Naar archief

UIT: NN #127 van 7 januari 1993   

STRATEGIEDISCUSSIE 

Vóór een antifascistische organisatie met individueel lidmaatschap. 

Er wordt de laatste tijd gewerkt aan de opbouw van een landelijke structuur voor de Anti Fascistische Actie (AFA), dat zich ten doel stelt het fascisme te bestrijden d.m.v. openlijke acties. Een onafhankelijke organisatie ondersteund door een landelijk secretariaat en opgebouwd uit plaatselijke groepen. Wessel geeft in de nu volgende discussiebijdrage aan dat het AFA wat hem betreft zo snel mogelijk openlijk zal moeten gaan functioneren. 

Momenteel wordt er binnen de linksradicale en/of kraakbeweging hard gewerkt aan het opzetten van een landelijke organisatie die AFA (Anti Fascistische Actie) zou moeten heten. Dat dit zeer noodzakelijk is, hoeft niet verder betoogd te worden. Toch drie punten: 

Het is duidelijk dat een dergelijke beweging nu niet bestaat. Gelukkig is het ook niet zo dat er niets gebeurt. Er zijn bijvoorbeeld regelmatig demonstraties tegen extreem-rechts met duizenden en zelfs honderdduizenden mensen, er zijn veel groepen die zich inspannen voor de positie van vluchtelingen, er zijn migrantenorganisaties die aan de weg timmeren met lobbies en actie, migranten die zich bewapenen enz. Toch lijkt dit alles onvoldoende om het gevaar wat ons allemaal (behalve misschien brave blanke gezinnen zonder eigen mening) bedreigt. 

Zo kunnen op de genoemde demonstraties politici als Lubbers en Kohl, die verantwoordelijk zijn voor de sociaal-economische problemen waarop extreem-rechts haar achterban mobiliseert en natuurlijk voor hun eigen racistische vluchtelingenbeleid, bijna ongestoord het woord voeren en zich profileren als superdemocraten. Zo zitten lobbie-organisaties als Vluchtelingenwerk en veel migrantenorganisaties totaal gevangen in hun afhankelijkheid van miljoenen subsidies. Zo bevinden kleinere en vaak wel radicale groepen zich doorgaans in een enorm isolement en werken tot overmaat van ramp vaker wel dan niet kompleet langs elkaar heen. Het is de vraag of het AFA deze twee laatstgenoemde problemen zal kunnen oplossen. 

Volgens mij is daarvoor in ieder geval het volgende nodig. Ik heb nogal wat vrienden, kennissen en familieleden die niet actief zijn maar wel altijd graag mijn mening horen over politieke onderwerpen. Zonder uitzondering zijn deze mensen boos en bezorgd over zowel de opkomst van van extreem-rechts als over de verrechtsing van de gevestigde politiek. Dit wil niet zeggen dat zij makkelijk in beweging te krijgen zijn, maar ik zou het graag proberen. Het probleem is alleen dat ik hen niks, njente poco, aan kan bieden. Wat ik hen zou willen bieden is een organisatie met: 

Het grote manko van vrijwel alle organisaties die voortkomen uit de 'links radicale' en/of kraakbeweging is dat ze tegelijk wel en niet bestaan. Ze bestaan wel omdat er acties en dergelijke georganiseerd worden en ze bestaan niet omdat het totaal onduidelijk is wie erover gaan en waar je je aan kunt melden. De beste manier lijkt nog altijd te zijn om veel in kraakkafees te komen en een positie op te bouwen in het informele netwerk.  

Maar dat is natuurlijk geen optie voor mijn buurvrouw voor wie het al een hele opgave zou zijn om een oppas te regelen (en te betalen) voor een maandelijkse vergadering en af en toe een actie. Of voor mijn broer die wel weer om half zeven op moet staan om de kost te verdienen en ook niet voor mezelf, gewoon omdat ik niet zo'n 'bartype' ben. Natuurlijk vraagt de strijd offers, maar dit is toch allemaal niet zo produktief. 

Tot besluit een citaat (uit het hoofd) uit een anoniem discussiestuk over AFA: "Nog steeds kunnen we die mensen die wél openstaan voor links-radicale standpunten, door de sfeer van geheimhouding, de ondoorzichtige structuren en de slechte onderlinge afspraken, niet bereiken". Er is maar één oplossing: Gooi het AFA open en onderteken je discussiestukken. 

Wessel Koopmans, Utrecht 

Eerdere discussiestukken over Bestrijding Extreem Rechts, werden geplaatst in NN #103, #104, #106, #120, #121, #123, #124 en #125/126.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993