Naar archief

UIT: NN #130 van 18 februari 1993  

AFA schrikt van rel in Volkskrant 

Op donderdag 4 februari werd in Den Haag, Maastricht en Amsterdam door plaatselijke groepen van de organisatie Anti Fascistische Aktie (AFA) geprotesteerd bij Duitse overheidsinstellingen. De picket-lines vonden plaats naar aanleiding van de op - naar alle waarschijnlijkheid - racistische motieven gebaseerde mishandeling van een Antilliaan in Bergheim. De Volkskrant vond het nodig de AFA zwaar in diskrediet te brengen. 

Alles draait om de Roermonder van Antilliaanse afkomst O.A. Hij was in de nacht van 4 januari onderweg van een personeelsfeest gestopt voor een sanitaire stop in de nabijheid van Bergheim net over de Nederlandse grens. In het bijzijn van z'n vrouw en een Collega uit de conservenfabriek in Düren, werd de man in elkaar geslagen door vier jonge mannen. Toen de getuigen protesteerden, werden ze gestompt en knock-out geslagen. Onder het uiten van met racisme en vreemdelingenhaat doordrenkte uitspraken ("schwarze schwein"), werd O.A. verder bewerkt. Toen de aanvallers dachten dat hij dood was, vertrokken ze. Eén van hen vertrouwde het echter niet en is nog een keer teruggelopen om het slachtoffer af te maken. Hij sprong daarbij met z'n legerkistjes op het hoofd van de Antilliaan. 

In nauw overleg met het slachtoffer besloot de Werkgroep tegen Fascisme en Racisme uit Heerlen, inmiddels een plaatselijke afdeling van AFA, actie te ondernemen omdat steeds vaker zwarte mensen slachtoffer worden van dit soort laffe mishandelingen. AFA organiseerde in een drietal steden protesten, met als inzet een aantal eisen. Zo wordt onder meer een openbaar onderzoek geëist naar de gang van zaken die nacht in Bergheim. Bij het Duitse Consulaat in Amsterdam demonstreerden 30 personen, in Den Haag 10 personen bij de Duitse Ambassade. In Maastricht hielden 30 mensen een picket-line bij een dependance van het Duitse Consulaat, een petitie werd in de brievenbus gedaan. De protesten hebben de nodige ophef veroorzaakt. De kwestie O.A. werd belicht in de Nederlandse en Duitse media. In Bergheim zijn ze geschrokken van al die aandacht. So far, so good. 

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 februari publiceerde de Volkskrant hetzerige verhalen, waarin AFA behoorlijk in diskrediet werd gebracht. AFA zou 'wilde verhalen' de wereld in hebben gestuurd. Zo zou het misplaatst zijn geweest dat de mishandeling in verband werd gebracht met racisme. De Antilliaan zou tegen wil en dank hoofdpersoon zijn geworden van demonstraties van AFA. De schrijver van deze artikelen, Weert Schenk, heeft z'n uiterste best gedaan om zoveel mogelijk argumenten die AFA opsomt in haar persbericht, te ontzenuwen. 

AFA stelt dat de Antilliaan zou zijn aangevallen door nazi-skins. Hoewel dat niet het belangrijkste is bij een racistische mishandeling, maakt Weert Schenk er in de Volkskrant een groot punt van. De politie van Bergheim spreekt dan ook uitdrukkelijk tegen dat het hier om neonazi's ging. Je kunt je af vragen hoe ze dat zo zeker weten, zonder onderzoek. Maar Weert Schenk maakt gretig gebruik van deze uitspraak van de politie.  

De krant De Limburger van 6 februari schreef, dat de politie van Bergheim zelfs beweert dat de aanvallers die avond naar een Rock Gegen Rechts concert waren geweest en dat het daarom dus niet om neonazi's zou gaan. Ook beweert de politie dat O.A. en diens vrouw eveneens die bewuste avond in Bergheim zouden zijn geweest en hun latere aanvallers zouden hebben ontmoet. De vrouw van de Antilliaan reageert stomverbaasd in De Limburger: "Dit is een klap in ons gezicht. Er klopt zoveel niet. Straks denkt iedereen dat wij liegen. Wij zijn helemaal niet in Bergheim geweest". Zij zegt zelf te hebben gehoord dat de aanvallers racistische kreten slaakten. Bovendien was haar later die nacht op het politiebureau gebleken dat er diverse vechtpartijen waren geweest waarbij rechts-radicale jongeren betrokken waren. 

AFA schrijft in haar persbericht dat het slachtoffer twee dagen in coma in het Mariahilfe ziekenhuis te Bergheim heeft gelegen. AFA kwam aan deze informatie bij monde van het slachtoffer. In de Volkskrant zegt directeur Bremer van het ziekenhuis 'als burger en insider' het geval niet te kennen. Een arts van de Eerste Hulp stelt dat AFA de feiten verdraait, aldus Weert Schenk. Opnieuw kan je je af vragen, wat de relevantie is van het feit of iemand nu wel of niet in coma heeft gelegen, na zo'n brute mishandeling. Wordt de daad dan minder erg of zo? Weert Schenk maakt het nog bonter. Hij gaat de Anne Frank Stichting bellen, om te checken of er iemand van de Stichting gesproken zou hebben tijdens een demonstratie tegen vreemdelingenhaat in Düsseldorf. Degene die hij aan de lijn krijgt, ontkent dit. Er heeft wel degelijk iemand van de Anne Frank Stichting op die demo een toespraak gehouden, maar op persoonlijke titel. 

De Volkskrant beweert verder dat het Antillenhuis niet voor de actie door AFA is benaderd. Dat zou het Antillenhuis bij monde van de gevolmachtigde minister van de Antillen aan Weert Schenk hebben laten weten. AFA heeft wel degelijk vooraf overleg gevoerd met de directeur van het kabinet van het Antillenhuis. 

De Volkskrant bagataliseert en depoliseert al geruime tijd het racistische geweld in Duitsland en Nederland. Men laat geen dag onbenut om weer eens aan te geven dat het allemaal wel los loopt met het rechts-extremisme. In de wandelgangen is het bekend dat dit verschijnsel een gevolg is van een redactioneel beleid.  

AFA heeft uiteraard gereageerd op de stemmingmakerij van Weert Schenk. Hun bijdrage werd geweigerd voor de rubriek Open Forum. Ook zijn er geen ingezonden brieven geplaatst in de daarvoor bestemde rubriek. Op 10 februari doet Theo Klein, redacteur van de Volkskrant, er nog eens een schepje bovenop. Deze meneer beweert dat de autoriteiten de onrust onder de bevolking juist aanwakkeren, doordat ze met zoveel poeha gereageerd hebben op de vernieling van het Auschwitz-monument. Ook AFA krijgt van Theo Klein een veeg uit de pan. Onruststokers, ha.  

Een dag later publiceert diezelfde Volkskrant voor de zoveelste maal een of ander vaag opinie-onderzoek, waaruit zou blijken dat de CD haar Kamerzetels drievoudig verdubbeld zou zien indien er nu verkiezingen gehouden zouden worden. Over onruststoken gesproken. 21 Maart komt er aan en je zal zien dat de Volkskrant net als vorig jaar haar kolommen zal vullen met prietpraat van yuppen, semi-intellectuelen en beroepscynici, die ons duidelijk gaan maken dat het zo makkelijk is om te demonstreren. Dat 'tegen racisme' zijn zo vréselijk goedkoop is. Je zou bijna gaan eisen dat ze van de Volkskrant weer een boom produceren. 

Alex van Veen

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993