Naar archief

UIT: NN #124 van 26 november 1992

KRAKERSACTIVITEITEN 

DEN BOSCH - Het ziet er niet al te best uit voor de krakersters van de voormalige ABN-bank aan de Visstraat. Op 21 oktober vond het kort geding plaats van de ABN-AMRO-Projectontwikkeling BV tegen de krakersters. De Bossche rechter heeft laten weten dat de bank "al dan niet uit speculatieve overwegingen de panden niet "nodeloos lang heeft laten leegstaan". De uitspraak is op woensdag 2 december. Ondertussen heeft de Bossche afdeling van 'Jongeren Tegen Racisme' het initiatief genomen om een dagkafé te openen in het pand. Op maandag 9 november werd door hen nog een fakkeloptocht ter herdenking van de Kristallnacht georganiseerd. In het dagkafé, hoek Visstraat en Brede Haven, wordt ook af en toe gekookt. 

UTRECHT - Zes mensen werden wegens 'poging tot diefstal met braak/verbreking in vereniging' opgepakt bij een kraakpoging in Pijlsweerd op de elfde van de elfde (!). Na veertien was iedereen weer vrij. 

HAARLEM - Het voormalige Sportfondsenbad in het Haarlemse Schalkwijk is ondanks heldhaftig verzet van de skippyballen-brigade van de verzamelde Nederlandse kraakgroepen drie dagen na de kraak op 11 november reeds weer ontruimd en gesloopt. 

HEEMSTEDE - De GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer wil dat de rijksrecherche wordt betrokken bij het onderzoek naar de ontruiming van en de brand in villa Eikenrode, het op 26 oktober ontruimde pand aan de Herenweg. 

AMSTERDAM - In Oost, de Pijp, Kinker- en Haarlemmerbuurt werden etages gekraakt. De krakers van Prins Hendrikkade 97 hebben zich voor tienduizend gulden laten uitkopen. Drie panden aan de Oudezijds Voorburgwal zijn afgelopen weken meerdere malen inzet geweest van schermutselingen op straat en in de rechtbank. Na een eerste kraak op 25 oktober volgde vijf dagen later ontruiming. Twee weken later vond een herkraak plaats waarbij op straat de nodige klappen vielen. Uit een verslag:  

'Terwijl de buitengroep uit elkaar geslagen werd, probeerde de binnengroep hen zoveel mogelijk dekking te geven door glas en verf naar de smeris te gooien, die zich op hun beurt weer een beetje moest terugtrekken. Een kraakster moest zich laten behandelen in het ziekenhuis, velen liepen blauwe plekken op.(...) De smeris wilde in eerste instantie het pand direct ontruimen, dit lukte echter niet vanwege de weerstand die vanuit het pand geboden werd.(...) Tegelijkertijd posteerden zich steeds meer smerissen voor de Patapoebar in de Warmoesstraat omdat zij het vermoeden hadden dat een ontsnapte arrestante zich in het pand bevond. Na ongeveer tien minuten deden ze, voorzien van een huiszoekingsbevel, een inval waarbij ze echter geen ontsnapte arrestanten hebben gekonstateerd.(...) Een dag later vond een kort geding plaats waarbij een verbod op ontruiming van de panden werd geëist en bovendien stopzetting van het gevoerde beleid door de officier van justitie. Het gaat dan met name om de ontruimingsgrond huisvredebreuk. In een verklaring van de Gezamenlijke Amsterdamse Kraakgroepen stellen zij dat "ontruiming op grond van huisvredebreuk een tendens binnen de rechterlijke macht is die steeds sterker wordt. Voor krakers is dit problematisch. Zij hebben geen enkele kans zich te verdedigen, bijvoorbeeld in de rechtszaal. De beslissing over ontruiming wordt door echter Van Dijk op heimelijke wijze genomen.."  

Als voorbeeld noemen zij de ontruiming van een pand aan de Nieuwe Teertuinen.(zie NN #118) Het kort geding mocht overigens niet baten. 's Middags volgde opnieuw een ontruiming waarbij 150 smerissen de 8 krakers uit de panden haalde. 

GRONINGEN - Onze bekende Leutscher heeft snode plannen voor het NeCeHa-terrein aan het Hoendiep, waar al enige tijd een groep stadsnomaden bivakkeert. De gemeente Groningen weigert echter medewerking, omdat zij meent dat er met iemand als Leutscher niet "serieus zaken kan worden gedaan." Leutscher reageert op de bekende manier. Tegen een journalist klaagt hij over "dat socialistische bestuur" en "Nederland als kloteland". 

Verleden week deed het hof in Leeuwarden uitspraak in een door 69 vrijgesproken arrestanten tegen de staat aangespannen procedure om schadevergoeding in de zaak WNC. De schadeclaim van f 472.000,- werd door het hof afgewezen op grond van het georganiseerde karakter van de rel, de maatschappelijke onrust die veroorzaakt werd, het niet willen meewerken aan de procesgang, etcetera, etcetra... Geen juridische argumenten dus maar zogenaamd onbevooroordeeld geleuter over billijkheid wat volkomen voorbij gaat aan de bestaande regelgeving en jurisprudentie. 

De landsadvocaat°E.J. Daalder verklaarde in de NRC van 18-11-92 desgevraagd echter dat de 70 vrijgesproken krakers op grond van de huidige jurisprudentie een goede kans maken alsnog een schadevergoeding te krijgen als ze een civiele procedure tegen de staat aanspannen voor de Haagse rechtbank. Stemmingmakerij natuurlijk, maar met een kern van waarheid. 

Advokate T. Prakke is in deze zeer wel genegen om de zaak tegen het onrechtmatig justitieel handelen een vervolg te geven. Hiervoor is het echter noodzakelijk dat de ex-arrestanten binnen twee weken en bij hun eigen advokaat aangeven dat ze deze procedure willen vervolgen. Het aanspannen van een zaak tegen de staat kost, al naar gelang de hoeveelheid mensen die meedoen, een aantal tientjes. Dit weegt echter geenszins op tegen de geleden derving en psychologische schade. Bovendien zou niet alleen justitie in Groningen maar ook de Staat der Nederlanden op haar bek moeten. (een aantal ex-arrestanten) 

(Bronnen Kleintje Muurkrant, Springstof, Grachtenkrant)

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992