegen het huidige beleid. Als de partij al enig standpunt inneemt. "Wat is het verschil op het gebied van het minderheden beleid tussen Groen Links, D66, PvdA·en CDA? Ik zie het niet, wij hebben geen duidelijke mening op dit gebied", zegt ze in de NRC van 17 april. Karaman blijft echter met het gevoel dat ze gebruikt is als stemmentrekker voor de Turkse gemeenschap in Amsterdam.

Het ex-raadslid staat niet alleen met haar klacht.Daags na haar opzegging keerde het Turkse deel raadslid M. Uygen in Bos en Lommer zijn PvdA-fractie de rug toe. En in augustus vorig jaar verlieten om dezelfde reden twee Surinaamse deelraadslieden in Amsterdam ZuidOost de fractie van Groen Links.

Met de kop 'Rechtse Turken infiltreren linkse partijen' maakt de Nieuwe Revu van 14 april melding van het feit dat de extreem-rechtse Saban CUgun, voormalig voorzitter van het Turks Cultureel Centrum, sinds '90 PvdA-lid is van de stadsdeelraad Slotermeer in Amsterdam. Het Turks Cultureel Centrum onderhoudt banden met het hoofdkwartier van ultra-rechtse bewegingen in Frankfurt, aldus de Revu.

Niet alleen Cugun, maar meerdere Turkse stadsdeelraadsleden van de PvdA laten zich in met zeer rechtse organisaties. Zoals Mustafa Ustalar, sinds drie jaar zit hij in de Amsterdamse stadsdeelraad Zeeburg. Hij kreeg bij de verkiezingen in '90 maar liefst 408 voorkeurstemmen, meer dan elke andere verkiesbare allochtoon in Amsterdam. De Revu vroeg hem of hij achter de PvdA staat, waarop hij bevestigend antwoordde.

Op de vraag wat hij vindt dat er met de illegalen moet gebeuren, zei hij dat die "het land uit moeten. Ik heb een jonge vrouw en die wordt ook achterna gezeten door illegalen. Ze dwingen meisjes tot een huwelijk om zo een verblijfsvergunning te krijgen". Mustafa Ustalar heet eigenlijk Kemal Ustalar en is tot '90 secretaris geweest van de Ulu Camii moskee op Zeeburg. De moskee die tien jaar geleden de fascistenleider Türkes op diens rondreis door Europa ontving. Ook de moskee waar enkele jaren geleden ultra-rechtse pamfletten verwijderd werden op last van een gemeente-ambtenaar. De moskee is onderdeel van de stichting Nationale Turkse Arbeiders Vereniging. Die is op haar beurt aangesloten bij de extreem-rechtse Europese Federatie van Idealisten.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993