Naar archief

UIT: NN #131 van 4 maart 1993   

CP actie tegen antiracisten 

DEN HAAG - Die zaterdagmorgen de twintigste februari staan 115 agenten, van wie sommigen in de volledige uitrusting van de ME, paraat. In de buurt van de stations in en rond de residentie, met een extra verhoogde paraatheid bij het station van Delft. Volgens insiders was er immers de meeste kans dat de aanhangers van extreem-rechts zich dáár zouden verzamelen. 

Hagenaars tegen racisme werden al maandenlang via posters en pamfletten op de hoogte gebracht van het initiatief van Kleurrijk Den Haag. In Den Haag namen agenten de afgelopen weken de verschillende tactieken nog eens door. En extreem-rechts? Dat werd vorige week telefonisch en per brief over de 'tegenactie' geďnformeerd, erkent een van de initiatiefnemers, het Haagse CP'S6 raadslid Stewart Mordaunt. Hij wilde naar eigen zeggen een 'ludieke actie' langs de protestroute houden. 'We wilden net als tien jaar geleden tijdens de grote Vredesdemonstratie, een spandoek ontvouwen'. 

Toen was de tekst 'Geen misdadige eenzijdige kernbewapening', dit weekeinde droegen zijn aanhangers een spandoek met de leuze van de CP'86 'Eigen Volk Eerst'. Tot ontvouwen is het niet gekomen, het spandoek werd door de politie in een café aan het Buitenhof in beslag genomen. Waarom hij station Delft, recht tegenover het hoofdbureau van politie had uitgekozen om te verzamelen, lijkt Mordaunt achteraf duidelijk. In de buurt van het Malieveld verzamelen, zou provocerend zijn overgekomen, liet hij weten aan een verslaggever van de Haagse Courant

Als de eerste kale koppen, groene bomberjacks en glimmende neuzen van de Dr. Martenboots zaterdag rond het middaguur op het perron in Delft aankomen, slaan de verkenners van politie groot alarm. Met zwaailicht en sirenes stuiven twee pelotons Mobiele Eenheid vanuit Den Haag via de Utrechtsebaan naar Delft. De politie grijpt daar in, als de groep met tramlijn 1 richting Den Haag wil vertrekken. Zij beroept zich hierbij op artikel 219 van de gemeentewet: als verstoring van de openbare orde wordt vermoed; mag je mensen de stad uitsturen. Voor het Delftse politiebureau, schuin tegenover het station, worden de jongeren omsingeld, tegen de muur gezet en gefouilleerd. 

Hierbij valt de eerste arrestatie, die van een dienstplichtige militair uit Haarlem, die een traangaspatroon bij zich heeft. Onder begeleiding van de ME wordt een deel van de jongeren lopend naar station Delft-Zuid gebracht. Een enkeling gaat met de trein richting Rotterdam, waar die middag ook een antiracisme demonstratie plaats heeft. De overige jongens reizen af naar Den Haag. 

Daar komen er zes niet ver. De politie rekent ze in op het CS, omdat ze de Hitlergroet brengen. Zogenoemde droppingseenheden van de ME zorgen er vervolgens voor dat het handjevol overgebleven extreem-rechtse jongeren niet in de buurt komt van de demonstratie. Acht van hen worden in een café aan het Buitenhof aangehouden, nog eens vier op de Hoek van de Lange en Korte Vijverberg. Ze dragen pamfletten, een armband met een hakenkruis, honkbalknuppels en vlindermessen. 

Het was de tweede maal dat de CP'S6 een poging ondernam een bijeenkomst tegen vreemdelingenhaat te verstoren. Op 10 oktober vorig jaar organiseerde de Arnhemse afdeling van CP'S6, onder leiding van Constant Kusters, een 'verjaardagsfeestje' in de binnenstad van Arnhem. De uitnodiging voor dit 'feestje' was op ruime schaal verspreid onder CP'S6-leden en ANS'ers. Zo'n 75 van hen kwamen die dag ook daadwerkelijk naar Arnhem, voorzien van messen, boksbeugels, knuppels en feestmutsen. Men was van plan om een 'feestje' te houden bij een manifestatie tegen het vluchtelingenbeleid, dat die middag plaats vond in een jongerencentrum. De politie wachtte de groep op en een achttal van hen werd opgepakt wegens verboden wapenbezit. 

Het is een goede zaak dat de politie in beide gevallen tijdig op de hoogte was van de plannen van deze fascisten. Maar wat had er kunnen gebeuren, als ze daar niet van op de hoogte waren geraakt. Je moet er niet aan denken, wat een groep neonazi's aan kan richten, geconfronteerd met de demonstratie. Een ordedienst kan dan enige soelaas bieden, maar dat blijft een lapmiddel. Een gewelddadige botsing is al gauw onvermijdelijk.  

Beter zou het zijn om bij dit soort georganiseerd geweld de initiatiefnemers naderhand aan de kaak te stellen, zeker indien het georganiseerd wordt vanuit het gevestigde politieke kader. Het zou toch mogelijk moeten zijn om Stewart Mordaunt's verwerpelijke initiatieven strafbaar te stellen? We legden deze vraag voor aan het Haags Meldpunt Anti-Discriminatie. Een medewerker legt uit dat "het meldpunt niet in de positie verkeert om iets te ondernemen tegen de actie van Mordaunt c.s.", immers de "demonstratie werd niet georganiseerd door het Meldpunt." 

Of de oproep van Mordaunt strafbaar is voor de wet, wist hij niet. Het Meldpunt houdt zich toch bezig met het bestrijden van racistische tendensen en uitwassen? "Jawel, maar we hebben over de tegendemonstratie geen klacht binnen gekregen", is het commentaar van de medewerker. Je hoeft toch geen klacht binnen te krijgen, om te kunnen constateren dat de 70 neonazi's van zins waren een antiracisme-betoging te verstieren? "Je moet met dit soort vragen toch echt bij de organisatie van de demonstratie zijn", aldus de medewerker. Met alle respect voor het werk van het Meldpunt, maar een beetje meer betrokkenheid bij andere antiracismeactiviteiten is in dit kader toch wel wenselijk. 

De organisatie van de demonstratie 'Geen vrede met vreemdelingenhaat', waar uiteindelijk 1500 mensen aan deel namen, het Haags Vredes Platform, nam de suggestie om alsnog iets te ondernemen richting CP'86 ter kennisgeving aan. Men zou het punt aan de orde stellen op een eerstvolgende evaluatie-bijeenkomst. 

Het zou vaste prik moeten worden. Iedere keer als blijkt dat CP'S6 of soortgelijk vullis iets organiseert tegen een antiracistisch initiatief, dan zou er iets terug ondernomen moeten worden. Vragen laten stellen in de Haagse gemeenteraad omtrent Mordaunt's dubieuze handelingen zou een eerste aanzet kunnen zijn. Tegelijkertijd zou er dan geprotesteerd kunnen worden op de publieke tribune en bij de ingang van het stadhuis.  

Een dergelijk initiatief zou op veel sympathie kunnen rekenen vanuit de Haagse bevolking en meer teweeg brengen dan de zoveelste demonstratie door de Schilderswijk, opnieuw met alle respect. Het is niet of-of, maar en-en. Er zal een moment aanbreken, dat we naar andere middelen moeten zoeken om racistische tendensen en geweld te bestrijden. We kunnen niet eeuwig blijven demonstreren, daar wordt men moe van. Er zal onder meer fanatieker geagiteerd moeten worden, want we kunnen niet blijven verwachten dat de politie altijd zo paraat zal staan als vorige week zaterdag in Den Haag. Initiatieven als die van Stewart Mordaunt moeten in de kiem gesmoord worden. Want eens gaat het goed mis.  

Alex van Veen

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993