Naar archief

UIT: Actieblad NN #124 van 26 november 1992

Duitse antifascist vermoord 

BERLIJN - Uit Berlijn ontvingen we een ooggetuigenverslag van de moord op Silvio Meier, die vrijdagnacht 20 november door neonazi's doodgestoken werd. 

"Op Vrijdagnacht gingen vier van onze vrienden en vriendinnen naar het metrostation Samariterstrasse en kwamen daar een groep van vier jonge mannen en een vrouw tegen. Een van de mannen droeg een nazi-embleem op zijn jas. Hij werd door twee van onze vrienden-innen daarover aangesproken. Het kwam toen tot een korte ruzie, onze vrienden-innen werden daarbij voor links gespuis uitgemaakt. Het kwam echter niet tot een handgemeen, noch werd de jas beschadigd. Hiermee leek de confrontatie teneinde en onze vrienden-innen liepen door naar het perron. Omdat er geen metro aankwam besloten ze een taxi te nemen en liepen weer richting uitgang. 

Bij de trap naar boven aangekomen stond de groep nazi's nog in de tunnel. Toen ze op een meter van deze groep genaderd waren, merkten ze dat twee van de mannen messen getrokken hadden. Zonder aarzeling en zonder dat er een nieuwe woordenwisseling plaatsvond, stak een van hen Silvio neer. Onze vrienden-innen waren volkomen verrast door de aanval, er was ook geen mogelijkheid tot vluchten.  

Silvio was na drie messteken in zijn longen op slag dood. Een andere vriend raakte door verscheidene messteken in zijn rug levensgevaarlijk verwond. Een derde werd met een mes in zijn zij gestoken en daarna, terwijl hij op de grond lag, tegen zijn voorhoofd geschopt waardoor een slagader sprong. Daarna liepen de aanvallers weg, op een na die een vriendin met zijn mes bedreigde en zei: 'Jij komt ook nog aan de beurt.' Toen hij door de andere aanvallers geroepen werd, liet hij de vrouw los en rende weg. 

Onze vrienden-innen hebben niet aangevallen en waren ook niet bewapend. Twee van onze vrienden-innen hebben de politie gezegd door nazi's aangevallen te zijn. In het politiebericht wordt echter gesproken van 'een groep personen'. Daarmee wordt de verklaring van de getroffenen' dat het om nazi's ging, verzwegen. Wij protesteren tegen deze valse voorstelling van de politie en de media, die de bevolking willen laten geloven dat het om een vechtpartij tussen rivaliserende jeugdbendes ging. 

Zo wordt het fascistische geweld verzwegen en slachtoffers tot mededaders bestempeld. Aan de ene kant roepen de politici burgers op zich tegen fascistische tendensen te verzetten. Als mensen dit echter doen en daarbij om het leven komen, worden ze voor messentrekkers uitgemaakt. Deze politici zijn ervoor verantwoordelijk dat het fascistische geweld in politieberichten en de media verzwegen wordt. Zaterdag vond in Friedrichshain een demonstratie tegen het fascistische geweld plaats, waaraan door tweeduizend mensen werd deelgenomen.  

RECHTER VERBIEDT REVISIONISTISCHE PAMFLETTEN 

DEN HAAG - Belgische pamfletten waarin wordt ontkend dat de nazi's miljoenen joden in de gaskamers vermoord hebben, mogen niet langer in Nederland worden verspreid, worden verkocht of aan Nederlanders gevraagd of ongevraagd - worden toegezonden, op straffe van een dwangsom van 10.000 gulden per overtreding. 

Dat bepaalde president J.Holtrop van de Haagse rechtbank op 4 november jl. De Haagse rechter deed uitspraak in het kort geding dat was aangespannen door het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël), de Anne Frank Stichting en het Landelijk Bureau Racismebestrijding (LBR) tegen de in Antwerpen gevestigde uitgeverij Vrij Historisch Onderzoek (VHO) en S. Verbeke, opsteller van de pamfletten. 

'Het verbod op verdere verspreiding van pamfletten vanuit België, waarin de holocaust ontkend wordt, is een belangrijke stap ter bestrijding van grensoverschrijdend racisme', stellen de drie organisaties die voor het eerst een dergelijk kort geding, waarin het gaat om racisme dat in het buitenland z'n oorsprong vindt, hebben aangespannen.  

'Het vonnis versterkt de rechtspositie van Nederlandse burgers tegen onrechtmatige gedragingen die in andere Europese staten hun oorsprong vinden en op Nederlands grondgebied schade teweeg brengen'. De Anne Frank Stichting, het CIDI en LBR zullen niet aarzelen de dwangsom van 10.000 gulden per overtreding te vorderen, wanneer Vrij Historisch Onderzoek of Siegfried Verbeke hun revisionistische ideeën opnieuw in Nederland proberen te verspreiden. 

De belangrijkste bezigheid van de revisionisten bestaat in het ontkennen van de holocaust, het ondergraven van de historische waarheid dat er concentratiekampen hebben bestaan en het bewerkstelligen van eerherstel voor het nazisme. Revisionisten zijn dikwijls neonazi's, maar dit betekent niet dat revisionisme en neonazisme identiek zijn. 

Toch dienen ze - gewild of ongewild - hetzelfde doel: het acceptabel maken van het nationaal-socialisme en het oppoetsen van het imago van Adolf Hitler. De grens tussen beide 'ismen' is dan ook bijzonder vaag. De meeste Vlaamse revisionisten hebben zich sinds 1985 verenigd in de werkgroep Vrij Historisch Onderzoek. (A)  

ANTWERPEN VOOR EN TEGEN VLAAMS BLOK 

ANTWERPEN - Eén jaar na 'Zwarte Zondag', de dag waarop het Vlaams Blok bij de laatste verkiezingen vorig jaar in België bijna 25 procent van de stemmen in Antwerpen behaalde, hebben voor- en tegenstanders van deze partij demonstraties en manifestaties gehouden. 

's Middags trokken bijna 10.000 scholieren door de Antwerpse binnenstad. Een ontmoetingsplaats van het Vlaams Blok, het café de Leeuw van Vlaanderen, werd deze middag aangevallen en grondig verbouwd. De demonstratie zelf verliep ook pittig, de Antwerpse politie sprak van een stadsguerrilla. 's Avonds trok een andere demonstratie tegen het Vlaams Blok ruim 2000 mensen. 

Zeven actievoerders van de groep Kre-axie bezetten dinsdagnacht omstreeks vier uur een ruimte in het zalencomplex waar later die dag het Vlaams Blok haar verkiezingsoverwinning van een jaar geleden zou gaan vieren. De actiegroep saboteerde de elektriciteitsvoorziening van het complex om zo de feestavond van het Vlaams Blok te verhinderen. 

Daarna probeerden ze de ruimte tot na tien uur 's avonds te bezetten, De politie arresteerde hen echter al in de ochtend, zodat het feestje van het Vlaams Blok toch door kon gaan. Op dat feest kwamen overigens zo'n 2000 mensen. Buiten Antwerpen werd ook in Gent massaal gedemonstreerd door ruim 5000 jongeren tegen het Vlaams Blok.  

HIER NIET, DAAR NIET... GEEN FASCISTIES GEWELD 

NIJMEGEN - Afgelopen vrijdag 20 november 1992 vond er in Berlijn een steekpartij plaats. Sylvio, een antifascist, kwam daarbij om het leven, terwijl twee anderen zwaar gewond raakten. Een vierde persoon kwam met de schrik vrij. Het persbericht over deze zaak vind je elders in deze NN. 

In Groningen vond 24 november al een demo plaats n.a.v. deze kwestie en natuurlijk ook n.a.v. de weerzinwekkende gebeurtenissen het afgelopen weekeinde in Mölln en Wuppertal. Aanslagen op Turkse mensen die een heel grote rol speelden in de Duitse gemeenschap en de moord op de joodse man, waarvan de OvJ zegt dat het om een uit de hand gelopen kroeg ruzie gaat. 

Op 10 december willen we een grote landelijk gedragen demonstratie houden, van Nijmegen naar de 5 kilometer verder gelegen Duitse grens. De demo heeft als inzet, het eisen van een verbod van extreem-rechtse organisaties en partijen. Ook wordt pressie geëist op de overheden om geen subjektieve verhalen de wereld in te slingeren, maar feiten weer te geven. Dat eisenpakket wordt nog nader geformuleerd en ter diskussie gesteld.  

Op 10 december hopen we aan de grens de demonstranten van de andere kant te mogen begroeten. Er wordt aan gewerkt om ook een Duitse optocht naar Beek te organiseren. Die dag, de internationale dag van de mensenrechten, heeft een duidelijke betekenis, vinden wij. Dat Amnesty dan ook aktiviteiten heeft, is geen bezwaar. In de regio hier wordt door Amnesty zelf bekeken of men zich aansluit bij het initiatief. 

We nodigen een woordvoerder van de Joodse gemeenschap In Nederland uit om ons eisenpakket in ontvangst te komen nemen en het verder te leiden aan de politiek. We willen geen (partij)politieke verontschuldigende kletspraatjes de ruimte geven. 

De demonstratie-eisen zullen ook betrekking hebben op de oorzaken van toenemende onverdraagzaamheid en ingaan op zelforganisatie tegen extreem-rechts. Ook richt de demonstratie zich tegen het (in Europees verband) aanscherpen van de asielwetgeving. De affiches zijn in de maak en zullen net na dit weekeinde (28-29 nov.) klaar zijn. 

Op de Duits-Nederlandse manifestatie aan de grens bij Beek zal ook gesproken worden. Uitgenodigd zijn Rudolf de Jong van het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) en iemand uit de kring van vluchtelingen in Duitsland. 

In Nederland lijkt alles pais en vree, maar het illegalendebat zoals dat op dit moment door politiek Den Haag wordt gevoerd wakkert de vreemdelingenhaat verder aan. Daarbij doet de vervlochtenheid van extreem-rechts in Nederland met Europese geestverwante partijen en organisaties onze vrezen dat facisties geweld tegen vreemdelingen en linkse organisaties verder zal toenemen. We willen laten zien dat we dat niet lijdzaam zullen aksepteren en ons nu solidair verklaren met groepen mensen die - ook nu al - moeten leven met de dreiging van extreem-rechts geweld, zodat ze een beroep op ons kunnen doen wanneer dit nodig mocht zijn. 

Iedereen kan aan deze aktie deelnemen. Voor vervoer voor mensen die niet kunnen, maar wel willen meelopen wordt gezorgd. Over de verder invulling van de avond zullen we nog nader berichten in advertenties in dag en weekbladen. Zet 10 december vast in je agenda en kom 17 uur naar het station in Nijmegen vanwaar een fakkeltocht naar Beek zal vertrekken. 

HIER NIET, DAAR NIET. GEEN FASCISTlES GEWELD. 

De Vonk, Arnhem (085-421636) Infowinkel Assata, Nijmegen (080-730353/605208) Infocentrum Wageningen  

PROTEST TEGEN PVDA 

DEN HAAG - Zaterdag 14 november 1992 hebben wij met zo'n 80 anderen geprobeerd te demonstreren tegen diegenen binnen de PvdA die verantwoordelijk zijn voor de hetzecampagne tegen illegalen. 

Het was jammer dat de opkomst tegenviel. Het waren voornamelijk voor ons bekende gezichten. Toch door zijn we tevreden dat we in ieder geval iets van protest hebben laten horen tijdens de 'briefing'. Behalve het mede organiseren van de picket-line hebben we ook een aantal stukken geschreven voor landelijke kranten waarvan er twee geplaatst zijn: in Trouw en in het Algemeen Dagblad. In de toekomst willen we doorgaan met acties en protesten op straat. We hopen dat daar langzamerhand meer mensen aan mee zullen doen.  

De PvdA vond het vervelend om met de picket-line geconfronteerd te worden. Dit bleek uit het tot 4 maal toe veranderen van zaal. Er is van verschillen kanten gesuggereerd dat er rellen zouden komen. Dit terwijl de oproep voor de picket-line en citaten van een woordvoerder van ons in de Volkskrant van 13 november toch duidelijk waren.  

Ook maken we ons geen illusies wat betreft afluisterpraktijken. Met andere woorden: de overheid was uitstekend op de hoogte van onze bedoelingen en dat de kans op geweld nihil was. Het grootschalig politie-optreden had dan ook meer met criminalisering en intimidatie te maken. Mensen zullen hierdoor in de toekomst niet snel meedoen aan een actie. Ook mensen die nu voor de picket-line kwamen, hebben zich niet aangesloten omdat het blauw zag van de ME gewapend met knuppels en politiehonden.   

De bus uit Amsterdam, die 15 mensen vervoerde, werd ter hoogte van het Malieveld in Den Haag klemgereden door drie bussen vol met ME'ers. Vervolgens is de hele bus overhoop gehaald. Iedereen werd gefouilleerd, tot verbijstering van mensen die voorbij kwamen. Deze operatie duurde een half uur. Geen van de ME'ers kon ons vertellen op grond van welk artikel in de APV dit gebeurde. Ook het waarom werd niet duidelijk. Er werd meegedeeld dat we het aan onszelf te wijten hadden, want, zo zei de hoogst aanwezige verantwoordelijke van de politie: "het is jullie schuld dat de PvdA can zaal naar zaal is gejaagd." 

Voor de duidelijkheid: wij konstateren tot ons genoegen dat verschillende zaal eigenaren de PvdA op eigen initiatief de behandeling geven die tot nu toe was weggelegd voor CD en CP. Om ons daar de schuld van te geven is belachelijk. De PvdA heeft dat door de uitlatingen van de laatste weken aan zichzelf te danken. Tijdens de zoektocht in de bus werden stokken van het spandoek, een baco en een bivakmuts in beslag genomen. 

Eenmaal aangekomen bij de Nieuwe Kerk bleek er al het nodige te zijn gebeurd. Twintig mensen die een vreedzame picket-line gevormd hadden bij de ingang van de kerk en met elkaar stonden te praten, waren daar weg geknuppeld en met honden achterna gezeten. Iedereen, ook nieuwe aangekomen demonstranten, werd gedwongen aan de andere kant van de straat op zeker 60 meter afstand van de kerk te gaan staan.  

Daar was een gebied van 15 bij 20 meter afgezet met dranghekken, daarbinnen werden we als vee bijeen gedreven. Mensen die zich buiten de hekken begaven werden direkt geslagen of gebeten. In totaal 5 mensen zijn door honden gebeten; twee van hen hebben zich in het ziekenhuis moeten laten behandelen. 

Zo gaat dat dus in Nederland in 1992; de top van een politieke partij kan straffeloos gedurende weken de meest gevaarlijke en op niets gebaseerde uitlatingen doen. Deze spelen in op racistische vooroordelen. Een hele bevolkingsgroep, die zich niet kan verdedigen, wordt daardoor gecriminaliseerd. Bovendien is in die weken de deur wijd open gezet voor racistisch geweld, omdat de 'oplossingen' die door diezelfde top worden aangedragen niet hard gemaakt kunnen worden.  

Op de 14 november gehouden 'briefing' is geen van de uitspraken, die tot de hetze van de afgelopen weken heeft geleid, teruggenomen. Er is alleen gezegd dat 'dingen misschien wat anders gezegd hadden moeten worden' of 'dat ze niet goed begrepen zijn'. Volgens de PvdA klopt de inhoud dus wel, alleen de verpakking deugde niet. Het lijkt er sterk op dat juist de PvdA van de inhoudelijke kritiek van de afgelopen weken niets heeft begrepen. Mensen die protesteren tegen deze stemmingmakerij worden (net als illegalen) gecriminaliseerd. Zij krijgen niet de kans hun stem te laten horen, moeten demonstreren in een kooi en worden ook nog eens in elkaar geslagen. 

Als dit de praktische kant is van de door de PvdA gewenste 'cultuuromslag', staat niet alleen illegalen nog heel wat te wachten, maar ook allen die met hen solidair zijn. [Autonoom info/actie Centrum]  

PICKET-LINE TEGEN TOERISME NAAR TURKIJE 

HAARLEM - Op donderdag 12 november, koopavond, werd er een picket-line gehouden voor een reisbureau van Holland International in de Grote Houtstraat in Haarlem. Dit in verband met de wapenleveranties aan en het toerisme naar Turkije. 

Westerse landen, waaronder Nederland, leveren op grote schaal wapens aan Turkije. Deze wapens worden gebruikt bij de onderdrukking van de Koerden (zie NN #122). Om die onderdrukking te financieren heeft Turkije buitenlandse valuta nodig. Deze vindt ondermeer in de opbrengst uit toerisme naar Turkije. Jouw vakantie in Turkije levert een bijdrage aan de onderdrukking van de Koerden.  

Aan de picket-line namen 50 personen deel: Koerden en Nederlanders. Aan het winkelend publiek werden pamfletten met achtergrondinformatie over de onderdrukking in Turkije uitgedeeld. Deelnemers aan de picket-line droegen brandende fakkels. Voorbijgangers bleven staan om de tekst 'STOP DE MASSAMOORD OP KOERDEN. BOYCOT TOERISME NAAR TURKIJE' op het spandoek te lezen. 

De protestaktie maakte reakties los van rechtse Turken. 'Grijze Wolven' dreigden van tevoren de picket-line gewelddadig te verstoren, maar maakten hun woorden gelukkig (nog) niet waar. In een Turkse winkel werd de dag na de protestactie aan klanten verteld dat 'alle Koerden moeten worden uitgeroeid'. De onderdrukking van Koerden in Turkije willen zij in Nederland voortzetten! Als het aan ons ligt komt daar niets van in. (N) 

DRESSED TO KILL 

De walgelijke 'Dressed to kill-reclame', die in NN #122 en #123 ter sprake kwam in de seksisme en reclame-discussie, wekt steeds meer weerstanden op. Bij de Reclame Code Commissie protesteerde het FNV-Vrouwensecretariaat tegen de reclame, maar de commissie achtte zich niet bevoegd te oordelen. 

In NN #122 stond in het artikel 'De reclamewereld stinkt' al wat over deze RCC. Zo wordt deze commissie door het bedrijfsleven betaald. Over onpartijdigheid hoeven we dus al niet te praten. Nog een feit uit dat artikel. Alle negen klachten die vorig jaar over vrouw-onvriendelijke reclames binnen kwamen werden afgewezen. 

Gelukkig heeft de landelijke vereniging Blijf van m'n lijf nu een kort geding aangespannen. Uitspraak van dit kort geding is 26 november. De 'Dressed to kill'-modereportage werd gepubliceerd in het augustusnummer van het blad Tussen de Rails, dat je gratis in de trein kunt lezen. Het liet zien hoe een goed geklede gangster een vrouw achterna zat, die geboeid en uiteindelijk vermoord wordt. (T) 

ONGEWENSTE RECLAME 

Is het jullie ook opgevallen dat veel bedrijven, ondanks stickers die verzoeken geen (on)geadresseerd reklamedrukwerk door de brievenbus te gooien, toch doorgaan jou met ongevraagde lektuur te overstelpen? Baal jij ook van bakken vol met folders in het trappenhuis van je flat, die door niemand gelezen worden en in het gunstigste geval in de container verdwijnen? Is er dan helemaal niets te doen aan deze niet aflatende stroom ongewenstheid? 

Wel degelijk, n.l. het volgende: Verzamel de folders, brochures etc. en voorzie deze stuk voor stuk van het adres van het bewuste bedrijf. Plak geen postzegel, want het is de bedoeling dat de bedrijven op gaan draaien voor de strafport voor deze ongefrankeerde verzending. Je kunt ze beter niet voorzien van de mededeling "RETOUR AFZENDER", want in dat geval kost het het bedrijf geen cent. Het is beter geen pakketten te maken, want die moeten dan ingeleverd worden bij een loket op het postkantoor en worden niet eerder verzonden voordat je de postzegels betaald hebt. 

Om het effekt van deze aktie te vergroten hebben we gekozen voor één dag om alles op te sturen. En wel VRIJDAG 11 DECEMBER 1992. Probeer die dag zoveel mogelijk folders voor 18:00 op de bus te doen, zodat alles nog op die dag door de PTT moet worden verwerkt.

Het doel van deze aktie is: 

- de PTT te bewegen in de toekomst geen (on)geadresseerd reklamedrukwerk te verspreiden, zodat de bedrijven genoodzaakt zijn dit zelf te gaan doen;

- de bedrijven voor de tweede maal op te laten draaien voor de verzendkosten van hun eigen folders, wat voor hen een grote schadepost kan worden;

- de bedrijven duidelijk te maken dat vele mensen deze folders niet meer wensen te ontvangen;

- de folderstroom te laten afnemen, zodat er minder grondstoffen en energie nodig zijn voor het maken van deze nutteloze drukwerken, hetgeen minder belastend is voor het milieu. 

Door een massale ondersteuning van deze aktie kunnen we samen een halt toe roepen aan deze milieuvervuilende praktijken.  

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992