Naar archief

UIT: NN #121 van 15 oktober 1992 – Thema 'Kinderen'  

KINDERTHEMANUMMER 

Het moest er eens van komen. Als we om drie uur NN verlaten zoeken we stapvoets fietsend en groetend naar kleine en grote bekenden onze weg door het kroost dat de twee scholen verlaat waartussen NN's redaktiehok geklemd ligt. Twee van ons hebben zelf kinderen en bij de crèche verderop ontmoetten we al jaren geleden onze oude aktievrienden en -vriendinnen. Op feestjes gaat het over schoolkeuze, bij ruzies over tijd voor de kinderen, in de kroeg over progressieve opvoeding. Maar in NN kwamen we nooit verder dan verslagjes over aktievoerende kleuterleidsters/ers. Een themanummer over kinderen, onze herfstvakantiekinderspecial.  

Zoals een links blad betaamt, hebben we het meteen fundamenteel aangepakt: 'Kinderen? maar dan moet je het eerst wel over die keuze hebben', vonden de jongste medewerkers een beetje onwennig. Op de keuze volgt de conceptie en zaaddonors is het volgende onderwerp. Het heeft meer emotionele en relationele kanten dan het schampere 'weggeven van een kwakkie' waarmee het donorschap in radikale kringen wel eens wordt afgedaan. Een thema waarbij nieuwe relatievormen en de macht van de medische stand aan de orde komen. 

Na de geboorte wordt de kloof tussen gelijkheidsidealen en maatschappelijke werkelijkheid je flink ingepeperd door het ontbreken van voldoende kinderopvang. Daarover interviewden we Ans Pelzer van het FNV Vrouwensecretariaat. Over schoolkeuze valt veel te vertellen, 'de kleur van de klassefoto' blijft een aktueel thema. We wilden het ook praktisch houden en vroegen Marianne Boogaard in te gaan op aktiviteiten die ouders ondernemen om scheiding in het onderwijs tegen te gaan.  

Tenslotte de opvoeding. Opvoeden en radikaal-linkse aktiviteiten zijn vaak moeilijk te kombineren, schrijft Ron. Hij mist bovendien de mogelijkheden om over radikale opvoeding te praten. Andere ouders vertellen - meestal in anekdotische vorm - over 'progressief opvoeden'. We hebben ze om deze vorm gevraagd omdat opvoeding een erg persoonlijk en intuïtief onderwerp is. Ook hier lijkt de tijd van de grote linkse theorie (zoals anti-autoritair opvoeden) voorbij. Met kleine verhalen hopen we de uitwisseling van ideeën te stimuleren.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992