Naar archief

UIT: NN #120 van 1 oktober 1992   

KRAAKNIEUWS 

HEEMSTEDE - In de week van 12 tot 16 oktober gaat Villa Krakelbont ontruimd worden. Deze villa werd maart 1990 gekraakt. Toen zou binnen twee maanden de sloopvergunning verleend zijn: het hoofdgebouw zou vervangen worden door luxe nieuwbouw, zeventig bomen gerooid en stukken duin doorgegraven voor een grotere oprit met parkeerplaats. Door de inzet van de kraakgroep, advokaat Hans Gaasbeek en omwonenden is dat plan al geruime tijd uitgesteld.  

Dit resulteerde in een kort geding, monumentaanvragen, nog een kort geding, een sloopvergunning, een hoger beroep daartegen, een hoger beroep tegen de monument afwijzing, nog een kort geding, nog een sloopvergunning, een hoger beroep daartegen, een korte termijn procedure, een hoger beroep tegen de aanlegvergunning, een nieuwe monumenten aanvraag, afwijzing, hoger beroep daartegen en een hoger beroep tegen de korte termijn procedure. Uiteindelijk wordt de woongroep nu op straat gezet omdat projektontwikkelaar Witkamp de villa tijdelijk wil verhuren en juridies eigenaresse, gemeente Heemstede, bang is dat de tuin vernield wordt. 

Slopen mogen ze echter nog niet, er lopen nog ongeveer 5 zaken bij de minister en bij de Raad van State. Zelfs daar hebben ze moeite de procedures uit elkaar te houden. Door ons er alvast uit te gooien ontnemen ze ons waarschijnlijk het recht van spreken bij die instanties. Het eigendomsrecht zal zegevieren!... Maar niet zonder dat zij op ons, op gepaste wijze gepleegde verzet zijn gestuit. Er zal van alles te doen zijn, let op aankondigingen!!! Groetjes, bewonersgroep Villa Krakelbont, Herenweg 4 Heemstede. 

AMSTERDAM - Het in augustus herkraakte pand Herengracht 138-140 werd op 21 september met groot machtsvertoon (ME, blusboot, waterwerper, honden en hoogwerker) ontruimd. Mensen die voor de panden stonden werden weggestuurd en geslagen. Toegang tot het pand verkreeg de Bratra uiteindelijk door met een hoogwerker het dak op te gaan. Vanuit het pand werd de politie op straat met matrassen en verfbommen bekogeld. Na anderhalf uur was het pand leeg, er werd niemand gearresteerd. 

De leegstand was van korte duur. De volgende dag werd er wederom gekraakt. Zo'n honderd mensen deden mee aan deze herkraak en hielden de politie die onmiddellijk tot ontruiming wilde overgaan, op afstand. Na drie kwartier onderhandelen besloot politiechef Schipper af te zien van verdere dadendrang. De herkrakersters houden rekening met een nieuwe ontruiming op korte termijn en zullen zich hiertegen verzetten, ook al ziet de situatie er op juridisch terrein redelijk positief uit. In een verklaring stellen ze te zullen blijven vechten tegen leegstand van kantoorruimte: "Iedereen die door het centrum loopt, struikelt over de 'te huur/te koop borden'." (...) "Iedereen die de krant leest, weet dat de kantorenmarkt is ingestort" (...) "Over een jaar willen we nergens nog lege kantoren zien". 

Op 27-09 werd verder een etage gekraakt aan de Da Costakade en op 28-09 een etage aan de Ferdinand Bolstraat. 

UTRECHT - In de nacht van de dertiende september werden in Transwijk en in Tuinwijk twee scholen gekraakt. De krakers van de school in Transwijk hebben al mogen vernemen van de officier van Justitie dat ze mogen blijven zitten. Te gek. Over de andere school, die al een jaar leegstond, is zulk positief nieuws nog niet vernomen, hopelijk komt dat nog. 

ROTTERDAM - Donderdag 24 september werd in het Oude Noorden een pand in de Heer Kerstantstraat gekraakt. Tijdens het inruimen van het pand arriveerde de heersende orde-handhavers, die al vanaf een afstandje vonden dat er te weinig spullen in het pand stonden. De mensen werden dientengevolge weer op straat gezet. Niet getreurd, daags erna, in de nacht van 25 en 26 september werd wederom nummer 3 door de huidige bewoners/sters in gebruik genomen. Ditmaal met het gewenste resultaat. In de genoemde straat stond alles leeg, op een tweetal huurhuizen na. De panden zijn, ondanks meer dan een jaar leegstand, in goede staat en zouden tot 1996 leeg blijven. Een goede reden om meer panden te kraken natuurlijk! 

Deze toekomst plannen werden echter wreed verstoord. Op dinsdagochtend 29 september arriveerde een groepje mannen van de Firma Fengier ("Voor al uw opknapwerkzaamheden") en begon het leegstaande pand voor pand binnen te breken, om de ramen, de plafonds en de vloeren te slopen. Dit tot grote ergernis van de krakers/sters en andere bewoners/sters van de buurt. Nog net kon een pand (no. 5) erbij gekraakt worden, de smeris had hierbij het nakijken.  

Het bleek dat het GWR, het gemeentelijke woningbouwbedrijf, opdracht voor de sloop had gegeven omdat door eventuele kraakakties "de panden niet meer voor bewoning geschikt zouden zijn". Dit was voor de buurt de druppel, er werd gezegd dat het GWR al jaren zo'n arrogante houding had, en velen gingen letterlijk en figuurlijk achter de krakers staan. Welk een fijne belevenis is het toch als mensen door vooroordelen heen prikken en gewoon in plat Rotterdams zeggen; "Hee, prima toch als die luitjes die huizen weer opknappen. Volgens mijn zijn het kunstenaars, of studenten of zo, maar geen spuiters, prima toch!"

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1992