Naar archief

UIT: NN #134 van 15 april 1993   

NN gaat schoppen 

Vanaf deze week gaat NN op deze pagina schoppen en wild om zich heen slaan. Hier, in ons hoekje van dit blad, volgen wij het nieuws, signaleren nieuwe trends, blikken terug In het verleden, kijken naar de toekomst en dat alles doen we zonder nuances. Zoek op deze pagina dus niet naar redelijke alternatieven, hoor en wederhoor of verfijnde analyses. Hier gaan we de jaren negentig tegemoet zoals ze zijn: hard en meedogenloos. No justice, no peace.  

21 MAART, CARNAVALSOPTOCHT OF DEMONSTRATIE 

Elke keer wanneer Opland een demonstratie-affiche tekent, heb ik al meteen zo'n gevoel van, oei, oei, dit wordt weer op 't randje. En inderdaad, over het Damrak fietsend zag ik het al; het was weer carnaval in de stad. In groten getale waren ze gekomen; het gezinnetje uit Vlissingen, de OV-jaarkaart studenten en scholieren, de ouderen, de kinderen met vrolijk zwart-wit geschilderde gezichten. Iedereen was er, zelfs het zwarte blok was uit hun holen gekomen met het mooie spandoek 'Lubbers tolereren, fascisme creëren'.  

Als opperjoker gaf Van Thijn het startschot. Hij moest even op zijn papiertje kijken of het nu voor de marathon was of voor een anti-apartheidsdemonstratie of voor deze Nederland bekent Kleur-toestand. Na zijn doordachte woorden, als altijd met trillende stem gesproken (hoe doet-ie dat toch) zette de meute zich naar het Museumplein. Daar werd een manifestatie oftewel popfestival gehouden. Het was en bleef reuze gezellig. Binnenkort Koninginnedag, dacht ik. 

PROEFBALLONNETJE 

Politici hebben de ene bezuiniging nog niet ingevoerd of een volgende wordt al aangekondigd. Meestal gebeurt dit in de vorm van het oplaten van een proefballonnetje op één van die avonden "in het land". Al die bezuinigingen zijn meestal slecht nieuws maar over eentje was ik wel te spreken. In het Algemeen Dagblad las ik dat het aantal beveiligingsagenten rond de vier prinsen (of zijn het er drie) in het kader van een beveiligingsronde sterk verminderd zal worden. Ons proefballonnetje: grijp je kans, als je ene Mart van Duren (alias prins Alexander) toevallig ergens alleen op straat tegenkomt. Nog een tip voor het Haagse kraakspreekuur: Noordeinde 66 staat nog zeker anderhalf jaar leeg. 

GROEN-LINKSE MILIEUVANDAAL 

Een wethouder die 1400 bomen in het Amsterdamse Bos laat kappen, moet wel van GroenLinks zijn. Inderdaad, Jeroen Saris, dezelfde van die IJ-oevers plannen voor al die wolkenkrabbers vol kantoren en yuppie-appartementen en een snelweg langs het IJ, is van Groen Links. Waarom wil Saris 1400 bomen in het Amsterdamse Bos kappen? Om er een tennispark aan te leggen. Want op de plaats waar dat tennispark nu ligt, moet namelijk het nieuwe hoofdkantoor van de ABN/AMRO-bank komen.  

Saris laat zich dus voor het karretje van de ABN/AMRO spannen, een bank waarvan wij toch niet meer hoeven uit te leggen hoe ongelooflijk fout die altijd is geweest. Wanneer je dus weer eens op weg bent om wat ruiten bij je bankkantoor In te slaan/gooien (wees voorzichtig, de laatste keer dat ik een steen gooide sprong-ie net zo hard van het raam weer terug), vergeet dan het kantoor van Saris niet. Macht corrumpeert, dat blijkt maar weer eens. Bah, Groen Link(s), rot maar op met je slijmpraatjes over het milieu en zo.  

BRINKMAN IS EEN WORM 

"Als ik lees dat Lubbers praat over een godvergeten land, dan denk ik, godverdomme, het is net of ik Ronald Reagan weer hoor. Het is waar. Nederland loopt echt tien jaar achter bij Amerika en dat is ook de reden waarom ik weer ouderwets ga actievoeren. Jongen, het gaat helemaal fout in dit landje als dit zo door gaat." 

(...) "Maar weet je wie nog erger is? Dat is die Brinkman. Als ik die hoor dan is het net of ik een soort enge uitvoering van Margareth Thatcher hoor. Of nee, beter gezegd; als Reagan een keer echt met Thatcher geneukt had, dan zou er zo'n worm als Brinkman uitgekomen zijn."  

Erik kan het weten, zou je haast zeggen. Van de laatste tien jaren heeft hij het grootste deel van zijn tijd in de Verenigde Staten doorgebracht. In 1982 ontvluchtte hij Amsterdam nadat hij als gesjeesde student zijn tijd vulde met activiteiten voor de toenmalige vredesbeweging. "Ik was heftig in die tijd, weet je wel. Dat gezeik met die kruisraketten speelde. Veel acties, demonstraties, dingen vernielen, al die bullshit. Mooie tijd ook. Maar na een poosje hield ik het wel voor gezien."  

Moe van het actiewereldje vertrok Erik naar de States om geld te verdienen. "De eerste maanden hield ik mijn uitkering aan, maar vrij snel kon ik die opzeggen toen ik in contact kwam met een kunstenaar in New Vork." Deze gevluchte Oosteuropeaan bood Erik aan om als zijn agent op te treden en dat ging hem goed af. Zo goed, dat hij binnen de kortste keren een galerij in een grote stad in de Mid West kon openen. 

Eind jaren tachtig had Erik zoveel verdiend dat hij een galerij in downtown Manhattan kon openen. De American Dream, zogezegd. Maar die dream had ook zijn schaduwzijde. "Manhattan ligt niet zover van the Bronx of Harlem en wat je daar ziet man, pure armoede. Diepe ellende. Ik snap niet dat die Clinton nu weer anderhalf miljard aan die Russen wil geven terwijl er mensen in Amerika op de stoep doodvriezen."  

Erik besloot New Vork en het grote geld gedag te zeggen. Hij deed zijn galerij van de hand, kocht een huis in Amsterdam en begon zes maanden geleden met zijn "heroriëntatie op de Nederlandse samenleving", zoals hij het zelf noemt. Inmiddels heeft hij een aantal conclusies getrokken, zegt hijzelf, en die liegen er niet om.  

"Het CDA is als enige machtspartij systematisch bezig om de Nederlandse samenleving in een snel tempo te ver-Amerikaniseren oftewel naar de kloten te helpen. Dat dat niet een goede zaak Is heb ik de afgelopen tien jaar zelf kunnen zien in Amerika. Neem het voorbeeldje van die Duitse toeriste die per ongeluk in de getto's van Miami komt en voor de ogen van haar moeder en kinderen door twee mannen wordt afgemaakt. Een samenleving met dergelijke no-go areas is natuurlijk al over-the-edge. Die kant gaat het hier dus ook op. Politici, politie en media maken het grote publiek rijp voor dergelijke Amerikaanse uitwassen. Dat gelul over rassenrellen die niet ver weg zijn is alleen maar wishfull thinking, al die bullshit over criminele buitenlandse jongeren Is een kopie van wat er in Amerika gezegd wordt over de zwarte jongeren. Dan kom je in het rijtje Kosto, Hirsch Ballin, Nordholt en al die anderen, met hun geëtter over strenger straffen. In Amerika bestaat de doodstraf, maar zie je daar de criminaliteit dalen? Nee, integendeel, criminelen worden steeds roekelozer en gewelddadiger. Logisch ook, als je er eentje hebt neergeknald en je daar de doodstraf voor kan krijgen, dan kan je er net zo goed nog zestig doodschieten."  

"Goed, waar was ik. Het CDA heeft het hier dus al die tijd voor het zeggen gehad. Van de andere politieke partijen hoef je niets te verwachten. Bolkestein van de VVD Is de David Duke (KKK -red.) van Nederland. De Partij van de Arbeid, Groen Links en D'66 samen zijn niets anders als slaphartige namaak-middle-class-liberals als C1inton en consorten. Veel geschreeuw, maar als het er op aan komt willen ze of kunnen ze niet tegen het CDA op. Waarom weet ik niet. Het lijkt wel of ze het wel willen, maar niet durven ofzo. Aan de andere kant heb je natuurlijk te maken met politici en over het algemeen zijn dat nogal minkukels natuurlijk. Ik bedoel, als je niks kan worden en je wordt dan afgekeurd voor politie of leger, dan kun je alleen nog politicus worden. Nee, ik heb weinig waardering voor hen."  

"De kranten lezend en het nieuws volgend van de laatste zes maanden en ook gewoon wanneer ik hier over straat loop in Amsterdam, kom ik tot de conclusie dat er weer wat moet gebeuren. Net als In het begin van de jaren tachtig, toen je veel krakersrellen, vredesdemonstraties en andere vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid had, moet er nu ook weer een brede verzetsbeweging op gang komen. Het is net of ik door mijn Amerikaanse ervaring in de toekomst kan kijken, wanneer je de huidige Nederlandse politici hun gang laat gaan dan wordt het niks. Hoe weet ik nog niet, maar ik ga zeker weer actievoeren om het hier beter te maken. Tien jaar geleden hadden de mensen op straat al beter dan de politici in de smiezen hoe alles In elkaar zit en dat zal nu niet veranderd zijn."  

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993