Naar archief

UIT: NN #132 van 18 maart 1993

Kraak met smaak

AMSTERDAM: Centrum - De bewoners van Herengracht 134 (gekraakt 13-12-92) hebben een aanbod gehad van vervangende woonruimte voor 4 mensen of... vanaf volgende week een proces aan hun broek! +++ De PH-kade 88 is op 7-3 gekraakt door 35 kraakmensen. +++ De Nieuwe Looierstraat 120/122 is op maandagmorgen 15-3 ontruimd. En buslading politie-agenten had ongeveer n uur nodig om het pand binnen te komen, tegengewerkt door krakers/sters die met verfbommetjes gooiden. Toen de politie binnenkwam waren de krakers/sters nergens meer te bekennen. Dinsdagavond echter werd het enorme pand weer herkraakt door zo'n 80 personen, een busje met agenten trad niet op. Slopers waren sinds de ontruiming bezig geweest met het leeghalen van het gebouw, die zullen nu een dichte deur aantreffen.

Kinkerbuurt - Op 7-3 is de 3e etage aan de Corn. Springerstraat 28 herkraakt en Kinkerstraat 40 (beletage). De gekraakte etage aan de Kattenlaan 6 is dezelfde dag nog verlaten na een overspannen reactie van het 'knechtje' van de eigenaar. +++ Op dinsdag 9-3 zijn de panden aan het ADM ontruimd. De krakers/sters hebben zich teruggetrokken op de schepen aan de pier daar het ontruimingsvonnis alleen gold voor de gebouwen. Duiverman (Westinvest) zegt een schriftelijke afspraak te hebben met de krakers/sters dat ook de pier wordt ontruimd. De bewoners/sters ontkenden dit, maar hebben inmiddels de pier verlaten. +++ Haarlemmerdijk 104 is sinds kort geheel gekraakt.

DEN HAAG: In de Raamstraat zijn drie monumentale panden gekraakt, te weten huisnummers 7,9 en 11. Deze panden stonden al 3 jaar leeg. Anderhalf jaar terug is al een eerdere kraakpoging ondernomen, maar toen werden de panden weer verlaten na het verschijnen van een knokploeg. De bewoners zijn hier nu op voorbereid.

GRONINGEN: Op vrijdagochtend 12-3 is het vrouwenpand 'De Kattebak' aan de Reitemakersrijge ontruimd. De Kattebak moet plaats maken voor luxe villa's. Buurtbewoners hadden de gemeente een alternatief plan aangeboden. Zij maakten plannen voor het heruitgraven van het Zuiderdiep, het aanleggen van een park en een tippelzone voor mannelijke prostituees. De gemeente had geen geld en geen zin. Ongeveer 20 25 vrouwen besloten op donderdagnacht 11-3 de ophanden zijnde ontruiming uit te lokken door alsnog het Zuiderdiep te gaan uitgraven. Een lekker vuurtje en het graafwerk hield de actievoersters warm. De politie was er wel maar hield zich in het begin gedeisd. Later ontstond een kat- en muisspel tussen politie en de vrouwen; ze mochten niet meer graven, deden dit toch. De vrouwen kregen een straatverbod. Om 9.30 uur arriveerde de ME via de deur; zij werden door de zes vrouwen van de binnenploeg bekogeld met piepschuimblokjes en pispoep-erwtesoep. Twee vrouwen werden hierbij opgepakt met een aanklacht van openlijke geweldpleging aan hun broek. Een zwaaidemo werd gehouden, jawel, bij het verkeerde politieburo.. de vrouwen kwamen na n nacht weer vrij.

HILVERSUM: Op 1 maart werd de Villa Godelindeweg 20 gekraakt maar 's middags al weer ontruimd. Na de ontruiming werd de villa 'kraakvrij' gemaakt.

LEIDEN: Op woensdag 10 maart is Lange Brug 87 ontruimd. Voor tienen drongen een aantal ME'ers en agenten na de gebruikelijke sommaties het gebarricadeerde pand binnen. De 30 sympathisanten die zich voor de deur van het pand ophielden, werden door de politie met honden verspreid. Vijf bussen met ME'ers stonden verderop paraat. Terwijl de ME zich een weg baande in het pand werden er elders in Leiden prikacties uitgevoerd: Bij het kantoor van deurwaarder Donk werden de ruiten ingegooid en vlogen de verfbommetjes tegen de gevel. Ook ging men langs bij het huis van de wethouder van volkshuisvesting en werd diens woning van een kleurtje voorzien.

Verder werden ME-bussen met verf bekogeld, hierbij werd n iemand opgepakt. Ook de mensen die zich in het pand hadden verschanst, werden opgepakt. In totaal zijn er negen mensen aangehouden, waarvan er inmiddels drie weer vrij zijn. Ze zijn aangehouden wegens vernieling en openlijke geweldpleging, artikel 141. Op vrijdag 12-3 werden ze voorgeleid voor de rechter-commissaris, bij het paleis van justitie vond een zwaaidemo plaats. De zes mensen werden in verzekering gesteld en worden woensdag 17-3 opnieuw voorgeleid. Voor de Leidse krakers is de strijd aldaar nog niet voorbij. 'Er zullen zeker nog acties volgen'.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993