Naar archief

UIT: NN #127 van 7 januari 1993   

Krakend oud & nieuw 

AMSTERDAM - Op 1 december '92 werd door de deelraad Watergraafsmeer een sloopvergunning afgegeven voor Villa Omval, een gekraakt huis aan de Omval 45. Het pand is tevens in eigendom bij de stadsdeelraad Watergraafsmeer, dat van plan is om de monumentale villa plat te gooien en de kale grond te verkopen aan Delta Loyd voor maar liefst 6 miljoen gulden. Villa Omval werd begin januari '92 gekraakt, waarna er zoals gebruikelijk een hoop juridische rompslomp volgde. Details zullen we jullie besparen, die werden merendeels vermeld in eerdere edities van deze krant. De bewoners hebben via hun advocaat beroep aan laten tekenen tegen de verleende sloopvergunning. Op 1 februari volgt er uitspraak over de bezwaren die al eerder waren ingediend tegen het ministerie van WVC. +++ In Amsterdam werd op 6-12 een loods aan de Duivendrechtsekade gekraakt, maar de ochtend erop alweer ontruimd op lokaalvredebreuk. In de Vrolikstraat en Von Zesenstraat werden respectievelijk een etage en een perceel gekraakt in december +++ Op 13-12 werd het kolossale grachtenpand Herengracht 134 gekraakt, waarvan de eigenaar onlangs failliet is gegaan. Eerder in '92 werd Herengracht 138-140 met succes herkraakt. Tussen de gekraakte panden op nummer 134 en 138-140 zit het kantoor van het weekblad de Haagse Post/De Tijd ingeklemd. Tevens werd er op 13-12 in het centrum een pand aan de Vijzelgracht gekraakt, maar dit werd reeds vier dagen later alweer ontruimd op lokaalvredebreuk. Een eerder in '92 ontruimd pand aan de Spuistraat op nummer weet-niet-hoeveel, werd eind december opnieuw gekraakt, weer een herkraak dus +++ In de Pijp werden half december Van Ostadestraat 108/110hs en Verbindingsstraat 9hs gekraakt. Begin januari kraakte de kraakgroep Gerard Doustraat 142-144 begane grond en bovenwoning. 

DEN BOSCH - De krakers aan de Visstraat hebben hun pand teruggegeven aan de eigenaar, de ABN/AMRO bank. Deze had in kort geding ontruiming geëist van het pand, waarna er een deal werd afgesloten. Wat deze deal precies inhoudt, is ons niet bekend. +++ Half november werden de panden Wolvenhoek 2 & 4 gekraakt in Den Bosch. 

HAARLEM - De klachten over het buitensporige geweld toegepast bij de ontruiming van de Hoofmanstraat in Haarlem (zie NN #94) op 19-09-91 zijn gegrond verklaard door burgemeester Schmitz. Dit dankzij de vasthoudendheid van de advocaat van de slachtoffers. Bij de ontruiming werden zonder duidelijke aanleiding honden ingezet op een bijzonder agressieve wijze. De klachten-adviescommissie politie stelde in haar advies aan de burgemeester dan ook dat "(...)de inzet van honden met hondengeleiders in de gegeven situatie ertoe heeft geleid dat de ontruiming een gewelddadiger karakter heeft gekregen dan - gelet op de situatie op voorhand - nodig was". Schmitz baseerde haar besluit op het advies van deze commissie die bijeen was geroepen op aandringen van de advocaat.   

DEP0RTATIE PALESTIJNEN 

DEN HAAG - Om hun ongenoegen over de Israëlische politiek te uiten demonstreerden zaterdag 19 december zo'n 100 mensen voor de Israëlische ambassade in Den Haag. De organisatie was in handen van de Palestijnse Verenigingen in Nederland in samenwerking met de Initiatiefgroep 'Stop de Nederzettingen - Boycot Israël'. 

Ter herinnering: 16 December deporteerde Israël 415 Palestijnen richting Libanon. De mensen waren opgepakt in een arrestatiegolf van aanhangers van de islamitische organisatie Hamas. De arrestaties waren een reactie op de ontvoering en moord op een Israëlische soldaat en de moord op vier andere soldaten in de week ervoor. De deportaties hebben tot een veroordeling door de Verenigde Naties geleid en de eis aan Israël om de gedeporteerden terug te nemen. VN-Secretaris Generaal Boutros Ghalie dreigt Israël met het afdwingen van de resolutie. De deportaties zijn ook in strijd met de vierde Conventie van Genève. Artikel 49 stelt dat individuele of massale deportaties e.a. worden beschouwd als grove schending van de conventie, ofwel een oorlogsmisdaad. 

Tijdens de demonstratie werd het volgende pamflet verspreid: 

SANCTIES TEGEN ISRAËL, NU ! 

Vandaag 23 december, staan we hier bij de Israëlische ambassade om te demonstreren tegen de deportatie van 415 Palestijnen uit de bezette gebieden naar Libanon. Deze door Israël genomen maatregel is inmiddels door de hele wereld veroordeeld. Bovendien is door de VN een resolutie aangenomen die Israël oproept de verdreven Palestijnen naar hun land terug te laten keren. 

We weten allemaal dat dit niet de eerste VN-resolutie is waarin Israël veroordeeld wordt. Er liggen talrijke veroordelingen en daarnaast een groot aantal ingediende resoluties die uitsluitend door een veto van de VS zijn tegengehouden. Gevolgen voor het optreden van Israël ten opzichte van de Palestijnen en zijn bezetting van Palestijns grondgebied heeft dit nooit gehad. Het is duidelijk dat zolang er geen sancties verbonden zijn aan de veroordelingen, Israël deze naast zich neer legt. Dit gebeurt nu al 44 jaar. 

Het afgelopen jaar is er een 'vredesproces' gestart. Daarin zijn vooral door Palestijnen verschillende concessies gedaan. Gedurende dit proces heeft Israël wel veel gezegd maar weinig gedaan. Het is duidelijk dat de maatregelen die Israël genomen heeft uitsluitend cosmetische veranderingen zijn die niet de kern van de zaak raken; de inlijving door Israël van een groot deel van de bezette gebieden door de voortgang van zijn nederzettingenpolitiek. Israël zal dan ook gedwongen moeten worden tot concessies. Dit kan alleen bereikt worden door economische druk. Alle anderen manieren van druk hebben in het verleden de revue gepasseerd en hebben tot absoluut niets geleid. 

Ook de meeste vredesgroepen hebben zich tot nu toe niet uitgesproken voor daadwerkelijke druk. Gevolg van dit alles is dat de kans op geweld steeds verder toeneemt. In de bezette gebieden ontstaat een gewapende strijd tegen de Israëlische bezettingsmacht en de kolonisten (naar ons inziens een logische stap, omdat het vredesproces voor de Palestijnen geen enkele oplossing biedt). Dit heeft weer veel repressie en geweld van het Israëlische leger tot gevolg. Het geloof in vrede neemt af, zeker omdat de Palestijnen geen daadwerkelijk steun krijgen van de internationale gemeenschap. 

We vinden dat vredesgroepen en ander progressieve groepen nu eindelijk de verantwoordelijk moeten nemen door te pleiten voor daadwerkelijk sancties tegen Israël zolang het doorgaat met zijn nederzettingenpolitiek en internationale verdragen en VN-resoluties aan zijn laars lapt. Bovengenoemde groepen zouden de druk naar de politiek toe op moeten voeren, om deze sancties te bewerkstelligen. Als dit niet gebeurt blijven we - zoals nu - alleen reageren op uitbarstingen van geweld, die in de huidige situatie alleen maar zullen toenemen.  

SEPOT ZAAK VROUWEN-ACTIEGROEP 

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft wegens gebrek aan bewijs de zaak geseponeerd tegen dertien vrouwen die op 25 november in Amsterdam werden opgepakt op verdenking van openlijke geweldpleging tegen onder meer een reclamebureau dat seksistische reclame produceert en een straattegel (zie NN #125/126) 

ACTIEGROEP 'WILDE MARJOLEIN' TART RIJKSWATERSTAAT 

NIJMEGEN (Persbericht) - De actiegroep 'Wilde Marjolein' heeft in de vroege ochtend van vrijdag 17 december op tientallen plaatsen leuzen tegen de dijkverzwaring aangebracht. Langs de Waal zijn wegdek, bruggen en ontruimde panden beklad met leuzen als "Stop de ingenieur-terreur", "Red het rivieren landschap", "Stop Rijkswaterstaat" en "Onderhoud okee, verzwaring nee". Ook op de Nijmeegse Waalkade werd het ongenoegen van 'Wilde Marjolein' zichtbaar gemaakt. 

De actiegroep 'Wilde Marjolein' (een door de dijkverzwaring bedreigde karakteristieke plant) protesteert tegen de plannen om de dijken in dit gebied te verzwaren. Deze door Rijkswaterstaat bedachte plannen beschouwt zij als overbodig en leiden volgens haar tot een "leeg en bedacht landschap". De stukjes "pseudo-natuur" die her en der zullen worden aangelegd kunnen dit niet verhullen. Rijkswaterstaat en de polderdistricten wordt het gebruik van valse argumenten verweten. Deze beweren dat de dijkverzwaringen nodig zijn om de veiligheid van de bevolking te garanderen.  

De actiegroep is echter van mening dat de veiligheid gediend is met goed onderhoud van dijken. Dit onderhoud nu, is de laatste jaren door Rijkswaterstaat verwaarloosd. Een slecht onderhouden dijkvak in de Ooijpolder wordt nu gebruikt om de dijkverzwaring alsnog door te zetten. De actiegroep vindt veiligheid een lovenswaardig streven, maar wijst erop dat er voldoende alternatieve methoden zijn die zowel landschap als bevolking sparen. Dijkbewoners, op de vlucht voor hun 'beschermers', in plaats van het wassende water, hebben al veel goede voorstellen aangedragen. Vloedplanken, kwelschermen, damwanden, herstel van rivierlopen in uiterwaarden en de creatie van overloopgebieden voor overtollig water, verdienen serieuze aandacht. 

Als tweede argument gebruikt Rijkswaterstaat de stijging van het oppervlaktewater als gevolg van het broeikaseffect. De actiegroep 'Wilde Marjolein' vindt dit "dweilen met de kraan open". Het zou iets slimmer (en goedkoper) zijn om de oorzaken van het broeikaseffect eens aan te pakken. "De aanleg van kaarsrechte dijken waarover de auto's nog harder kunnen rijden is zeker geen oplossing voor de kooldioxide-uitstoot. Om over de uitlaatgassen van bulldozers maar niet te spreken..."  

Wilde Marjolein past ervoor om de laatste restanten kleinschalig rivierenlandschap alleen nog op vergelende ansichtkaarten te laten voortbestaan. Wanneer de civieltechnische vloedgolf van beton Nederland zal blijven overspoelen zullen zij verdere acties niet schuwen. 

PROTEST ADK BIJ KERSTCIRCUS 

AMSTERDAM (Persbericht) - Op 17-12 heeft het Anti Diergebruik Komitee geprotesteerd bij de entree van het wereldkerstcircus op het parkeerterrein van de RAI in Amsterdam. Met brandende hoepels probeerden de activisten de toegang te versperren.  

Hiermee hoopte het ADK te bereiken dat de toeschouwers met andere gevoelens naar de roofdieren-act in het circus zouden gaan kijken. In deze act zijn panters, tijgers en leeuwen tegelijkertijd te zien, iets wat indruist tegen hun normale gedragspatroon en instincten. Zonder onderdrukking is het niet mogelijk een dergelijk schouwspel te bewerkstelligen. Het Staatscircus van Moskou heeft inmiddels besloten geen roofdieren-acts maar toe te laten.  

DOMINICAANSE VRIJWILLIGSTER MOET HET LAND UIT 

ARNHEM (Persbericht) - De Gelderse Stichting tegen Vrouwenhandel (GSTV) voert actie tegen de dreigende uitzetting van de Dominicaanse vrijwilligster Julia. Na zes en een half jaar onzekerheid wijst het Ministerie van Justitie haar verzoek tot verblijf op humanitaire gronden af. Julia moet Nederland binnen 30 dagen verlaten. 

Julia trouwde begin 1985 in Paramaribo en kreeg toen de Surinaamse nationaliteit. Haar man vluchtte in 1986 om politieke redenen naar Nederland en Julia ging met hem mee. Bij een ruzie met hem werd zij zwaar door hem mishandeld en moest een operatie ondergaan. Toen zij na twee weken uit het ziekenhuis kwam heeft zij echtscheiding aangevraagd. In 1988 werd het huwelijk ontbonden terwijl haar gewezen man wegens de mishandeling tot 12 maanden werd veroordeeld en tevens tot ongewenst vreemdeling verklaard.  

Echter in 1990 besloot de Staatssecretaris van Justitie de man toch een verblijfsvergunning te verlenen om humanitaire aard. Julia heeft in die tijd een opleiding gevolgd voor gezinsverzorgster en is dus in staat voor haarzelf en haar dochter van 17 jaar in het onderhoud te voorzien. Haar oudste dochter is intussen getrouwd.  

Mocht de uitzetting van Julia doorgaan dan moet de jongste dochter met haar moeder mee. Dat betekent voor haar het afbreken van de school. In de praktijk betekent het ook, dat Julia wordt uitgezet naar Suriname, de jongste dochter naar de Dominicaanse Republiek en haar oudste dochter (getrouwd met een Nederlander) blijft in ons land. De Gelderse Stichting tegen Vrouwenhandel doet een beroep op iedereen om Julia en haar dochters te steunen.  

PLAKACTIE  

UTRECHT - Op 16 december werden er op tal van plaatsen in Utrecht affiches geplakt tegen racisme. Het initiatief was een direct resultaat van een eerste discussiebijeenkomst in het ACU, een alternatieve ontmoetingsruimte.  

De actie wordt ondersteund door onder meer Zwart Zaad, Infowinkel Schism, de Rooie Rat, Bond van Wereldburgers, Bewonerscomité kop van lombok en lay-out collectief S & I. Er zijn twee soorten affiches geplakt. De ene tekst luidt "Wie vandaag z'n kop in het zand steekt, knarst morgen met z'n tanden", de ander "Racisme is het geloof in de superioriteit van één ras boven alle andere en dat de wereld plat is".  

Beide posters bevatten de tekst "Stop racisme, blijf van onze buurtgenoten af'. De actie werd een groot succes doordat de ingeschakelde media massaal op kwamen dagen. Zelfs plakken tegen racisme haalt dus de krant. Zo ontstond de situatie dat mensen in de stad al van het initiatief gehoord hadden voordat men de affiches zag.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1993