Naar archief

UIT: NN #134 van 15 april 1993   

Kraken met pasen 

BREDA - Na een brand op 12 maart Is het oude Ignatiusziekenhuis in Breda kraakpand af. Het gekraakte ziekenhuis was een toevluchtsoord geworden voor drugsverslaafden, alcoholisten, psychiatrische patiënten en illegalen. Zij vonden er een dak boven hun hoofd, iets wat hen elders niet lukte. Politie en brandweer besloten na de brand meteen om de ingang van het ziekenhuis hermetisch af te sluiten. Zij spreken van "ernstig instortingsgevaar." De krakers is beloofd dat ze nog wel terug naar binnen mogen om hun achtergebleven spullen op te halen. 

DOETINCHEM - Korte Kapoeniestraat 10 heeft een ontruimingsvonnis ontvangen. Dit ondanks dat de eigenaar nog geen koper of plannen heeft. 

GRONINGEN - Een groep ex-kraaksters van de panden aan de Reitemakersreigen heeft op 3 maart vernielingen aangericht in het gebouw van de dienst Ruimtelijke Ordening en Economische zaken van de gemeente Groningen aan het Gedempte Zuiderdiep. De kraaksters drongen het gebouw binnen om te protesteren tegen de sloop van de panden waar ze kort geleden door de politie werden uitgezet. In het gebouw werden wanden besmeurd en bouwtekeningen vernield. Verder strooiden ze pamfletten rond waarin ze hun mening kenbaar maakten. De politie hield één kraakster aan die inmiddels weer op vrije voeten is. De overige kraaksters waren op het moment dat de agenten arriveerden al verdwenen. 

HAARLEM - Haarlems Dagblad: "Een pand aan de Nijlstraat is op 10 maart door een onbekend aantal mensen gekraakt. De woning, bezit van woningbouwvereniging Patrimonium is eigenlijk niet geschikt om te bewonen en staat op de nominatie gerenoveerd te worden. +++ Eind Maart werd door één man een huis in de Kleine Houtstraat gekraakt. Het staat op de nominatie gesloopt te worden. Omdat dat niet spoedeisend is is ontruiming op grond van huisvredebreuk op dit moment niet mogelijk. 

LEIDEN - Halverwege maart is een voormalig grafische school aan de Haagweg gekraakt door een aantal kunstenaars op zoek naar atelierruimte. Al in '88/'89 had de Beroepsvereniging voor Beeldende Kunsten een punt gemaakt van het gebrekkige atelierbeleid van de gemeente. Op een vergadering van kunstenaars in februari dit jaar, bleek dat de nood heel hoog was. Na onderhandelingen met de Dienst der Domeinen en de eigenaars van de school (De Nieuwe Vaart), die op niets uitliepen werd besloten de school te kraken. De kunstenaars willen boven in de school atelierruimten maken en beneden, in de oude gymzaal zouden theatergroepen er hun thuis kunnen vinden. De krakers willen wethouder Koek (PvdA, Cultuur) uitnodigen om het pand te komen bekijken. Zij hopen vervolgens dat de gemeente het pand aan wil kopen. Als "Domeinen" besluit het pand niet te kopen overweegt "De Nieuwe Vaart" stappen tegen de krakers te ondernemen. +++ Eind maart kraakte een groep Leidenaars een voormalig pand van Van Gend en loos aan het spoor. Deze panden zijn het derde gebouw in Leiden dat is gekraakt met een cultureel doel. Eerder werden bioscoop Rex en de al vermelde grafische school door kunstzinnige krakers in beslag genomen. 

AMSTERDAM - Op 2 april werden twee panden in de Nieuwmarktbuurt gekraakt. 's Middags werd het voormalige "Dolhuys" aan de Kloveniersburgwal gekraakt, in dit pand komt een woongroep van ongeveer tien mensen. Later op de dag werd een klein pandje in de Spinhuissteeg gekraakt, hier gaat een woongroep van 7 mensen In wonen. Voor het pand Spinhuissteeg 11 was geen bouwvergunning afgegeven. Sommigen delen van het pand stonden volgens straatbewoners al jaren leeg. Zowel "de Kloof' als "de Spin" behoren toe aan Purmer Exploitatiemaatschappij BV. +++ In het weekend van 20 maart werd de kelder van het kraakpand de Uilenburcht aan de Nieuwe Uilenburgerstraat door de politie dichtgetimmerd. Buurtbewoners zeiden zeer veel last te hebben van activiteiten die in het café in de kelder plaatsvonden. +++ De gekraakte Silo aan de Westerdoksdijk zal de komende jaren worden verbouwd tot woningen. Het dagelijks bestuur van stadsdeel Westerpark kiest ervoor de verbouw te ontwikkelen zoals wordt voorgesteld in een haalbaarheidsonderzoek van ontwikkelings- en realisatiebureau "De Realiteit". +++ In de Grachtengordel werd zondag 4 april een pand gekraakt op Herengracht 211. Het perceel is door de krakers omgedoopt tot de 'Zwart Rode Furie' (Z.R.F). Uit het persbericht: "Het samenleven in een groep maakt het voor mensen mogelijk om zich op allerhande manieren te ontwikkelen, te organiseren en zich tegen de alledaagse zwijnerijen van speculanten, staatsapparaat, repressie, enz. te verzetten. Wij willen d.m.v. deze zelf gekozen actie een streep zetten door de rekening van de gemeente en het overheidsbeleid en willen pogen d.m.v. deze actie het heft in eigen handen te nemen (hoe beperkt deze ook is)." +++ Op zondag 11 april kraakte een tachtigtal paashazen een voormalig taxi-garagebedrijf aan de Polderweg in Amsterdam-Oost. De buurman vond het maar niks en was bang dat de paashazen ook de in gebruik zijnde ruimte van hem zouden kraken en dreigde met bommen en granaten. Hoe kwam ie erbij. 

UTRECHT - Op 6 april werd het pand Vismarkt 4-5 opnieuw gekraakt in de binnenstad van Utrecht. De herkraak werd succesvol uitgevoerd met de inzet van 50 krakers, de Officier van Justitie besliste nog dezelfde dag dat de krakers mogen blijven. Op 15 januari '92 werd het pand voor de eerste maal gekraakt, vier maanden later ontruimd omdat eigenaresse Voost Vermogensbeheer een huurovereenkomst zou hebben met 'Occasional Greetings BV'. Hoewel deze BV destijds al meer dan twee jaar geschrapt was uit het register van de Kamer van Koophandel, mocht het eigendomsrecht weer eens zegevieren boven het woonrecht. Nu, een jaartje verder, blijkt er van het pand geen gebruik te zijn gemaakt. Voest Vermogensbeheer heeft het pand in handen gegeven van projectontwikkelaar 'Omnireed' uit Willemstad (Raadhuisstraat 2 voor als je in de buurt bent...). Deze maakte plannen voor een restaurant en luxe appartementen, maar die werden afgewezen door de Monumentenraad. Bovendien is de aannemer van Omnireed onlangs failliet verklaard. Goede vooruitzichten dus voor de krakers. Maar ja, je weet het maar nooit tegenwoordig. Zeker nu de Huisvestingswet voor de deur staat.  

KNOKPLOEG IN DE KINKERBUURT - Op tweede paasdag werd in de Amsterdamse Kinkerbuurt een drie etages tellend dichtgespijkerd slooppand in de Pieter Langendijkstraat gekraakt. Het pand is (nog) eigendom van een ernaast wonende winkelier die op de begane grond zijn nering drijft. Hij onderhandelt al geruime tijd met de gemeente over verkoop van het pand maar kan zich niet vinden In de prijs van zestigduizend gulden die ervoor 'geboden is. Er was al gewaarschuwd voor de te hoge bloeddruk van betreffend persoon... 

De kraak verliep echter rustig, de eigenaar was klaarblijkelijk niet thuis, de buurt reageerde verrast en positief, de politie wilde zich niet eens aan een huisbezoek wagen om leegstand te noteren doch noteerde wat gegevens en vertrok. Enkele uren later stond dan toch de eigenaar op de stoep, vergezeld door met honkbalknuppels, mokers en honden bewapende familieleden. De politie, die om duistere reden ook op de hoogte was van de. komende gebeurtenissen, stond erbij en keek erna hoe met een moker de voordeur aan diggelen geslagen werd en de geïntimideerde bewoners (er waren op dat moment slechts twee mensen thuis) het pand uit gezet werden. Huisvredebreuk zou je zeggen, heterdaad, maar niks daarvan, de agenten van wijkteam Helmerstraat bleken er een eigen interpretatie van de wetboeken op na te houden. Zo kreeg de knokploeg de gelegenheid om binnen nog eens flink huis te houden en het toch al niet in florissante staat verkerende pand verder te ruïneren. Daarna werd de voordeur wederom dichtgespijkerd en dachten winkelier en bloedverwanten de rust in de buurt hersteld te hebben. 

Mooi niet dus. Vanmiddag, dinsdag, zijn we met zo'n 50 mensen naar het pand terug gegaan en hebben het herkraakt. Weer zorgde de middenstands-familie voor de nodige onrust. Ze waren vandaag wel aanwezig in de winkel 'hard werkend 'om onze uitkeringen te betalen'. 'Nee, vroeger zat het wel snor met de krakersbeweging, maar toen had je nog woningnood', tegenwoordig zijn het 'allemaal  werkloze uitvreters die te beroerd zijn om huur te betalen', want als je huur wil betalen 'is het geen enkel probleem om woonruimte te vinden'. Ook een op de opschudding afkomende brede patser moest niets hebben van 'al dat schorem dat nu in de straat komt wonen'. 

Er volgden ellenlange verhitte discussies waarin zowat alle problemen die de laatste twaalf maanden de kranten haalden de revue passeerden, alleen de ontsnappingen uit de bajessen ontbraken in de rij. We werden beschuldigd van intimidatie, omdat we met zoveel mensen tegelijk het pand terug pakten. We moesten maar wachten, want ze zouden nog vanavond terug komen om iedereen eruit te rossen. Spierballentaal. Flink wat buurtbewoners lieten toch blijken ook de herkraak wel te zien zitten, helaas waren ze te zeer onder de indruk van de scheldkanonnades over en weer om zich in de discussies te mengen.  

Gedurende het uur dat deze situatie voortduurde werd het steeds drukker rond het pand. Voetballende jeugd, publiek uit de plaatselijke wasserette en kroegen, een waarlijke happening met een enkele wanklank. Na een uur besloot de bromsnorren-brigade van buro Helmerstraat dat het tijd werd om eens poolshoogte te nemen wat er loos was in hun buurt. Na een haastig voorbijrijdend golfje verscheen er een bus vol platte petten en een heuse bommenauto (wat geen verbastering is van het woord bomauto maar de aanduiding voor een jeep met kogelvrij glas) waarin zowaar plaatselijke hoofdcommissaris Van Eeken had plaatsgenomen. Na overleg en onderhandelingen wist die van de eigenaar beloofd te krijgen dat hij zich niet meer van eigenrichting zou bedienen. Voorlopig lijkt het dus weer rustig wonen in de Langendijkstraat, wat heet, het zal nog heel wat zweet en tranen kosten om het pand in bewoonbare staat terug te brengen. 

FLATGEBOUW GEKRAAKT: Op eerste Paasdag, zondag 11 april, kraakte een groep van vijftig personen een flatgebouw pal tegenover het station in Leiden. Het gaat hier om een drie jaar leegstaande flat van 11 verdiepingen, in eigendom van Philips Pensioenfonds. Het kraakwachtbureau 'Adhoc' (alleen de naam al...) heeft er weliswaar voor gezorgd dat op de eerste drie verdiepingen een twintigtal studenten gehuisvest zitten met een tijdelijke huurcontract van 275 gulden de mens, maar kon daarmee niet voorkomen dat de krakers de begane grond en de vierde tot en met de elfde verdieping kraakten! 

De begane grond bestaat uit grote vergaderzalen (de flat werd in het verleden gebruikt door de universiteit) en de 8 verdiepingen tellen zo'n' 200 kamers. Zaterdag was de flat al voorgekraakt, zondag dolle pret. De krakers hadden een raadslid van Groen Links gevraagd mee te komen, en dat bleek naderhand zeer zinvol. De dienstdoende hulpofficier van justitie wilde eerste paasdag eigenlijk direct ontruimen, maar het raadslid kon hem naar urenlang heen en weer gepraat op andere gedachten brengen.

De directeur Van het kraakwachtbureau 'Adhoc' reageerde furieus op de kraakactie. Hij diende een aanklacht in van huisvredebreuk bij de politie, maar die werd niet geaccepteerd. Het flatgebouw staat. middenin een gebied rondom het station, waar de gemeente Leiden grootse plannen mee heeft. Voor de flat zelf zijn geen plannen. Dat is dan ook de reden dat Philips Pensioenfonds de flat leeg laat staan; men wacht het juiste moment af om de flat door te verkopen aan een projectontwikkelaar om er grof geld mee te verdienen.  

De krakers hebben laten weten op 1 juni een plan te presenteren aan de gemeente voor de toekomst van de flat. Dat plan houdt onder meer in: woonruimte voor woongroepen; de 20 kraakwachten blijven wonen maar dan met een rechtsgeldig huurcontract; er moet woonruimte komen voor vluchtelingen; op de begane grond moeten ruimten gecreëerd worden voor niet-commerciële organisaties, bio-eetkafee, alternatieve kinderopvang, workshops. Nog deze week openen de krakers een dagkafee dat van 14 tot 18 uur geopend zal zijn.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993