Naar archief

UIT: NN #129 van 4 februari 1993  

NIEUWS

CD OVER BIJLMERRAMP 

DEN HAAG - In een recente uitgave van het blad van de Cenrum-demokraten werd op uiterst onsmakelijke wijze kommentaar op de vliegtuigramp in de Bijlmer gegeven. Zo onsmakelijk dat we het hier willen herhalen om weer eens duidelijk te maken met wat voor een schooiers we te maken hebben als het over de CD gaat. 

Ergens in het artikel wordt erop gewezen dat het van minderwaardige karaktertrekken of van een verloren maatschappelijke positie getuigt om te proberen uit de ramp munt te slaan. Uit het artikel blijkt dat dat precies is wat de CD poogt te doen. Over de conclusie mbt. tot het karakter en de maatschappelijke positie van de CD willen we ons dan ook, bij uitzondering, aansluiten. 

'De hel is op zondag 4 oktober jl om 18.36 uur losgebarsten, alhoewel volgens sommige Nederlanders die hel al jaren in de Bijlmer bestond. (…) Andere claims, vooral inzake smartegeld, wijst de CD af. Vanwege het ontbreken van passagiers, vervalt een claim aan El Al vanuit die hoek. Wie een vliegtuigticket koopt, weet dat er een zeer kleine kans is dat er een ongeluk plaatsvindt. Wil je die kans niet lopen, moet je niet in een vliegtuig gaan zitten. Dat het vallende vliegtuig een flat heeft geramd, is tragisch, maar geen reden voor de bewoners om smartegelden te claimen. Van opzet is geen sprake, en een herhaling is wiskundig gezien, uitgesloten. Als je helemaal geen risico wilt lopen moet je niet in vliegroutes gaan wonen. Legaal hier verblijvende vreemdelingen hebben al helemaal niets te claimen. Zij zijn uit eigen vrije wil gekomen en accepteren gaarne ieder aanbod tot wonen, want zij hebben eigenlijk nauwelijks rechten. Naar de mening van de CD komen zij onderaan de lijsten voor woningzoekenden. Dat de regering in deze geen bestuurlijk besef heeft, wijzigt daar weinig aan.' 

De Surinaamse en andere tropische bevolkingen hebben emotioneel gereageerd op de ramp. Nu is het tonen van emoties een menselijke zaak, de manier waarop verschilt tussen de verschillende culturen. Het hardere huilen van Surinamers, Antillianen en Ghanezen mag niet tot de conclusie leiden dat ze meer leed hebben of dat moeilijker verwerken. Er zijn gelukkig minder dan honderd slachtoffers te betreuren, de aandacht moet niet ontaarden in hysterie ten aanzien van getroffen leden van minderheden. 

ZWARTE WEDUWE 

DEN HAAG - Het vonnis van het gerechtshof in den Haag in 1991 bepaalde dat het pensioen van de weduwe van de fascist Rost van Tonningen onrechtmatig en onregelmatig was. De Hoge Raad evenwel heeft vrijdag 22 januari 1993 dit vonnis vernietigd. De Zwarte weduwe zal dus haar pensioen behouden zonder dat daar inkomstenbelasting vanaf wordt getrokken. Buiten de AOW is dat een bedrag van fl.1850.  

De Zwarte weduwe heeft dit pensioen aangevraagd in 1950 en het werd haar toegewezen op grond van het feit dat haar man NSB-lid Rost van Tonningen, Kamerlid was van 1937 tot 1941. Pas in 1986 werd dit algemeen bekend en toen volgde na verontwaardigde reacties een uitgebreid onderzoek. Dat onderzoek toonde aan, dat er juridisch juist was gehandeld en dat het pensioen niet zomaar afgepakt kon worden. 

Een meerderheid in de Kamer was het daar mee eens. Echter, drie organisaties en 33 particulieren spanden een rechtszaak aan bij de rechtbank in den Haag en vervolgens bij de Hoge Raad. Beiden verklaarden de eisers niet ontvankelijk en de Zwarte weduwe behoudt haar extra pensioen.  

De eisers, bestaande uit verzetsmensen en organisaties van oorlogsslachtoffers, hebben veel werk verzet om de Zwarte weduwe het extra pensioen te ontnemen. Er zijn publicaties verricht, acties gevoerd, demonstraties gehouden, kamerfracties bezocht, hoorzittingen bijgewoond en nog zo het een en ander. Dat resulteerde in een initiatief-wetsontwerp gericht tegen dat pensioen maar dit wetsontwerp werd nietig verklaard. 

De Stichting Herwaardering Pensioenen NSB-Kamerleden is gevestigd in de gemeente Apeldoorn en heeft als doel het herstel van de zuiverheid van de rechtsstaat. Nadere studie voerde tot de conclusie, dat de rechtmatigheid ontbrak aan de pensioentoekenning van de weduwe Rost van Tonningen en aan alle pensioentoekenningen aan NSB-Kamerleden en hun nabestaanden.  

De Stichting beschouwt dit als een historische schandvlek voor de rechtsstaat en heeft daarom tot het uiterste geprobeerd deze pensioenen nietig te verklaren, echter zonder resultaat. Nog steeds komt de Zwarte weduwe in het nieuws door haar racistische en fascistische uitspraken. De landsadvocaat J. de Wijkerslooth zei in een eerste reactie dat de huiveringwekkende teksten die de weduwe nog steeds uitslaat niet kunnen worden bestraft met het afnemen van het pensioen maar gewoon voor de rechter moeten worden gebracht en veroordeeld. 

FASCISTISCHE AANSLAG NIJMEGEN 

NIJMEGEN - Het is natuurlijk nogal naïef te denken dat het nog steeds actiever wordende racistische- en fascistische geweld aan een zo mooi stadje als Nijmegen voorbij gaat. Tijdens de activiteiten aldaar rond de Lange Mars voor Gelijke Rechten (sept.'92) werden er op grote schaal stikkers en pamfletten van de CP'86 verspreid en door een directe tegenactie bijna allemaal weer verwijderd.  

Tevens waren er in die tijd meerdere (valse) bommeldingen bij het NS-station, het meldpunt discriminatie en een migrantenorganisatie. Vanaf het begin van het nieuwe jaar werden er regelmatig swastika's en ander drek op muren en auto's gespoten. In de nacht van 19 op 20 januari jl. bereikte de nazi-bedrijvigheid echter een nieuw dieptepunt. 

In die nacht werd een Turks restaurant in Nijmegen opengebroken, van binnen kort en klein geslagen en over de hele lengte bevuild met SS-tekens, swastika's, luftwaffe-symbolen en keltische kruizen. Schilderijen en posters waren kapot gesneden, beklad en van de muren getrokken. Er zijn leuzen als "moord", "Turken rot op!" en "kill" door het hele restaurant gespoten. Ooggetuigen die de ravage later aanschouwden spraken van gevoelens van verbijstering, woede en machteloosheid. 

Het geheel wekt de indruk van een doelgerichte fascistische aanslag. Het restaurant heeft regelmatig meer in huis dan alleen Turks eten: er zijn boeken over racisme, er hangen Turkse gedichten en vaak wordt opgeroepen voor demonstraties. Ditmaal hingen er o.a. affiches voor de demo in Düsseldorf. Dure apparatuur en geld zijn ongemoeid gelaten. 

Op woensdag de 20ste stroomden de solidariteitsbetuigingen binnen. Van de burgemeester, raad~leden tot organisaties die gezamenlijk een verklaring uitgaven, o.a. de VVD, het FNV, Groen Links, het meldpunt en Infowinkel Assata roepen hierin op tot waakzaamheid en verzet tegen opkomend fascisme. Tevens betuigen zij hun steun en solidariteit met de getroffenen. Inmiddels is het restaurant weer schoon, opgeknapt en open. Een mooi voorbeeld van je niet klein laten krijgen door fascistische terreur. De eigenaars van de zaak zagen het immers niet als een actie tegen hen persoonlijk, maar tegen de mensheid in het algemeen. [Tups

DEMONSTRATIE TEGEN RACISME EN FASCISME 

AMSTERDAM - Ook in Amsterdam was er afgelopen zaterdag, 30 januari, een demonstratie ter nagedachtenis van Hitlers machtsovername in '33. De groep Jongeren Tegen Racisme (zie vorige NN) had hiertoe opgeroepen. Zo'n tweeduizend mensen (volgens de media, volgens mij iets minder) reageerden op de oproepen en kwamen naar de Dokwerker op het Jonas Daniël Meyerplein. De sfeer zat er goed in. 

Er waren ook echt ontzettend veel jongeren die te kennen gaven de plannen van Jongeren Tegen Racisme te zullen steunen. Onder rapklanken (die ik bij mijn aankomst al een halve kilometer voor de verzamelplaats hoorde) vertrok de demonstratie. De tocht voerde via het centrum en de Pijp naar het Oosterpark, op steenworp afstand van de Sleepin, waar de slotmanifestatie plaatsvond. 

Gedurende de hele route bleef de demonstratie een goede sfeer houden, er waren veel spandoeken en er werden ook veel leuzen geroepen (al kwam de leus: "Ooh, wat zijn fascisten dom", mij wel ontzettend de keel uit). Jammer dat we de PvdA bijeenkomst in de Balie aan het Leidseplein niet met een bezoekje vereerd hebben. Dat hebben ze zeker wel verdiend, dacht ik. [Y

FRANS ANTIFA NIEUWS 

Het Front National (FN) blijft ontmaskerd worden als zijnde racistisch en antisemitisch. Het gerechtshof In Chambery weigerde het beroep van het FN en Le Pen inzake een artikel waarin de ideeën van het FN met die van Vichy werden vergeleken (Vichy, een klein stadje, wordt gebruikt als benaming voor het gedeelte van Frankrijk dat ideologisch en praktisch al vroegtijdig met de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog ging samenwerken onder leiding van Pétain). 

De auteur van het artikel stelde: "De mensen van Savoy zijn niet achterlijk (...) Het is een Le Pen - Pétain die je aan de macht helpt!". Het gerechtshof antwoordde Le Pen dat het FN en haar voorzitter "antisemitisch en racistisch" zijn. Tevens bepaalde de Franse Hoge Raad dat het hoger beroep van Paul Touvier (de Vichy collaborateur) ongeldig is. Hij wordt alsnog aangeklaagd van het plegen van misdaden tegen de mensheid. In een recent verschenen boek geeft een journalist van Le Monde aan dat Mitterand daar helemaal niet voor is. Touvier was een verkiezingskandidaat in 1958 met fikse steun van de partij van Mitterand. 

Ook in Frankrijk gaat het racistisch geweld door. Op 28 december jl. werden tientallen joodse graven in Straatsburg vernield. Kort daarvoor werd een jonge Arabier door 3 nazi-skins, gewapend met honkbalknuppels en een pistool, in elkaar geslagen in Mont de Marsan. Het leven van het slachtoffer werd net op tijd gered door een groep café-bezoekers/sters die de skins overdroegen aan de gendarmerie. Begin dit jaar vermoordde een security-beambte in Cannes een Tunesische jongen. Hij was met vrienden een verjaardag aan het vieren. De beambte ergerde zich aan het rumoer, bedreigde de jongens en schoot vervolgens één van hen dood. 

Intussen blijft de FN-voorzitter, Le Pen, z'n ware aard tonen door 'kleine versprekingen'. Zo deed hij de moord op een Arabische jongen in Reims die een paar croissants stal, af als een "ongelukje". Het FN startte een steuncampagne voor de bakkersvrouw. Kort daarop, na de aanval in het Duitse Mölln (die een Turkse vrouwen haar 2 kinderen het leven kostte), wist Le Pen dat het in Mölln "slechts een afrekening tussen een paar drugs dealers betrof". (Bron: Antifa Info Bulletin (reflex) no.7, jan.93

DUITSE AKTIVISTE VERMOORD 

FREIBURG - Op vrijdag, 22 januari 1993 werd In Frelburg Kerstin Winter vermoord door een bompakket. Bij het openen van het pakket werd ze op slag gedood. De tweede in de woning aanwezige persoon werd gelukkig niet gewond omdat ze in een andere kamer was. 

Kerstin, 24 jaar oud, was in Freiburg politiek actief. Ze werkte al lange tijd in de Antifa beweging, streed samen met de PGL (Punx Gegen Langweile) en met het AZ-initiatief voor een Autonoom centrum. Deze betrokkenheid was deel van haar strijd voor een zelfbestemd leven en een heerschappijvrije maatschappij. 

Kerstin Winter werd door diegenen vermoord die dat ideaal niet zien zitten. De politie kan nog geen concrete onderzoeksresultaten laten zien. Ze onderzoekt, naar eigen woorden, "in alle richtingen" naar Kerstins moordenaars. Haar politiek werk en de aard van de moord doet toch wel erg vermoeden dat het om een aanslag door fascisten gaat. 

Uit een persverklaring van zondag 24-1-93: 

'We weten nog niet door wie Kerstin vermoord werd. Er is geen enkele reden om niet aan te nemen dat het een fascistische aanslag was. We zien deze moord als deel van een aangekondigde escalatie tegen mensen uit andere landen, tegen linkse mensen en tegen allen die niet voldoen aan de Duitse herennorm. Het bompakket was geadresseerd aan Kerstin: een verdere aanwijzing dat het gaat om een gerichte moord op een hun bekend persoon, ook gericht op een vrouw. 

Het onderzoeksteam van de politie hield op haar persconferentie afgelopen zaterdag niet eens rekening met een politieke achtergrond. Pas na gerichte vragen zeiden ze dat dat een van de vele mogelijkheden was waar ze rekening mee hielden. 

Dit negeren door de politie zien we als actieve steun voor de pogromstemming. De staatshetze tegen vluchtelingen, buitenlanders*s en links vormt het terrein waarop dit mogelijk wordt en ook daadwerkelijk gebeurd" luidt het citaat uit een toespraak tijdens een spontane demonstratie waar ongeveer 700 mensen aan deelnamen. De demonstratie vond plaats op vrijdagavond voor het huis Ferdinand Weisstrasse 90, waar Kerstin werd vermoord. 

Wij geven er de voorkeur aan doordacht met de huidige situatie om te gaan. We laten het niet toe dat de repressieve staatsinstellingen onder het mom van wat voor voorwendsel dan ook inzicht krijgen in linkse structuren. Autonome organisatie is en blijft de basis van de strijd om een zelfbepaald leven in een heerschappijvrije maatschappij. 

De verantwoordelijken zitten tegenover ons: in de Bundestag en de landsparlementen, in de regeringsinstanties en in de raadhuizen. Wij moeten allen de verantwoordelijke mensen en structuren met alle nodige middelen bestrijden. De talrijke solidariteitsmanifestaties, verklaringen en akties in de hele BRD, is een belangrijke stap voorwaarts die enerzijds duidelijk maakt dat dit ons allen kan gebeuren en anderzijds duidelijk maakt dat het treuren in woede wordt omgezet en de woede in verzet." [Autonoom Komitee Kerstin. Via info-redactie radio Drei-Eckland In Frelburg]  

ANTIFA DEMO'S IN BELGIE EN OOSTENRIJK 

BRUSSEL, WENEN - Op zaterdag 23 januari werd op diverse plaatsen tegen diverse aspekten van het fascisme betoogd. Helaas kun je niet op meerdere plaatsen tegelijk zijn, dus hieronder een live-verslag vanuit Brugge en een stukje over de gebeurtenissen in Wenen op basis van kranten en ooggetuigen verslagen. 

In de vorige NN kon je al het één en ander lezen over de aanleidingen om op de 23e een demonstratie tegen fascistisch geweld te houden: nl. de straatterreur van tientallen Vlaams Blok knokkers in december '92 en de slappe reaktie van de rijkswachters hierop. In de week van de voorbereiding kwam het bericht binnen dat op dezelfde dag het Vlaams Blok ook in een Brugge een manifestatie had.  

Zij wilden een nieuw partij sekretariaat openen, in aanwezigheid van Francis van den Ende (zie NN #128), Filip de Man, Rogier Spinnenwijn (oud VMO-fascistl en Filip de Winter. Tevens zou er een nieuwjaarstoespraak van Voorpost (andere extreem-rechtse club) gehouden worden. Met een bus Nederlanders/sters reisden we af naar Brugge, om de initiatiefnemers van een radikaal blok te steunen. De betoging were verder georganiseerd door Blokbuster (de Belgische tak van Youth Against Racism). 

Zonder enige problemen kwamen we bij het 'Anton Pieck' stadje aan. Op 't zand verzamelen zich zo'n 500 betogers, waaronder 100 links radicale demonstranten die stevig ingehaakt en met spandoeken meestapten. In het radicale blok waren gelukkig meer vrouwen dan (relatief gezien) in de Nederlandse bus. Wat opviel was de gespannen sfeer tussen de twee groepen antifascisten/s. Het was hoopvol te zien dat ook vele jongeren gewoon uiting wilden geven aan hun afkeer van fascisme, los van organisatorische verschillen. De tocht voerde door het centrum, winkel- en uitgaansgebied van Brugge, waarbij regelmatig uit kroegen fascistoïde lui de demo wilde uitdagen. De aan weerszijden meelopende rijkswacht verhinderde konfrontaties. 

Regelmatig klonken er leuzen; Franse (Attack l'Etat, le flics et les Bourgeois), goeie (racist, sexist, anti-queer, nazi-scum get out of here), makkelijke (vuur en vlammen..., all cops are bastards), naïeve (kom erbij en sluit je aan) en Vlaamse (nazi-idioten, schop ze voor den kloten). Net voor het einde van de demo moet de rijkswacht een groepje van 10 Vlaams Blok sympathisanten (voor hun eigen bestwil) op een afstand houden. De reaktie van de hele betoging is sterk en zelfbewust. We wijken niet voor fascho straatterreur!!  

Na twee uur lopen kwamen we terug bij de bussen en vingen aan met de terugreis. Wat ik een beetje miste op deze voor de rest goede en belangrijke dag, was een uitleg naar het publiek, geen sprekers/sters, pamfletten. Ook ben ik er nog niet in geslaagd te vernemen hoe de Vlaams Blok festiviteiten zijn geweest. Wellicht kunnen de Belgische lezers/sters daar wat over schrijven. 

Ook Oostenrijk heeft z'n liberale partij, de FPO (Vrijheidspartij Oostenrijk). De leider daarvan is qua racisme Bolkestein echter verreweg de baas. Jörg Haider is voorzitter van een uitgesproken rechts-nationalistische partij. Een partij die de laatste tijd sterk aan het groeien is, tot 23 procent bij de laatste verkiezingen in Wenen. Het is de FPO die in de week van 25 tot 31 januari een referendum houdt. 

Onder het motto" Oostenrijk eerst", staan in de petitie die het volk kan ondertekenen 12 punten. De belangrijkste zijn dat in de grondwet wordt ingeschreven dat "Oostenrijk geen asielland is" en dat "de immigratie wordt stopgezet, totdat de woningnood voorbij zal zijn" en dat "het aantal buitenlandse kinderen op scholen beperkt zal worden". Verder zouden illegalen harder aangepakt moeten worden tegen het vermeende misbruik van sociale voorzieningen door "buitenlandse criminelen".  

Als er in Oostenrijk binnen een week 100.000 mensen de petitie tekenen is het parlement verplicht de gestelde punten binnen 6 maanden te behandelen. De verwachtingen zijn dat er ongeveer één miljoen lieden gaan tekenen. Maar in het parlement maken de meeste voorstellen waarschijnlijk geen kans. 

Daar gaat het de FPO ook niet direct om, veel belangrijker is het bespelen van de sfeer/ de discussie in Oostenrijk. Bij de volgende verkiezingen in 1994 hoopt Haider zo boven de 20 procent te komen. Een algemene opiniepeiling gaf aan dat 43 procent tegen het referendum was, 28 procent het steunde en de rest nog twijfelde. Op zaterdag 23 januari was er in ieder geval een groep mensen die niet twijfelden. 

Meer dan 250.000 mensen demonstreerden in een zee van licht tegen de toenemende vreemdelingen haat. De demo, de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog, zag het referendum als het symbool van het opborrelende racisme en fascisme. De paus liep niet mee, want die steunt Jörg Haider (die ooit een verkiezingscampagne in Braunau, de geboorteplaats van Hitier) in de uitspraak' dat er teveel vluchtelingen in Oostenrijk zijn. Inmiddels is bekend dat Jörg Haider zijn zin heeft gekregen. Ruim 400.000 mensen hebben de petitie ondertekend. Dit zijn echter niet de 800.000 waarop Haider had gehoopt. [Tups]   

OCTROOI JE HUISDIER 

Sommige beesten zijn tegenwoordig geen dieren, maar uitvindingen. Zo bestaat bijvoorbeeld de diersoort muis en daarnaast de uitvinding muis. In de VS is een muis uitgevonden die zeer makkelijk kanker ontwikkeld. Daar is patent, octrooi met een duur woord, op aangevraagd en verleend. In mei 1992 is op diezelfde {uitvinding' in Europa patent verleend. Waarmee hier de deur openstaat voor het uitvinden van schijten, gapen of verbouwde kippen. 

Het eèrste patent hier zal waarschijnlijk gaan naar 'Herman' een stier die is uitgevonden door het in Leiden gevestigde bedrijf Gene Pharming. Het patent is al aangevraagd. De Dierenbescherming vindt deze ontwikkeling te zot voor woorden. In de eerste plaats omdat het een ontkenning is van de eigen waarde van een dier. Een dier is geen ding. Daarnaast vreest de Dierenbescherming een toename van het aantal genetisch gemanipuleerde dieren. De industrie krijgt alle zeggenschap over bepaalde soorten dieren, waardoor consumenten en boer(in)nen kunnen worden gedupeerd. De maatschappij wordt met octrooien voor voldongen feiten geplaatst, terwijl de diskussie nog gevoerd wordt.  

De Dierenbescherming tekent dan ook protest aan tegen het octrooi op die kankermuis. Maar, aldus de Dierenbescherming in haar blad Dier, ook U kunt iets doen. Schrijf een brief met foto van Uw huisdier naar de Nederlandse Octrooiraad (postbus 5820, 2280 HV Rijswijk) met de vraag of u uw huisdier kunt octrooieren. De bedoeling is dat er bij de octrooiraad honderden foto's van dieren zullen binnenstromen.  

MOORDPOGING IN BERGHEIM 

In de nacht van 23 op 24 januari is de Nederlander van Antilliaanse afkomst O.A. in het plaatsje Bergheim, gelegen tussen Köln en Düren, op beestachtige wijze mishandeld en voor dood achtergelaten door vier neo-nazistische skinheads. De Anti Fascistische Actie (AFA) organiseerde in verband hiermee afgelopen donderdag protesten in een drietal steden. 

Het slachtoffer was onderweg van een personeelsfeest gestopt voor een sanitaire stop. In het bijzijn van z'n vrouw en een collega uit de conservenfabriek in Düren, werd de man in elkaar geslagen. Toen de getuigen protesteerden, werden ze gestompt en knock-out geslagen. Onder het uiten van met racisme en vreemdelingenhaat doordrenkte uitspraken, werd O.A. verder bewerkt. Toen de skinheads dachten dat hij dood was, vertrokken ze. Eén van hen vetrouwde het echter niet en is nog een keer teruggelopen om het slachtoffer af te maken. Hij sprong daarbij met z'n legerkistjes op het hoofd van de Antilliaan. 

Het slachtoffer heeft twee dagen in coma gelegen in het ziekenhuis van Bergheim, daarna is hij teruggereisd naar Nederland. Hij staat onder voortdurende controle van zijn huisarts. In afwachting van zijn herstel van een zware· hersenschudding kan nog geen onderzoek naar blijvende gevolgen voor de hersenen gedaan worden. De man verliest het gezichtsvermogen tengevolge van zware hoofdpijnen, Hij heeft diverse gebroken tanden opgelopen en z'n kaak moest in het ziekenhuis worden gezet. 

Bij navraag door journalisten bij de Bergheimer politie bleek er geen politiebericht over de kwestie te bestaan, net zomin als de processen-verbaal van de getuigen. De politie stelde met 16 mensen verantwoordelijk te zijn in het plaatsje met 50.000 inwoners, terwijl er een kern van 150 neo-nazi's actief is die ieder weekeinde voor ongeregeldheden zorgt. Een advocaat in Duitsland is ingeschakeld om de gang van zaken aan het daglicht bloot te stellen. 

Een medewerkster van de Anne Frank Stichting sprak op de demonstratie in Düsseldorf van afgelopen zaterdag haar bezorgdheid uit: "Europese mensen met een donker uiterlijk zijn hun leven niet meer zeker in Duitsland. Binnen de zwarte gemeenschap in Nederland ontstaat een explosieve kracht jegens racisme en vreemdelingenhaat. Als de Nederlandse pers en overheid deze kwestie in Bergheim niet oppikt, zal men geen terughoudendheid willen betrachten en zelf ingrijpen om een teken te geven aan Duitse, maar ook Nederlandse en andere Europese extreem-rechtse militanten. Men zal niet lijdzaam toezien hoe de rechten en bewegingsvrijheid van gekleurde en zwarte Nederlanders –letterlijk met voeten worden getreden. 

Via het Antillenhuis, de officiële vertegenwoordiging van de Antillianen in Nederland, wordt eveneens druk uitgeoefend. Ook andere Nederlandse minderheden-organisaties zullen aan deze zaak aandacht besteden. De Werkgroep Tegen Fascisme en Racisme Heerlen hebben gezamenlijk met Duitse antifascisten een drietal eisen geformuleerd, die door AFA ondersteund worden: 1) er moet een openbaar onderzoek komen naar de gang van zaken in Bergheim; 2) veroordeling van de schuldige neo-nazi's voor de laffe moordaanslag; 3) gesprekken op regeringsniveau over de te nemen maatregelen tegen het fascistisch geweld in Duitsland (o.a. een verbod van alle fascistische organisaties in Duitsland en Nederland). 

Om deze eisen kracht bij te zetten, werd er op 4 februari actie gevoerd bij het Duitse Consulaat-Generaal in Amsterdam, de Duitse Ambassade in Den Haag en het Duitse Consulaat in Maastricht.  

ATOOMTRANSPORT GORLEBEN GEBLOKKEERD 

Aan de poorten van de opslagplaats voor kernafvalstoffen in het Nedersaksische Gorleben zijn op 18 en 19 januari '93 blokkades gevormd en barrikades opgeworpen om een atoomtransport te verhinderen. Het ging hier om een transport van 4 vrachtwagens met middel-en laag radio-aktief afval.  

Ooit was dit afval in Mol (België) verzeild geraakt (Transnukleair-schandaal) maar werd teruggebracht naar de Duitse afzender. Tot 16 dec.'92 lag het afval in Karlsruhe opgeslagen. Op 17 dec. '92 wilde men het afval transporteren richting Gorleben. Door akties aldaar werd het transport tijdelijk omgeleid naar AKW Unterwesen (centrale). Dit om konfrontaties met aktivisten te vermijden. 

Dit is uiteindelijk dus niet gelukt want ruim 400 demonstranten waren ook op maandagnacht en dinsdag 18 en 19 januari aanwezig. Er werden protestvuren ontstoken en barrikades opgeworpen. Enkele kleine storingsakties vonden plaats. Daarna was het wachten op de aankomst van de transporten. 

Rond 10 uur die ochtend was het zover. De massaal aanwezige politie bluste enkele barrikades maar greep op dat moment niet in. Het transport zelf werd echter op hardhandige wijze verdedigd. Desondanks slaagden de demonstranten erin het transport nog zo'n 4 uur op te houden tot een overkill aan politie de baan vrijmaakten en de vrachtwagens het terrein op konden rijden. De blokkades hebben in totaal zo'n 12 uur stand kunnen houden. 

Ook dit jaar wordt er gerekend op zo'n 20 à 30 transporten richting Gorleben. Dat de opslagplaatsen voor middel- en laag radioaktief afval in Gorleben bijna vol zijn is hiervoor geen belemmering. Er liggen plannen klaar voor de bouw van een nieuwe opslagplaats in Gorleben. 

Behalve dat er opslagruimtes zijn voor midden- en laag radio-aktief afval, staat er al meer dan 9 jaar een opslagruimte leeg voor hoog radio-afval, voor de zogenaamde CASTOR-transporten. Deze transporten zijn tot nu toe nog niet gerealiseerd, maar uitstel betekent hier geen afstel! Over één ding zijn alle tegenstanders het eens: de CASTOR-transporten moeten gestopt worden! 

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993