Naar archief

UIT: NN #122 van 29 oktober 1992  

Krakend nieuws 

AMSTERDAM - Afgelopen zondag werd een deel van het voormalige stadhuis in Amsterdam gekraakt. NN kreeg afgelopen maandag een rondleiding door het immens grote gebouwen sprak met een van de aanwezige krakers. Een kort interview. 

Hoe verliep de kraak?

"We waren met ongeveer tachtig mensen en we waren vrij snel binnen. We hebben meteen naar eventuele doorgangen naar het hotel gezocht en die zo snel mogelijk dichtgemaakt. In eerste instantie kregen we daar grote problemen met de politie mee. Er kwam een klacht van het hotel dat mensen in hun opslagruimte kwamen. Onze panden, de Oudezijds Achterburgwal 168/170/172, zitten namelijk vast aan het Grand Hotel dat het gehele stadhuis indertijd gekocht heeft."  

Daarover later meer, hoe ging het met de politie?

"Ze hebben leegstand geconstateerd, maar het ging niet van harte. Ze maakten zich nogal druk om wat raamkozijnen die hier liggen. We moeten dat voorlopig maar afwachten. Wel waren enkele smerissen buiten opgefokt bezig. We wilden met iedereen beraden en buiten stond een groep van twintig mensen die van de smeris niet binnen mocht. De smeris heeft toen een paar mensen met opzet van de trap geduwd en klappen gegeven."  

We lopen nu door één van de 18 zalen en alles is zo leeg als het maar kan. De enige bewoners lijken een paar duiven te zijn. Hoe lang stond het al leeg en waarom stond het leeg?

"Het staat al leeg sinds de ambtenaren naar de Stopera zijn verhuisd en dat was In 1987 of 1988. Het hele stadhuis is toen gekocht door de IHD Amsterdam Old City Hall b.V. Het grootste deel van het stadhuis is toen verbouwd tot Grand Hotel. Het hotel heeft al heel lang plannen om deze panden te verbouwen tot een soort superluxe appartementen voor gasten die voor een langere periode in Amsterdam blijven. Die plannen zijn nooit uitgevoerd omdat ze er geen geld voor hebben. Omdat er in Amsterdam te veel dure hotels zijn staan er veel kamers in hun hotels leeg, dus hebben ze geen geld."

Hebben jullie contact met het hotel gehad?

"Buiten de portier van 2.50 lang en breed, een echte kleerkast dus, die tevergeefs bij ons binnen wilde komen kijken, niet. We hebben wel contact gezocht maar zij willen alleen via hun juridische mensen met ons praten. Voor zover ons bekend, is er nog geen aanklacht gekomen. Met onze advocaat gaan we daar deze week achteraan." 

Wat zijn jullie plannen met de panden?

"Voorlopig wonen we met een groep van vijftien mensen, in de toekomst hebben we veel ideeën op woon-/werkgebied. De ruimte hebben we ervoor."

Jullie hebben de panden op 25 oktober gekraakt. Dat is de sterfdag van Hans Kok, is dat bewust gebeurd?

"Nee, we wisten wel dat het de sterfdatum van Hans Kok was maar het kwam alleen zo uit."

Succes met het behoud van de panden.

P.s. Het pand heeft de naam "De Wraak van Hans Kok" gekregen.  

GRONINGEN - Herkraak WNC? "Het is niet leeg maar wel al jaren onbewoond." Deze originele constatering kwam van de Groninger politie toen zij langskwam op Nieuwstraat 39 nadat het op 11 oktober gekraakt werd. Ook politie-kraakkoördinator Rob Vos kon geen duidelijkheid verschaffen. Later bleek waarom. Er was groot alarm voor 'De Grote Boze Wolters Kraak'. Men was namelijk druk bezig met de herkraak van het WNC. Politiewoordvoerder Schuitema: "We kregen van alle kanten aanwijzingen dat de krakers van plan waren de panden te heroveren of tenminste een actie te ondernemen. Ons was bekend dat er meer krakers dan normaal In de stad aanwezig waren. Krakers uit alle delen van het land."  

In eerste instantie was het de bedoeling om BoNoBo in te schakelen, een kraakwacht die voornamelijk uit studenten bestaat en wel vaker door makelaars wordt ingeschakeld om leegstaande panden 'bewoonbaar' te laten lijken. Van dit idee Is afgestapt omdat de studenten bij een actie van krakers geen partij zouden zijn. Daarop is het beveiligingsbedrijf Randon in de arm genomen. Acht beveiligingsbeambten hebben gedurende het weekeinde de wacht gehouden in de WNC-panden. 

De politie heeft het hele weekeinde een ME-peloton achter de hand gehouden. Daarnaast werd er extra toezicht gehouden door een voetsurveillance en een autosurveillance. Ook de bereden politie was paraat. Er was overigens geen herkraak. (Op dinsdag 3 en 17 november vindt een openbare veiling plaats van het kraakpand Emmaplein 1, de villa waar o.a. een volkskeuken en een infokafe in gevestigd zijn). Uit de veilingsadvertentie: "Bezichtiging: Door bewoners van het pand werd desgevraagd meegedeeld dat het pand elke woensdag- en zaterdagavond vanaf 18.00 uur (beperkt) toegankelijk is voor het tegen betaling nuttigen van een maaltijd. Aan bezichtiging op gebruikelijke wijze wordt door de bewoners geen medewerking verleend. Voor meer info omtrent de aanstaande aktiviteiten moet je even kontakt opnemen met de villa." 

UTRECHT - Gekraakt Nieuwegracht 143. Dit pand stond al tien jaar leeg. 

AMSTERDAM - Op 18 oktober werd Prins Hendrikkade 97 gekraakt. De kraak waarbij zo'n 50 tot 60 mensen betrokken waren, verliep uiterst chaoties. De benedenetage bleek in gebruik te zijn maar de drie bovenwoningen waren leeg. De smeris deed erg moeilijk, volgens hen was tafel, bed en stoel niet genoeg om als bewoning te overtuigen. Uiteindelijk bracht de komst van een advocaat uitkomst en vertrokken de smerissen. De rust was echter van korte duur. Twee kleerkasten van de benedenetage gingen moeilijk lopen doen over de vernielde deur van de benedenetage en dreigden met een knokploeg. Op het alarm kwamen zo'n 30 mensen opdagen voorzien van helmen en knuppels. Daarop kozen de patsers eieren voor hun geld. Er werd afgesproken dat de deur op kosten van de krakersters zou worden gerepareerd. Verder diverse etages her en der in de stad gekraakt, herkraakt en gedagvaard. 

ARNHEM - Maandag 19 oktober werd de Zwanenstraat 9 gekraakt na 7 jaar leegstand. De eigenaar van het pand wilde het verbouwen en doortrekken naar de achtergelegen straat, maar het plan van hem werd in de war geschopt omdat het pand vorige maand monumentaal verklaard werd. Woensdag 21 oktober werd via bovenstaande etage de naastgelegen bovenwoning Zwanenstraat 8a gekraakt. Het pand stond een jaar leeg. De Zwanenstraat ligt aan het eiland in Arnhem waar op dit moment de Bijenkorf aan het uitbreiden gaat en waar Van 't Riet, een projectontwikkelaar van het ergste soort, alles aan het opkopen Is. HIJ bezit op dit moment 14 panden en gaat over lijken om andere panden in zijn bezit te krijgen. 

Infowinkel de Vagebond heeft net een zwartboek uitgebracht over zijn praktijken. Bijna het hele eiland kotst Van 't Riet uit. Hij is betrokken bij wapenhandel, uitkoping, chantage, poging tot inbraak en hij was verantwoordelijk voor de oplevering van de ruimte van het voormalig infokafee. Ook is hij verantwoordelijk voor de ontruiming van kunstenaarscentrum De Oceaan en het kraakpand op nr. 21 in de nabije toekomst. Vrouwenboekhandel De Helleveeg zal binnenkort misschien ook wegmoeten na een huurverhoging van 75 procent. Hier is op 2 november een rechtszaak over. 

(bronnen: Leef In Chaos, Grachtenkrant, Springstof)

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992